!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Вработените на „Гентерм“ на протест во Прилеп


Скопје, 26 декември, 2015 - 10:24 (META) 

Во знак на револт, поради тоа што не им ги продолжиле договорите за работа, вработените во „Гентерм“ ќе протестираат денеска во 14 часот пред зградата на Општина Прилеп.

По тврдење на една од вработените, која добила такво решение, се огласија повеќе вработени во оваа фабрика, инаку американска инвестиција, која наводно треба да почне со работа напролет.

Според официјалното објаснување од менаџментот на „Гентерм“, тоа што не им се продолжени договорите на вработените се должи на фактот што сè уште не биле создадени услови за работа.

Компанија, според најавите, требаше да отвори вкупно 2.000 работни места.


Прилеп: Дом за стари лица како дом за казненици


Прилеп, 21 декември, 2015 - 11:11 (META) 

Замрзнатата и блокирана сметка ги остави без греење, без доволно храна и грижа 128 станари во Домот за стари лица во Прилеп.

На штитениците, кои и самите плаќаат за услугите, им се закануваат извршни решенија за наплата на долгови.

Анализите покажуваат дека, всушност, Домот за стари лица и последните две години трошел многу повеќе отколку што приходувал, а при тоа бројот на лица ангажирани и од самофинансирачки активности останал ист!

Штитениците, семејствата и граѓаните не знаат каде исчезнуваат народните пари што се влеваат на сметката на домот?


И пред Општина Прилеп засадени палми


Прилеп, 22 мај, 2015 - 20:15 (META) 

Освен во Охрид, попладнево беа засадени пет од вкупно 10 палми, во паркот на Методија Андонов – Ченто, во Прилеп, покрај општинската зграда на Општина Прилеп.

Поголем број граѓани на Прилеп љубопитно застануваа пред зградата на Општина Прилеп изненадени од глетката, меѓусебно коментирајќи го новитетот.

– Не можам да се изначудам што гледам. Не знам кому му требаше ваква глупост? Улиците во градот се раскопани со „кратери“, пешки не се поминува по нив, камоли, пак, со автомобил. Онде на плоштадот ја туркаат фонтаната за која до пред некој месец се фалеа дека била една од најубавите во државата. Народот живее во страшна сиромаштија, а нив ги фатил бесот и се расфрлаат со наши пари. Навистина не знам што повеќе да речам освен да прашам дали некогаш на ова лудило ќе му дојде крајот – ни изјави пензионерот Блаже Стојаноски.

Во обид да дознаеме нешто повеќе за палмите кои утринава пристигнаа во Прилеп, контактиравме со директорот на Јавното претпријатие за урбанистичко и просторно планирање, Бане Нешкоски, кој во одговорот ни посочи дека палмите стигнале во Прилеп како донација на Општината од Министерството за шумарство и водостопанство, во рамките на нивниот проект кој опфаќа засадување по 10 палми во секој град во Македонија.

Останатите пет палми ќе бидат засадени во текот на утрешниот ден.

Б.Б.