Спасовски: Груевски последен пат користел обезбедување во четвртокот


Скопје, 13 ноември, 2018 - 11:48 (META) 

Во четвртокот Никола Груевски последен пат го повикал  обезбедувањето кое му следува како поранешен премиер на земјата, рече денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Тој појасни дека иако на Груевски му следува обезбедување, екипата доаѓа на повик, а не е постојано со него.

– Според изјавите на обезбедувањето, последен пат тие го обезбедувале на 8 ноември кога го однеле до дома околу 23 часот – објасни Спасовски.

Тој изјави и дека не се чувствува виновен за бегството на поранешниот премиер и не размислува за оставка. Смета дека за тоа е одговорна судската власт.

– Одговорноста барајте ја кај судиите кои не одредиле мерка притвор за човек кој е осомничен за повеќе кривични дела – рече Спасовски, појаснувајќи дека полицијата работи врз основа на судски наредби.


Во Собрание презентирани модели за реформа на безбедносно-разузнавачкиот систем


Скопје, 8 ноември, 2018 - 12:46 (META) 

Mинистерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска ги презентираше моделите за реформа на безбедносно-разузнавачкиот систем пред Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието.
Појдовна точка за оваа реформа е Извештајот на експертската група на Прибе од 2015 година, каде беа дадени сериозни критики за злоупотребата на Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК) преку системот за следење на комуникациите и преку концентрацијата на моќ.

– Една од забелешките велеше дека состојбата е резултат на „непочитување на професионалната етика, основните принципи на ризично управување и недостаток на познавање на чувствителноста на разузнавачите задачи во рамките на УБК. Беа дадени и забелешки за начинот на вработување и селекција во службата, како и недостатокот од изграден систем на постојана обука и усовршување на кадарот во Управата. И токму овие забелешки ги даваат насоките во кои треба да се движи и спроведе реформата на управата. Реформата на УБК не треба и не смее да се сведе само на нови законски решенија. Мора да постои долгорочна стратегија за тоа како да се реформира, но и како во иднина да се развива Управата. Изминатиов период работевме на враќање на угледот на професионална и релевантна служба, углед кој беше сериозно нарушен. Но, активностите не се доволни. Нужно се потребни структурни промени, воспоставување на нови, современи методи на работа на оваа служба. Ова е мотивирано од две причини. Првата е заштита на националните интереси на државата, што впрочем е и најважната улога на оваа служба. Втората е издигнување на службата на нивно на релевантен партнер во рамките во глобалната мрежа на безбедносно-разузнавачките служби – рече Спасовски.

Владата формираше меѓуресорска работна група, која има задача да понуди најсоодветен модел за реформа пред се на УБК, но и осврт на потребата од реформи во Агенцијата за разузнавање и военото разузнавање, како и другите институции од оваа област.

– Реформата е неопходна и таа не смее да биде спроведена само проформа, туку напротив треба да биде сеопфатна и долгорочна. Токму затоа и не ветуваме дека реформата ќе ја завршиме одеднаш, за три месеци во целиот безбедносно-разузнавачки сектор.Како министер и човек кој долги години е дел од општествено-политичките процеси во нашата земја, ќе ги споделам со вас моите очекувања од оваа реформа: Да се создаде ефикасен систем за заштита на националната безбедност, кој нема да биде злоупотребен за партиско-политички цели. Функционирање на службите согласно меѓународните стандарди и правила, притоа штитејќи ги и гарантирајќи ги државните интереси, а тоа пред се значи дејствување на службите ослободени од политички влијанија. Воведување на современи методи на работење, преку кое ќе се зголеми нивната превентивна улога во справувањето со современите безбедносни закани – рече Спасовски.


Директорот на ОТА: „Бомбите“ никогаш нема да се повторат


Скопје, 1 ноември, 2018 - 14:44 (META) 

Директорот на новата Оперативна техничка агенција (ОТА) Зоран Ангеловски, соопшти дека Агенцијата, која ја презема опремата за прислушување од УБК и која ќе ја има контролата врз следењето на комуникациите, денеска официјално почнува со работа во полн капацитет.

