Владата утре ќе расправа за евроатлантските интеграции и за користењето на ЕУ фондовите


Скопје, 14 ноември, 2017 - 18:59 (META) 

Разгледување на состојбата и напредокот во процесот на европската интеграција, користењето и имплементацијата на фондовите на ЕУ, статусот на реализација на приоритетите за влез во НАТО, се едни од најбитните точки што утре ќе бидат на дневниот ред на 38. седница на Владата.

Министрите ќе расправаат и за информациите за модели за подобрување на функционирањето на проектот „Отворање на народни кујни“, како и за книгите од проектот за превод и печатење на 50 универзитетски учебници кои се употребуваат на првите 10 рангирани универзитети согласно Шангајската листа за 2015 година.

На седницата ќе се разгледа и информацијата за потребата од склучување анекс на Договорот за доделување на државна помош склучен со Владата на Република Македонија и компанијата корисник на ТИРЗ Штип „Џонсон Контролс ДООЕЛ Штип“, извести владината служба за информирање.

Исто така, ќе се разгледува и информацијата за изменување и дополнување на Спогодбата помеѓу Владата и Европската комисија за финансирање во однос на повеќегодишната оперативна програма „Регионален развој“.


Инвеститорите со хуманитарен настан ќе одбележат 10 години од основањето на Советот


Скопје, 23 мај, 2016 - 12:41 (META) 

Советот на странски инвеститори при Стопанска комора прославува 10 години од постоењето во Македонија, и по тој повод ќе организира хуманитарен настан во Градски парк, на 5 јуни.

Граѓаните ќе имаат можност да вкусат храна која е традиционална за земјите од каде што доаѓаат странските инвеститори.

– Македонците ќе можат да вкусат од автентичната храна на повеќе од 10 земји. Храната ќе се продава по симболична цена, а парите кои ќе се соберат ќе бидат дадени на народните кујни – изјави претседателот на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора, Штефан Петер.

Според него, бројот на членови на Советот постојано се зголемува.

– Странските инвеститори се интегрираа во македонското општество, а  помагаат и во интернационализација на локалната култура. Храната е најдобар начин преку која може да се запознае одредена култура, а токму затоа прехрабената индустрија е најголема во светот – додаде Петер.