Почнаа подготовките за национален план за широкопојасен интернет


Скопје, 5 март, 2018 - 11:56 (META) 

Министерството за информатичко општество и администрација почна со подготовка на Национален оперативен план за развој на брзи и супер брзи електронски комуникациски мрежи во Македонија, за што се формирани четири работни групи.

Групата за утврдување слободни капацитети и нивно идно користење кај постојни електронски комуникациски мрежи и средства, со која претседава министерот Манчевски, ќе се зафати со мапирање на сите државни електронски комуникациски мрежи. Тоа се прави поради потребата да се искористат нивните слободни капацитети за понатамошен развој на електронските комуникациски мрежи и услуги на државните институции како и за потребите на приватниот сектор.

Македонија како земја кандидат за членство во ЕУ да се усогласи со бродбенд таргетите на Дигиталната агенда на ЕУ и новата стратегија за единствен дигитален пазар.

Другите три работни групи се за утврдување мерки и активности потребни за воведување на 5G мобилна технологија, за обезбедување подобра координација на процесот на мапирање на територијата на Македонија со постоечки и планирани идни широкопојасни електронски комуникациски мрежи и за утврдување предлог мерки за поттикнување и зголемување на интересот на граѓаните за поврзување преку широкопојасни мрежи.


Законот за АВМУ ќе оди на разгледување во Европската Комисија, па потоа во Влада


Скопје, 27 декември, 2017 - 12:04 (META) 

Последната верзија на Предлог-Законот за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (Предлог-закон за АВМУ), која Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) вчера ја објави, пред да влезе во владина процедура, ќе оди на разгледување во Европската Kомисија (ЕК) пред да се најде на дневен ред на владина седница, соопшти денеска портпаролот на Владата, Миле Бошњаковски.

– Се очекува да се запазат предвидените законски рокови, и законот да влезе во Собранието без задоцнување – рече Бошњаковски.

Доколку ЕК даде сугестии за измени, МИОА би требало да ги вметне во текстот на предлог-законот пред да го достави до Владата за усвојување, а оттаму ќе биде поднесен во Собранието.

Предлог-законот е подготвен од МИОА и претставници на медиумската сфера. Како што објаснија од Министерството, во него се вклучени некои од предлозите добиени преку Единствениот национален електронски регистер (ЕНЕР), каде претходната нацрт верзија беше објавена на 4 ноември годинава и заинтересираните во текот на 26 денови даваа свои коментари и предлози. Процесот започна на 14 јули годинава, со првата јавна дебата. Втората беше одржана на 20 ноември.

Според МИОА, целта на предлог-законот е департизација и професионализација на јавниот радиодифузен сервис, односно Македонската радиотелевизија (МРТ), и регулаторното тело – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ).

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Манчевски: Најголем дел од буџетот – 19,3 милиони евра – ќе одат за МРТ, МРД и за ААВМУ


Скопје, 6 декември, 2017 - 15:28 (META) 

Најголемиот дел од буџетот на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) во 2018 година ќе се потроши за „Македонската радио-телевизија“ (МРТ), Македонска радиодифузија (МРД) и за Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), посочи денеска министерот Дамјан Манчевски.

Тој појасни дека вкупниот буџет на Министерството за следната година изнесува 1,486 милијарда денари, односно 24,088 милиони евра, и е три и пол пати поголем од претходниот. Најголемиот дел од тие пари, односно 1,19 милијарда денари (19,290 милиони евра), ќе бидат за МРТ, МРД и за ААВМУ.

– Со ова обезбедивме, пред сè, стабилно и независно финансирање на овие три чинители од радиодифузната дејност. Ова одржливо финансирање, конечно на МРТВ ќе ѝ даде шанса за развој на автономна и независна уредувачка политика – рече Манчевски.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


До крајот на ноември ќе биде финализиран законот за аудиовизуелни медиумски услуги


Скопје, 31 октомври, 2017 - 14:49 (META) 

Министерството за информатичко општество и администрација вчера почна со подготовка на конечната верзија на новиот закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, кој, според роковникот на Владата, треба да биде готов до 30 ноември.

За донесување на законот во Собранието е потребно двотретинско мнозинство.

Една од причините за изменување и за дополнување на законот, како што се наведува во известувањето, е тоа што актуелното решение не ги дало очекуваните резултати.

„Едни од целите на законот е обезбедување на транспарентен, независен, ефикасен и отчетен јавен радиоадифузен сервис и транспарентно, независно, ефикасно и отчетно регулаторно тело во областа на аудио и аудиовизуелните медиумски услуги. Меѓутоа, законот не ги постигнува очекуваните резултати. Основна причина за тоа е што кога е донесен законот, во 2013 година, Владата и Собранието ги игнорираа забелешките на новинарските и на медиумските организации. Освен тоа, не беа вградени клучните препораки на експертите на Советот на Европа и на ОБСЕ во врска со намалувањето на политичкото влијание во медиумите, јавниот сервис и кај медиумскиот регулатор“, стои во известувањето за почетокот на подготовката на новиот закон.

Со новите решенија, како што се додава, треба да се постигне професионализација на јавниот радиодифузен сервис и на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), како регулаторно тело.

Нацрт-верзијата на новиот закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги на 30 август беше доставена до новинарските здруженија и до другите засегнати страни, а на почетокот на септември беше објавена на интернет-страницата на Министерството за информатичко општество и администрација.

