Заев: Поддршката од „Мајкрософт“ е важна за поголема сајбер-безбедност


Скопје, 21 јануари, 2019 - 16:49 (META) 

Премиерот Зоран Заев, министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски и претседателот на Националниот совет за ИКТ во Владата Владимир Цветковиќ, денеска се сретнале со генералната менаџерка на „Мајкрософт“ за 24 земји од Централна и Источна Европа, Анке ден Ауден, информираат од Влада.

„Со нашето зачленување во НАТО се зголемува потребата, но и наша обврска е да работиме на зголемување на безбедноста и сигурноста на сајбер-просторот. Во тој процес исклучително важна е помошта што „Мајкрософт“ како водечка ИТ компанија во светски рамки може да и ја пружи на Македонија“ порачал Заев.

Премиерот информирал дека оваа година е планирано намалување на данокот од добивка за информатиката и информатички технологии од 10 на три проценти.

Тој оценил дека оваа мерка заедно со членството во НАТО ќе претставува доволен поттик за компании од ИТ-секторот да ја препознаат Македонија како стабилна земја и долгорочна бизнис дестинација и да реализираат нови инвестиции.


Владата го финишира планот за соработка со „Мајкрософт“


Скопје, 21 јуни, 2018 - 9:44 (META) 

Премиерот  Зоран Заев денеска примил делегација на компанијата „Мајкрософт“ што ја предводел Филип Рог, претседател на компанијата за Централна и Источна Европа, информираат од Владата.

На средбата било разговарано за финиширање на подготовките кои треба да се преточат во договор за соработка на Владата со „Мајкрософт“, кои биле започнати во Давос оваа година.

Премиерот Заев информирал на средбата дека Владата е особено заинтересирана за целосна дигитализација на јавната администрација, како една од целите на Стратегијата за информатичка и компјутерска тегнологија, која за приоритет има побрзи и поквалитетни услуги за граѓаните.

„Во разговорот беше истакнато дека воведувањето на модерна и технолошки напредна инфраструктура, и со соодветно обучена администрација и пријателски дигитални услуги се предност и кога станува збор за привлекување на директни странски инвестиции, како и за приватните компании во земјата, на кои ќе им биде максимално олеснета комуникацијата и извршувањето на работите на инвеститорите низ дигитализираните процедури“, се вели во соопштението.

Посебно внимание на денешната средба било посветена на темата сајбер-безбедност, и на можностите што Мајкрософт може да ги понуди на овој план, за да се обезбедат владините комуникации и за да се реагира на сајбер нападите брзо, одговорно и ефикасно, како и за потребата од компатибилност на безбедносните системи и протоколи со оние на НАТО и на ЕУ.


„Форбс“ ја објави листата на најбогати луѓе за 2018 година


Њујорк, 7 март, 2018 - 11:36 (META) 

Престижниот магазин „Форбс“ ја објави најновата листа на најбогати луѓе во светот за 2018 година.

На оваа листа се најдоа 2.208 милијардери од кои, Амерканците предводат со 585 милијардери, по што следува Кина со 373 милијардери.

Прв на листата на најбогати луѓе во светот е основачот на „Амазон“, Џеф Безос, а на второто место е сопственикот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс.


Донации од 5.000 долари од „Мајкрософт“ за невладиниот сектор


Скопје, 16 мај, 2017 - 12:14 (META) 

„Ден на Мајкрософт“, посветен на граѓанскиот сектор, на тема „Технологијата во облак (cloud) го помага општеството“, се одржа денеска во Конгресниот центар на Скопски саем.

Претставниците на граѓанскиот сектор имаа можност да научат повеќе за тоа како да добијат софтверски донации и донација во вредност од 5.000 долари на програмата „Microsoft Azure“ на „Мајкрософт“ за поддршка на граѓанскиот сектор, кој во Македонија и на Балканот се спроведува од страна на Фондацијата „Метаморфозис“, преку платформата „Теchsoup Balkans“.

