Се одбележува Глобалната недела на парите, младите ќе учат да штедат


Скопје, 15 март, 2018 - 10:22 (META) 

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација ја одбележува Глобалната недела на парите од 12 до 18 март, а активностите ќе продолжат во текот на целиот месец.

Ова тело го сочинуваат Народна банка, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, кои во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации ќе организираат посети од страна на повеќе основни и средни училишта од Скопје и од останатите градови, како и од руралните средини во просториите на петте регулатори.

„Веќе шест години по ред се организираат активности од овој вид, а целта е да се подигне нивото на финансиска писменост кај младото население. За време на посетите се изведуваат едукативни предавања на теми од областите на институциите што ги покриваат, односно од областите на парите, штедењето, тргувањето, банкарскиот сектор, инвестирањето, осигурувањето, пензискиот сектор и други теми поврзани со функционирањето на финансиските системи“, се вели во соопштението на Народна банка.

Глобалната недела на парите, во организација на Меѓународната организација за финансиска едукација на деца и млади (Child and Youth Finance International), ја подигнува свеста кај младите преку учење за тоа како функционираат парите, вклучувајќи го штедењето, вработувањето и претприемаштвото.

Целта е да ги поттикне младите да инвестираат во својата иднина, истакнувајќи ја важноста на раната финансиска едукација, со што ќе им помогне да станат свесни за своите финансиски права, ќе им ја олесни пристапноста до финансиските услуги и ќе ги развие нивните финансиски вештини.

Темата за оваа година на Глобалната недела на парите е „Парите имаат значење“, со намера младите луѓе да научат мудро да управуваат со парите што ги поседуваат и да штедат за својата иднина.


Куере: Треба да прескокнете некои фази и директно да одите на дигиталниот пазар


Скопје, 16 февруари, 2018 - 12:42 (META) 

Мора да создадете финансиско опкружување во кое може да застанете цврсто на нозе и да имате капацитет да ги издржите шоковите во глобалната економија. Тоа се прави со силна економија во однос на хартиите од вредност и тоа се покажа во последната година. Сакам да ја пофалам НБРМ која направи одлична работа. Оваа порака денеска ја испрати членот на Извршниот одбор на Европската централна банка (ЕЦБ), Беноа Kуере на денешната прес-конференција која што се одржа по првата сесија на Меѓународната конференција на високо ниво во организација на Народна банка.

Тој исто така кажа дека важно за државата е да се приближи кон нови технологии за да се натпреварува во ЕУ.

– Вашата земја може да спроведе активности за побрз развој на индустријата, односно да прескокнете некои фази кои ги поминале развиените земји и директно да се натпреварувате на дигиталниот пазар односно на дигиталната економија. За тоа треба да се изгради систем, односно капацитет на високото образование, обуки и да се надгради вашата инфраструктура, а тоа е вклучено и во Стратегијата на ЕУ за Западен Балкан. Пред сè фокусот е ставен на изградба и развој на регионалната инфраструктура на пристапните патишта. Ова е важно за глобално ниво, но и за регионот – изјави Kуере.

Во однос на зголемувањето на референтната каматна стапка од ЕЦБ, Куере рече дека очекува на долг рок таа да остане на исто ниво.

– Ние ги одредуваме каматните стапки соодветно со условите во регионот, а посебно во eврозоната. Нема да ги зголемиме каматните стапки пред следниот циклус. Треба да дискутираме дали ќе ги промениме или не, детално сега не можам да говорам околу тоа – вели Куере.

Темата на која што се дискутира на Конференцијата се промените кои што се случуваат во светот. Според Куере, економијата имаше пораст во еврозоната што имаше и позитивни ефекти и во Македонија односно доведе до пораст и затоа сега се расправа за нејзината одржливост.

Неговата оценка е дека со оваа Конференција, НБРМ и државата се ставени во центарот на глобалните економски дискусии.


НБРМ: Зголемено кредитирање на домаќинствата, а намалено на претпријатијата


Скопје, 22 август, 2017 - 11:52 (META) 

Кредитите на домаќинствата имаат месечен пораст од 0,8 проценти, а на годишно ниво 9,8 проценти покажуваат податоците на Народна банка. Притоа најголем дел од зголемувањето на кредитирањето се должи на порастот на денарските пласмани.

