Куере: Треба да прескокнете некои фази и директно да одите на дигиталниот пазар


Скопје, 16 февруари, 2018 - 12:42 (META) 

Мора да создадете финансиско опкружување во кое може да застанете цврсто на нозе и да имате капацитет да ги издржите шоковите во глобалната економија. Тоа се прави со силна економија во однос на хартиите од вредност и тоа се покажа во последната година. Сакам да ја пофалам НБРМ која направи одлична работа. Оваа порака денеска ја испрати членот на Извршниот одбор на Европската централна банка (ЕЦБ), Беноа Kуере на денешната прес-конференција која што се одржа по првата сесија на Меѓународната конференција на високо ниво во организација на Народна банка.

Тој исто така кажа дека важно за државата е да се приближи кон нови технологии за да се натпреварува во ЕУ.

– Вашата земја може да спроведе активности за побрз развој на индустријата, односно да прескокнете некои фази кои ги поминале развиените земји и директно да се натпреварувате на дигиталниот пазар односно на дигиталната економија. За тоа треба да се изгради систем, односно капацитет на високото образование, обуки и да се надгради вашата инфраструктура, а тоа е вклучено и во Стратегијата на ЕУ за Западен Балкан. Пред сè фокусот е ставен на изградба и развој на регионалната инфраструктура на пристапните патишта. Ова е важно за глобално ниво, но и за регионот – изјави Kуере.

Во однос на зголемувањето на референтната каматна стапка од ЕЦБ, Куере рече дека очекува на долг рок таа да остане на исто ниво.

– Ние ги одредуваме каматните стапки соодветно со условите во регионот, а посебно во eврозоната. Нема да ги зголемиме каматните стапки пред следниот циклус. Треба да дискутираме дали ќе ги промениме или не, детално сега не можам да говорам околу тоа – вели Куере.

Темата на која што се дискутира на Конференцијата се промените кои што се случуваат во светот. Според Куере, економијата имаше пораст во еврозоната што имаше и позитивни ефекти и во Македонија односно доведе до пораст и затоа сега се расправа за нејзината одржливост.

Неговата оценка е дека со оваа Конференција, НБРМ и државата се ставени во центарот на глобалните економски дискусии.


Димитров утре во Рим на конференција за борба против антисемитизмот


Скопје, 28 јануари, 2018 - 13:35 (META) 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров утре во Рим ќе учествува на меѓународната конференција за одговорност на државите, институциите и поединците во борбата против антисемитизмот во регионот на ОБСЕ, соопштија од МНР.

Конференцијата е организирана во рамките на италијанското претседавање со Организацијата за безбедност и соработка во Европа.

„Министерот Димитров ќе има свое излагање на конференцијата во кое ќе се осврне на значењето и улогата на еврејската заедница во Република Македонија и активностите кои ги презема Република Македонија во справувањето со кривичните дела мотивирани од омраза и борбата против антисемитизмот“, стои во соопштението на МНР.


Справувањето со повратниците од странските боишта ќе се дефинира на балканска конференција


Крањ, 30 ноември, 2017 - 13:36 (META) 

Заканата од повратниците од странските боишта во земјите од Западен Балкан ќе биде една од темите на денешната Втора меѓународна конференција за борба против тероризмот и насилниот екстремизам во Југоисточна Европа, што се одржува во Брдо кај Крањ, Словенија.

Претставници на влади, како и на меѓународни и регионални организации што се занимаваат со оваа тема, ќе разговараат за зајакнување на соработката и на координацијата на програмите и на активностите во борбата против тероризмот и насилниот екстремизам во Југоисточна Европа (ЈИЕ). Воедно, ќе се запознаат со студијата „Игра на трпение: проценка и одговор на заканата што ја носат странските борци повратници на Западен Балкан“, нарачана од Регионалниот совет за соработка (РСС).

Конференцијата ја организира РСС заедно со Министерството за внатрешни работи на Словенија, како и со Иницијативата на Западен Балкан за борба против тероризмот и Конвенцијата за полициска соработка во Југоисточна Европа. Учествува и Република Македонија.


Тевдовски: Без владеење на правото, нема успешна економија


Скопје, 14 септември, 2017 - 16:31 (META) 

Состојбата со владеењето на правото, насоката во која тоа се движи и неговата поврзаност со управувањето на јавните финансии на транспарентен начин се темите на Меѓународната конференција „Владеење на правото – Каде се движиме“, што почна денеска во Скопје.

