!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Министерство за финансии денеска исплатило заостанати субвенции и студентски стипендии


Скопје, 5 јуни, 2017 - 16:01 (META) 

Министерството за финансии денеска на сметките на 301.660 пензионери исплатило 4 милијарди 174 милиони денари пензија за мај, информираат оттаму.

„Денеска се исплатени и студентските стипендии. Студентите ги добија стипендиите за последните пет месеци во висина 118,2 милиони денари. Исто така, денеска Министерството исплати 439 милиони денари за субвенции, од кои за житни култури 114,1 милиони денари, за лозови насади 31,8 милиони денари, за градинарски култури 36,3 милиони денари, за мерката одгледување говеда 100 милиони денари, за одгледување овци 154 милиони денари и за млеко 2,7 милиони денари“, велат оттаму.


Пензионерите во Србија протестираат за поголеми пензии


Белград, 28 март, 2017 - 15:01 (META) 

Во центарот на Белград денеска протестираа пензионерите кои се незадоволни поради намалување на пензиите, а ги поддржаа и двајцата претседателски кандидати, Вук Јеремиќ и Бошко Обрадовиќ, јавува дописничката на „Мета“ од Белград.

На плоштадот Никола Пашиќ, но и на прошетката до Владата на Србија и do Уставниот суд, што се одржа во знак на протест, се собраа околу илјада пензионери.

Пензионерите од Уставен суд бараат да ја оценi уставноста на законот по кој, во ноември 2014 година, се намалени пензиите.

Учесниците на протестот носеа транспаренти на кои пишува „Ограбувањето на пензионерите не е реформа“, „Сакаме да живееме, а не да преживуваме“ и др.

Пензионерите во Србија тврдат дека од нивни пари се финансираат изборите и се плаќаат странските инвеститори, па затоа бараат да им се вратат пензиите на ниво пред намалувањето.


Пензионерите од Виница бараат бесплатен превоз


Виница, 6 февруари, 2017 - 20:05 (META) 

Пензионерите од Виница бараат субвенции од локалната власт за користење јавен превоз. Нивните аргументи се дека скопските пензионери се привилегирани, со тоа што можат двапати неделно да користат бесплатен јавен превоз. Виничките пензионери додаваат дека еднаш неделно имаат потреба да заминат на лекар или во набавка на лекови, а билетите за јавниот превоз им се товар, особено на тие со ниски пензии, кои доаѓаат од околните населени места.

Овие пензионери, како што тврдат, се лишуваат од лекарска грижа поради трошоците со патувањето. Градоначалникот на Виница, Емил Дончев, изјави дека веќе од почетокот на март, пензионерите ќе може бесплатно да го користат јавниот превоз.

Како што наближуваат локалните избори, општините од Источна Македонија срамежливо излегуваат со повремени олеснувања за граѓаните. Веќе од 10 февруари пензионерите и социјално ранливите граѓани на Македонска Каменица ќе може да користат бесплатен локален превоз. За овие потреби, Општината веќе набави две комби-возила. Олеснувањето ќе важи само во петок, кога е пазарен ден во Македонска Каменица и најчесто доаѓаат жителите од околните села. Во другите денови, новите возила Општината ќе ги користи за превоз на спортисти и на ученици.


МТСП прави анализи, можни се измени на Законот за исплата на пензии


Скопје, 2 февруари, 2017 - 12:30 (META) 

Министерството за труд и социјална политика врши покомплексна анализа на состојбата во Пензиско-инвалидското осигурување во Македонија и на потребите од реформа во првиот пензиски столб. Од добиените анализи за две недели, ќе зависи и дали ќе има измени во Законот за исплати на пензии.

Ова следува откако Народниот правобранител информираше дека тројца пензионери се пожалиле на пониски пензии, односно ПИОМ им пресметал далеку пониски пензии од она што реално требало да го добијат и за тоа никој не ги предупредил.

Сепак, од министерството велат дека МАПАС телефонски ги контактирал граѓаните на кои не им се исплатело да членуваат во вториот столб и уште еднаш да ја разгледаат нивната одлука за тоа, дали остануваат членови на задолжителниот пензиски фонд.

– По почнувањето на имплементацијата на вториот столб во 2007 година, беше направена анализа и се утврди дека за некои осигуреници кои доброволно се зачлениле во вториот столб не е поволно да бидат таму, имајќи ги предвид нивната возраст и стажот – информираа од Министерството.

Кон крајот на 2006 година, од 126.000 членови, 60.000 биле на доброволна основа, а и покрај неповолноста да членуваат во вториот столб, мотивите биле различни.

Работната група во министерството треба да ја утврди состојбата во однос на членовите за кои членството во вториот столб не е поволно. Врз основа на резултатите од анализата, кои треба да излезат за две недели, можно е да произлезат измени на законските пензиски решенија, кои би се однесувале на поширока група осигуреници, кои, исто така, би можеле да бидат проблематични.

