Нов метод за лекување рак со вируси „ловци“


Вашингтон, 5 ноември, 2015 - 18:04 (META) 

Здравствените власти на Соединетите Американски Држави (САД) го одобриле новиот, како што велат, револуционерен метод за лекување рак, преку вбризгување на вирус на херпес со двојно дејство, кој ги напаѓа клетките зафатени од тумор, а ги поштедува здравите, поттикнувајќи го имунолошкиот систем да се бори против туморот, пренесува хрватскиот јавен сервис ХРТ.

Новата терапија, како што се наведува, треба да ги поштеди болните од нус-појавите што ги предизвикуваат постојните методи, како хемотерапијата и зрачењето.

Како што пренесува ХРТ, терапијата Т-ВЕК (T-VEC) ќе се продава под комерцијалното име „Имлигик“ (Imlygic), a e развиена од фирмата за биотехнологија „Бивекс“ од Масачусетс.

Инаку, посебно модифицираниот вирус на херпес се вбризгува директно во туморот, а веќе е одобрен за лекување рак на кожата.

За разлика од хемотерапијата и од радиотерапијата, кои ги убиваат клетките на ракот, но истовремено ги оштетуваат и другите делови од телото, модифицираните вируси ги напаѓаат само клетките зафатени до тумор, а како нус-појава пациентот може да има треска еден или два дена.


Фондот нема да го покрие лекувањето на Тамара Димовска


Велес, 12 ноември, 2014 - 16:13 (META) 

Фондот за здравство нема да ги покрие трошоците за лекување во странство на малата Тамара Димовска од Велес, на која ѝ се заканува траен инвалидитет, јави „Телма“. Тамара имала метална шипка која ѝ била прикачена за ’рбетот и ја одржувала исправена, но таа станала прекуса за нејзината висина и само ѝ правела дополнителни проблеми, па затоа, пред една година, доктор од Хрватска ја отстранил шипката. Таа веќе е за 50 сантиметри пониска од нормалното, внатрешните органи ѝ се натиснати, а најголема е опасноста кај срцето и кај белите дробови.

Димовски побарале Фондот за здравство да ги покрие трошоците за лекување во странство, но биле одбиени со образложение дека може да се оперира во земјава, на Ургентниот центар. Родителите, пак, тврдат дека ниту еден доктор со кој контактирале не се нафатил оти освен стручност, потребна е апаратура, која ја нема во земјава. Тројца раководители на одделенија од Клинички центар веќе се потпишале дека операција тука не може да се изведе.

Фондот ги покрил трошоците за првата операција, но сега не одобрува пари за продолжување на лекувањето во странство. Родителите молат уште еднаш да се разгледа нивниот случај и државата да помогне Тамара да не остане инвалид. Велат нивната борба ќе трае сè додека не престане растењето на девојчето.

Шестнеделниот третман за исправување, истегнување и за корекција на пршлените во Хрватска чини 30.000 евра, додека во Турција или во Америка – повеќе од 100.000 евра.