Конференцијата, која денеска и утре се одржува во хотелот на „Александар палас“, е во организација на Центарот за студии на европски политики (ЦСЕП) од Брисел и на Центарот за економски анализи од Скопје, а е поддржан од „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.

За состојбата со владеењето на правото во Европа, и особено на Западниот Балкан, ќе дебатираат универзитетски професори и претставници на консултантски организации и на граѓанскиот сектор.

Леонард ден Хертог, истражувач, стипендист и координатор на програмата „Енгејџ“ на ЦСЕП, во воведното излагање го цитираше претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, дека „владеењето на правото во Европската Унија не е опција, туку обврска“.

Марјан Николов од Центарот за економски анализи истакна дела целта на конфернцијата е да се понудат идеи за решевање на предизвиците околу прашањата што ги поврзуваат владеењето на првото, економијата и безбедноста.

– Од 1997 до 2015 година, речиси двојно е зголемен бројот на демократски влади во светот. Но, извештатите од 2016 година покажуваат дека бројот на земји во кои опаѓа демократијата е поголем од земјите каде демократските вредности се зголемуваат – рече Николов.

Пред почетокот на панел-дискусиите, обраќање имаше министерот за финансии, Драган Тевдовски, кој истакна дека владеењето на правото е клучен услов за добра економија и за еконосмки развој.

Тој истакна дека приоритети на новата влада се транспаретноста во носењето на важните закони, важење на законите за сите еднакво и усогласување на македонското со законодавството на ЕУ.

– За инвеститорите е најважна стабилноста, односно дека правилата важат еднакво за сите. Ако сакаме инвеститори од странство, важно е законодавството да биде како европското – рече Тевдовски.

Во рамките на конференцијата, денеска и утре ќе се одржат четири панел-дискусии, посветени на транспарентноста и на отчетноста (со акцент на јавните финансии, човеките права и на владеењето на правото), потоа кривичното право, трансформативната моќ на Европската Унија и на улогата на граѓанското општество.


Скопје и Тетово се загадени поради големиот и брз урбан развој без еколошки стандарди


Тетово, 19 мај, 2017 - 16:10 (META) 

Аерозагадувањето во Скопје и во Тетово е резултат на нивниот голем и брз урбан развој, кој се одвива без да се запазат основните урбанистички и сообраќајни стандарди. Ова е ставот на дел од учесниците на Меѓународната конференција на применети науки, која се одржа на Државниот универзитет – Тетово.

Професорот Вулнет Палоши смета дека градот треба да се развива на основа на генерален урбанистички план. Но, наместо тоа, во градот се носат урбанистички планови за неколку објекти, без да се утврди дали тој план содејствува со другиот дел од градот, вели Палоши.

– Добро е што Тетово се развива, има студенти, има трговија, за сето ова се потребни градби. Тие градби се градат, но не се градат планирано, во содејство со другиот дел од градот, туку парцијално. Ние во Тетово не можеме да се потпреме на генералниот урбанистички план, затоа што е стар и затоа се носат парцијални урбанистички решенија за градби, кои кога се градат, не се внимава дали ќе му пречат некому или ќе ја запрат ружата на ветрови. Затоа потоа воздухот се загадува, во градот се намалува провевот – рече професор Палоши.

Професорот Миле Димитриевски, кој учествуваше на конференцијата, вели дека за прочистување на воздухот, ќе треба сите макотрпно да работиме и дека проблемот не се решава наеднаш.

– Ние сите работевме повеќе од една деценија да го загадиме воздухот, сега ќе треба толку да работиме да го прочистиме воздухот. Треба да работиме да го дислоцираме поголемиот дел од сообраќајот од градот, преку изградба на обиколница за град Тетово, треба да ја дислоцираме и дивата депонија, каде повеќе од една деценија се таложи ѓубрето. Како што сме работеле на уништување на зеленилото, така треба сега да работиме на негово засадување. Треба да ги намалиме возилата кои циркулираат на квадратен метар. За сето ова е потребно време и затоа овие чекори треба да ги почнеме да ги реализираме, затоа што доцниме – рече Димитриевски.

На Меѓународната конференција за применети науки беа презентирани 120 научни трудови од областа на архитектурата, геодезијата, сообраќајот и на инженерството.


