За три месеци од Штип во странство се иселиле 48 основци


Штип, 5 декември, 2018 - 14:56 (META) 

Од почетокот на  учебната година до крајот на ноември, од основните училишта во Штип се испишале 48 ученици. Тоа значи дека секој втор ден во странство заминувал по еден ученик. Во истиот период, 12 ученици од средните училишта се испишале поради заминување во странство.

Податоците се базирани на исписниците од училиштата, во кои прецизно е наведена причината за отпишувањето.

За разлика од минатите години, кога се чекаше да се заврши училишната година, па се повлекуваа децата во земјите каде работат нивните родители, последните две години, децата се отпишуваат од училиште во кој било период од училишната година. Во основните училишта во Општината Штип, настава посетуваат над 4.000 ученици.

За разлика од Штип во Кочани за овие три месеци се испишале 18 ученици. Интересно е дека од кочанските училиштата си заминуваат и наставници. Работата за овие три месеци ја напуштиле четворица наставници.

Од останатите општини во регионот, од  делчевските училишта се отпишале 13 основци, но има и шест новозапишани ученици, додека во Македонска Каменица, каде изминатите години имаше значајно ислелување, од почетокот на учебната година си заминале само двајца ученици.


Мираковска: Се создаде законска можност да се отпишат долговите на граѓаните


Скопје, 28 ноември, 2018 - 14:35 (META) 

Пратеничката од парламентарното мнозинство предводено од СДСМ и коалицијата, Соња Мираковска денеска информираше дека со усвојувањето на Законот за отпишување на камата на долгови, создадена е можноста да се отпишат долговите кои со години ги мачат илјадници семејства во Македонија.

– Ова финансиско олеснување за граѓаните е конечно решение за граѓаните кои од 2011 година се соочуваат со огромни долгови по основ на камати за предмети, за кои не биле свесни ниту дека постојат, кога извршните предмети од судовите се пренесени кај нотарите, а потоа тие завршија кај извршителите. Покрај отписот на затезната односно казнената камата, која се однесува на главниот долг и на трошоците на постапката за комунални дејности, електрична, топлинска енергија, вода и смет, телефонија, мобилни и кабелски оператори, одржување на заеднички простории, наводнување и одводнување на земјоделско земјиште, во Законот постои можност и за отпишување на каматите и за долговите за телевизија – рече Мираковска.

Таа додаде дека истовремено со законското решение се намалуваат и трошоците на постапката, кои не можат да бидат повисоки од 20 проценти од нивните предјавени и утврдени трошоци.

– Се намалува и надоместокот што должниците го плаќаат на извршителите, нотарите и адвокатите за овие предмети.Право на отпис на камата ќе може да оствари секој граѓанин должник, кој ќе го плати главниот долг и трошоците на постапката во рок од 12 месеци откако доверителите ќе донесат одлука за отпишување на каматите за наплата на долговите. Ваква Одлука доверителите се должни да донесат во рок од 10 дена од стапувањето на сила на овој Закон – додаде таа.


Блокирани сметки поради стар долг за радиодифузна такса


Штип, 1 февруари, 2016 - 20:02 (META) 

Само на еден стечаец од Штип од членовите на Здружението „Унит“ му биле отпишани долговите со владинот проект за отпис на долгови. Другите, чии семејства немаат никакви примања, се соочија со извршители, а пред еден месец и со исклучена струја и тоа за стар долг за неплатена радиодифузна такса.

Стечајката Даница Стојанова и нејзиното семејство веќе еден месец живеат во мрак, откако ЕВН им ја исклучи струјата поради стар долг за такса. Стојанова успеала да најде работа во конфекција, но кога отишла на операција, добила отказ.

– Јас испратив боледување до конфекцијата, тие мене ми испратија отказ. Сега барам друга работа, одам во Агенцијата за вработување, се пријавувам редовно, но работа нема. Ми велат дека не сум способна по три операции и ме напишаа неспособна – вели Стојанова.

До Здружението „Унит“ реагирале повеќе членови, кои морале да плаќаат заостанат долг за радиодифузна такса од времето кога ја собираше ЕВН со сметките за струја, потврди претседателот на штипскиот разгранок, Кемаладин Арсланов.

– Од каде пари? Ние не можеме да ги платиме новите сметки, а не, пак, старите долгови – вели Арсланов.

Друг стечаец сведочи дека имал стар долг од 1.700 денари, по што му ја блокирале сметката.

– Од што да ги дадам? Зимно време каде да работам? Ај, да е лето, може ќе се најде нешто, ама зиме, што? Кога одиме да бараме работа, ни одговараат дека сме стари и никој не сака да нè прими – вели стечаецот.

Минатата недела во Собранието на Република Македонија не помина предлог-законот на СДСМ, со кој се предвивуваше околу 4.000 стечајци да добиваат по сто евра месечно до пензионирање. Владата оваа измена ќе ја чинеше пет милиони евра годишно.