УСАИД годинава одбележува 25 години од работата во Македонија


Скопје, 5 јануари, 2018 - 14:12 (META) 

Американската агенција за меѓународен развој во Македонија, УСАИД, годинава одбележува 25 години од работата во Македонија. Во партнерство со граѓаните, институциите, компаниите, здруженијата и организациите, УСАИД поддржа различни проекти, за да го подобри квалитетот на животот на граѓаните.

Меѓу првите проекти на УСАИД, беше проектот „Од земјоделец на земјоделец” во 1993 година.

„Целта на овој проект беше поддршка на растот на економијата, имајќи го предвид потенцијалот на земјоделството и можноста Македонија да стане рамноправен учесник на меѓународниот пазар во поглед на понудата на квалитетни земјоделски производи“, се вели во соопштението.

Со поддршка на УСАИД, се поставија стандарди за производство на македонски производи со додадена вредност и висок квалитет.

Во 2000 година, повеќе од две третини од македонските граѓани го препознаваа „знак за квалитет”, кој го добија 171 производ од млечната и месната индустрија, а повеќе од 70 проценти ги променија своите навики за купување, одбирајќи производ што го носи „знакот за квалитет”.

До 2002 година, Македонија воопшто не извезуваше млечни производи, но преку разните проекти на УСАИД во овој домен, по само четири години, се реализираше извоз на млечни производи во Соединетите Американски Држави во вредност од над еден милион долари, како и свежо јагнешко месо на пазарите во Грција, Италија и Хрватска.

„Во 2007 година, УСАИД започна со реализација на програмата „АгБиз“. Проектот резултираше со директна техничка поддршка на 372 агро-бизниси, 34 асоцијации на производители и пет бизнис асоцијации. Проектот исто така стимулираше инвестиции во земјоделството од речиси 19 милиони долари  и создавање на 637 нови работни места кои пак придонесоа за зголемување на приходите на повеќе од 42 илјади домаќинства во руралните делови на земјата“, додаваат од УСАИД.

Преку проектот за поддршка на мали и средни претпријатија, УСАИД многукратно ја подобри продуктивноста на производителите на пченка, како модел што ќе овозможи да се намали зависноста од увоз на пченка и конкурентно производство на храна за добиток.

Преку проектот за Регионален економски развој, УСАИД работи на поврзување на агробизнисите од Македонија и од регионот со водечките мрежи за увоз и дистрибуција на свеж, замрзнат и преработен зеленчук и овошје како и со некои од најголемите ланци на супермаркети во Европа и други алтернативни пазари.

„УСАИД ќе продолжи да работи со властите во Македонија и со домашните компании за да им помогне да станат поконкурентни и да ги развијат своите бизниси“, велат од агенцијата.


Пад на грчкиот извоз и на малопродажбата


Атина, 1 септември, 2016 - 10:32 (META) 

Грчкиот извоз се намалил за 8,1 отсто во првата половина од 2016 година. Годинешниот извоз се смета дека е на најниско ниво од 2012 година досега. Ако лани истиот период профитот од извезувањето грчки производи бил 12,8 милијарди евра, годинава тој е 11,9 милијарди евра.

Од Грчката конфедерација на извозници коментираат дека драстичниот пад од една милијарда евра во грчкиот извоз е показател за проблемите и за нестабилноста на грчката економија.

Оттаму истакнуваат дека нестабилноста, воведувањето на ограничувања на банкарските трансакции, долговите на државата кон приватните компании и новите високи даноци влијаат драстично на можностите на грчките извозници и ја отежнуваат нивната работа и финансиска одржливост.

Покрај домашните проблеми, се оценува дека причина за овој голем пад на грчкиот извоз се и меѓународните случувања, како одлуката за Брексит што го ниша европскиот пазар, кој е најголемиот клиент на грчките извозници.

Според конфедерацијата, најголем клиент на Грција и понатаму е Италија, а по неа се Германија, Кипар и Турција.

Покрај извозниците, со загуби се соочуваат и трговците во малопродажбата. Според последната анализа на грчкиот завод за статистика, во јуни малопродажбата опаднала за 5,2 проценти во споредба со истиот период лани, а како причина се наведува намалената потрошувачка поради намалените приходи на грчките граѓани.

Пазарот не успеал да „воскресне“ ни за време на големите летни попусти, кои траеја два месеци. Според статистиката на Грчката конфедерација на трговци, приходите од годинешните летни  попусти опаднале за 9,7 проценти во споредба со профитот од ланските попусти.

Од конфедерацијата коментираат дека и покрај зголемениот број туристи во Атина во јули и во август, профитот останал на ниско ниво поради намалената потрошувачка и зголемените даноци, кои се смета дека значително влијаат на работата на трговскиот сектор.