Премиера на „Пиреј“ во режија на Љупчо Ѓоргиевски во прилепскиот театар


Прилеп, 26 април, 2018 - 15:21 (META) 

На сцената на прилепскиот театар „Војдан Чернодрински” утре со почеток во 20 часот ќе се одржи премиерата на претставата „Пиреј“ во режија на Љупчо Ѓоргиевски.

Првата реприза е закажана за задутре во 20 часот.

Оваа претстава на прилепскиот театар претставува второ поставување на култниот роман „Пиреј” од Петре М. Андреевски на театарска сцена. Драматизацијата ја изработи Љупчо Ѓеоргиевски во соработка со драматургот Ивана Нелковска.


Вечерва во Охрид премиера на драмската презентација на поемата „Дениција“


Охрид, 19 јануари, 2017 - 17:10 (META) 

Вечерва, во 20 часот, во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи премиера на драмската презентација на поемата „Дениција“ на великанот на македонската книжевност Петре М. Андреевски.

Драматизацијата е во продукција на Народниот театар од Охрид и Театарот „Иси ет ла“ (Ici et la) од Париз, Франција.

Во овој несекојдневен театарски потфат на режисерот Константин Плевнеш, кој е воедно автор на оригиналната музика, во улогата на Петре М. Андреевски настапува првенецот на Драмскиот театар, Рубенс Муратовски, во улогата на Дениција, младата актерка Димитрина Мицкоска, а во улогата на божицата Талија, Саша Ефтимова од Македонска опера и балет (МОБ).

Сценографијата е на Валентин Светозарев, костимографијата е на Марија Пупучевска, видеоартистичката подлошка е на Милчо Узунов, додека уметнички советник е Флориан Габер.

Во рамките на претставата користени се и слики на Сергеј Андреевски на тема „Дениција“.


Драмска презентација на поемата „Дениција“ во продукција на Охридскиот театар


Скопје, 4 декември, 2016 - 14:25 (META) 

Во продукција на Народниот театар од Охрид и Театарот „Иси ет ла“ (Ici et la) од Париз, вечерва во 20 часот, во Драмски театар во Скопје, ќе се одржи премиерата на драмската презентација на поемата „Дениција“ на великанот на македонската книжевност Петре М. Андреевски.

Проектот е подготвуван изминативе две години, додека праизведбата на „Дениција“ во Македонија се совпаѓа со 10-годишнината од смртта на академик Петре М. Андреевски (1934-2006).

Проектот е во режија на Константин Плевнеш.

Во улогата на Петре М. Андреевски настапува првенецот на Драмскиот театар Рубенс Муратовски, во улогата на Дениција – младата актерка Димитрина Мицкоска, а во улогата на божицата Талија – Саша Ефтимова од Македонска опера и балет (МОБ).

Сценографијата е на Валентин Светозарев, костимографијата на Марија Пупучевска, а видео-уметничката подлошка на Милчо Узунов.

Во рамките на претставата користени се и пет слики на Сергеј Андреевски на тема „Дениција“.