Геологот Боев тврди дека сушата нема да ја остави Македонија без вода за пиење


Штип, 16 мај, 2017 - 16:37 (META) 

Сушата нема да влијае врз питката вода со која се снабдуваат македонските градови, бидејќи водата е длабоко складирана во карстните резервоари. Ова го тврди ректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, геологот Блажо Боев. Според него, овие води се едни од поквалитетните природни питки води во Европа.

– Безмалку сите населени места во земјава се снабдуваат од вакви природни резервоари. Што се однесува до заканата од суша на Македонија, како резултат од глобалниот феномен, наречен климатски промени, засега со овој природен потенцијал на складирани води во македонските карстни резервоари, градовите ќе го немаат тој проблем, во однос на другите делови на Балканот и на Европа – вели Боев.

Според неговата колешка, геологот Билјана Гичевска, 40 отсто од градовите се снабдуваат од пештерски извори или, стручно, од природни карстни врела.

– Дел од македонските населби се снабдуваат со исправна вода за пиење од карстни извори и тоа доволно говори за тоа колку Македонија е високо на листата на еко-земји во Европа, во поглед на чистотата на својата околина – вели Гичевска.


Пирок ќе добие колектор за отпадни води 


Тетово, 22 март, 2016 - 13:22 (META) 
Министерството за животна средина и просторно планирање финансиски ќе помогне за изградба на колектор за канализацискиот систем во Пирок.
Министерството ќе одвои пари и за реконструкција на резервоарот за питка вода во Горно Седларце.
За овие два проекти денеска во зградата на Општина Боговиње, договори потпишаа министерот за животна средина, Нурхан Изаири, и градоначалникот на Боговиње, Хазби Идризи.
Градоначалникот на Општина Боговиње рече дека со Министерството за животна средина имаат одлична соработка, а доказ за тоа е денешното потпишување на двата многу значајни договори.
Министерот за животна средина најави кофинансирање и на други проекти за третман на отпадни води и во другите општини од Полошко.