!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

„Метаморфозис“ и „Мајкрософт“ нудат можности за донации на софтвер за граѓанските организации


Скопје, 15 мај, 2017 - 12:44 (META) 

Во Конгресниот центар на Скопски саем утре ќе се одржи „Ден на Мајкрософт“, посветен на граѓанскиот сектор, на тема „Технологијата во облак (cloud) го помага општеството“.

„Денот на Мајкрософт“ посветен на НВО-секторот, организиран од Фондацијата „Метаморфозис“ со поддршка на „Мајкрософт“, ќе им овозможи на претставниците на граѓанскиот сектор да научат повеќе за можностите да добијат софтверски донации и донација во вредност од 5.000 долари на „Microsoft Azure“ од програмата на „Мајкрософт“ за поддршка на граѓанскиот сектор, кој во Македонија и на Балканот се спроведува од страна на Фондацијата „Метаморфозис“, преку платформата „Теchsoup Balkans“.

Настанот ќе го отворат генералниот менаџер на „Мајкрософт Македонија“, Љупчо Георгиев, и Бардил Јашари, извршен директор на Фондацијата „Метаморфозис“.


Истражување: Општините со пари предвидени за НВО, финансираат спортски клубови


Скопје, 4 мај, 2017 - 18:00 (META) 

Постојат индиции дека општините во Македонија, преку буџетската линија 463 наменета за финансирање на невладини организации, незаконски финансираат спортски клубови кои се регистрирани како акционерски друштва, покажа истражувањето на Центарот за граѓански комуникации во рамки на проектот „Отчетност преку граѓански ангажман“, спроведуван од страна на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

Резултатите од ова истражување, за кое се анализирани податоци за сите 80 општини и за Град Скопје, но и од уште 10 други подпроекти во рамките на проектот „Отчетност преку граѓански ангажман“, беа денеска презентирани на финалната конференција во ЕУ Инфоцентарот во Скопје, под наслов „Градење одговорност преку граѓански ангажман“.

Покрај Центарот за граѓански комуникации, и Институтот за демократија „Социетас цивилис“ ги анализирал исплатите од оваа буџетска линија, но само од страна на општините во Град Скопје. Оттаму посочуваат дека според бројот на проекти, речиси половината од проектите што се доделени во општините на Град Скопје се однесуваат на областа спорт. Истовремено, беше посочено и дека многу од невладините не знаат дека може да бараат грантови од општините.

– Дури 38 проценти од средствата наменети за финансирање невладини организации од страна на општините остануваат неискористени, покрај другото и поради ниското ниво на транспарентност. Многу организации не се свесни дека им се достапни грантови преку буџетите на општините – посочи Марко Панковски од „Социетас цивилис“.

Марко Митевски од Центарот за граѓански комуникации, пак, нагласи дека истражувањето покажало оти 67 проценти од општинскиот буџет предвидени за граѓанските организации се одвојуваат во областа спорт. Во голем дел самите постапки за доделување средства се одвиваат без претходен повик.

Центарот за економски анализи (ЦЕА) во својот подпроект изработил посебен индекс за буџетска транспарентност на општините во цела Македонија. Така, на пример, просечниот индекс на буџетска транспарентност на општините во Скопскиот Регион, од можни 16 бодови е 5,9 бодови, додека во Полошкиот Регион е 5,4, во Вардарскиот – 5,2, Североисточниот – 6,9, Источниот – 6,8, Југоисточниот – 6,8 и во Пелагонискиот – 7,3 бодови.

Ана Марија Петровска од ЦЕА, која на настанот ги презентираше резултатите од проектот, нагласи дека минатата 2016 година, споредено со претходната 2015 година, транспарентноста на општините е на повисоко ниво, но сепак севкупно земено таа е сè уште ниска.

Во рамките на подпроектите, од страна на здружението „Лидери за едукација, активизам и развој“, беше подготвен водич за спроведување кампањи за групно финансирање, додека „ЗИП Институтот“ подготви брошура за воведување иновативност во работењето на граѓанските организации преку социјално претприемништво.