На отворањето на настанот, извршниот директор на Фондацијата „Метаморфозис“, Бардил Јашари, изјави дека целта на овој настан е приближување на технологијата на невладиниот сектор.

– Технологијата и имплементацијата на нови софтверски решенија не се цел сами по себе. Тие треба да послужат за невладините организации своите мисии и активности да ги организираат на ефикасен начин. Технологијата се менува бргу, невладините организации треба да бидат во тек со најновите технолошки софтвери и платформи и да разменат знаење за предизвиците во секојдневното работење. Невладиниот сектор се менува бргу, тој е разновиден и тука технологијата игра голема улога. Локални организации од град или село, благодарение на технологијата соработуваат на национално и на меѓународно ниво. Географските и границите помеѓу секторите  ги снемува, благодарение на технологијата. Невладините организации бараат начини за вмрежување, соработка и за користење на нови технологии за поквалитетно да ја опслужат заедницата во која дејствуваат – изјави Јашари.

Менаџерката за образовни програми на „Мајкрософт“ во Албанија, Косово и во Македонија, Влора Адеми, изјави дека ова е четврта конференција што се организира и има голем интерес од страна на невладините организации.

– Не само невладините организации, туку која било компанија, институција, сите сме софтверски компании. Секој е зависен од технологијата. Невладиниот сектор е главен поддржувач на голем број состојби во општеството и има своја мисија. Работата е предизвикувачка, а технологијата им овозможува полесно да ја реализираат нивната мисија – додаде Адеми.

На конференцијата презентација имаше и Александар Василевски од Здружението на граѓани за поддршка на лица со посебни потреби – СОЛЕМ.

Тој преку презентацијата покажа дека алатките и технологиите на „Мајкрософот“ не се наменети само за невладините организации, туку можат да ги користат и лицата со интелектуална попреченост.

Фондацијата „Метаморфозис“ ги помага сите организации во имплементацијата на технолошките решенија.

Станува збор за организации кои најчесто работат на решавање на општествени проблеми, за најлесно да ги применат сите алатки за да се подобри квалитетот на живеење.

За набавка на софтверски решенија преку оваа платформа, како и за да добивате донации регистрирајте се на www.techsoupbalkans.org/mk/user/register.


„Метаморфозис“ и „Мајкрософт“ го помагаат цивилниот сектор во дигиталната трансформација


Тирана, 10 март, 2017 - 12:35 (META) 

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, во соработка со локалната канцеларија на „Мајкрософт“ во Албанија, на 7 март ја организираа конференцијата „Тек фор гуд“ (Tech4Good) во Тирана, со учество на претставници од граѓанскиот сектор.

Конференцијата се одржа за да им се помогне на претставниците на цивилниот сектор во дигиталната трансформација, преку донациите добиени преку платформата „Тек суп Балканс“ од донаторот „Мајкрософт“.

– Оваа конференција има цел на непрофитните организации во Албанија да им ги презентира можностите што им ги нуди „Мајкрософт“ преку софтверските пакети за да ги исполнат успешно нивната мисија и цели – изјави извршниот директор на Фондацијата „Метаморфозис“, Бардил Јашари.

Овие донации се на располагање на непрофитните организации што имаат статус на друштва на граѓани.

– Познавањата што ги имаат организациите околу овие продукти се многу мали, како што се и познавањата за технологиите што можат многу да им ги олеснат работните процеси  – рече менаџерката за образовни програми на „Мајкрософт“ во Албанија, Косово и во Македонија, Влора Адеми.

На конференцијата присутните имаа можност да слушнат и за предизвиците со кои се соочуваат непрофитните организации во Албанија, а кои наведоа дека технологијата навистина им помогнала да ги надминат финансиските тешкотии и да ги намалат трошоците на организациите користејќи ги овие донации.


Поврзување на бизнисот и на информатичката технологија – главна тема на годинашната конференција на „Мајкрософт“


Скопје, 18 октомври, 2016 - 14:09 (META) 

„Мајкрософт Македонија“ следниот месец, на 16 и на 17 ноември, ќе одржи конференција насловена „Мајкрософт визија: рилоудед“, на која ќе присуствуваат повеќе од 300 директори, менаџери и професионалци од ИТ-секторот од повеќе земји.

