(ВИДЕО) Хаваи: Лава од вулканот Килауе ја голтна првата куќа


Пахоа, 11 ноември, 2014 - 15:53 (META) 

Река лава, која со месеци се слева кон хавајскиот град Пахоа, ја уништи првата куќа, јавува „Би-Би-Си“.

– Вулканската лава запали куќа во градот Пахоа на Големиот остров. Куќата, за среќа, била празна и горела 45 минути – соопшти шефот на цивилната одбрана, Дерил Оливер.

Лавата која ја исфрла вулканот Килауе, пред две недели дојде до населбите, при што ги прекри гробиштата и два објекти. Повеќето жители се евакуирани или се подготвуваат да ги напуштаат домовите.

Властите на сопствениците на домовите им обезбедиле простување со своите домови. Тие им дозволиле дури и посета на куќите во моментите кога лавата ќе почне да ги голта