Од Министерството за труд и социјална политика информираа дека не очекуваат некои поголеми потреси во пензискиот систем, бидејќи сметаат дека не станува збор за голем број лица.

Просечната возраст на лицата кои се во вториот пензиски фонд е 34 години и првата помасовна група за пензионирање што би добивала пензија и од овој столб се очекува помеѓу 2025 и 2030 година.

Заклучно со 31 декември 2016 година, има 427.025 членови во вториот пензиски столб со средства од околу 781 милион евра. Во третиот пензиски столб членуваат околу 23.000 лица со средства од околу 16 милиони евра.

Денес 34 пензионери примаат пензија од двата столба.

Пресметките велат дека ако вработено лице десет години во континуитет примало 20.000 денари плата и е во двата пензиски столба, при што се уплаќа 2.200 денари, би имал 405.000 денари на сметката во вториот пензиски столб.


Повеќе од 300 пензионери оштетени со вториот пензиски столб, најавени измени на законите


Скопје, 26 јануари, 2017 - 22:55 (META) 

Повеќе од 300 пензионери ќе земаат значително пониски пензии бидејќи се зачлениле во вториот пензиски фонд. Случајот го обелодени Народниот правобранител, до кого неколкумина оштетени пензионери поднеле претставки во врска со случајот.

Станува збор за граѓани кои во 2005 година имале од 10 до 15 години до пензионирање и се зачлениле во вториот пензиски столб, без да знаат дека со тоа ќе бидат оштетени и ќе добијат двојно пониски пензии.

„Во приговорите граѓаните кажуваат дека никој не им кажал, ниту ги предупредил дека не требало да станат членови на приватните фондови затоа што немаат доволно време да акумулираат доволно средства и за нив членството било финансиски неисплатливо“, велат од Народниот правобранител.

Од Министерството за труд и социјална политика денеска соопштија дека по почнувањето со имплементацијата на вториот столб во 2007 година, била направена анализа во која било утврдено дека „за некои осигуреници кои доброволно се зачлениле во втор столб, не е поволно да бидат во него имајќи ги предвид нивната возраст и стаж“.

Оттаму велат дека веќе била формирана работна група, која направила анализи во врска со случајот и дека министерството ќе подготви измени на повеќе закони, односно на Законот за задолжително капитално финансирано пензиско осигурување, Законот за пензиското и инвалидското осигурување и на Законот за исплата на пензии и пензиски надоместоци од капиталното финансирано пензиско осигурување.


445.000 граѓани живееле под прагот на сиромаштија во 2015 година


Скопје, 23 декември, 2016 - 16:52 (META) 

Стапката на сиромашни лица во Македонија во 2015 година изнесувала 21,5 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Минатата година 445.000 граѓани живееле под прагот на сиромаштија, кој за едночлено домаќинство изнесува 78.000, а за четиричлено домаќинство 164.000 денари годишен приход.

Највисока стапка на сиромаштија има кај најмладите, односно децата до 17 години, и таа изнесувала 28,6 проценти, а најниска кај највозрасните, односно постарите од 65 години, кај кои изнесувала 14,5 проценти.

39,7 проценти од невработените, 8,9 проценти од вработените и 7,3 проценти од пензионерите живеат во сиромаштија.

 


Аргировски недомаќински троши 122.000 евра годишно, сметаат пензионерите


Охрид, 16 декември, 2016 - 12:30 (META) 

Претседателот на Сојузот на здруженијата на пензионери на Македонија (СЗПМ), Драги Аргировски, нема да ги замолчи тие што ја плаќаат членарината на Сојузот, во износ од околу 122.000 евра годишно, што тој недомаќински и себично ги троши.

Со ваква порака се обратија од Партијата на обединетите пензионери и граѓани на Македонија (ПОПГМ), прашувајќи врз основа на кој член од статутот на СЗПМ, Аргировски остварил соработка со една политичка партија и го потпишал меморандумот за соработка?

Оттаму бараат отчет, колку пари од СЗПМ, по сите основи, му се исплатени на Аргировски, само во 2016 година.


Ципрас им фрли ракавица на кредиторите и на опозицијата со гласањето за новогодишен бонус


Атина, 15 декември, 2016 - 9:42 (META) 

Грчкиот премиер Алексис Ципрас отвори нова мини „војна“ со странските кредитори и со грчката опозиција, ставајќи го неговиот предлог за „новогодишно пакетче“ за пензионерите и за островите на гласање во парламентот.

Гласањето ќе биде со прозивка по име и презиме на секој пратеник за и народот отворено да види дали опозицијата ги поддржува мерките со кои 1,6 милиони пензионери со ниска пензија ќе добијат новогодишен бонус од вкупно 617 милиони евра, а островите кои се погодени од бегалската криза ќе го задржат пониското ДДВ сè додека траат проблемите со бегалците.

Стратегискиот чекор на Ципрас за вакво отворено гласање за овие новогодишни „подароци“ на грчката влада кои доаѓаат во екот на мерките за штедење и на кратење на пензиите, дојде по одлуката на членовите на еврозоната да ги одложат мерките за олеснување на грчкиот долг поради бонусите кои ги најави грчката влада.

