!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Рокови, процедури и можни сопки за изборот на новиот Јавен обвинител


Скопје, 17 август, 2017 - 16:16 (META) 

Со разрешувањето на Марко Зврлевски од функцијата државен јавен обвинител, Владата може да почне со процедурата за именување на негов наследник. Ако разрешувањето на Зврлевски ја окупираше јавноста добар дел од летото, со развлекувањето на расправата од страна на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, тогаш речиси извесно е дека постапката за именување на нов јавен обвинител, која и онака е покомплицирана, ќе биде актуелна во текот на оваа есен.

Постапката за назначување на нов Јавен обвинител е уредена со членот 41 од Законот за јавно обвинителство:

 • Владата дава предлог до Собранието;
 • Собранието распишува оглас за кандидати за јавен обвинител во „Службен весник“ и во најмалку два дневни весника од кои еден мора да биде на албански јазик;
 • Рокот за пријавување на кандидатите е 15 дена од денот кога огласот ќе биде објавен во „Службен весник“;
 • За именувањето на новиот државен јавен обвинител, Владата мора да поднесе барање за мислење до Советот на јавни обвинители, кое овојпат има обврзувачка улога, за разлика од постапката за разрешување, кога мислењето на Советот е повеќе од процедурална природа;
 • Советот има рок од 15 дена од денот на приемот на барањето од Владата да даде позитивно или негативно мислење за сите пријавени кандидати.

По ова Владата до Собранието доставува предлог за именување јавен обвинител со кандидатите за кои Советот дал позитивно мислење.

 • Доколку Советот на јавни обвинители од оправдани причини во рок од 15 дена не достави мислење, добива дополнителен рок од 15 дена;
 • Ако и во овој рок Советот не достави мислење, се смета дека мислењето е позитивно – што е друга разлика од постапката за разрешување;
 • Во случај Советот да не даде позитивно мислење за ниту еден од пријавените кандидати, Владата не може да достави предлог за именување јавен обвинител и може да му предложи на Собранието да го повтори огласот;
 • За разрешувањето и за именувањето јавен обвинител, Собранието одлучува со просто мнозинство, односно со 61 глас.

Покрај, основните услови – да е државјанин на Република Македонија, активно да го владее македонскиот јазик, да е работоспособен и да е во добра општа здравствена состојба, да има стекнато универзитетска диплома за дипломиран правник во Република Македонија или нострифицирана диплома од странство и да има положено правосуден испит во Република Македонија – кандидатите за државен јавен обвинител треба да исполнуваат и посебни услови. Тоа подразбира да имаат работно искуство од најмалку осум години со потврдени резултати на правни работи по положениот правосуден испит, или редовен или вондреден универзитетски професор кој предавал повеќе од десет години правен предмет од правосудната практика.

Премиерот Заев вчера изјави дека негов личен став е новиот јавен обвинител да биде експерт, кој ќе ја има довербата, пред сè, кај граѓаните.

Мандатот на државниот јавен обвинител е шест години, со право на повторен избор.

Дел од медиумите излегоа со информации дека до назначувањето на нов државен јавен обвинител, вршител на должност на функцијата ќе биде поранешниот министер за труд и социјална политика и поранешен заменик-министер за внатрешни работи Џелал Бајрами.


МВР објави оглас за вработување на 500 нови полицајци


Скопје, 4 август, 2017 - 11:08 (META) 

Министерството за внатрешни работи распиша јавен оглас за вработување на 500 нови полицајци, од кои 360 ќе бидат распределени во СВР Скопје, во СВР Охрид – 30, во Битола, Струмица, Штип, Куманово и во Велес по 20 полицајци и во СВР Тетово – 10 полицајци.

Од Министерството информираат дека избраните кандидати ќе имаат основна обука за полицаец во траење од една година, по што со МВР ќе склучат договор за вработување. Кандидатите ќе имаат статус полицаец – приправник и ќе бидат обврзани на работното место да останат најмалку пет години.

Кандидатите за полицајци треба да бидат државјани на Македонија, да се полнолетни, активно да го користат македонскиот јазик, да имаат завршено најмалку четиригодишно средно образование и да се здравствено и психофизички способни.

Постапката за селекција на кандидатите ќе ја спроведува комисија за избор на кандидат за полицаец формирана од министерот за внатрешни работи.

„При спроведување на селекцијата, на пријавените лица им се овозможува под еднакви услови да ги демонстрираат своите способности, независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, верско уверување, имотна и општествена положба“, се вели во огласот на МВР.