Покрај ЦЕА, ЦГК, ЛЕАД, ЗИП и ИДСЦС, резултатите од своите проекти ги презентираа и граѓанските организации „Конеду глобал“, „Заеднички вредности“, „Заеднички визии“, „Зани“ од Куманово, „Баирска светлина“ од Битола и „Инклузивни решенија“ од Скопје.


СЕММ: Медиумите што не го пренеле демантот на „Метаморфозис“, ги прекршиле Кодексот и Уставот


Скопје, 7 април, 2017 - 15:46 (META) 

„Курир“, „Лидер“, „Македонија 24“, „Нетпрес“, „Пулс 24“, „Република“ и телевизиите „Канал 5“, „Сител“ и „Нова“, не објавувајќи го испратениот демант од Фондацијата „Метаморфозис“, го прекршиле Кодексот на новинарите на Македонија, односно неговиот член 3, но и членот 16 на Уставот на Република Македонија, заклучи Советот за етика во медиумите на Македонија.

Жалбата е за текстови и за телевизиски прилози од прес-конференција на неформалната иницијатива СОС на 4 февруари годинава, на која се изнесени невистини и сериозни обвинувања. Демантите што „Метаморфозис“ ги испрати до сите овие медиуми, содржеа аргументација за невистинитоста на изнесените обвинувања од историчарот Никола Србов и од новинарите Цветин Чилиманов од МИА и Ненад Мирчевски од „Република“, но тие не се објавени на овие медиуми.

Со недавањето можност на „Метаморфозис“ да ја искаже својата одбрана, односно со необјавувањето на демантот испратен на 6 февруари годинава, деветте медиуми направиле прекршок, проценил Советот за етика во медиумите на Македонија. Прекршен е членот 3 од Кодексот на новинарите на Македонија, во кој се вели дека новинарот треба да настојува да биде обезбедено објавување на исправка, деманти и одговор во случај кога ќе биде утврдена неточност на информацијата. Истовремено, како што констатира СЕММ, прекршен е и членот 16 од Уставот на Република Македонија, поточно ставовите 4 и 5, во кои јасно се вели дека правото на одговор и правото на исправка во средствата за јавно информирање се загарантирани.

Советот нагласува дека решавајќи по жалбата од „Метаморфозис“, доставена до него на 10 февруари, не решавале за тоа дали има прекршувања во објавените текстови и во телевизиски прилози, односно не е надлежен да ги утврдува фактите, туку само решавал за почитувањето на етичките и на професионалните новинарски стандарди при создавањето на производот.

Медиумите се должни да ја објават одлуката на СЕММ во рок од три дена според правилникот за работа на Комисијата за жалби при Советот, а доколку тоа не се случи, тогаш Комисијата ќе преземе дополнителни мерки.


Денеска е Меѓународен ден на проверка на фактите


Скопје, 2 април, 2017 - 18:52 (META) 

Денеска (2 април) е промовиран како Меѓународен ден на проверка на фактите од страна на Меѓународната мрежа за проверка на факти основана при институтот „Поинтер“ од Сент Питерсбург, сојузна држава Флорида, САД, во соработка со организациите за проверка на факти од светот.

„Ова не е само обичен настан, туку верување дека повеќе од кога било е потребна проверка на фактите во политиката, во новинарството и во сите други области“, вели организаторот на настанот на својата веб-страница.

Денот не е случајно одбран, велат организаторите, туку станува збор за ден кој доаѓа по Меѓународниот ден на шегата (и лагата, н.з.), за да се истакне значењето на проверката на фактите.

На веб-страницата може да се најдат и упатства како да се прави „факт-проверка“ и зошто е тоа важно.

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ заедно со своите медиумски проекти „Сервис за проверка на фактите во медиумите“ и „Вистиномер“ е единствен член од Македонија на глобалната мрежа за проверка на факти составена од 45 невладини и медиумски организации.


„Метаморфозис“ и „Мајкрософт“ го помагаат цивилниот сектор во дигиталната трансформација


Тирана, 10 март, 2017 - 12:35 (META) 

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, во соработка со локалната канцеларија на „Мајкрософт“ во Албанија, на 7 март ја организираа конференцијата „Тек фор гуд“ (Tech4Good) во Тирана, со учество на претставници од граѓанскиот сектор.

