И со зголемен буџет, на АРМ ќе и треба најмалку една деценија да се доопреми


Скопје, 30 октомври, 2018 - 10:31 (META) 

На АРМ ќе и требаат најмалку четири години за со најавените буџети, кои ќе се зголемуваат, да го купи само минималниот неопходен број на оклопни транспортери, а најмалку една деценија за да ја купи сета потребна опрема, покажуваат пресметките направени врз основа на постоечката формација на АРМ и проекциите на Министерството за финансии во Фискалната стратегија за 2019-2021 година.

Владата на седница на 25 септември ја прифати информацијата за планирање на опремувањето и модернизацијата на армијата на Република Македонија во предлог-буџетот на Министерството за одбрана за периодот 2019 – 2021 година.

„Приоритет во опремувањето и модернизацијата имаат декларираните сили за НАТО/ПзМ (Партнерство за мир) активности прифатени во рамките на НАТО Процесот на планирање и преглед (PARP), вклучително и Лесната пешадиска баталјонска група како најголема декларирана борбена единица со која Република Македонија придонесува во НАТО базенот на сили“, соопшти Владата.

По овој документ, Министерството за одбрана треба да почне да планира повеќе пари за опремување во буџетот за следната година, кој се подготвува. За опремување треба да бидат наменети 20 отсто од парите за одбраната.

Според Фискалната стратегија на Република Македонија за 2019-2021, министерството за финансии предвидува дека буџетот на одбраната, кој сега е 106 милиони евра, ќе расте по околу 200 милиони денари или 3,2 милиони евра годишно во следните три години. АРМ, според овие проекции, во следните три години ќе има околу 65 милиони евра за нова опрема од сопствениот буџет. Но, одбраната до 2024 година треба да добие двојно повисок буџет, кој треба да изнесува 2 отсто од бруто домашниот производ, со што за опремување ќе бидат наменети по околу 40 милиони годишно.

За да ја опреми само Лесната пешадиска баталјонска група, на АРМ и требаат меѓу 34 и 40 пешадиски борбени возила или оклопни транспортери. Според сегашните цени, еден чини меѓу 2,5 и 3 милиони евра, но само како платформа, без целосно вооружување и опрема. Оклопните транспортери само за еден баталјон би чинеле меѓу 80 и 120 милиони евра, или во најевтината варијанта на АРМ би и требале најмалку четири години за со својот буџет да ги купи само транспортерите за еден баталјон.

За целосно да се опреми сегашната механизирана пешадиска бригада на АРМ, која има четири баталјони, ќе бидат потребни меѓу 136 и 160 оклопни транспортери, што би чинело од 340 до 480 милиони евра само за платформите-возилата без вооружување.

Покрај оклопните транспортери или пешадиски борбени возила, според Стратегискиот одбранбен преглед усвоен во јуни, на АРМ и требаат и тактички комуникациски систем, инженериски машини и опрема, опрема за сајбер-одбрана, воени транспортни возила, орудија за посредна огнена поддршка, индивидуална и колективна опрема за атомско-биолошко-хемиска одбрана и балистичка заштита, опрема за извидување, разузнавање, набљудување и определување на цели, комуникациска опрема…

Според овие проекции, АРМ би можела сама да ги опреми декларираните единици со буџетите за следните десет години. Но, не и целата своја формација.


Петиција во Словачка против тенковите на моторџиите „Ноќни волци“


Братислава, 6 август, 2018 - 9:48 (META) 

Повеќе од 200 истакнати имиња од Словачка ја потпишале досега петицијата со која се бара од премиерот Петер Пелегрини да преземе мерки за растурање на кампот на моторџиската група „Ноќни волци“, која има свои ограноци во многу земји, а е основана во Русија и ужива сесрдна поддршка од рускиот претседател Владимир Путин.

Петицијата беше покрената откако преку снимки се дозна дека се дозна дека во логорот на „Ноќни волци“ во Долна Крупа, на околу 65 километри североисточно од главниот град Братислава, има тенкови, оклопни возила и противавионски топови.


МО: СДСМ нема елементарни познавања за набавката на опрема и за модернизацијата на АРМ


Скопје, 25 август, 2016 - 16:12 (META) 

Модернизацијата на Армијата на Република Македонија е сериозен процес, на кој Министерството за одбрана, Генералштабот и Армијата пристапуваат професионално, се вели во реакцијата на Министерството за одбрана на денешното соопштение на СДСМ, во кое опозициската партија бара министерството да го поништи тендерот за набавка на опрема вредна 250 милиони евра.

„Министерот Јолевски повеќепати, вклучително и вчера, на неколку национални телевизии детално информираше за овој значаен процес. Сепак, уште еднаш ќе појасниме дека целата модернизација (набавка на нова опрема и ремонт) ќе чини нешто повеќе од 300 милиони евра, вклучувајќи и ДДВ, а без ДДВ и царина околу 250 милиони евра. Затоа, изненадени сме од фактот што СДСМ упорно тврди дека набавката на оклопни возила ќе чини 250 милиони евра. Процесот за аквизиција сè уште не е завршен, но сигурни сме дека цената за набавката на оклопните возила ќе биде неколкупати помала. Кога се коментираат работи поврзани со националната одбрана, заради значењето на областа, треба да бидат издржани и базирани на факти и на анализи, а не на шпекулации“, стои во реакцијата на Министерството.