„Сите тие ќе бидат дел од новата, освежена и дополнета „Мајкрософт визија конференција“, која веќе со години е најважниот настан во ИТ-индустријата, а од годинава и најголемиот настан што ја поврзува ИТ со бизнис-секторот, со образовниот и со јавниот сектор. „Мајкрософт визија: релоудед“ ја раскажува новата приказна за интегрираните бизнис-решенија на „Мајкрософт“. Во три предавања ќе бидат презентирани потенцијалите на дигиталната трансформација на денешното време и можностите за зголемување на продуктивноста, користејќи ја технологијата во рацете на бизнисот, односно како да се направи повеќе, побрзо и со помалку“, стои во соопштението на „Мајкрософт Македонија“.

Главен говорник на конференцијата ќе биде Мајкл Кугелер, генерален директор за регионот кој опфаќа 15 земји во Централна и во Источна Европа. На настанот ќе се обратат и Петар Иванов, генерален директор на „Мајкрософт“ за Македонија, Бугарија и за Косово и Љупчо Георгиев, директор на „Мајкрософт“ за Македонија и за Косово.

– Нашата стратегија е да го трансформираме работниот простор преку наjдобрите облак-решениjа на „Мајксоофт“, кои ќе им помогнат на нашите клиенти да ги стават своите податоци во функција, да ја зголемат продуктивноста на својот бизнис, како и да заштедат пари преку еволуциjа на работните процеси. Целта на „Мајкрософт“ е да им дадеме на луѓето комплетна контрола над своето време за да можат да ги завршат сите работи – во секое време, на секое место и на која било направа“, изјави Љупчо Георгиев, директор на „Мајкрософт“ за Македонија и за Косово.

На конференција, меѓу другото, „Мајкрософт Македонија“ во соработка со „Цертиадриа“ ќе обезбеди и бесплатни ваучери за 30 кандидати вработени во јавната администрација да можат на самото место да го полагаат испитот „мајкрософт офис спешлст“.

Регистрацијата за учество на конференцијата се врши преку официјалната веб-страница: www.vizijareloaded.mk.


Софтверски донации од „Мајкрософт“ за поддршка на граѓанскиот сектор


Скопје, 21 јуни, 2016 - 20:45 (META) 

Фондацијата „Метаморфозис“, заедно со локалната канцеларија на „Мајкрософт Македонија“, денеска во Конгресниот центар на Скопски саем, организираше ден на „Мајкрософт“, посветен на граѓанскиот сектор „Со технологија до успех“.

Претставниците на граѓанскиот сектор имаа шанса да дознаат повеќе за можноста да добијат софтверски донации од програмата на „Мајкрософт“ за поддршка на граѓанскиот сектор, која ја спроведува „Метаморфозис“, преку платформата „Теchsoup Balkans“.

Влора Адеми, менаџер за академските програми на „Мајкрософт“, рече дека нивната амбиција е да ги поттикнат продуктивноста, соработката, споделувањето на идеи и креативноста.

– „Офис 365“ и „офис 2016“ се дизајнирани да им овозможат на луѓето да се фокусираат на прогресот, не на процесот, на заедничкото работење, споделување на ресурси во кое било време на кој било уред. Ние во „Мајкрософт“ отсекогаш сме ја препознавале важноста на работата на непрофитните организации и верувавме дека може да им помогнеме со тоа што ќе им ја ставиме на располагање нашата најнова технологија. Така, во рамки на нашите програми за општествена одговорност, ја креиравме иницијативата „Со технологија до успех“ (Technology for good) за да придонесеме за решавање на комплексните социјални и општествени проблеми. „Мaјкрософт“ е горд што има можност да соработува и да поддржува повеќе од 86.000 непрофитни организации во светот, вклучувајќи ја и Македонија, на кои им овозможува технологии што им се потребни да работат со локалните заедници – изјави Адеми.