Конференцијата се одржа за да им се помогне на претставниците на цивилниот сектор во дигиталната трансформација, преку донациите добиени преку платформата „Тек суп Балканс“ од донаторот „Мајкрософт“.

– Оваа конференција има цел на непрофитните организации во Албанија да им ги презентира можностите што им ги нуди „Мајкрософт“ преку софтверските пакети за да ги исполнат успешно нивната мисија и цели – изјави извршниот директор на Фондацијата „Метаморфозис“, Бардил Јашари.

Овие донации се на располагање на непрофитните организации што имаат статус на друштва на граѓани.

– Познавањата што ги имаат организациите околу овие продукти се многу мали, како што се и познавањата за технологиите што можат многу да им ги олеснат работните процеси  – рече менаџерката за образовни програми на „Мајкрософт“ во Албанија, Косово и во Македонија, Влора Адеми.

На конференцијата присутните имаа можност да слушнат и за предизвиците со кои се соочуваат непрофитните организации во Албанија, а кои наведоа дека технологијата навистина им помогнала да ги надминат финансиските тешкотии и да ги намалат трошоците на организациите користејќи ги овие донации.


Без одговорност и отчетност на институциите нема демократија и добро владеење


Скопје, 22 февруари, 2017 - 16:05 (META) 

Отвореноста и одговорноста на институциите се клучни за демократизација на општеството – е заклучокот од финалната конференција во рамките на проектот „Актион СЕЕ Вишеград“ – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа, на тема „Патот кон добро владеење“, која се одржа денеска во организација на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

Јацек Мултановски, амбасадорот на Полска во Македонија, вели дека граѓанските организации се чувар на демократските вредности, на владеењето на правото и на човековите права.

– Концептот на Европската Унија во последно време е под знак прашалник, владее големо незадоволство, а проекти како овој можат да придонесат за зајакнување на довербата. Технологиите се добра можност за ширење дезинформации и лажни вести, но, исто така, тие можат да помогнат за барање одговорност од политичарите. А без одговорност, не може да се очекуваат демократски процеси – вели Мултановски.

Германската амбасадорка во Македонија, Кристине Алтхаузер, смета дека борбата за зачувување на граѓанското општество, демократизацијата и владеењето на правото, како и борбата против корупцијата се многу важни. Таа додаде дека овие цели е тешко да се постигнат, но дека вреди да се проба.

Не можеме да придонесеме кон квалитетот на животот ако нема отвореност и одговорност, како и владеење на правото, смета Бардил Јашари, директор на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

– Важно за нас, како организација, е да најдеме начин како граѓанскиот сектор да придонесе за доброто владеење. Преку овој проект, со помош на технологијата може да се пронајдат начини да се бара одговорност и добро владеење. Ние, како граѓански организации, можеме да придонесеме да се поправи недовербата што граѓаните ја имаат кон власта, а таа во последно време е на многу високо ниво – смета Јашари.

За отвореноста на институциите во Македонија и за нивниот однос кон медиумите и кон новинарите, говореше Димитар Тануров од новинска агенција „Мета“. Според него, институциите во Македонија се затворени и мора уште многу да се работи за да се смени тоа.

– Голем дел од институциите воопшто не ги констатираат усните барања за информации, па процесот на добивање одговор се одолжува и тоа ја отежнува работата на новинарот. Поголемиот дел од државните институции се затворени за критичките медиуми, особено Владата, чиј портпарол речиси никогаш не одговара на телефонските повици од новинарите – рече Тануров.


СОС сака да го оцрни граѓанското општество со невистини и со манипулации


Скопје, 7 февруари, 2017 - 13:06 (META) 

Јавно извинување и повлекување на сите лаги, клевети и дезинформации изнесени од „Стоп операција Сорос“ (СОС), побара 21 граѓанска организација денеска на прес-конференција.

Доколку не добијат јавно извинување, тие велат дека ќе бидат принудени правдата да ја бараат на суд, односно ќе поднесат тужби за клевета и за навреда.

