Потрошувачката кошница во февруари чинела 32.383 денари


Скопје, 23 март, 2018 - 11:14 (META) 

На едно четиричлено семејство во Македонија му биле потребни 32.383 денари за основните месечни потреби во февруари, покажуваат податоците на Синдикалната минимална кошница.

Најмногу пари или 13.395 денари биле потребни за храна и пијалоци, 10.476 денари за комунални трошоци и покуќнина, за лична хигиена 927 денари, а за хигиена во домот 1.364 денари.

Превозот, четиричлено семејство го чинело 2.349 денари, а обувките 2.122 денари. Најмалку пари се одвојувале за културни активности и за здравје.

Потрошувачката кошница во јануари изнесувала 32.354 денари. Според последните податоци на Државниот завод за статистика, просечната плата во Македонија изнесува 23.850 денари.


Минимално зголемување на индустриското производство лани во однос на 2016 година


Скопје, 31 јануари, 2018 - 10:05 (META) 

Индустриското производство лани, во однос на 2016 година е зголемено за 0,2 проценти објави Државниот завод за статистика.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење на камен во декември лани во однос на истиот месец во 2016 година, бележи пораст од 1,8 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи опаѓање од 1,5 проценти, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 11,2 проценти.

Намалувањето во секторот преработувачка индустрија е резултат, пред се, на намаленото производство на прехранбени производи, на пијалаци, на тутунски производи, на облека, на други неметални минерални производи и производство на метали.


Зголемување на прометот на храна, пијалаци и на тутун во трговијата на мало


Скопје, 31 јули, 2017 - 13:22 (META) 

Во трговијата на мало, во јуни годинава во однос на истиот месец лани, зголемување на прометот е забележано кај храната, пијалаците и кај тутунот за 6 проценти, како и кај горивата за автомобили за 8,6 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Намалување на прометот во трговијата на мало е забележано во групата непрехранбени продукти, освен гориво, за 9,3 проценти.


Минимално зголемување на цените на угостителските услуги во однос на лани


Скопје, 5 мај, 2017 - 12:53 (META) 

Цените на угостителските услуги за периодот јануари-април 2017 година, во однос на истиот период лани, се зголемени за 0,5 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Цените на угостителските услуги во април, во споредба со март 2017 година, пак, се зголемени за 0,8 отсто.

Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групите храна за 0,1 отсто, безалкохолни пијалаци за 0,7 отсто и ноќевања за 3,1 отсто, додека во групата алкохолни пијалаци има намалување за 0,2 отсто.


Трошоците за авионски превоз и за болнички услуги најмногу се зголемиле во март


Скопје, 7 април, 2017 - 15:50 (META) 

Трошоците на животот во март, во однос на претходниот месец, се зголемени за 0,5 отсто, а цените на мало за истиот период се зголемени за 1,4 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Зголемување на цените има кај свежото и разладеното овошје за 7,3 проценти, тутунот за 2,6 проценти, безалкохолните пијалаци за 0,8 отсто и друго.

Во март, најголемо зголемување на трошоците е забележано кај авионскиот превоз на патници за 24,2 проценти, болничките услуги за 6,6 проценти, чистењето, поправката и изнајмувањето облека за 6,2 проценти и друго.


Алкохолот поевтинил, храната поскапела во март


Скопје, 5 април, 2017 - 12:47 (META) 

Индексот на цените на угостителските услуги во март годинава во споредба со февруари е зголемен за 0,1 отсто, а притоа алкохолот поевтинил, додека храната поскапела, покажуваат податоците што денеска ги објави Државниот завод за статистика.

Храната поскапела за 0,2 отсто, безалкохолните пијалаци за 0,1 отсто, а алкохолните пијалоци поевтиниле за 0,4 отсто.

Индексот на цените на угостителските објекти во март годинава во однос на истиот месец лани е зголемен за 0,3 проценти.