На заедничката прес-конференција во Владата со министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, Ангеловски рече дека контролата врз работата на ОТА ќе биде повеќестепена, од собраниска комисија, од граѓански организации и експерти, со една цел – да не се дозволи никогаш повеќе да се врши незаконско прислушување.

– Ве уверувам дека „бомбите“ никогаш веќе нема да ни се повторат – изјави Ангеловски на прес конференцијата, додавајќи дека во Македонија сега нема незаконско прислушување.

Тој објасни дека ОТА е професионална агенција и целосно независно тело. Сега располага со технички кадар преземени од  МВР односно четири лица од Бирото за јавна безбедност и тројца од Управата за безбедност и контраразузнавање.  Најави дека останатите вработени ќе се изберат преку конкурс. За досега вработените, Ангеловски рече  дека поминале низ проверки дека не биле дел од аферата со прислушувањето, за што било консултирано и СЈО.


Царовска: Со препознавање на ризикот, може да се спречат убиства на жени од нивните партнери


Скопје, 26 октомври, 2018 - 13:24 (META) 

Убиствата на жените предизвикани од семејно насилство може да се спречат со навремено препознавање на ризикот, за што е потребна посветена меѓуинституционална работа. За таа цел, по ратификувањето на Истанбулската конвенција,  Владата почна со усогласување на законодавството, воведување на управување со случаи и отворање шелтер центри за лица жртви на семејно насилство.

Ова го изјави министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, која денеска присуствуваше на презентацијата на Анализата на случаи на фемициди – убиства на жени во Македонија, подготвена од Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство, со поддршка од УНДП.

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски рече дека семејното насилство, особено од аспект на насилството мотивирано од родова омраза, како проблем, е многу повеќе од статистички бројки.

-Наша обврска е да изградиме општество кое ќе ја штити жената како столб на семејството – рече тој.

Според анализата, 80 отсто од убиените жени во Македонија биле жртви на нивните интимни партнери или машки членови на семејството.

Во изминатата година и половина  Министерството за труд и социјална политика повторно ги активираше четирите регионални центри за лица жртви на семејно насилство во Скопје, Кочани, Битола и во Свети Николе, а ја прошири и дејноста на Центарот за лица жртви на трговија со луѓе и со жртви на сексуално насилство, каде што згрижувањето трае до 6 месеци.

Во соработка со граѓанскиот сектор, во функција се ставени Центар за лица жртви на семејно насилство, Кризен центар 24/48 часа и Национална мобилна СОС линија. Министерството инвестира и во објект каде ќе биде сместен Центар за советување на жртви на насилство во Општина Куманово. Исто така, отворени се центри за жртви на сексуално насилство во состав на здравствени установи во Куманово, Тетово и Скопје.


Спасовски: Ќе ги обезбедуваме пратениците се додека има причина за тоа


Скопје, 22 октомври, 2018 - 12:57 (META) 

Сите пратеници кои гласаа за иницијативата за промена на Уставот се обезбедувани од полицијата, изјави денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, одговарајќи на новинарско прашање по промовирањето на новонабавената униформа наменета за припадниците на Единицата за специјални задачи денеска во касарната Илинден.

– Направивме безбедносна проценка на пратениците, претежно оние кои гласаа за отпочнување на процесот на уставни измени и тие ќе бидат обезбедувани се до оној момент, додека таа проценка не биде поинаква – појасни министерот.


Регионален собир за сузбивање на насилен екстремизам започна во Скопје


Скопје, 3 октомври, 2018 - 12:38 (META) 

Семинар за спречување и сузбивање на насилниот екстремизам на Западен Балкан започна денеска во Скопје, на кој учествуваат практичари од областа на безбедноста во регионот.

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и Генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС) Горан Свилановиќ, на отворањето на семинарот ги нагласија важноста на регионалниот пристап кон растечките безбедносни предизвици, оценувајќи дека терористичките групи постојано го менуваат начинот на работа на терен и на интернет, што бара нови одговори на национално и на регионално ниво.

„Тероризмот и насилниот екстремизам ги сметаме не само глобална закана, туку и огромен ризик за Балканот. Во таа насока нашето министерство активно соработува со сите релевантни актери во сите аспекти на спречување и сузбивање на насилниот екстремизам“, изјави Спасовски.