Од одобрените кредити, потрошувачките имаат месечен пораст од 1,1 процент, а станбените од 0,5 проценти. Годишниот пораст кај потрошувачките кредити е 12, а на станбените 13,7 проценти.

Кредитите на претпријатијата бележат намалување од 0,2 проценти како резултат на намалување на девизното кредитирање, кое, како што наведуваат од НБРМ, го надминува порастот на денарското кредитирање.


НБРМ: Инфлацијата се засилува, слаб пораст на економијата


Скопје, 12 јули, 2017 - 12:58 (META) 

Констатирано е одредено засилување на инфлацијата во јуни, ликвидноста на банките благо се зголемила, а економијата забележала слаб пораст. Износот на благајничките записи, пак, ќе се намали.

Тоа се главните сознанија од комисијата за оперативна монетарна политика на Народната банка на Република Македонија (НБРМ).

Во поглед на редовното преиспитување на ликвидноста на банките,  по зголемувањето на бројот на благајничките записи од почетокот на март до првата декада на јуни, е донесена одлука на денешната аукција на вакви записи да се понудат помалку записи од достасаниот износ.

По стагнацијата во првото тримесечје од годинава, констатирала комисијата, високофреквентните показатели покажале засилување на економијата во месеците од април до јуни, што се должи на порастот на индустриското производство и на порастот кај трговијата. Сепак, овој заклучок се темели на нецелосни податоци, се предупредува во соопштението од НБРМ.

Констатирано е и дека во јуни инфлацијата умерено се засилила во однос на предвидената стапка од 1,5 отсто, при што во првата половина од годинава цените просечно се зголемиле за 0,9 отсто. Цените на храната најмалку учествувале во тој пораст, односно тие или минимално се зголемиле или, пак, останале на исто ниво или се намалиле.

Значителна промена е забележана и кај вкупните депозити на месечна основа во јуни, наспроти нивното намалување во првите пет месеци од годинава.

Кредитната активност на банките во претходниот месец бележи пораст.


НБРМ ја намали проекцијата за пораст на БДП од 3,5 на 2,5 отсто


Скопје, 25 мај, 2017 - 13:16 (META) 

Наспроти октомвриската проекција на пораст на домашниот бруто-производ (БДП) за 2017 година од 3,5 отсто, во априлската проекција на Народна банка, порастот на БДП е намален за еден отсто, односно на 2,5 отсто.

Оваа корекција, според објаснувањето на НБРМ, е направена поради политичката криза, која што продолжи и на почетокот на 2017 година, иако при октомвриската прогноза се сметаше дека таа набргу ќе заврши.

– До крајот на годината очекуваме постепено разрешување на кризата, стабилизирање на амбиентот и исцрпување на неповолните ефекти – изјави гувернерот на Народна банка, Димитар Богов.

Гувернерот додаде дека последните три години иако имавме политичка влада, немавме политичка стабилност.

– Потребна ни е политичка стабилност и намалување на неизвесноста за поголем економски пораст – додаде Богов.

Во однос на формирањето на новата влада, тој додаде дека Народна банка секогаш имала конструктивен однос и монетарната политика ќе ја прилагоди на фискалната политика на новата влада, откако ќе биде објавена новата економска програма.

Главни фактори кои ќе влијаат на економскиот пораст во 2017 година ќе бидат извозот и личната потрошувачка, како и продолжување на циклусот на јавните капитални инвестиции и пораст на странските директни инвестиции.


Утре ќе се пуштат во оптек апоените од 200 и од 2.000 денари


Скопје, 14 декември, 2016 - 11:10 (META) 

Утре (15 декември), Народна банка ќе ги пушти во оптек двете нови книжни пари во апоени од 200 и од 2.000 денари, а ќе ја повлече банкнотата од 5.000 денари.

Воведувањето на двата нови апоени од 200 и од 2.000 денари, пак, е прва промена што се спроведува по период од 20 години.

„Ваквата одлука е донесена врз основа на истражувања и на анализи на сите постоечки фактори, при што се утврди дека постојат реални потреби за воведување на двата нови апоена. Воведувањето ќе овозможи зголемување на понудата на апоените што се на располагање при вршење готовински трансакции, а како секундарен ефект се очекува баланс на побарувачката за одредени деноминации“, соопшти неодамна НБРМ.