Оттаму велат дека постапката е спроведена со најголема сериозност, а во неа, според министерството, биле вклучени професионалци – припадници на Армијата, кои ги кажале нивните потреби, барања и ги дефинирале спецификациите за опремата што треба да се набави.

„Како што посочивме многупати досега, во процедурата на набавка ќе бидат земени предвид единствено понудите што ги исполнуваат строгите услови во согласност со НАТО-стандардите, по што како домаќинска Влада и Министерство, предвид ќе ја земеме и цената. Споменатите оклопни возила се дел од партнерските цели на Република Македонија за членство во НАТО. Во поглед на одржувањето на борбените системи, би сакале да истакнеме дека доколку СДСМ ги следеше вчерашните интервјуа на министерот Јолевски, ќе знаеше дека токму во тендерската документација се побарува овие системи, вклучувајќи ги и оклопните транспортери, да можат да се одржуваат токму во Република Македонија, од припадници на АРМ кои ќе бидат обучени од производителот“, велат од МО.

Според министерството, плаќањето на опремата ќе се одвива до 2026 година и тоа нема да биде само од еден годишен буџет.

„И најобичниот познавач на оваа проблематика, знае дека вака скапи средства не се набавуваат од еден годишен буџет. Ниту најбогатите земји во светот не го прават тоа. Затоа сосема логично е Македонија да ја исплаќа оваа опрема во подолг временски период, во кој, повторно, ќе внимаваме да имаме најдобра и економски најисплатлива понуда“, додаваат од Министерството за одбрана.


МО: Шпекулација е наведената сума од 250 милиони евра за набавка на оклопни возила


Скопје, 17 август, 2016 - 18:52 (META) 

Модернизацијата на армијата за секоја држава е стратегиско прашање, кое не треба да се гледа од краткорочен аспект, се вели во реакцијата на Министерството за одбрана на денешната прес-конференција на Петре Шилегов од СДСМ.

Од Министерството велат дека во јавноста неосновано се пласираат информации за набавка на опрема, која е во насока на модернизација на армијата и посочуваат дека процесот на набавка на оклопни возила бил започнат уште во октомври 2014 година.

Оттаму, наведуваат дека сумата од 250 милиони евра, која што се споменува е за период од 12 години, заклучно со 2027 година и е наменета за транспортни средства, средства за индивидуална и колективна заштита, средства за вооружување (борбени и неборбени), логистичка и медицинска опрема, како и за ремонтот и модернизацијата на материјално – техничките средства, а не само за оклопни возила.

„Оваа информација досега неколку пати беше пласирана во јавноста, но вие очигледно не сте ја слушнале ниту пак виделе. Напоменуваме дека финалните понуди од произведувачите, кои потекнуваат од земји членки на НАТО сè уште не се пристигнати и затоа изнесените факти се чиста шпекулација. Понатаму, битно е да се истакне дека тоа се директни понуди од производителите, а не од трговци. Министерството за одбрана и Владата на Република Македонија ќе продолжат со своите активности во насока на модернизирање на опремата и подигнување на стандардот на припадниците на АРМ“, велат од Министерството.


Шилегов: Министерството за одбрана купува оклопни возила за 250 милиони евра


Скопје, 17 август, 2016 - 15:20 (META) 

Организираниот грабеж на Македонија што го спроведуваа Никола Груевски и неговите соработници, како и задолжувањето на идните генерации продолжуваат, изјави денеска на прес-конференција Петре Шилегов, портпарол на СДСМ.

Тој рече дека Министерството за одбрана спроведува постапка за набавка на оклопни возила во вредност од 250 милиони евра, а исплатата треба да се одвива во период од 2018 до 2026 година.

– Ова значи дека во моментов, поради погрешните политики на власта, нема средства за исплата и оваа обврска се остава на идните три влади на Македонија. Со ова, на многу сериозен начин се оптоваруваат буџетите на наредните три влади на Македонија. Негрижата на оваа власт доведе до тоа АРМ целосно да биде маргинализирана а нејзините припадници, војниците доведени во состојба да немаат најосновни работи. При оваа набавка, единствен критериум е цената. За власта, небитен е квалитетот на оклопните возила ниту пак ангажирањето на домашни фирми во изработката или одржувањето на возилата. Вредноста на набавката може да биде значително помала доколку се набават дел на репарирани возила, со гаранција од производителот. Потсетуваме дека од квалитетот на оклопните возила многу често зависи животот на нашите војници – вели Шилегов.

Тој додаде дека ваква набавка мора да се спроведе многу посериозно, со изработена техничка спецификација којашто ќе гарантира намалување на вредноста на набавката и зголемување на гаранциите за безбедност на војниците, но ангажирање на дел од домашната индустрија во изработката и одржувањето на возилата.