Одлуката на Ципрас со која се бара поддршка од сите партии во грчкиот парламент за мерки кои ќе му ја олеснат финансиската состојба на грчкиот народ и истовремено се отпор на притисокот на кредиторите, делумно потсетува на неговата драматична одлука за референдум за мерките кои ги предложија европските кредитори пред две години, референдум кој ја турна Грција во голема финансиска неизвесност.

Отворениот став на грчката влада е дека кредиторите треба да разберат дека грчкиот народ со години прави жртви и да ги почитуваат напорите на грчката страна, но и дека опозицијата треба да престане да ги поддржува кредиторите и постојано да биде на нивна страна наместо на страна на народот.

Гласањето е закажано за денеска попладне и реално претставува проблем за грчките опозициски партии, кои, од една страна, реагираат против строгите мерки за штедење и ветуваат подобри финансиски услови за народот, но, од друга страна, се противат на каква било идеја која би ја турнала Грција кон нова финансиска бездна и неизвесност, како пред две години.

Опозициските партии коментираат дека станува збор за политичка игра на Ципрас, но под знак прашалник е како ќе се изјаснат на јавното гласање со име и презиме за „новогодишните пакетчиња“ на грчката влада.


Ципрас вети 13. пензија за пензионерите што земаат помалку од 850 евра месечно


Атина, 9 декември, 2016 - 9:11 (META) 

Грчкиот премиер Алексис Ципрас вети „божиќни подароци“ од 617 милиони евра за 1,6 милиони грчки пензионери. Во јавно телевизиско обраќање, тој ненадејно вети финансиска помош во вид на 13. пензија за пензионерите што земаат помалку од 850 евра месечно.

„Оваа влада има обврска секое евро кое е плус во расположливите ресурси да го распредели меѓу нашите најранливи граѓани. Останувавме верни на оваа обврска и одлучивме итно распоредување на екстра приходите од 2016 година на пензионерите со ниска пензија“, најави Ципрас.

Оваа 13. пензија ќе биде скалеста, односно оние кои земаат пониска пензија ќе добијат повеќе пари, а оние со повисока нешто помалку, но најниската помош, како што вети Ципрас, ќе биде најмалку 300 евра. Според  информациите од владата, околу 270.000 пензионери ќе добијат од 500 до 830 евра, околу  570.000 пензионери од 300 до 500 евра, а повеќе од 750.000 пензионери ќе добијат по 300 евра.

Покрај „божиќниот подарок“ за пензионерите, грчкиот премиер најави дека ќе се стопира спроведувањето на мерката за зголемен данок на додадена вредност на островите кои се погодени од бегалската криза сè додека трае бегалскиот проблем, за да им се помогне на тамошните трговци и хотелиери кои се соочуваат со финансиски проблеми и со опадната туристичка стапка.

Овие ненадејни финансиски подароци предизвикаа изненадување во Грција и повторно го отворија прашањето дали Ципрас можеби на ваков начин се подготвува за предвремени избори или, пак, само се обидува малку да го подобри имиџот кај народот поради договорот со меѓународните кредитори за нови мерки за штедење.

Пензионерите беа еден од неговите најголеми проблеми, со постојани протести и реакции од нивна страна поради одлуките да се скратат дел од пензиите, па проценките се дека на овој начин тој се обидува да ги придобие нивните симпатии.

Одлуката за финансиска помош за пензионерите наиде на голема критика од опозициските партии, кои го обвинуваат Ципрас за обид да манипулира со пензонерите.


Пензионерите од Охрид се незадоволни од одлуките на централното раководство


Охрид, 7 декември, 2016 - 14:52 (META) 

Претставници на пензионерите кои се противат на меморандумот за соработка со ВМРО-ДПМНЕ, попишан од претседателот на Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија, Драги Аргировски, денеска одржаа заедничка средба со раководството на Здружението на пензионери за Општина Охрид и за Дебрца.

Во писмениот поднесок и непосредниот разговор, тие нагласија дека меѓу широкото членство на пензионери присутно е огромно незадоволство и отпор кон постапките и одлуките на централното раководство во Скопје, а за што како пензионери се информирани од медиумите.

Десет илјади пензионери од Охрид бараат одговор на прашањето дали претходно, во однос на потпишување на меморандумот, биле информирани и дали дале согласност органите на Здружението, како и двајцата делегати во собранието на Сојузот?

Доколку Здужението не било информирано и не дало согласност, претставниците на незадоволните пензионери побараа, најдоцна до почетокот на изборниот молк, Здружението јавно да се огради од меморандумот за да се избегнат понатамошни штети.

Тие предочија дека раководството на Сојузот сè повидливо ги напушта основните принципи и статутарната поставеност, со што ја губи независноста и самостојноста.

Раководството на Здружението вети дека сите барања на незадоволните пензионери, ќе бидат разгледани на органите, на предновогодишното собрание, закажано за крајот на месецов.