!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

И Општина Гевгелија барала Владата да ја повлече стратегијата за бегалци


Гевгелија, 10 август, 2017 - 13:26 (META) 

Мислење во врска со нацрт-стратегијата за интеграција на бегалци и на странци 2017-2027 година до Министерството за труд и социјална политика и до Владата, преку Здружението на единици на локалната самоуправа (ЗЕЛС), доставила и Општина Гевгелија. Оттаму денеска испратија реакција до „Мета“, во која, повикувајќи се на текстот со наслов „Доза ксенофобија и најави за референдуми од општините за стратегијата за бегалци“, нагласуваат дека покрај општините Ново Село, Демир Капија, Крива Паланка, Велес, Гази Баба и Прилеп, мислење доставила и Општина Гевгелија.

Градоначалникот на Гевгелија, Иван Франгов, во мислењето неведува дека стратегијата треба „итно да биде повлечена“, за тоа што, според него, Македонија нема ниту финансиски потенцијали ниту, пак, какви било капацитети за спроведување на „ваква обемна и претенциозна стратегија“.

„Јас, како градоначалник на општина Гевгелија, не можам да дадам позитивно мислење за стратегијата, во име на граѓаните на општината, кога ќе се потсетам што истрпевме во 2015 година, кога ни се случуваше ситуација во еден ден во нашиот град да влезат и по 10.000 бегалци, кои едноставно го блокираа секојдневното живеење во градот“, наведува Франгов во мислењето.

Според него, Владата треба да ги насочи своите капацитети на намалување на стапката на невработеност и на изградба на станови за граѓаните кои сè уште немаат решено станбено прашање.

Инаку, безмалку сите општини што доставиле мислење до МТСП се против стратегијата за бегалци, а како што оценуваат од Министерството, образложенијата на дел од општините се на линија на ксенофобија.

Општина Ново Село најавува и референдум за изјаснување на граѓаните по ова прашање.


Доза ксенофобија и најави за референдуми од општините за стратегијата за бегалци


Скопје, 9 август, 2017 - 16:33 (META) 

Вкупно шест општини во земјава доставиле мислења до Минитерството за труд и социјална политика и до Владата во врска со нацрт-стратегијата за интеграција на бегалци и на странци 2017-2027 и за предложениот акциски план за интеграција на бегалци 2017-2027 година.

Од МТСП за „Мета“ оценуваат дека делови од образложенијата на повеќето од општините се „на линија на ксенофобија“.

Според дописот што „Мета“ го доби од Министерството за труд и социјална политика, во предвидениот рок за реакции и за мислења кој истече вчера, мислења доставиле општините Ново Село, Демир Капија, Крива Паланка, Велес, Гази Баба и Прилеп.

Повеќето од општините имаат идентични, односно негативни ставови околу стратегијата, а како аргументи во мислењата имаат наведено дека Македонија треба да остане транзитна земја за мигранти и дека општините немаат просторни, финансиски и инфрастуктурни услови да одговорат на мерките предвидени со стратегијата.

Така, во мислењето на Општина Ново Село, меѓу другото, се наведува дека со оваа стратегија државата непотребно финансиски ќе се оптовари и трајно би се нарушила демографската слика, имајќи предвид дека „во општина Ново Село живее 99,9 отсто македонско население со православна веросиповед“.

Од Општина Ново Село нагласуваат дека ќе распишат референдум за изјаснување на граѓаните по ова прашање.

Идентични се ставовите во мислењата на општините Демир Капија, Крива Паланка, Прилеп и Гази Баба, од каде велат дека прифаќањето бегалци и странци во Македонија „ќе ги дестабилизира регионот и државата во целина“.


Владата прогласи кризна состојба на териториите на Македонски Брод и на Чашка


Скопје, 5 август, 2017 - 21:59 (META) 

Владата вечерва одржа седница за состојбата со пожарите и донесе одлука за прогласување на кризна состојба на подрачјата на општините Македонски Брод и Чашка, затоа што таму веќе неколку дена има активни пожари, информираше министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, кој е и претседател на Управувачкиот комитет за координација и управување со кризи.

– Анализирајќи ги сите состојби, пред сè во координација со сите релевантни фактори и институции кои се вклучени во справувањето со пожарите, прогласивме кризна состоја која ќе трае 30 дена од моментот на донесувањето на одлуката. Ова е донесено за сите надлежни институции во Македонија во координирана акција да можат да дејствуваат за ефикасно да се справат со оваа состојба со пожарите. И во наредниот период ќе имаме временски услови со висока температура, а со тоа и можност за ширење на пожарите. Ова е една од мерките која ќе гарантира безбедност за овие региони, успешно справување со пожарите и нивно целосно гаснење – изјави Спасовски.

Тој додаде дека сите надлежни институции се задолжени за да помогнат во делот на справување со оваа кризна состојба во овие две општини и каде што ќе треба.

– Ако немаме кризна состојба, Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС), односно локалните самоуправи ќе требаше самостојно да се справуваат. Вака, сите институции на Македонија ќе треба да се приклучат и да ги стават сите расположливи средства и ресурси во справувањето со овие состојби – појасни Спасовски.

