Балкански барометар 2018: Регионот врви кон подобро, Македонија полека го следи


Скопје, 6 јули, 2018 - 12:20 (META) 

Задоволството во животот генерално се зголемува во регионот на Балканот, без членките на ЕУ, а загриженостите полека опаѓаат, се вели во најновото издание, за 2018, на Балканскиот барометар на Регионалниот совет за соработка (РСС).

Изданието ги пренесува наодите од повеќе анкети, кои за  РСС се спроведени од ГфК на крајот на минатата година, со над 6.000 граѓани од Балканот и 1.200 компании.

Генералното задоволство од животот се подобрува и сега изнесува 42 отсто, наспроти 35 отсто во 2015 година, што пак значи и пораст на оптимизмот за годините што следуваат. Во Македонија од 1.005 испитаници, 20 отсто рекле дека се целосно незадоволни од својот живот, главно незадоволни се 29 отсто, 34 отсто се изразиле како ниту незадоволни, ниту задоволни, додека 17 отсто рекле дека се главно задоволни од животот, а само 1 отсто се целосно задоволни. Ниту еден од 1.005 испитаници во Македонија не одбил да даде одговор ниту пак немал став.

Кај бизнис секторот на Балканот, 62 отсто позитивно се изразиле за сегашната ситуација и перспективите, што е голем пораст од 2015 година, кога со такво генерално расположение биле 47 отсто од фирмите.

Загриженоста кај населението во регионот во поглед на невработеноста е 61 отсто, за разлика од резултатите минатата година, кога таа биле 66 отсто. Загриженоста за економската ситуација изнесува 46 отсто, за разлика од 48 отсто лани. Следна на листата е корупцијата, кога сега е причина за загриженост кај 29 отсто од испитаниците, за разлика од 32 отсто во 2017 година. Криминалот предизвикува загриженост кај 16 отсто од луѓето, што е еден процент помалку од лани, пораст на загриженоста е забележан во поглед на одливот на мозоци и емиграцијата, што е важно за 12 отсто од испитаниците, и овој индекс пораснал за 2 проценти во однос на 2017 година.

Дури 56 отсто од граѓаните се незадоволни со актуелната состојба на економијата во нивната земја.

Во Македонија, од 1.005 испитаници на прашањето колку сте задоволни од финансиската состојба на Вашето домаќинство, 11 отсто кажале дека е комплетно незадоволни, 23 отсто дека се главно незадоволни, а 37 отсто ниту задоволни, ниту незадоволни. Главно задоволни се 27 отсто од испитаниците, а 3 отсто од нив биле целосно задоволни.

Во поглед на безбедносната ситуација, односно ризиците од криминал, тероризам, неконтролирани миграции и оружени конфликти, во Македонија 14 отсто се целосно незадоволни и загрижени, главно задоволни се 26 отсто, 35 отсто се ниту задоволни, ниту незадоволни, а главно се задоволни 22 отсто. Само два отсто се целосно задоволни.

РСС е меѓувладино оперативно тело на земјите членки на Процесот за соработка во ЈИЕ, чиј основач и полноправен член е и Република Македонија.


Еурактив: Брисел очекува конкретни резултати од Македонија и од Грција за името


Брисел, 5 јануари, 2018 - 13:45 (META) 

Европската комисија (ЕК) ги поздравува активностите на македонската Влада за решавање на 25-годишниот спор за името го Грција и очекува „конкретни резултати“ во врска со ова прашање, изјавил неименуван функционер на ЕК за „Еурактив“, независната паневропска мрежа на медиуми специјализирана за политиките на ЕУ.

Според претставникот на ЕК, одржувањето на добрите односи меѓу соседите, вклучувајќи го и договореното и заемно прифатливо решение за името, под покровителство на Обединетите нации, останува од суштинско значење.

– Во таа насока, ги поздравуваме чекорите на владата за вклучувањето во разговорите со нивните колеги во Грција за зајакнување на добрососедските односи и се надеваме дека ова ќе води кон понатамошни конкретни резултати – вели претставникот на ЕК.