Меѓународна научна конференција „Охридска школа на правото“


Охрид, 12 мај, 2017 - 11:25 (META) 

Во организација на Здружението на граѓани – Институт за правно-економски истражувања и едукација, „Јуридика Прима“, во Охрид почна третата Меѓународна научна конференција „Охридска школа на правото“.

Конференцијата на тема „Ефикасната заштита на човековите права и слободи: Реалност или идеал“ ќе трае до 14 мај.

– Охридската школа на правото се базира на старите корени на Светиклиментовиот универзитет. Идејата на годинешната трета по ред школа, е да се подобри законската регулатива во однос на човековите права. Годинава има зголемен интерес за учество, при што ќе дискутираат стручни лица од универзитети од повеќе земји од Балканот. Ако минатата година имавме 40 учесници, за оваа година е најавена бројка од 100 универзитетски професори, студенти и експерти од универзитети од Белград, Мостар, Подгорица, Софија и, секако, од Македонија. Авторите ќе ги презентираат своите трудови. Идејата е да се подобри законската регулатива во заштитата на човековите права, а тоа ќе се рефлектира и со подобрување на самото општество – вели професор Ангел Ристов, претседател на здружението „Јуридика Прима“.


Зденек Опатрил: Словенските народи исправени пред сериозен предизвик за својот опстанок


Охрид, 24 мај, 2016 - 13:20 (META) 

Во Охрид, се одржува меѓународна конференција на тема „Тајните на словенската писменост“, посветена на словенските просветители Кирил и Методиј и 1.100-годишнината од упокојувањето на Св. Климент Охридски.

Учествуваат педесетина професори, експерти и слависти од Македонија, Русија, Украина, Чешка, Полска, Словачка и Бугарија, додека собирот е во организација на Сеславјанскиот комитет.

На научниот собир се расправа за последиците од глобалните процеси врз вредностите на словенските народи.

– Метафизичкото значење на словенската писменост како придобивка за човечката цивилизација воопшто ќе биде обединувачка нишка на овој научен собир во Охрид. – вели Јордан Ѓорчев, претседател на Сесловенскиот комитет во Македонија.

Претседателот на Меѓународниот сеславјански комитет, професор Зденек Опатрил од Чешка, изнесе став дека словенските народи се исправени пред сериозен предизвик да го зачуваат својот идентитет и пред се својот јазик врз кој се темели културата и посебноста на една нација.

Според него словенските народи се поинтензивно се изложени на „оикофобија“, своевидна пропаганда на светските центри на моќ кои пласираат разни теории за преиспитување на потеклото на словенските народи, нивната посебност и особеностите.

– Охрид е свето место за сите словенски народи и оттука треба да се брани Словенството од се поизразените обиди за асимилација и негативните влијанија врз нашите заеднички вредности. Нашата традиција и култура е исправена пред опасности кои се кријат во принципите на мултикултурализмот, кој ни се сервира како нова вредност. Особено загрозен е јазикот со претераната употреба на интернационализми. Јазикот е главна особеност на секој народ. Доколку не го зачуваме ќе исчезнеме како народи – додава професор Опатрил.

Претседателот на Рускиот фонд за образование Сергеј Комков потенцираше дека актуелните случувања во Европа во крајна линија неповолно влијаат на словенските држави, особено на помалите. Оттаму, смета тој, на словенските народи денес им треба обединување повеќе од било кога.

-Тоа не подразбира обединување во некаков „котел“ кој ќе ги стопи малите нации, бидејќи и најмалиот народ треба да биде сочуван и да ги зачува своите традиции и култура. Тоа значи дека треба да се навратиме кон нашите заеднички корени, пред се духовните, а главен обединувачки корен треба да биде православието – напоменува Комков.


Меѓународна конференција за културно наследство: „Охрид – Водици 2016“


Охрид, 16 јануари, 2016 - 13:44 (META) 

Од утре до 19 јануари во Охрид ќе се одржи четвртата Меѓународна конференција за културно наследство, економски развој, туризам и за медиуми „Охрид – Водици 2016“.

Годинава учесниците на конференцијата ќе се фокусираат на темата „Тероризмот, миграција, бегалци – современи предизвици за културните идентитети, наследство, економијата, туризмот и за медиумите“.

Првпат на конференцијата ќе учествуваат претставници од Европа, Америка, Африка и од Азија.

Во рамките на конференцијата, утре во  12 часот, во галеријата на  Куќата на Робевци, ќе биде отворена фото-изложбата „Славата на бреговите на Нил: Културното наследство на Египет“.