Во врска со повлекувањето на петилјадарката, од Народна банка објаснуваат дека нивната примена во секојдневните трансакции била незначителна, а од неа немале голема потреба ниту банките. Наместо низ годините во оптек да се зголемува количеството на овие банкноти, тоа постојано опаѓало.

 


Пораст на побарувачката и на понудата на станови


Скопје, 4 октомври, 2016 - 13:50 (META) 

Понудата и побарувачката на станови и на деловни објекти е голема, а банкарските услови за земање станбени кредити се релаксирани.

Ова е генералниот заклучок на учесниците на денешната прва конференција за инвестиции во недвижности во Македонија.

„Континуираниот пораст на расположивиот доход на населението, паралелно со стагнацијата на цените на пазарот на недвижности во посткризниот период, води кон заклучок дека моќта за купување недвижности во Македонија е зголемена“, изјави Анита Ангеловска-Бежоска, вицегувернер на НБРМ.

Анализата на НБРМ покажува дека понудата на станови на македонскиот пазар во изминатите 13 години се зголемила за 10 проценти, при што најизразен е порастот во Скопје и во Полошкиот Регион.

Цените во посткризниот период во Скопје стагнираат за разлика од периодот пред 2008 година, кога бележеа пораст од 62 проценти. Позитивните оценки за пазарот на недвижности, според Бежоска, потврдуваат дека по 2009 година стапката на пораст на станбените кредити е повисока од општата стапка на кредититирање на населението.

Денешната прва конференција за инвестиции во недвижности во Македонија, се одржува во организација на првата електронска аукција во Македонија „Е-аукција“ и „Кноулиџ центар“ (Knowledge Center).


НБРМ: Политичката криза и Брексит, неповолни за економијата во земјава


Скопје, 28 јули, 2016 - 15:07 (META) 

Од Народната банка на Република Македонија известуваат дека денеска нејзиниот совет одржал седница на која го усвоил извештајот за финансиската стабилност во Република Македонија во 2015 година и кварталните извештаи за првите два квартали од годинава.

Како што констататирал советот на НБРМ, македонскиот финансиски систем и во 2015 година бил стабилен и покрај надворешните и внатрешните случувања.

„Во 2015 година, вкупната актива на финансискиот систем достигна 494 милијарди денари и оствари пораст од 7,1 отсто во однос на претходната година. Главните карактеристики на финансискиот систем и понатаму се едноставната структура, слабата меѓусекторска поврзаност и отсуството на сложени финансиски инструменти и услуги“, се вели во соопштението на банката.

Според НБРМ, за стабилноста на финансискиот систем најмногу придонеле банките поради нивната најголема застапеност во системот, но тие, исто така, се и најзначајниот фактор за одржување на стабилноста на другите институционални сегменти, како и на компаниите и на домаќинствата. Главниот ризик за банките, според НБРМ, доаѓа од нивната кредитна активност, која во 2015 година остварила забавен пораст, особено кај нефункционалните кредити, што предизвикало намалување и на нивното учество во вкупните кредити на банките на 10,8 отсто.

Како што констатира НБРМ, одделни банки минатата година покажале ранливост на претпоставените шокови и потреба од докапитализација или поддршка. Пензиските фондови и осигурителниот сектор и натаму остварувале засилен пораст, а штедилниците, инвестициските фондови, друштвата за лизинг и финансиските друштва имале речиси незначително учество во вкупната актива на финансискиот систем, а со тоа и врз неговата стабилност.

На денешната седница, советот го разгледал и извештајот за ризиците во банкарскиот систем во првиот квартал од 2016 година, при што констатира дека по релативно високиот пораст на банкарските активности со корпоративниот сектор во декември 2015 година, во јануари годинава е забележан пад на кредитната поддршка за нефинансиските друштва. И покрај тоа, квалитетот на кредитното портфолио на банкарскиот систем се задржал на високо ниво, а учеството на нефункционалните во вкупните кредити на 31 март 2016 изнесувал 10,9 отсто.

На денешната седница советот го разгледал и кварталниот извештај за вториот квартал од 2016 година и констатира дека и покрај индикациите за можни отстапувања од априлската проекција кај некои клучни варијабли за монетарната политика, оцените за економските фундаменти и понатаму се позитивни. Податоците за економската активност, според НБРМ, упатуваат на понатамошен пораст, но побавен во однос на досегашните остварувања.