Според податоци кои „Блумберг“ ги објави во 2008 година, тогаш во Македонија имало 9.905 полицајци.

Во 2014 година, поранешниот помошник-министер за односи со јавноста на МВР, Иво Котевски, изјави дека има околу 8.500 полицијаци, а според буџетот за плати, лани во МВР (вклучувајќи ја и администрацијата) имало 10.925 вработени.


Судскиот совет одлучи да објави нов оглас за избор на претседател на Кривичниот суд


Скопје, 20 јули, 2017 - 15:04 (META) 

Судскиот совет на денешната седница донесе одлука да објави оглас за избор на претседател на најголемиот кривичен суд во државата, Основниот суд Скопје 1.

Огласот, како што најави претседателот на Судскиот совет, Зоран Караџовски, најверојатно ќе биде објавен утре во „Службен весник“ и ќе трае 15 дена.

Одговарајќи на новинарско прашање зошто токму во овој период се објавуваат огласите кога се најавени реформи во судството со реформскиот план „3-6-9“, Караџовски ги оцени како „непринципиелни и тенденциозни таквите коментари и пишувања“.

– Најавени се многупати реформи во многу области. Не може да застане работата ниту на Судскиот совет, ниту на судовите, ниту граѓаните треба да престанат да ја остваруваат правдата и да ги бараат своите права. Неспорен факт е дека шест судови работат без претседатели. Ние во континуитет објавуваме огласи, а таков е случајот и сега – изјави Караџовски.

Тој вели дека доколку се распишат локалните избори на 15 октомври, нема да може да се врши избор на претседатели на судовите, што, според него, ќе ја закочи работата на судовите.

– Не е во ред ние, како независна судска власт, да бидеме закочени во нашето работење доколку бидат распишани какви било избори. Државната комисија за спречување на корупцијата доставува мислење до сите органи и до нас. Ние би направиле прекршок доколку во тој период правиме избор на претседатели на судови. Во тој случај, ќе треба да правиме избор по одржувањето на локалните избори. Судскиот совет работи законски. Огласот ќе биде објавен најверојатно утре во „Службен весник“. Тие судии што ги исполнуваат критериумите, нека се пријават, имаат 15 дена – рече Караџовски.

Инаку, Кривичниот суд во Скопје е без претседател од почетокот на декември минатата година, кога на тогашниот претседател, Владимир Панчевски, му истече мандатот. Во меѓувреме, Судскиот совет распиша оглас за избор на негов наследник, на кој се пријавија неколку кандидати, но ниту еден од нив не беше избран, а Советот двапати назначи в.д. претседатели. Во моментов функцијата в.д. претседател на Основниот суд Скопје 1 ја извршува Стојанче Рибарев, кој беше назначен во март годинава, откако претходната в.д. претседателка, Татјана Михајлова, си поднесе оставка.

Судскиот совет денеска распиша огласи и за избор на претседатели на Апелацискиот суд во Штип и на основните судови во Куманово, Тетово, Дебар и во Ресен.


Новиот Зврлевски ќе се избира на оглас: Какви се роковите, процедурата и условите


Скопје, 15 јуни, 2017 - 8:08 (META) 

Штом заврши постапката за разрешување на актуелниот државен јавен обвинител, Марко Зврлевски, Владата веднаш ќе почне процедура за именување негов наследник, изјави премиерот Зоран Заев.

Сепак, за разлика од процедурата за разрешуавање на Зврлевски, која може да заврши до крајот на оваа недела, а десетина дена откако Владата ја почна, постапката за именување нов државен јавен обвинител е покомплицирана и најверојатно добар дел од летото ќе ги окупира надлежните институции и јавноста.

Постапката е пропишана во членот 41 од Законот за јавно обвинителство:

 • Владата дава предлог до Собранието;
 • Собранието распишува оглас за кандидати за јавен обвинител во „Службен весник“ и во најмалку два дневни весника од кои еден мора да биде на албански јазик;
 • Рокот за пријавување на кандидатите е 15 дена од денот кога огласот ќе биде објавен во „Службен весник“;
 • За именувањето на новиот државен јавен обвинител, Владата мора да поднесе барање за мислење до Советот на јавни обвинители, кое овојпат има обврзувачка улога, за разлика од постапката за разрешување, кога мислењето на Советот е повеќе од процедурална природа;
 • Советот има рок од 15 дена од денот на приемот на барањето од Владата да даде позитивно или негативно мислење за сите пријавени кандидати.

