Пејчиновиќ Буриќ: Поважен е патот кон ЕУ и реформите, отколку целта


Скопје, 13 март, 2018 - 11:38 (META) 

Шесте земји од Западен Балкан различно чекорат по патот кон ЕУ, при што, поважен е патот и квалитетното спроведување на реформите отколку целта, рече денеска шефицата на хрватската дипломатија, Марија Пејчиновиќ Буриќ, која е во посета на Македонија.

На прес-конференцијата со министерот за надворешни работи, Никола Димитров таа додаде дека реформите се клучни за напредокот на секоја земја на патот кон Европската унија и НАТО и дека  Македонија е добар пример за тоа.

Процесот, според Пејчиновиќ Буриќ, ќе се забрза по решавањето на спорот со Грција околу името.

– Македонија има пријател во Хрватска и откако ќе се реши прашањето за името ќе ја добие нејзината поддршка за што е можно побрзо вклучување во НАТО и почнување на преговорите за влез во ЕУ – рече Пејчиновиќ Буриќ.

Димитров додаде оти искуствата на Хрватска се мошне важни за земјава.