!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Турската жандармерија спречила мигранти илегално да влезат во Бугарија


Анкара, 7 октомври, 2017 - 13:20 (META) 

Турската жандармерија спречила три групи мигранти илегално да ја преминат турско-бугарската граница, во близина на преминот Дереќој, јавуваат турските медиуми.

Жанадрмеријата привела околу 50 мигранти од Авганистан и од Сирија, кои со организиран превоз требало да заминат за Бугарија, а оттаму кон некоја од западноевропските земји. Мигрантите се префрлени во центар за прием на бегалци.

По затворањето на балканската бегалска рута, која преку Македонија и Србија водеше кон кон земјите од ЕУ, сè почести се обидите на мигрантите од Турција да стигнат до ЕУ преку Бугарија и Романија.