!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Град Скопје ќе доставува решенија за присилна наплата на данок на имот


Скопје, 17 јули, 2017 - 14:19 (META) 

Град Скопје во претстојниот период ќе доставува решенија за присилна наплата на долг за данок на имот и за фирмарина, од физички и од правни лица кои во согласност со законот во предвидените рокови ја немаат намерено својата обврска за 2016 година.

„Се известуваат сите даночни обврзници, физички и правни лица, кои во наредниот период на своја адреса ќе добијат решение за присилна наплата за 2016 година, веднаш да пристапат кон плаќањето на наведениот долг во согласност со решенијата за присилна наплата, со што би се избегнала непопуларната мерка за блокада на сметки во деловните банки“, се вели во соопштението од Град Скопје.

Доколку даночните обврзници се опоменати за неплатен долг, а во меѓувреме го платиле, треба да се обратат во Град Скопје, барака 16, со доставување доказ за уплата на долгот за 2016 година.


Царинската управа лани инкасирала 1,1 милијарда евра од давачки и акцизи


Скопје, 16 јануари, 2017 - 14:56 (META) 

Царинската управа на Република Македонија ја завршила 2016 година со вкупно остварени приходи од 72,9 милијарди денари (околу 1,1 милијарди евра, н.з.), што е за 8,5 отсто, односно за 5,7 милијарди денари (92 милиони евра, н.з.) повеќе од приходите во 2015 година.

„Ова претставува значителен успех при наплата на давачките во надлежност на Царинската управа, а тоа се давачки при увоз (царина, данок на додадена вредност, акцизи и надоместоци) и наплата на акциза не само при увоз, туку и во внатрешен промет“, стои во соопштението од Царинската управа.

Како што информираат оттаму, во 2016 година Царинската управа наплатила за 5,5 отсто, односно за 3,8 милијарди денари (61,7 милиони евра) повеќе од планираното.

„За 2016 година беше планирано да се наплати 69,5 отсто од даночните приходи во буџетот на Република Македонија, а наплатени се 73,3 отсто од нив. Во однос на реализираните приходи во 2015 година, во 2016 година остварено е значително зголемување на наплата на сите видови давачки. Ова зголемување е остварено при зголемување на вредноста на увозот од само 1,8 отсто“, велат од Царината.

Според Царинската упарава, во 2016 година таа наплатила:

  • 42,1 милијарда денари од ДДВ, што претставува за 6,5 осто, односно за 2,56 милијарди денари, повеќе од наплатата во 2015 година;
  • 4,76 милијарди денари од царинење, што претставува за 9,9 отсто, односно за 0,4 милијарда денари повеќе од наплатата во 2015 година;
  • 25,4 милијарда денари од акцизи, што претставува за 11,7 отсто, односно за 2,67 милијарди денари повеќе од наплатата во 2015 година;
  • 0,68 милијарда денари од надоместоци, што претставува за 8,4 отсто, односно за 0,53 милијарда денари повеќе од наплатата во 2015 година.

Зголемената наплата на приходите, како што информираат од Царинската управа, се должи на повеќе фактори, односно на зголемена финансиска дисциплина на сите учесници во трговијата, подобрување на системот за управување со ризик на Царинската управа при увоз, контролите кај компаниите по завршена постапка, односно постконтроли и подобрувањето на интерните контролни системи.


Од следната недела возење во ЈСП само со електронска картичка


Скопје, 26 декември, 2016 - 10:41 (META) 

Eлектронската наплата во автобусите на Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП) и приватните превозници ќе почне задолжително да се применува од следната недела. Првичната цена на електронска картичка ќе изнесува 150 денари.

Покрај во возилата, картичките ќе може да се купат и во сите 26 билетарници на ЈСП, во инфо-центрите, како и во продавниците кои имаат склучено договор со ЈСП, информираат од ова претпријатие.

Секој патник во јавниот градски превоз ќе биде должен да поседува ваква карта, персонализирана или неперсонализирана за лица кои поретко користат јавен градски превоз и на која нема да има фотографија.

Возењето и понатаму ќе чини 35 денари, а кредитот на картичките ќе може да се дополнува со најмалку 100 денари. Ќе постои и опција за плаќање со помош на мобилен телефон, но истото ќе чини 40 денари.