„Последните податоци за депозитната база на банките и побарувачката на девизи на менувачкиот пазар укажуваат на постепено стабилизирање на очекувањата и довербата на економските субјекти, коишто се разнишани од домашната политичка нестабилност. Девизните резерви и понатаму се одржуваат на соодветното ниво, и покрај негативниот шок во вториот квартал, кога се пролонгира разврската на домашната политичка криза, која се прелеа во домашната економија. Ризиците за економијата и понатаму се оценуваат како неповолни и главно се поврзани со домашната политичка криза, а присутни се и надворешните ризици“, се вели во соопштението од банката, која како нов ризик во овој контекст го посочува излегувањето на Обединетото Кралство од Европската Унија.

Од Народната банка истакнуваат дека и во следниот период внимателно ќе ги следат движењата и доколку е потребно, ќе направат дополнителни промени во монетарната политика за успешно остварување на законски поставените цели.


Народна банка: И покрај кризата, македонскиот финансиски систем е стабилен


Скопје, 27 јули, 2016 - 12:29 (META) 

Во услови на неповолни домашни случувања, македонскиот финансиски систем ја задржа својата стабилност. Ова бил заклучокот на денешната редовна средба во Народната банка меѓу високите претставници од институциите што се надлежни за регулирање и за надзор на одделните сегменти од финансискиот систем на Република Македонија, информираат од кабинетот на гувернерот на Народната банка, Димитар Богов.

На средбата учестувале претставници на Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, Агенцијата за супервизија на капитално финансираното пензиско осигурување, Комисијата за хартии од вредност и на Народната банка на Република Македонија.

„На состанокот се разговараше за движењата и за ризиците со кои се соочуваат одделните сегменти од финансискиот систем на Република Македонија и соодветните супервизорски институции, како и за потребата од преземање, поединечни или координирани, идни мерки и активности. Притоа, се заклучи дека и во услови на неповолни домашни случувања, македонскиот финансиски систем ја задржа својата стабилност. Беше разговарано и за напредокот во унапредувањето на регулативата и на стандардите за работење на финансиските институции, во согласност со меѓународните практики и со директивите на Европската Унија“, стои во соопштението од кабинетот на Богов.


Граѓаните повлекле рекордни 58,5 милиони евра од банките во април


Скопје, 11 мај, 2016 - 12:10 (META) 

Граѓаните повлекле рекордни 58,5 милиони евра (3,6 милијарди денари) од банките во април годинава, што е 1,6 отсто од вкупните депозити на населението. За ова денеска информираше гувернерот на Народната банка на Македонија, Димитар Богов, на редовната средба со банкарите во Стопанска комора на Македонија.

– Народната банка интервенираше со 77 милиони евра на пазарот. Повлекувањето на оваа огромна сума на пари од страна на граѓаните беше реален стрес-тест за банките, кои поради добрата ликвидност, капитализација и високо ниво на девизи, успеаја да се справат со кризата – додаде Богов.

Ваквото масовно повлекување средства од страна на граѓаните беше поврзано со шпекулациите за наводна девалвација на денарот и со вештачки создадената криза на менувачкиот пазар на девизи.

Според гувернерот Богов, за разлика од кризите во 2001 и во 2008 година, кога исто така имало капитално одлевање на парите од банките надвор од државата, денес овие пари на граѓаните се во државата, односно се под перница и во сефови, за кои, како што рече, исто така, била зголемена побарувачката.

За повлекувањето пари од страна на фирмите, пак, гувернерот Богов истакна дека тие не зависат од сегашната ситуација.

– Кај фирмите, повлекувањето и враќањето пари е нестабилно од месец во месец, за разлика од движењата на парите на граѓаните, кои се стабилни. Може да се случи, фирмите еден месец да повлечат три милијарди денари, другиот да ги вратат – истакна Богов.

Тој информираше дека ситуацијата на пазарот се стабилизира, а мерките кои Народна банка ги донесе, меѓу кои и зголемување на референтната каматна стапка за 0,75 проценти, ќе важат до целосно стабилизирање на ситуацијата.

Претседателот на Здружението на банкарството при Стопанска комора на Македонија, Коста Митровски, истакна дека постои тренд на враќање на средствата во банките каде што се креираат нови орочени депозити.

Тој апелираше до штедачите што ги повлекле заштедите, да ги вратат во банките каде што се најсигурни.