Најчевска: Црвенковски ја отвори вратата и за ДПМНЕ и за владеењето на неправото во Македонија


Скопје, 20 април, 2017 - 15:39 (META) 

Професорката Мирјана Најчевска побара „да не се идеализира ниту една политичка партија или политичка гарнитура или поединец“.

Активистката за човекови права и политички аналитичар со остри зборови повика да се престане да се „идеализира“ Бранко Црвенковски:

„Човекот беше и е маалски мангуп (ни помалку ни повеќе), човек кој ја отвори вратата на владеењето на неправото и кој (меѓу другото) ја нанесе најголемата штета на Македонија – ја отвори вратата на дејствувањето на ДПМНЕ“, пишува Најчевска на својот фејсбук-профил.

Најчевска е конзистентна во ставот кон бившиот лидер на СДСМ.

Точно пред една година, на 18 април 2016 година, на истата тема – Црвенковски – напиша:

„За мене тој е мртов политичар. Човек кој направи премногу грешки, кој го отвори патот на денешното урнисување на владеењето на правото и кој од најлични побуди одби да се воспостават контролните механизми и на независното судство. Мислам дека беше преблаго казнет со тргање од политичката сцена“.


Најчевска за законот за „бомбите“: Поголема глупост не сум видела


Скопје, 6 октомври, 2015 - 17:22 (META) 

Според професорката Мирјана Најчевска, законот со кој се предвидува забрана за објавување на „бомбите“ е голема глупост.

– Поголема глупост не сум слушнала во животот. Секогаш кога мислам дека сум ги видела сите глупости на ВМРО-ДПМНЕ и на нивните другарчиња од ДУИ, тие пријатно ќе ме изненадат и ќе одвалат уште поголема и повесела зеленушкава глупост.
Ова е исто како да предложат донесување закон со кој ќе се предвиди дека криминалните дела што ги направиле политичарите нема да бидат објавувани. Или, закон со кој ќе се забрани граѓаните да зборуваат за грешките на политичарите. Или закон со кој ќе се забрани какво било изнесување во јавност на прекршување на законите од именувани функционери. Луѓе, оваа земја станува највесело место за живеење. Секој ден ново доживување. Ама затоа, ако не си платил данок од 200 денари, твоето име ќе се појави на интернет. И ако украдеш ќебапчиња, ќе си добиеш казна затвор од три години – вели професорката Најчевска.