Oштетувањата на градското пристаниште во Охрид ќе бидат санирани пред летната сезoна


Скопје, 29 јануари, 2019 - 15:43 (META) 

Министерството за транспорт и врски веќе издвоило пари за санирање на оштетувањата на градското пристаниште, а работите ќе почнат кога тоа ќе го дозволи хидролошката состојба. Од буџетот на министерството се предвидени 7,8 милиони денари (126.800 евра) за санација на пристаништата.

Поради големото количество врнежи од дожд и снег и очекуваното зголемување на водостојот, работите за санацијата не може да почнат во овој период, а тоа би се случило дури кон крајот на април.

Последното поголемо невреме од март минатата година направи голема пукнатина на пристапниот дел на пристаништето, кој служи за спуштање кајчиња, глисери и други помали пловни објекти. Од Капетанијата на пристаништа велат дека најновото оштетување не ја загрозува стабилноста на објектот, но потсетуваат дека по самиот пристанишен ѕид има дупки и девијации кои мора да се средат.

Локалната самоуправа се правдаше дека нема никакви надлежности над објектот и не може да прави парцијални санации без претходни научни анализи и испитувања.

Градското пристаниште датира од далечната 1938 година. Сопствениците на пловни објекти бараат негова целосна реконструкција, доградба, осовременување и зголемување на капацитетот.


Оштетувањата на градското пристаниште во Охрид, нема да се санираат во догледно време


Охрид, 11 декември, 2018 - 12:34 (META) 

Оштетувањата на градското пристаниште нема да бидат санирани во пресрет на новогодишните празници кога во Охрид се очекуваат голем број гости. Најверојатно сликата нема да се промени ни за Водици. Последното невреме од месец март годинава, направи голема пукнатина на пристапниот дел на објектот кој служи за спуштање на кајчиња, глисери и други помали пловни објекти.

„Ние како локална самоуправа, пред се немаме никакви ингеренции и нема да влеземе во никаков проект без претходно да се направат геомеханички испитувања и се она што го бара науката во краен случај, за реконструкција на градското пристаниште. А не треба да се изземе од предвид дека надлежноста е на Министерството за транспорт и врски и Министерството за животна средина и просторно планирање. Има размислувања, има средби, сакаме како локална самоуправа да помогнеме, но првиот чекор треба да го направат овие посочени институции“, вели Томе Џамтоски, портпарол Општина Охрид.

Од Капетанијата на пристаништа на РМ, установија дека најновото оштетување не ја загрозува стабилноста на објектот. Посочија дека по самиот ѕид на Кејот, односно пристанишен ѕид, постојат дупки и девијации кои мора да се средат. Сопствениците на пловни објекти велат дека станува збор за стар објект кој датира од далечната 1938 година на кој повеќе од потребна му е неопходна поопширна санација. Во неодамна презентираниот проект на локалната самоуправа за реконструкција на кејот не се предвидени зафати за санација на пристаништето.

„Она што можам да го кажам во името на локалната самоуправа, е дека кај нас постои желба да се реконструира пристаништето иако има размислувања, реконструкцијата да биде со некакво проширување. Ова доаѓа од претставниците на фелата кои имаат бродови и го користат пристаништето во Охрид“, додава Џамтоски.

И додека со секое ново невреме кое ќе го зафати Охрид,  оштетувањата на објектот стануваат се поголеми, надлежните само преговараат, а конкретни мерки со децении никој не презема.


Ново оштетување на дел од градското пристаниште во Охрид


Охрид, 3 декември, 2018 - 16:24 (META) 

Последното големо невреме што го зафати Охрид предизвика ново оштетување на дел од градското пристаниште. Од Kапетанијата објаснуваат дека оштетувањето не ја загрозува стабилноста на објектот и додаваат дека веќе се известени надлежните органи во градот.

Градското пристаниште со тек на време попушта под налетот на брановите. Последното оштетување е голема пукнатина на пристапниот дел, која настана по големото невреме, кое го зафати Охрид во март годинава. Сопствениците на пловни објекти велат дека станува збор за стар објект кој датира од далечната 1938 година, на кој му е неопходна поопширна санација и посочуваат дека со секое ново невреме, оштетувањата на пристаништето стануваат поголеми.