Според нацрт-верзијата, законот предвидува „Македонската радио-телевизија“ (МРТ) да се финансира со 0,7 отсто од државниот буџет, при што од тоа 74,5 отсто се за МРТ, а другите за МРД и за ААВМУ. На ова реагираа Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Советот за етика во медиумите (СЕММ) кои бараа финансирањето да биде еден отсто од буџетот.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Манчевски: Регистарот од 2 милиони евра не го дава точниот број на вработени во јавниот сектор


Скопје, 30 август, 2017 - 10:16 (META) 

Претходната Влада потрошила 2 милиони евра за регистар за вработени во јавниот сектор, кој не ги содржи реалните информации за сите вработени во јавната администрација, вели министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, во интервју за „Дојче веле“.

– МИОА сега нема регистер што ги содржи реалните информации за сите вработени во јавната администрација. Иако за него се одвоени два милиони евра за период од пет години (2014-2018), тој не ја рефлектира реалната состојба со бројот на вработени. Дел од институциите во системот никогаш не ја внеле новата систематизација, дел само ја внеле систематизацијата без никакви податоци за вработените, а дел иницијално ги внеле податоците, но не ги ажурираат редовно. Секако дека има и институции кои ревносно го пополнуваат регистарот. Во Македонија постојат 1.302 институции. Има две категории на институции што не ја исполниле законската обврска да внесуваат податоци за вработените во регистарот. И покрај тоа што добиле согласност за систематизација од МИОА, 150 институции немаат внесено податоци за своите вработени. Втората категорија на институции се тие кои немаат побарано согласност од МИОА и немаат внесено податоци во регистерот. Тоа се 197 институции од различни области – вели Манчевски.

Според Манчевски, МИОА располага со податоци за 115.729 лица вработени во јавната администрација, кои се добиени со вкрстување на податоци од повеќе институции, но нагласува дека оваа бројка не е официјална и не ја претставува реалната слика.

– Дополнително, во оваа бројка не влегуваат вработените во акционерските друштва во државна сопственост, како што се, на пример, ЕЛЕМ, МЕПСО, АД за управување на станбен простор, како и вработените со договор за привремено вработување, односно договор на дело – додава Манчевски.


Нема реална слика колку администрација имаме, регистарот не работи


Скопје, 13 август, 2017 - 14:41 (META) 

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) нема официјална и веродостојна бројка на вработени во јавната администрација бидејќи регистарот за вработените не функционира, односно во него нема податоци од сите државни институции, а и оние што ги има, постојат сомневања дека голем број од нив не се уредно пополнети.

Ова денеска на прес-конференција го соопшти министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, кој истакна дека дополнителен проблем е и тоа што Министерството, согласно Изборниот законик, мора да достави податок до Државната изборна комисија за бројот на вработени во јавната администрација.

Како што изјави министерот, во Македонија има 1.302 институции, од кои 197 не побарале согласност за систематизација со МИОА и за нив нема никакви податоци.

Според Манчевски, 150 институции имале одобрена систематизација, но таа не била активна, односно овие инстутиции никогаш не внеле податоци.

Поради овие недостатоци, потенцираше министерот, министерството до Државната изборна комисија вчера доставило податоци добиени со вкрстување на базите на податоци од повеќе различни институции и се однесуваат на 115.729 вработени во јавниот сектор.

– Оваа бројка не е официјална и не ја претставува реалната слика. Согласно тоа, МИОА не може да гарантира за целосна веродостојност на податоците, но сметаме дека доставените податоци ќе одговорат на потребите на Државната изборна комисија за распишување на локалните избори – рече Манчевски.

 


Манчевски: Владата досега вработила 96 лица, сите ангажирани преку конкурси


Скопје, 28 јули, 2017 - 13:26 (META) 

Новата Влада од почетокот до денеска вработила вкупно 96 лица во сите институции заедно, од кои 32 посебни кабинетски советници на министрите, а само во Владата вработени се вкупно 26 лица, информираше денеска на прес-конференција министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Сите нови вработувања во државните институции биле направени преку претходно објавени конкурси.

– Во согласност со законот, секој министер има право на тројца внатрешни советници од редот на администрацијата и по тројца надворешни посебни кабинетски советници. Премиерот Зоран Заев има тројца советници, а за споредба поранешниот премиер Никола Груевски имал 86 советници. Од друга страна, од 1 јуни до 25 јули преку општините каде градоначалниците се од редот на ВМРО-ДПМНЕ, вработени се повеќе од 300 лица – изјави Манчевски.

Тој нагласи дека претходната влада незаконски вработувала лица во периодот од распишување на изборите на 17 октомври 2016 година до денот на формирање на новата влада.

– Во овој период биле ангажирани вкупно 7.708 лица, а само на 17 октомври биле ангажирани 4.473 лица, од кои со договор на дело, авторски договор или договор за волонтирање биле ангажирани 2.312 лица. Ќе ги повикаме надлежните инспекторати да преземат соодветни мерки за санкционирање на сите институции и лица што ги прекршиле законите – додаде Манечвски.

Министерот најави анализа на целата администрација која ќе покаже каде има вишок кадар, каде има недостиг, но најави и контакт со приватниот сектор за прераспределба на кадри. Освен тоа, МИОА ќе подготви и извештај за вкупниот број на вработени во администрацијата, кој ќе го вклучува и бројот на вработени со договор на дело и со авторски договори.

– Има сериозен недостиг од менаџерски кадар, а истовремено има превработување на најниско ниво. Во МИОА има осум сектори, а само еден има раководител – рече Манчевски, кој нагласи дека бркање од работа во јавната администрација на политичка основа нема да има.