Свилановиќ во своето обраќање потенцираше дека во променливо безбедносно опкружување активности се насочени кон решавање на прашањето на повратнците, нивната дерадикализација и реинтеграција, дијалог на заедницата со младите, сузбивање на насилниот екстремизам и пропагандата на интернет и поддршка на агенциите задолжени за овие прашања за спроведување на законските овластувања.

На семинарот, како што соопшти РСС, воедно се разговара и за моменталната состојба во Македонија на полето на дерадикализацијата, потоа за важноста од интегративното безбедносно управување и за Иницијативата за контра-тероризам на Западен Балкан.

Вториот дел од семинарот ќе биде посветен на повеќе сесии на кои ќе се презентираат практични искуства во справување со радикални наративи, пред се преку поделба на улогите на чинителите во тој процес, на важноста на спречувањето на радикализмот во затворите, значењето на радикализацијата преку он-лајн мрежите и како таа може да биде контекстуализирана во стратегиите за сајбер-безбедноста.

Семинарото го организраат Регионалниот совет за соработка и Министерството за внатрешни работи. Регионалниот совет за соработка е оперативно тело на земјите членки на Процесосот за сорабока во Југоисточна Европа, чиј полноправен челн е и Република Македонија.


Меѓуресорска работна група треба да предложи модел за реформа на УБК


Скопје, 3 октомври, 2018 - 10:49 (META) 

На предлог на Министерството за внатрешни работи, Владата на 91. седница ја разгледа и усвои информацијата за потребата од формирање на Меѓуресорска работна група која ќе предложи модел на реформа на безбедносно – разузнавачкиот систем во Македонија со план за негово воспоставување, информираат од Владата.

„Министерот за внатрешни работи во рок од три дена од добивањето на номинациите е задолжен да достави до Владата, предлог- одлука за формирање на Меѓуресоска работна група која ќе предложи модел на реформа на безбедносно – разузнавачкиот систем во Македонија со план за негово воспоставување“, се вели во соопштението.

Министерот за внатрешни работи вчера информираше дека следниот период ќе се избере моделот по кој ќе се реформира УБК.

Во рамки на проектот изработен со ДИКАФ направена е анализа на оваа реформа, за која, како што истакна, постојат три модели.

– Ќе ги разгледаме во периодот на консултации, ќе разговараме со новинарите, дипломатскиот кор, академскиот сектор и на крај ќе одлучиме. Сакаме да ги видиме предностите и слабостите на секој од нив – додаде тој.


Спасовски: Следниот период ќе се избере моделот по кој ќе се реформира УБК


Скопје, 2 октомври, 2018 - 12:59 (META) 

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска на прес-конференција најави дека во следниот период ќе се избере моделот, по кој ќе се одвива реформата на УБК.

– На седница на Влада денеска ќе поднесам информација, со која ќе ги образложам причините за ваквата реформа. Предвидено е МВР да одржи повеќе консултации и дебати со релеванти чинители, по што ќе биде избран најсоодветниот модел. Овој процес ќе го води работна група, која ќе се формира од надлежните државни институции, но и со претставници од академската област и граѓанското општество – појасни Спасовски.

По завршувањето на консултациите заклучоците ќе бидат проследени до Владата со соодветен акционен план.

– Целта е добиеме служба која ќе се темели на високи професионални стандарди, почитување на етички кодекс и современи методи на работа и дејствување, служба која ќе биде заштитена од негативни политички влијанија и нејзина единствена задача и должност ќе биде да ги штити безбедноста и сигурноста на граѓаните – истакна Спасовски.

Тој потсети дека злоупотребата на безбедносно-разузнавачките служби, особено на УБК предизвика сериозна политичка криза во земјава и го наруши угледот на демократијата. Во рамки на проектот изработен со ДИКАФ направена е анализа на оваа реформа, за која, како што истакна, постојат три модели.

– Ќе ги разгледаме во периодот на консултации, ќе разговараме со новинарите, дипломатскиот кор, академскиот сектор и на крај ќе одлучиме. Сакаме да ги видиме предностите и слабостите на секој од нив – додаде тој.