За официјалниот почеток на новиот начин на наплата граѓаните дополнително ќе бидат информирани преку плакати во возилата.


Извршителите нема да наплаќаат од должниците без претходно да ги известат


Скопје, 20 ноември, 2016 - 14:42 (META) 

Извршителите нема да можат да повлекуваат пари од сметките на должниците без претходно да ги информираат, предвидуваат измените на Законот за извршување кои стапуваат на сила од 1 јанури 2017 година.

Со новите измени, должникот мора да биде информиран каде и колку должи, па потоа добива рок од три дена да го намири долгот и доколку не го направи тоа, тогаш му се блокира сметката.

Вкупниот изноз на наплата од извршување годинава изнесува повеќе од 76 милиони евра, два милиони евра помалку од лани.


УЈП присилно ќе ја наплаќа радиодифузната такса од граѓаните


Скопје, 7 септември, 2016 - 15:15 (META) 

Управата за јавни приходи (УЈП) најави дека присилно ќе ја наплаќа радиодифузна такса од граѓаните кои се најдоа на листата на должници.

Станува збор за 85.790 граѓани кои УЈП ги повикува најдоцна до 13 септември да си ги подигнат решенијата за присилна наплата.

Имињата на граѓаните кои нема да ги подигнат решенијата, ќе бидат објавени во Службен весник, по што ќе следува присилна наплата.


Кога се работи за поголема сума на ДДВ, државата потешко го враќа на компаниите


Скопје, 5 септември, 2016 - 12:39 (META) 

Компаниите на кои државата треба да им врати данок на додадена вредноста (ДДВ) во износ поголем од два милиони денари месечно, многу потешко ги добиваат тие пари, покажува најновата анкета на 800 компании, што ја спроведе Стопанска комора на Македонија во август.

Доцнењата во исплатата подолго од предвидениот рок им задаваат тешкотии во работењето. За фирмите кои имаат помала сума на повраток на ДДВ. пак, законскиот рок од еден до три месеци е прифатлив период и не им задава проблеми во работењето.

– Компаниите што поднесуваат барања за повраток на ДДВ за поголема сума на месечно ниво, имаат проблем со ликвидноста и тие средства не можат да ги искористат за други намени – истакна директорката на Дирекцијата на здруженија според дејности при Стопанската комора, Билјана Пеева-Ѓуриќ.

40 проценти од компаниите алармирале за проблеми со наплатата на побарувањата од јавниот сектор. Кога исплатата доцнела подолго од предвидениот законски рок, компаниите биле принудени да земаат нови кредити и биле изложени на дополнителни трошоци и загуби во работењето.

Посебен проблем на компаниите им претставувала и наплатата од јавните претпријатија, со кои, на пример, добиле судски спор. Според членот 211 од Законот за извршување, претседателот на општинскиот суд може да одлучи дека парите на сметката на јавното претпријатие се за извршување на тековните обврски, што практично значи ставање вето на исплата на долгот кон компаниите.


УЈП присилно ќе ги наплаќа заостанатите долгови за радиодифузна такса


Скопје, 8 јуни, 2016 - 11:51 (META) 

Управата за јавни приходи (УЈП) ќе почне со присилна наплата на заостанатите долгови на граѓаните за радиодифузна такса (РДТ). Од УЈП апелираат граѓаните во најкус рок да ги намират тие долгови.

– За даночните обврзници да не се изложуваат на блокирање сметки и на дополнителни трошоци, препорачуваме навремено да проверат дали имаат заостанати долгови и доброволно да ги платат – се вели во соопштението на  УЈП.

За брзо плаќање, без чекање на шалтери и со помали трошоци, УЈП препорачува да се користат безготовинските картички, односно електронската услуга „е-радиодифузна такса“.

Уплата, увид во евиденцијата за РДТ и преглед на платени и неплатени решенија може да се врши и со апликацијата „м-даночни сервиси“ преку паметните телефони.


За странските партнери на компаниите, земјава е „ризично подрачје“


Скопје, 26 април, 2016 - 13:53 (META) 

Откажување на договорите и на нарачките од странство, отежната наплата од домашните компании и од јавните институции, проблеми со ликвидноста се тоа со што во моментов се соочуваат македонските компании.

Ова беше истакнато на одбележувањето на 94-годишнината на Стопанска комора.