Според извршниот директор на Фондацијата „Метаморфозис“, Бардил Јашари, овие настани се дел од континуираните напори за градење на капацитетите на граѓанските организации, за тие да станат поефикасни, подобри и поактивни во исполнување на нивните мисии.

-„Метаморфозис“ го помага градењето на капацитетите на невладиниот сектор преку ширење знаење, со помош на обуки и на менторства, обезбедување пристап до знаења преку издавачка дејност, а и преку обезбедување пристап до различни софтверски решенија – како што се во овој случај технологиите на „Мајкрософт“. Конкретно, „Метаморфозис“ овозможува софтверски донации преку платформата „Techsoup Balkans“. Со поддршката на „Мајкрософт“, „Метаморфозис“ на невладините организации од Македонија, Косово и од Албанија им нуди можности за добивање легален софтвер во форма на донации. Како дел од платформата, „Метаморфозис“ овозможува и директни консултации за граѓанските организации во рамки на отворените денови (секој втор петок), како и на индивидуално барање, за што повеќе организации од Македонија да имаат прилика да ги искористат можностите за донации – изјави Јашари.


Најавен ден на „Мајкрософт“ посветен на граѓанскиот сектор


Скопје, 19 јуни, 2016 - 11:35 (META) 

Фондацијата „Метаморфозис“, заедно со локалната канцеларија на „Мајкрософт Македонија“, задутре, 21 јуни, организира ден на „Мајкрософт“, посветен на граѓанскиот сектор „Со технологија до успех“.

Настанот, кој задутре во 10 часот ќе се одржи во Конгресниот центар на Скопски саем, ќе им овозможи на претставниците на граѓанскиот сектор да дознаат повеќе за нивните можности како да добијат софтверски донации од програмата на „Мајкрософт“ за поддршка на граѓанскиот сектор, која во Македонија ја спроведува „Метаморфозис“, преку платформата „Теchsoup Balkans“.

На настанот ќе бидат презентирани совети и конкретни примери на фукционалностите на „офис 2016“ за продуктивност, тимска работа и креативност, а ќе биде презентирана и новата понуда од „Мајкрософт“ за невладините организации: Платформа за податоци и „Power BI“, како и други технологии што придонесуваат во подобрувањето на работата на граѓанските организации.

Бројот на учесници е ограничен, поради што пријавувањето ќе трае до 20 јуни, до 18 часот. Селекцијата на пријавените учесници ќе биде извршена според редоследот на пријавување. За учесниците од други градови, ќе биде обезбедено покривање на патните трошоци во висина на повратен автобуски билет.


Љупчо Георгиев е новиот генерален директор на „Мајкрософт“ за Македонија и Косово


Скопје, 31 март, 2016 - 14:09 (META) 

Љупчо Георгиев е новиот генерален директор на „Мајкрософт“ за Македонија и Косово. Тој на 2 април ќе ја преземе позицијата од Стефан Плавјански, кој беше директор три години.

Георгиев има 19 годишно искуство во оваа област, а пред да му се придружи на тимот на „Мајкрософт“, Георгиев работел во „Густав Кејзер тренинг интернационал“ каде што работел како консултант, лидер за обука и тренер.

– Воодушевен сум од можноста да придонесам за успехот на компанијата и да направам силно влијание врз развојот на бизнисот и земјата – изјави Георгиев.   

 


„Мајкрософт“ го претстави „виндоус 10“


Скопје, 1 октомври, 2015 - 16:55 (META) 

„Мајкрософт“ завчера во кино „Синеплекс“ организираше ден на „виндоус 10“ и официјално го промовираше новиот оперативен систем на деловните корисниците и на партнерите.

„Овој „виндоус 10“ e без конкуренција најдобриот „виндоус“ кој досега бил објавен и во него се собрани најдобрите искуства, знаење, технологии и иновации. „Виндоус 10“ им овозможува на луѓето и на организациите да ја зголемат продуктивноста во работењето и целосно да ги реализираат своите потенцијали“, велат од „Мајкрософт“.