– Разјадено е, уништено. Како што гледате од брановите кога беа, цело лето помина и зимата ќе фати, уште ништо не е направено – вели кајчарот Ираклија Каневче.

Неговиот колега Ристе Попоски се согласува дека несанирањето на оштетувањата создава неубава слика за градот.

-Имало случаи кога туристите се шетале, па пропаднале, се сопнале во таа дупка. Не е убава слика и за градот како туристичко место. Во Европа една коцка да фали, ќе ја стават каде што треба – вели Попоски.

Пукнатината на пристапниот дел на пристаништето кој служи за спуштање на кајчиња, глисери и други помали пловни објекти, не ја загрозува стабилноста на објектот, велат од Капетанијата на пристаништа на Република Македонија. Посочуваат дека оштетениот дел може да се санира со помал зафат.

– По самиот кејски ѕид, односно пристанишен ѕид, постојат дупки и девијации кои мора да се избегнат, за горните камења да не паднат во тие вдлабнатини. Исто така, голема е потребата и од негова надградба, бидејќи од година во година имаме сè повеќе пловни објекти кои треба некаде да бидат сместени – вели Горан Устијаноски, првиот човек на Капетанијата.


Ништо ново: Полураспаднати и ишарани учебници на почетокот на годината (галерија)


Скопје, 7 септември, 2018 - 9:49 (META) 

Некои се искинати, други се повлечени и не се вратени, трети не се испечатени, за четврти доцнат нарачките. И годинава, истата слика со учебниците, како и на секој почеток на нова учебна година. Хаосот се создава по први септември, кога наставата започнува без овие помагала.

Додека се чекаат нови комплети, на часовите се користат стари учебници, од кои добар дел се искинати и оштетени. Иако има Закон за учебници од пред неколку години, кој предвидува децата да ги чуваат и вратат неоштетени, сепак, тие се враќаат во уште полоша состојба од онаа кога биле земени на почетокот на учебната година.

Зошто децата речиси секоја година немаат уредни наставни помагала? Дали навистина не ги чуваат како што треба или пак, учебниците се парталави зашто се неквалитетно испечатени?

Дури директорката на Педагошката служба, во чија надлежност е набавката на учебници во државата, признава дека речиси и не функционира системот на плаќање на направената штета кој е воспоставен пред една деценија, откако учебниците учениците почнаа да ги добиваат бесплатно.

– Јас работев во училиште и да, точно е дека е тешко за детектирање кој ја направил штетата и во колкав обем, бидејќи родителите најчесто велат дека тие веќе ги добиле искинати – рече Вања Велева во телефонски разговор за „Мета“.

Училиштни библиотекари кои се задолжени за целата администрација, прием и чување на учебниците во библиотеките велат дека минатите години, по одредени предмети се случувало по да не стасаат учебници, но бргу се надополнувал недостигот.

– Кога ќе има некое следно прекројување на законите, треба да се намали рокот на употреба на учебниците, бидејќи законскиот рок од пет години е предолг период за користење. Тие едноставно не е можно да бидат зачувани, затоа што многу долго се користат. Посебно па, и ако се неквалитетно изработени, ако има неубаво поврзување на страниците, ако не се залепени како што треба, ако се тенки кориците и слично. Тука децата не се виновни за оштетувањата –  вели библиотекарка во основно училиште во Аеродром.

Во Министерството за образование и наука се оградуваат од направените штети. Оттаму информираат дека дистрибуцијата на учебници е веќе започната по училиштата, а се чека и печатењето на 22 нови учебници.

– Секое училиште согласно законските обврски, треба да ја контролира и спроведува одредбата поврзана со системот на плаќање на оштетените книги, бидејќи тие имаат директен увид во состојбата – одговорија оттаму.


Полицијата собира снимки и фотографии од протестот на „Шарената револуција“


Скопје, 22 јуни, 2016 - 16:45 (META) 

Секторот за внатрешни работи Скопје собира видеоснимки и фото-материјали од оштетувањето на зградата на Министерството за правда и на споменикот „Прометеј“ за време на протестите на „Шарената револуција“ и на активистите и поддржувачите на граѓанската иницијатува „Протестирам“, што се одржаа во понеделникот оваа недела, соопшти попладнево Министерството за внатрешни работи.