Тој ги повика граѓаните да им помогнат на институциите во справувањето со пожарите.

– Поради временските услови, поради невниманието на граѓаните може да дојде до опожарување на кој било дел од територијата и затоа треба координирана акција, во која и граѓаните превентивно ќе треба да помогнат, покрај институциите кои се задолжени за тоа – рече Спасовски.


Конкурс за манифестацијата „Нов културен бран“


Скопје, 31 јули, 2017 - 9:59 (META) 

Министерството за култура денеска на својата веб-страница ќе ги објави условите и формуларите за пријавување на општини, здруженија на граѓани, асоцијации, неформални групи и автори од областа на културата и на уметноста за манифестацијата „Нов културен бран“.

Таа ќе се реализира од крајот на август до крајот на октомври годинава,  односно сè до исцрпување на средствата за реализација на манифестацијата.

„Цел на манифестацијата е да се обезбеди деметрополизација и децентрализација на културата, дисперзија во локалните средини и збогатување, омасовување и раздвижување на културната понуда во сите региони на Македонија. За разлика од претходниот пристап со манифестацијата „Топол културен бран“, на која право за аплицирање со проекти за културни настани имаа само општините, со овој повик, право на аплицирање со проекти и со идеи за манифестацијата ќе имаат здруженија на граѓани, асоцијации, неформални групи и автори од областа на културата и на уметноста, кои ќе треба да понудат квалитетна, естетски профилирана и вредносно издржана понуда, со која ќе внесат посвежи идеи и поиновативни пристапи во креирањето на културата, како и нови и современи форми во создавањето и во презентирањето на културниот и на уметничкиот продукт“, порачува Министерството за култура.


МЛС: Начинот на финансирање на општините треба да се промени


Скопје, 27 јули, 2017 - 19:53 (META) 

Министерството за локална самоуправа (МЛС) денеска организирало состанок со претставници на Заедницата на единиците на локалната самоуправа (ЗЕЛС) за да се најдат решенија со кои ќе се промени системот на финансирање на единиците на локална самоуправа, соопштија оттаму.

На состанокот се разговарало за утврдување на критериумите за наменските и за блок-дотациите кои централната власт ги префрла на единиците на локална самоуправа за образование, детска заштита и за култура.

Претставниците од ЗЕЛС и од надлежните министерства се согласиле дека овие средствата не се доволни, што се одразува на квалитетот на услугите во овие области.

„Крајната цел е секој граѓанин на целата територија на Република Македонија да добие еднакво квалитетни услуги“, изјавил заменик-министерот за локална самоуправа, Дејан Павлески.

На состанокот на кој присуствувале и претставници од други министерства, исто така било заклучено дека општините треба работат пофикасно и да имаат повисока реализација на средствата од централниот буџет, како и да бидат поажурни во обезбедувањето на локалните приходи.


Општините Сопиште и Чешиново-Облешево добија грантови од ИПА-програмата


Скопје, 22 јуни, 2017 - 12:56 (META) 

Општините Сопиште и Чешиново-Облешево денеска добија грантови во вкупен износ од 237.733 евра од ИПА-програмата на Европската Унија.

– Денеска потпишуваме договори за изградба на детска градинка во Општина Сопиште и за изградба на локални улици и за подобрување на водоснабдувањето во Општина Чешиново-Облешево. Изградбата на инфраструктура во руралните средини е еден од приоритетите на реформската влада. Вложувањата во изградба на градинки, училишта, патишта и во енергетика се вложувања во трајни добра од кои директна корист имаат граѓаните. Тие придонесуваат за одржлив економски и социјален развој и воедно ги намалуваат разликите помеѓу урбаните и руралните заедници – изјави министерот за финансии, Драган Тевдовски.

Тој додаде дека ИПА-програмата за рурален развој е од особена важност за Македонија, при што е предвидено е да бидат доделени 20,7 милиони евра во различни општини во земјава.

Тевдовски рече дека како министер за финансии ќе се заложи да има поголема искористеност на фондовите што Европската Унија ни ги дава на располагање.


Локалната власт има низок степен на транспарентност


Скопје, 16 јуни, 2017 - 11:05 (META) 

Општините во Република Македонија исполнуваат 34 отсто од индексот на отвореност, покажа истражувањето за степенот на отвореност на институциите во шест земји од регионот, во рамки на проектот „Актион СЕЕ“ што го спроведува Фондацијата за интернет и општество, „Метаморфозис“.

„Овој податок е загрижувачки со оглед дека мерењето е направено на обезбедувањето на пристап до информации кои треба да се објавени на општинските веб-страници без да бидат побарани, како, на пример, одлуките што ги носат советите на општините, одлуките што ги носат градоначалниците, записниците од седниците на советите на општините, статутот на општините и деловниците за работа на советите“, велат од „Метаморфозис“.

Истражувањето покажува дека на ниското исполнување на индексот на достапност од страна на општините влијае и нивната недоволна интеракција со граѓаните преку социјалните мрежи, необјавувањето месечни информатори за граѓаните за работата на општините, како и недостигот од јавни дебати за граѓаните за прашања од локално значење, необјавувањето планови за јавни консултации со граѓаните за општинските политики и записници од одржани средби со граѓаните.