По ова Владата до Собранието доставува предлог за именување јавен обвинител со кандидатите за кои Советот дал позитивно мислење.

 • Доколку Советот на јавни обвинители од оправдани причини во рок од 15 дена не достави мислење, добива дополнителен рок од 15 дена;
 • Ако и во овој рок Советот не достави мислење, се смета дека мислењето е позитивно – што е друга разлика од постапката за разрешување;
 • Во случај Советот да не даде позитивно мислење за ниту еден од пријавените кандидати, Владата не може да достави предлог за именување јавен обвинител и може да му предложи на Собранието да го повтори огласот;
 • За разрешувањето и за именувањето јавен обвинител, Собранието одлучува со просто мнозинство, односно со 61 глас.

Покрај, основните услови – да е државјанин на Република Македонија, активно да го владее македонскиот јазик, да е работоспособен и да е во добра општа здравствена состојба, да има стекнато универзитетска диплома за дипломиран правник во Република Македонија или нострифицирана диплома од странство и да има положено правосуден испит во Република Македонија – кандидатите за државен јавен обвинител треба да исполнуваат и посебни услови. Тоа подразбира да имаат работно искуство од најмалку осум години со потврдени резултати на правни работи по положениот правосуден испит, или редовен или вондреден универзитетски професор кој предавал повеќе од десет години правен предмет од правосудната практика.

Премиерот Заев вчера изјави дека негов личен став е новиот јавен обвинител да биде експерт, кој ќе ја има довербата, пред сè, кај граѓаните.

Мандатот на државниот јавен обвинител е шест години, со право на повторен избор.


ЗНМ: Менаџментот на МПМ, наместо да ја реши кризата, се пресметува со новинарите


Скопје, 21 април, 2017 - 13:10 (META) 

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска изрази загриженост поради опасноста „Медиа принт Македонија“ (МПМ), која поседува четири весници, еден магазин и еден интернет-портал, да оди под стечај.

ОД ЗНМ велат дека намерата на сопствениците и на менаџерите на МПМ не е да ја решат кризата во компанијата, туку полека да ги згаснат весниците преку постојано отпуштање на новинарите, што, како што нагласуваат од Здружението, не претставува само кршење на работничките права на новинарите, туку е и удар врз слободата на медиумите.

„Обидите за преземање на дел од вработените во новата сестринска фирма преку огласи, претставуваат понижување за новинарите и опасност за отпушање на неподобните. Менаџментот нема храброст да признае дека неуспехот на компанијата е негов неуспех. Наместо да ги отстранат причините што ја произведоа кризата, тие брутално се пресметуваат со новинарите“, стои во соопштението на ЗНМ.

Оттаму велат дека драстичното намалување на тиражите на весниците и на приходите од огласи се случило поради „погрешните политики на менаџментот на компанијата, кои преку послушни уредници некритички ги поддржуваа политиките на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ“.

„Тивкото пропаѓање на МПМ е најдобар пример дека партискиот печат во Македонија нема иднина. Само слободното и професионалното новинарство може да создаде самоодржливи медиуми, кои одговорно ќе ја одиграат својата улога во демократијата, да ги информираат граѓаните и да ја контролираат власта“, нагласуваат од ЗНМ.

Здружението се солидаризира со Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) во неговите барања да се почне дијалог помеѓу синдикатот и менаџментот на МПМ заради наоѓање одржливо решение во интерес на сите.


ССНМ: Правосудните и истражните органи да ги испитаат случувањата во МПМ


Скопје, 20 април, 2017 - 19:06 (META) 

Шпекулациите за стечај на „Медиа принт Македонија“ (МПМ), проследени со конкурси за вработување на новинари во фирма со слично име во сопственост на еден од директорите на МПМ, се последниот чин од драматичното пропаѓање на оваа медимска куќа, која уште еднаш потврди дека нема чесни намери кон своите вработени, велат од Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ).

Оттаму велат дека доказ за тоа се промените што се случуваат тајно, без информирање на Синдикатот и тоа што бројот на работните позиции, според огласот, е драматично помал од актуелниот бројот на вработени во МПМ.

„Во клучни моменти во кои се решава судбината на вработените, тие се ставени пред избор ’земи или остави’, додека сопствениците се зафатени или се на пат. Условите за вработување се на определено време, со што новите работници ќе бидат лесно уценувани со губење на работата доколку на каков и да е начин бидат оценети како неподобни“, стои во соопштението на Синдикатот.