Во соопштението, во кое, меѓу другото, хронолошки е опишан текот на протестот, се вели дека полицајците кои биле ангажирани за обезбедување на протестот препознале „неколку лица кои учествувале во оштетувањето на објектите“.

„Од страна на ЕУМНА при СВР Скопје било извршено фотографирање на оштетувањето на горенаведените објекти за што се сочинети записници за увид, како и фотоалбуми. Од ЕУМНА при СВР Скопје е извршено снимање на протестот кој се одвивал пред горенаведените објекти, а воедно е извршено и преземање на видеоматеријали и на фотографии од отворени извори на податоци – интернет, за што е сочинето цеде со видеозапис. Од страна на полициски службеници при СВР Скопје кои службено биле ангажирани за обезбедување на протестите се препознаени неколку лица кои ги вршеле оштетувања на објектите. Од страна на полициски службеници дополнително ќе бидат набавени видеозаписи од безбедносните камери поставени во непосредна близина на Министерството за правда, Собранието на РМ и на споменикот „Прометеј“, за 20 јуни 2016 год., за периодот од 18 до 22 часот, кога се извршени оштетувањата, за понатамошна постапка“, стои во соопштението на МВР.


Во експлозија на гас, оштетени работилница, автомобили и 13 куќи во Свети Николе


Свети Николе, 15 јуни, 2016 - 13:27 (META) 

Во експлозија која се случила поради истекување на пропан бутан од демонтирана плинска боца, ноќта меѓу понеделникот и вторникот неделава, целосно била уништена автомеханичарска работилница во Свети Николе, два автомобили, а оштетени биле и 13 куќи кои се наоѓаат во близина.

Експлозијата, како што информираат од полицијата, се случила во автомеханичарската работилница „Бацоц“, сопственост на 42-годишниот С.П. од Свети Николе.

Увид на местото извршил јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Свети Николе и екипи на МВР и на Надворешната канцеларија за криминалистички работи Свети Николе.

„Од извршениот увид констатирано е дека пожарот е настанат при експлозија од истекување на гас пропан бутан од демонтирана плинска боца од автомобил, а при активирање компресор кој бил сместен во подрумската просторија. Од експлозијата комплетно е уништена работилницата, целокупната опрема во неа, оштетено е возилото на сопственикот, како и друго воизло марка „хјундаи тусон“, кое било оставено за поправка, како 13 куќи и помошни простории кои се наоѓаат во непосредна близина“, стои во информацијата за случајот на МВР.


Општина Гостивар обвинува дека политичките опоненти ја уништуваат урбаната опрема


Гостивар, 24 февруари, 2016 - 13:39 (META) 

Општина Гостивар обвинува дека политичките опоненти ја уништуваат урбаната опрема низ градот. Уништени се реквизитите на детското игралиште во градскиот парк во Гостивар. Извадена е оградата и светилките, а расфрлани се делови од куќарките.

Од Општина Гостивар велат дека случајот го пријавиле во полиција и очекуваат сторителите да бида откриени. Се сомневаат дека вакви или слични оштетувања на урбаната опрема во градот е дело на нивните политички противници.

– Нашите политички опоненти чкртаат и по ѕидови по автобуски постројки, се со цел да ја деградираат работата на Општина Гостивар и градоначалникот Невзат Бејта. Без разлика на ваквите девијантни појави, гостиварската локална самоуправа и понатаму ќе работи за доброто на гостиварци и понатаму ќе гради игралишта – изјави шефот на кабинетот на градоначалникот на Општина Гостивар, Башким Хасани.

Детското игралиште во градскиот парк е донација од Турција во вредност од 40 илјади евра.


Во циклонот што го зафати Фиџи загинаа 42 лица


Сува, 24 февруари, 2016 - 9:45 (META) 

Бројот на загинати во циклонот кој изминатиот викенд го погоди Фиџи е зголемен на 42.

Винстон кој е најсилен циклон забележан во јужната хемисфера, уништил голем број на домови и предизвикал тешко оштетување на инфраструктурата.

Според податоците на Метеоролошката служба, ударите на циклонот достигнале 285 километри на час, што го прави најсилно невреме забележано на Фиџи.