Според „Метаморфозис“, за подобрена транспарентност на македонските општини, кои исполнуваат 35 отсто од индексот за транспарентност, секоја активност која е финансирана со јавни пари мора да биде јавна, а информациите за овие активности мора да бидат еднакво и лесно достапни за сите граѓани.

„Индексот на транспарентност, во поткатегоријата транспарентност на буџетите, општините го исполнуваат со 49 отсто. Голем дел од општините ги објавуваат донесените буџети и завршните сметки, но во заштитени ПДФ-формати, што ги прави тешко пребарливи. Исто така, на процентот на исполнувањето на индексот влијае необјавувањето на граѓанските буџети од страна на општините, како полугодишните извештаи за трошењето на буџетот“, се вели во извештајот.


ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ и мнозинството еден месец ја блокираат локалната самоуправа


Скопје, 29 мај, 2017 - 9:44 (META) 

СДСМ и собраниското мнозинство имаат одговорност за одложувањето на локалните избори, со што се става под знак прашалник ефективното функционирање на локалната самоуправа, порача ВМРО-ДПМНЕ претпладнево преку соопштение.

Партијата вели дека и еден месец откако „СДС насилно изведе сценарио за избор на претседател на Собранието, флагрантно кршејќи го Уставот, низа закони и деловникот за работа на Собранието“, во законодавниот дом нема никаква активност „која би била барем обид за излез од кризата во државата“.

„Фактот дека и по еден месец од изборот на Талат Џафери за претседател на Собранието, во истото нема никаква активност и фактот дека СДС сè уште ги кочи клучните и неминовни процеси во државата, како одржувањето на редовните локални избори, покажува дека СДС, очигледно, со намера го изведе сценариото од 27 април, за дополнително продлабочување на кризата. Република Македонија и нејзините граѓани не треба да ја плаќаат сметката за антидржавното дејствување на СДС. Државата не смее да трпи, економијата не смее да стагнира, граѓаните сакаат да одат напред. СДС мора да овозможи одржување на локалните избори, а со нив и предвремени парламентарни избори, кои се вистинско долгорочно решение за државата“, стои во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ.


Градоначалниците имаат техничка функција до 31 декември, тврди Инспекторатот


Скопје, 16 мај, 2017 - 13:24 (META) 

Државниот инспекторат за локална самоуправа реагира на толкувањата за мандатите на градоначалниците и на општинските совети и тврди дека се произволни и несериозни за да се манипулира јавноста.

„Во согласност со член 35, став 1 од Законот за локална самоуправа, мандатот на советниците е четири години и со оглед на тоа што последните локални избори се одржаа на 24 март 2013 година, нивниот мандат истече на 24 март годинава и сите одлуки што советниците ги донеле по овој датум од страна на инспекторатот се поништени, а никаква евентуална законска измена од Собранието нема ретроактивно дејство“, велат од Инспекторатот.

Состојбата со мандатот на градоначалниците, според Инспекторатот, е поинаква и тие имаат мандат до 31 декември оваа година.

„Мандатот на градоначалниците е регулиран со член 49 и 52 од Законот за локална самоуправа, каде што стои дека мандатот трае до завршување на тековната година, што значи до 31 декеври 2017 година. Со оглед на изминатиот мандат на советниците, градоначалниците извршуваат техничка функција и општините не смеат да прекинат да функционираат“, се вели во соопштението.

Оттаму додаваат дека ниту биле консултирани ниту учествувале на јавни дебати организирани од ЗЕЛС, на кои, според соопштението, се носеле произволни заклучоци без законска основа и од партиски интереси, како и дека се лицитирало со датуми за мандати.


СДСМ: Иванов да го даде мандатот, а ВМРО-ДПМНЕ да биде конструктивна


Скопје, 16 мај, 2017 - 9:48 (META) 

Иванов да го даде мандатот, а ВМРО-ДПМНЕ да биде конструктивна за мнозинството да ја формира новата влада, велат од СДСМ во нивното редовно утринско соопштение.

„Реафирмацијата на програмата на новата влада на унитарна Македонија, која ќе работи според Уставот во интерес на евро-атлантските перспективи, ги разбива сите неразумни аргументи околу мандатот што Ѓорге Иванов е неопходно бргу да го даде. Од исклучителна важност за стабилизација на државата е сите политички лидери и институции да се постават на ниво на одговорноста и да овозможат да продолжат демократските процеси. Парламентарното мнозинство, како што вети, нема да го дозволи хаосот што го планираат Никола Груевски и соработниците за да го избегнат соочувањето со правдата и веќе е договорено да се направат законски измени со кои ќе биде утврден датумот за локалните избори, а во меѓувреме ќе биде продолжен мандатот на досегашните локални власти“, велат од СДСМ.

Од партијата велат дека поради блокадите на ВМРО-ДПМНЕ и на Иванов, вработените во општинските институции веќе се во ризик да не примаат плата, а граѓаните не можат да ги добијат потребните општински услуги.