– На СОС и на неговите налогодавци очигледно им пречат слободното и независно граѓанско општество, слободата на изразување и, воопшто, сите демократски вредности и принципи. Затоа тие во јавноста пласираат невистини, манипулативни податоци и лажни информации, со намера да го замолчат граѓанското општество – вели програмскиот директор на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, Филип Стојановски.

Од граѓанските организации истакнаа дека е клевата и лага дека тие работеле да ја дестабилизираат државата, дека предизвикувале криза, дека работеле за партиски цели, дека биле плаќани за да одат на протести и дека добивале милиони на нивните сметки за партиски цели.

– Упатуваме порака до сите државни институции што поседуваат информации за работењето на граѓанските организации да не ги надминуваат своите законски надлежности и да не се ставаат во служба на недемократската хајка против слободоумното граѓанско општество – рече Сања Богатиновска од Здружението на млади европски федералисти.

Граѓанските организации порачаа дека и понатаму ќе останат доследни на своите заложби за слобода, демократија, еднаквост, правда и почитување на човековите права.


Прес-конференција на невладините организации во 12 часот во ГЕМ-клуб


Скопје, 7 февруари, 2017 - 10:43 (META) 

Во 12 часот во ГEM-клуб, претставници на невладиниот сектор и на повеќе граѓански организации ќе одржат прес-конференција во врска со клетвите, лагите и со обвинувањата упатени кон нив од претставници на „Стоп операција Сорос“.

Невладини и граѓански организации вчера испратија деманти и побараа извинување од Цветин Чилиманов, Ненад Мирчевски и од Никола Србов, кои на прес-конференција во саботата ги обвинија дека „работеле против државните и демократските интереси на Македонија, преку обиди за влијаење на предвремените парламентарни избори“.

Организациите наведуваат дека информациите што Чилиманов и Србов ги изнеле се клевети насочени кон сите организации што биле критични кон работата на институциите во Македонија.

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ во својот демант вели дека „СОС дрско одработува за интересите на една политичка партија, односно се вклучува во нејзината јавно објавена агенда за пресметка со независниот и прогресивниот дел од граѓанскиот сектор“.

„Ниту фондацијата „Метаморфозис“, ниту кој било од донаторите со кои соработуваме, не финансираат ниту спроведуваат проекти базирани на партиски или идеолошки ориентации. Сите наши активности и финансиски извештаи се достапни за јавноста“, стои во дописот, со кој се бара јавно извинување.


Фондација „Метаморфозис“: Тврдењата на СОС се тешки лаги и клевети


Скопје, 6 февруари, 2017 - 12:18 (META) 

На тврдењата и оцрнувањата на голем број невладини организации што во саботата ги изнесоа Никола Србов, Цветин Чилиманов и Ненад Мирчевски, претставувајќи се како иницијатива „Стоп операција Сорос“, реагира и Фондацијата „Метаморфозис“. Во демантот се вели дека спротивно на принципите на дејствување на невладиниот сектор како непартиски коректив на која било власт, групата од тројца граѓани претставувана како невладина организација или невладина иницијатива под името „Стоп операција Сорос“ дрско одработува за интересите на една политичка партија, односно е вклучена во нејзината јавно објавена агенда за пресметка со независниот и прогресивниот дел од граѓанскиот сектор.

„Фондацијата „Метаморфозис“ најостро ги осудува и ги квалификува како тешка лага и клевета и во целост ги демантира изјавите на претставниците на групата од три граѓани наречена „Стоп операција Сорос“ (СОС), искажани на прес-конференцијата на 4 февруари 2017 година. На прес-конференцијата беа изнесени лаги за „Метаморфозис“, вклучително и неточни обвинувања дека на сметки на фондацијата легнувале „милионски суми“ кои, наводно, биле користени за партиски активности и за цели на СДСМ“, се вели во демантот испратен до медиумите, во кој се вели дека средствата на „Метаморфозис“ никогаш не биле и нема да бидат користени за активности на која било политичка партија.