Директорот на УБК, Горан Николовски изрази уверување дека на крајот од консултативниот процес ќе се постигне успех и ќе се одбере модел, кој ќе гарантира професионална и департизирана служба, кој ќе гарантира трансапрентност и ќе успее да ги заштити интересите на државата и ќе работи во интерес на граѓаните.

Спасовски посети дека реформите на системот на следење на комуникации од кои произлезе формирањето на ОТА, како дел од посеопфатната задача за реформирање на безбедносно-раузнавачкиот систем успешно се спроведуваат. Додаде дека се преземаат сите оперативни и логистички активности и согласно Законот за следење на комуникации ќе почне со работа не подоцна од 1 ноември оваа година.


Со македонските возачки дозволи ќе се вози и во Германија


Скопје, 18 септември, 2018 - 16:21 (META) 

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и амбасадорот на Германија, Томас Герберих, денеска во Скопје ја потпишаа заедничката декларација меѓу македонското МВР и германското сојузно министерство за транспорт и дигитална инфраструктура, за олеснување на постапките за меѓусебна замена на возачките дозволи на граѓаните од Република Македонија и Сојузна Република Германија.

Со тоа македонските државјани во Германија ќе може да управуваат возила само со македонска возачка дозвола и ќе нема потреба да вадат меѓународна дозвола.

-Овој процес со години беше заглавен во лавиринтите на меѓусебното нормативно усогласување помеѓу  надлежните служби на Македонија и Германија, без надеж за успешно решавање на отворените прашања. Граѓаните со право беа нестрпливи, затоа што со години  им беа давани празни ветувања, но од денес, со потпишувањето на Декларацијата,  ќе им  овозможиме на нашите граѓани, од двете пријателски земји, да ги користат бенефитите од меѓусебното признавање на возачките дозволи – рече Спасовски.

Такви и слични договори веќе има со повеќе европски земји како Италија, Шпанија, Белгија, Романија, Чешка, Унгарија, Австрија, како и со земјите од регионот – Србија, БИХ, Албанија, Словенија, Хрватска, Бугарија, Црна Гора, а во завршна фаза се договарањата со Турција, Велика Британија, соседно Косово, како и Австралија и Нов Зеланд, известуваат од МВР.


Спасовски: Ситуацијата е стабилна, минорни се силите кои сакаат референдумот да не успее


Скопје, 23 август, 2018 - 10:28 (META) 

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски вели дека во пресрет на референдумот ситуацијата во земјата е стабилна, институциите функционираат, но вели дека постојат сили кои гледаат шанса, преку нарушување на безбедноста, да остварат некакви свои цели, да се спротивстават членството во НАТО и во Европската Унија.

Тој во интервју за МИА, потенцира дека тоа сепак се минорни сили кои не можат да придонесат за дестабилизација.

– Геостратешката положба на Македонија, носи одредени ризици и предизвици, но тие се превенираат, меѓу другото, и со добро функционирање, размена на податоци и искуства со пријателските служби со кои соработува Република Македонија. Верувајте дека Република Македонија има многу пријатели кои помагаат, пред се, да ја одржиме стабилноста во државата, да се гарантира безбедноста – целовитоста на државата – истакнува Спасовски

За тврдењата дека странски служби се обидуваат да „роварат“ пред референдумот и за руско мешање во „македонските работи“, Спасовски вели дека Македонија има јасен став, национален, витален интерес да стане членка на НАТО и на ЕУ, не сака да се мешаме во работите на други држави, ниту од регионот, ниту пошироко, но нема да дозволиме некој да и наметнува свои интереси.

–Да, ни се случуваат одредени групирања на политички структури, на поединци итн. кои сакаат да се спротивстават на интеграцијата на Република Македонија во НАТО и ЕУ. Да, има такви структури, има такви поединци во Република Македонија кои сметаат дека заради задоволување на некакви свои лични интереси би го искористиле моментот за да се спротивстават на членството во ЕУ и НАТО, а на таа сметка да добијат некакво свое конто на политичка популарност. Меѓутоа, нема сили кои идеолошки се врзани и преку идеологија сакаат да се спротивстават заради тоа што не можат, немаат алтернатива на процесите кои ни се случуваат во земјата. Затоа, сметам дека Македонија е доволно цврста во своите намери да ја реализира својата цел – да биде членка на НАТО и на ЕУ – додава Спасовски.