Индексот за првите три месеци од годинава, пак, во однос на истиот период лани е зголемен за 0,3 проценти, но во однос на декември лани се намалил за 0,1 отсто.


Се зголемува откупот и продажбата на земјоделски производи


Скопје, 16 февруари, 2017 - 14:05 (META) 

Откупот и продажбата на земјоделски производи во четвртото тримесечје од 2016 година се зголемени за 39,3 проценти во споредба со истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика.

Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители има зголемување за 65,4 проценти, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство намалување за 2,9 проценти.

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи има кај индустриските, градинарските и фуражните растенија, овошјето, добитокот, живината и јајцата и млечните производи, а намалување кај житата, грозјето, алкохолните пијалаци, млекото и рибата.


Трошоците за живот во јануари минимално се зголемени во споредба со претходниот месец


Скопје, 14 февруари, 2017 - 13:37 (META) 

Трошоците за живот во јануари во однос на претходниот месец се поголеми за 0,6 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Зголемување на трошоците е забележано кај свежиот и разладениот зеленчук освен компирот за 4,5 проценти, свежото и разладеното овошје за 3,4 проценти, млекото за 1,4 проценти, сувото овошје и јаткастите производи за 1,3 проценти, сирењето и урдата за 0,6 проценти, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0,5 проценти, безалкохолните пијалаци за 0,4 проценти, лебот и месото за 0,3 проценти, јајцата и алкохолните пијалаци за 0,2 проценти.

Намалување на трошоците за животот во јануари 2017 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај рибата и морските плодови за 1,3 проценти, сушеното, соленото и чаденото месо за 0,6 проценти, јогуртот за 0,2 проценти.


„Транспарентност Македонија“: Владата за чоколади и за пијалаци ќе потроши 24.390 евра


Скопје, 4 март, 2016 - 13:35 (META) 

Додека голем процент од граѓаните во земјата живеат во сиромаштија и не можат да ги задоволат ниту основните егзистенцијални потреби, Владата продолжува да се луксузира, се вели во февруарскиот билтен за состојбите со корупцијата на „Транспарентност Македонија“, а кој се однесува за делот на јавни набавки.

– Службата за општи и заеднички работи при Владата, за износ од 1.500.000 денари (24.390 евра), ќе набавува колонијални производи, кондиторски производи (чоколади), пиво, вино, жестоки пијалаци и ликери, а само за вино ќе потроши 563.918 денари (9.169 евра) и за ракија 73.610 денари (1.196 евра). Тендерот за овие набавки го доби Друштвото за трговија на големо и мало и услуги „Тинекс МТ“-ДООЕЛ. Истовремено, Министерството за економија само за  организација на регионална конференција за зимски туризам, ќе потроши 847.458 денари (13.779 евра), а тендерот го доби Друштвото за производи, трговија и услуги „Скрин принт ДОО експорт“ – се вели во извештајот на ТМ.


Минималната потрошувачка кошничка за ноември изнесувала 32.279 денари


Скопје, 27 јануари, 2016 - 12:34 (META) 

Вредноста на синдикалната минимална кошничка за ноември 2015 година изнесувала 32.279 денари, објави Сојузот на синдикати на Македонија

Според пресметките, 42,56 проценти, односно 13.414 денари се за исхрана и за пијалоци, 32,29 проценти (10.422 денари) за домување, 6,88 проценти (2.220 денари) за хигиена, 7,25 проценти (2.339 денари) за превоз, 6,58 проценти (2.124 денари) за обувки, 3,31 процент (1.070 денари) за култура, 2,13 проценти (688 денари) за одржување и за здравје.

Според Државниот завод за статистика, просечната плата во Македонија изнесува 22.213 денари, а минималната загарантирана плата е 8.050 денари, која, според најавите, до март годинава ќе биде 10.080 денари.

Државниот завод за статистика престана да ја мери потрошувачката кошничка пред пет години, а тогашното образложение беше дека податоците погрешно се толкувале во јавноста.