Од ССНМ ги повикуваат институциите, пред сè Министерството за труд и социјална политика, но и правосудните и истражните органи да се „позанимаваат со случајот во кој е очигледно дека законските прописи се користат на начин на кој единствени губитници од лошото менаџирање ќе бидат тие што се и најмалку одговорни – вработените“.

„На колегите од ’Медиа принт Македонија’, ССНМ јавно им порачува да не потпишуваат однапред никакви спогодбени откази затоа што така ќе ги загубат можностите да ги наплатат своите побарувања (неисплатените плати), како и поддршката што им следува од Агенцијата за вработување во случај на стечај“, нагласуваат од Синдикатот.


Владата со 800.000 евра ќе финансира граѓански здруженија и фондации


Скопје, 30 март, 2017 - 16:43 (META) 

Владата на Република Македонија денеска објави оглас за финансиска поддршка, во вкупен износ од 50 милиони денари, односно околу 800.000 евра, на активности на здруженија на граѓани и на фондации.

Според огласот, објавен во весникот „Дневник“, грантовите се поделени во две категории.

Грантови во износ од 1.845.000 денари (30.000 евра) до 3.075.000 денари (50.000 евра) или вкупно 36,9 милиони денари или 600.000 евра ќе се доделат на проекти за борба против корупцијата, владеење на правото, демократија, човекови права, добро владеење, социјална кохезија и локална самоуправа. Освен за вакви, Владата ќе доделува грантови и за проекти од областа на здравството и здравиот начин на живот, економски развој, одржлив развој, рурален развој, култура и традиции, потоа проекти за млади, семејство и семејни вредности, како и за евроинтеграции, нови технологии, социјални медиуми, нови медиуми и информатички технологии.

Втората категорија, за која се предвидени помали грантови од 5.000 до 10.000 евра, или вкупно 213.000 евра, се проекти за зголемување на економскиот пораст и на вработеноста, за интеграција на Македонија во Европската Унија и во НАТО, бескомпромисна борба против корупцијата и криминалот и ефикасно спроведување на правото, и за проекти за инвестирање во образованието, иновациите и во информатичката технологија.

Овој оглас практично пред три месеци го најави поранешниот премиер и актуелен лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во „мегаинтервјуто“ за интернет-изданието на неделникот „Република“.

– Секоја влада во секоја држава одвојува посериозни средства за граѓанскиот сектор, без притоа да влијае на неговата работа. Кај нас, потфрливме на тој план, и тоа е секако првата, а би рекол и најважна мерка во планот за десоросиозација на општеството како што кажавме во нашиот предлог. Мора да се најдат средства, да се помогне да се развие независен граѓански сектор во Македонија. Не смее граѓанскиот сектор во иднина да остане само во рацете на Сорос и на странски влади – изјави Груевски во интервјуто.

Огласот на Владата за финансирање на граѓански здруженија и фондации доаѓа и три и пол месеци по говорот на Груевски на протестот пред Државната изборна комисија, од каде го објави прогласот на партијата и најави „десоросоизација“ на невладиниот сектор во земјава.

– Ќе се бориме за десороизација на Република Македонија и за зајакнување на независен граѓански сектор кој нема да биде под ничија контрола. Ќе се пристапи кон регулирање на областа на финансирање на фондациите и НВО, по теркот на најнапредните демократии во светот – рече тогаш Груевски.

Инаку, огласот доаѓа и во време на влада чии овластувања се доведени под знакот на сомнеж, бидејќи е предводена од технички премиер, кој како и дел од министрите истовремено се и во извршната власт и се пратеници во Собранието на Република Македонија.


Општините Бутел и Шуто Оризари ќе добијат матични гинеколози


Скопје, 17 септември, 2016 - 15:57 (META) 

Oпштините Бутел и Шуто Оризари по голем број иницијативи од невладини организации конечно ќе добијат матични гинеколози, кои ќе служат во локалните клиники.

Министерството за здравство проблемот ќе го решава со кофинансирана специјализација на 30 гинеколози, кои освен во скопските општини ќе бидат распоредени и во места како Арачиново, Боговиње, Брвеница, Врапчиште, Јегуновце, Липково, Теарце и Демир Капија, кои првпат ќе добијат матичен гинеколог.