Според Фондацијата, станува збор за обид да се дефокусира јавноста од вистинските проблеми, но истовремено да се извалка репутацијата на „Метаморфозис“ и на сите здруженија што не се под контрола на ВМРО-ДПМНЕ. Притоа потсетуваат на биографијата на еден од тројцата од „Стоп операција Сорос“.

„Напротив, спротивно на принципите на дејствување на невладиниот сектор како непартиски коректив на која било власт, групата од тројца граѓани претставувана како невладина организација или невладина иницијатива под името „Стоп операција Сорос“ ја одработува јавно објавената агенда на една политичка партија за пресметка со независниот и прогресивниот дел од граѓанскиот сектор. Еден од гласноговорниците на таа група е вработен во државна новинска агенција, откако ја вршеше функцијата советник за односи со јавноста на претседателот на РМ, кој, пак, на таа функција дојде како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ“, се вели во демантот.

Фондацијата „Метаморфозис“ посочува дека постои од 2004 година како независен непартиски субјект и оттогаш постојано работи на градење информатичко општество и зајакнување на позицијата на граѓаните во општеството без оглед кои партии се на власт.

„Ниту фондацијата „Метаморфозис“, ниту кој било од донаторите со кои соработуваме, не финансираат ниту спроведуваат проекти базирани на партиски или идеолошки ориентации. Сите наши активности и финансиски извештаи се достапни за јавноста“, стои во дописот, со кој се бара јавно извинување.

„Најостро ја отфрламе и квалификацијата дека сме организација што работи по нечија наредба. Поради изнесените груби лаги, клевети и обид за уривање на угледот на „Метаморфозис“ и на нејзините вработени,  од претставниците на групата СОС бараме јавно извинување. Во спротивно ќе поднесеме тужба за навреда и за клевета. Од медиумите што ги пренесоа клеветите бараме објавување на овој демант на исто место и со исто времетраење како и изнесените дезинформации. Тие медиуми што нема да ја исполнат оваа уставна и законска обврска, ќе ги сметаме за соучесници во кампањата против невладиниот сектор и ќе бидат опфатени со тужби“, порачува фондацијата „Метаморфозис“.

Серија деманти и најави за тужби испратија и многу други невладини и граѓански организации, кои побараа извинувања за лагите и за клеветите на СОС.


Утре конференција „Е-општество“: Проверката на факти и новите технологии во новинарството


Скопје, 30 јануари, 2017 - 13:33 (META) 

Утре ќе се одржи 12. меѓународна конференција „Е-општество.мк“ на тема „Проверката на факти и влијанието на новите технологии врз новинарството“, во организација на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

Kонференцијата ќе се орджи во хотелот „Холидеј ин“ во Скопје и е организирана во рамките на проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија, компонента „Сервис за проверка на факти од медиумите“, имплементирана од Фондацијата „Метаморфозис“.

Гости говорници на конференцијата ќе бидат Џејмс Стајн, Директор на мисијата на УСАИД во Македонија, Валентина Пелицер, заменик-претседавач на одборот на директори на АПЦ (Асоцијација за прогресивни комуникации), Аида Ајановиќ, уредник на „Вистиномер“ во Босна и Херцеговина, и Весна Радојевиќ, уредник на „Вистиномер“ во Србија.

Покрај нив, преку видеоврска ќе учествува Петар Померанцев, британски експерт за медиуми, а со видеопорака ќе се обрати и Алексиос Манцарлис, директор на Меѓународната мрежа за проверка на факти.

Во првиот дел од конференијата ќе се одржат три панел-дискусии на следните теми: „Проверка на факти наспроти лажни вести“ , „Медиумска писменост и барањето на граѓаните за повисок квалитет на медиумите“ и „Промоција на етичко новинарство“.

Во вториот дел од конференцијата паралелно ќе се одржуваат три работилници, на кои ќе се зборува за моменталната состојба на медиумите во Македонија, за интернет-алатките и за тактиките за новинари и за активни граѓани,  и за „Новинарството во улога на чувар“.

Конференцијата ќе може да се следи и преку интернет на http://vozivo.mk.