Според директорката на Дирекцијата на здруженија според дејности при Стопанската комора, Билјана Пеева-Ѓуриќ, овие проблеми на македонските компании подолго време се провлекуваат, но со политичката криза се многу повеќе изразени.

– Засега најголема опасност се гледа во губењето на постојните и потенцијални странски партнери со кои соработуваат или планираат да соработуваат македонските комапнии. Веќе имаме примери од компании, на кои, во контакти со странските партнери, им е наведено дека како земја сме окарактеризирани како „ризично подрачје“. Затоа кај странските партнери се јавува резервираност во соработката, поради постоење на ризик од ненавремена испорака на производи или услуги – истакна Ѓуриќ-Пеева.

Негативните последици можат да се почувствуваат кај компаниите од металскиот, земјоделско-прехранбениот, металуршкиот и од текстилниот сектор.

Стопанската комора спровела анкета на која одговориле 1.000 компании од различни стопански дејности.

На прашањето дали компаниите имаат најави за откажување на договори со странски партнери, 37 отсто од компаниите одговориле со „да“, а 63 отсто дека засега немаат таква најава.

– Има откажување на посети кои биле најавени од потенцијалните странски партнери, што предизвикува губење или одложување на нови потенцијални нарачки кои ќе предизвикаат сериозни проблеми во однос на пополнување на прозводствените капацитети на компаниите за наредниот период – додаде Ѓуриќ-Пеева.

Како резултат на несклучување нови договори, како и на намалената наплата на побарувања, во одредени компании има намалување на високостручниот кадар кој е потребен за изработка на проекти за извоз.

Имајќи предвид дека изминатата година со земјите на ЕУ сме реализирале извоз кој учествувал со 77, 1 отсто од вкупниот извоз на земјата, кај бизнисмените постои сериозна загриженост во однос на одземање на препораката за претпристапни преговори на Македонија со Европската Унија.


Царинската управа лани наплатила 109 милиони евра


Скопје, 14 април, 2016 - 15:34 (META) 

Царинската управа на Македонија минатата година наплатила 67.233.72.000 денари (109.323.122 евра), што е за 6,6 проценти повеќе во однос на 2014 година, а за 1,8 отсто повеќе во однос на планираното.

Ова денеска го кажа директорката на управата, Наташа Радеска-Крстевска, на одбележувањето на 24-годишнината од основањето на Царината како самостоен државен орган.

Таа истакна дека е зголемена наплатата на акцизите за 15,4 проценти, на данок на додадена вредност при увоз за 2,7 проценти и на царината за 2,6 проценти, а намалена е наплатата за надоместоците за 1,1 процент.

Преку македонските гранични премини лани поминале 19 милиони патници, а транзитирале и 881.000 товарни моторни возила, најголем дел на премините со Грција. Притоа, најфреквентен бил граничниот премин Богородица, низ кој поминале повеќе од 270.000 возила, а по него следуваат Табановце и Блаце.

 


Даути: Бизнис-заедницата го чувствува нефункционирањето на државата поради политичката криза


Скопје, 14 април, 2016 - 12:52 (META) 

Бизнисмените се жалат на нефункционирање на институциите, бидејќи за одговори, решенија, одобренија за почнување и за продолжување инвестиции чекаат и по неколку месеци.

– Функционирањето на институциите е отежнато, го чувствуваме секој ден при извршување на секојдневните обврски. Во нив владее волунтаризам, системот не функционира. Деновиве увозниците на овошје и на зеленчук од Албанија се судрија со одредени проблеми, кои во нормално функционирање немаше да се појават – изјави Џемаил Даути од компанијата „Даути комерц“.

Во однос на меѓусебната наплата на компаниите, Даути истакна дека таа со Законот за финансиска дисциплина е подобрена, но сепак имаат проблем со наплатите од државните институции, кои доцнат по неколку месеци, па и години во намирување на обврските кон нив.

– Законот за финансиска дисциплина не ги опфаќа државните институции, органи, општини. Во Законот за извршување има еден член за финансиски минимум на нивната сметка, а кој го користат за да не ги намируваат обврските кон компаниите. Исто така затворени се и податоците за нивната финансиска состојба за ние, како компании, да можеме да планираме дали да работиме со нив или не – додаде Даути.