Во анализата на „Еурактив“ се посочува „оптимизмот што владее во левичарските влади во Скопје и Атина за решавање на прашањето кое е пречка за влезот на Македонија во Европската Унија и во НАТО“.


Ципрас е оптимист за спорот со името, но смета дека се потребни дела, а не зборови


Атина, 2 јануари, 2018 - 16:34 (META) 

Грчкиот премиер Алексис Ципрас во интервјуто за грчкото радио „Real FM“ вели дека е оптимист за прашањето за името, но очекува и конкретни чекори од македонска страна.

– Оптимист сум дека можеме ефикасно и одговорно да управуваме со прашањето кое го наследивме од претходните влади. Сѐ додека од другата страна навистина постои желба да се направат чекори, останува да го видиме тоа, верувам дека може да се направат чекори кон излез од безизлезната ситуација – рече Ципрас.

Според грчкиот премиер за тоа се потребни дела и опипливи резултати, а не зборови.

– Во надворешната политиката секој треба да биде воздржан, да не зборува многу, повеќе ги преферирам делата, отколку зборовите – додава Ципрас.


Заев – Жбогар: Постои голем оптимизам во Брисел дека Македонија оди напред


Скопје, 11 септември, 2017 - 16:42 (META) 

Премиерот Зоран Заев денеска се сретнал со евроамбасадорот Самуел Жбогар, а на средбата Заев порачал дека владата е решена да гради квалитетен живот за сите граѓани. Евроамбасадорот, како што извести Владата, рекол дека во Брисел постои оптимизам за идните чекори на Македонија и дека земјата ја има досега најголемата шанса за напредок во евроинтеграциите.

– Постои голем оптимизам во Брисел дека Македонија е конечно подготвена да оди напред во интерес на иднината на граѓаните и на државата. Република Македонија  ја има најголемата шанса за успех досега за остварување на стратешките евроатлантски цели – рекол евроамбасадорот Жбогар на средбата со премиерот Заев, како што пренесе владината служба за информирање.

Заев рекол  дека Владата фокусирано го реализира реформскиот план „3-6-9“ низ инклузивни политики на соработка во општеството, работи на подобрување на животниот стандард на граѓаните, како и на пријателска, принципиелна и конструктивна соработка со соседите и со земјите членки на ЕУ и на НАТО.


Жбогар: Следните три месеци се клучни за планот „3 – 6 – 9“


Тетово, 6 јули, 2017 - 19:56 (META) 

Евроамбасадорот Самуел Жбогар денеска изјави дека е оптимист и дека очекува Владата да го спроведе реформскиот план „3-6-9“ за забрзување на евроатлантските интеграции.

Тој нагласи дека е добро што реформите се ставени на хартија и има рокови за нивно реализирање, додавајќи дека во наредните неколку месеци ќе се следи колку Владата ќе може да испорача.

– Она што е добро е што Владата излезе до план. Се премина од зборување за реформи на реформи кои се ставени конкретно на хартија. Мислам дека тоа што е потребно е во следните три месеци да се направат чекори во тој контекст. Се разбира дека ние, како Европска Унија, ќе ги поддржиме, меѓутоа да почекаме чекор по чекор да се реализираат овие работи – изјави Жбогар, кој денеска беше во посета на Желино и na Брвеница, во рамките на проектот „ЕУ за тебе“.

Планот „3-6-9“ вчера беше презентиран од премиерот Зоран Заев, кој посочи дека со новите реформи треба да се обезбеди демократски парламент, да се направат реформи во судството, безбедносните струкутруи, да се обезбеди кохабитација со претседателот, реформи во медиумите и соработка со граѓанскиот сектор, преку што ќе се обезбеди континуирана транспарентност и инклузивност.

Тој посочи дека бројките во името ги означувааат временските точки, односно бројот на месеци во кои треба да бидат спроведени реформите.