Министерот за здравство, Никола Тодоров, рече дека со доделените кофинансирани специјализации, бројот на матични гинеколози ќе се зголеми за 22 отсто и со тоа Македонија значително ќе се доближи до европскиот стандард.


Талески од куќен притвор распишал конкурс за директор на ЈКП „Нискоградба“


Битола, 8 септември, 2016 - 19:01 (META) 

Битолскиот градоначалник Владимир Талески, од куќен притвор распишал конкурс за избор на директор на Јавното комунално претпријатие „Нискоградба“ од Битола. На интернет-огласникот „Најди работа“ на 3 септември е објавен оглас под број 670323, во кој стои дека градоначалникот на Општина Битола распишува јавен конкурс за избор на директор на ЈКП „Нискоградба“, Битола. Огласот трае до утре – 9 септември.

Директорската позиција во ова јавно претријатие одамна е тема на критики во политичката јавност во Битола. Пред неколку месеци советничката во Советот на Општина Битола од ВМРО-Народна партија, Габриела Илиевска, обвини дека актуелниот директор, Кире Крстевски, повеќе од една година незаконски е поставен за директор од градоначалникот Талески. Илиевска тогаш тврдеше дека Крстевски двапати едноподруго добил незаконско решение за вршител на должност.

Илиевска, по распишувањето на новиот конкурс, прашува дали Талески од домашен притвор продолжува со беззаконието и дали ако наместо куќен, добиеше притвор во истражен затвор, таму ќе ги повикуваше кандидатите за интервју за директор на ЈКП „Нискоградба“.

– Сакам јавно да поставам само две прашања. Прво, дали Талески дома кај него ќе ги повикува кандидатите за избор на директор и ќе ги интервјуира или, пак, како и досега, на незаконски начин од дома ќе потпише ново в.д. решение за досегашниот директор да продолжи да директорува. Според мене, што и да направи Талески е спротивно на законот – вели Илиевска.

Советничката пред десетина дена поднесе барање до Специјалното јавно обвинителство (СЈО), Основниот суд Скопје 1, Апелацискиот суд во Скопје и до Законодавно-правната комисија на Собранието на Република Македонија да дадат толкување дали Талески од дома смее да раководи со Општината и да потпишува службени документи. До денеска таа нема добиено одговор од четирите институции.

Кривичнот суд во Скопе на крајот на јуни оваа година на битолскиот градоначалник му одреди куќен притвор како првоосомничен во случајот „Транспортер“ што го отвори Специјалното јавно обвинитество.

СЈО ги товари Талески и уште 22 лица за злоупотреби со превозот на ученици во Битола, тешки 360.000 евра.


На огласот за 600 полицајци се пријавиле 3.972 кандидати, денеска почна селекцијата


Скопје, 3 август, 2016 - 15:41 (META) 

На конкурсот за вработување на нови 600 полицајци се пријавиле вкупно 3.972 кандидати. Конечната листа на тие што ќе бидат примени во МВР, треба да биде позната на почетокот на октомври, кога треба да завршат сите фази за селекција на кандидати.

Првата фаза од селекцијата почна денеска во касарните „Ѓорче Петров“ и „Илинден“ и во тренинг-центарот за обука во Идризово, каде се проверуваат физичките способности на пријавените кандидати.

Од пријавените, 3.063 се Македонци, додека другите 909 се припадници на другите етнички заедници. Повеќе од 800 од кандидати за нови полицајци се жени.

Инаку, на ланскиот конкурс за прием на 600 полицајци, пријавени беа 2.622 кандидати.

– Постапката за селекција на кандидатите ја спроведува комисија која е формирана од страна на министерот за внатрешни работи. Постапката се спроведува во повеќе фази – изјави помошникот на министерот од одделот за односи со јавноста и за стратешки прашања при МВР, Јордан Ламановски.

Во втората фаза ќе се проверуваат интелектуалните и моторичките способности, а во третата фаза ќе има писмено тестирање на кандидатите, кое ќе се состои од општообразовен тест.

Како што посочи Ламановски, за сите кандидати што ќе ги поминат фазите на селекција, ќе биде спроведено интервју.

Кандидатите кои ќе влезат на кончената листа, ќе одат на едногодишна обука за полициски службеник, која ќе се состои од девет месеци теорија и три месеци физичка обука.

Министерството за внатрешни работи го објави конкурсот за прием на нови полицајци на 15 јули и траеше до 30 јули.