Тевдовски: Економијата може да влезе во рецесија


Скопје, 18 април, 2017 - 14:36 (META) 

Три индикатори даваат предупредување дека економијата во Македонија може да влезе во рецесија ако нешто сериозно не се преземе, изјави на прес-конференција претседателот на Комисијата за економија на СДСМ, Драган Тевдовски.

Според него, податоците за почетокот на 2017 година покажуваат пад во градежништвото, намален обем на индустриското производство и намалена побарувачка на купувачите.

– Трговијата на мало има пад од 2,5 проценти во јануари и во февруари 2017 година во однос на истиот период лани. Тоа се должи, пред сè, на намалената побарувачка од купувачите. Ова е податок добиен токму од фирмите, кои во извештајот за деловните тенденции во трговијата на мало на Државниот завод за статистика, како најограничувачки фактор на почетокот од 2017 година ја означиле токму слабата побарувачка од купувачите – изјави Тевдовски.

Тој додаде дека индустриското производство во првите два месеци бележи пад од 1,9 отсто во споредба со истиот период во 2016 година.

„Тоа се должи, пред сè, на падот на преработувачката индустрија од 4,1 отсто, пад има и кај рударството, од 6 проценти, а сериозен пад имаат повеќе оддели на преработувачката индустрија. Градежништвото бележи намалување за 24 проценти во јануари 2017 година во однос на истиот месец во претходната година“, додаде Тевдовски.

Тој истакна дека во програмата на новата влада е предвидена поддршка за домашните претпријатија, пораст на платите и социјална праведност.


Десет македонски компании ќе ги изложат производите во „Фуд сити“ во Москва


Скопје, 21 март, 2017 - 10:02 (META) 

Десет македонски компании од прехранбената индустрија ќе изложуваат во „Македонскиот изложбено-трговски дом“, кој на 23 март ќе биде отворен во Москва.

Вино, сирење и кашкавал, кондиторски производи, тестенини, конзервиран и сушен зеленчук и овошје, чаеви и други производи ќе бидат изложени во огромниот деловен центар кој е сопственост на најголемиот руски агрокластер „Фуд сити“ и на тој начин ќе им бидат на дофат на руските трговци и граѓани.

– За какви можности за македонските компании се работи, најдобро зборуваат податоците дека во московскиот „Фуд сити“ годишно се прави обрт од 1,8 милиони тони прехранбени производи или 5.000 тони дневно. Трговскиот комплекс се простира на 345.000 квадратни метри. Значајно е што македонските компании ќе имаат можност да пронајдат и купувачи од земјите од Евроазиската Унија, односно од Белорусија, Ерменија, Киргистан и од Казахстан – изјави извршниот директор на Македонска-рускато стопанска комора, Дејан Бешлиев.

Македонската бизнис-делегација при престојот во Руската Федерација ќе има прием и во Московската стопанска комора и ќе присуствува на потпишување на Меморандумот за соработка меѓу Македонско-руската стопанска комора и деловната асоцијација од Москва, која има 3.500 членки.

Македонија и Руската Федерација лани оствариле меѓусебна трговска размена од 191,9 милиони долари.


Фондот за иновации ги повикува компаниите да аплицираат за грантови до 30.000 евра


Скопје, 21 февруари, 2017 - 14:56 (META) 

Фондот за иновации и за технолошки развој ги повикува заинтересираните компании да аплицираат до 3 мај годинава, за грантови до 30.000 евра.

Директорката на фондот, Јасмина Поповска, соопшти дека покрај за иновативни компании со овој повик предвидена е и поддршка за десет микро, мали и средни претпријатија, кои сакаат да направат комерцијализација и иновација, кои веќе имаат некаков прототип и со поддршка на фондот сакаат да настапат на пазарот.

– За овој тип поддршка, предвидени се 100.000 евра по проект и тука очекуваме дека десет компании ќе бидат поддржани. Фондот интензивно работи со корисниците и за време на имплементација на средствата, зашто не е лесно откако ќе ја добијат идејата, таа да се преточи во готов производ и да се најдат потенцијалните купувачи. Затоа им даваме техничка помош, консултантски и менторски услуги за да им олесниме подобро да опстанат и по завршување на поддршката од фондот – рече Поповска.

Преку фондот и Владата во изминатиот период се распределени 1,5 милиони евра директна поддршка за иновациите во Македонија.


За компаниите од металната индустрија е од големо значење отворањето на странските пазари


Скопје, 15 септември, 2016 - 12:10 (META) 

Денеска, првпат во Македонија, се одржа конференција за вмрежување на компаниите од македонската лесна метало-преработувачка индустрија со странски купувачи, насловена „Macedonia Manufacturing Expo.“

На конференцијата присуствуваа 48 компании од Македонија во својство на доставувачи и 18 компании, од кои 16 странски, во својство на купувачи.

„За компаниите од металната индустрија е од големо значење отворање на странските пазари, а оваа конференција е можност за почеток на некаква соработка. Нашите производи се, пред сè, наменети за извоз и неопходна ни е помош во тој сегмент, бидејќи полесно е да се пробива пазарот заеднички, отколку поединечно“, изјави претседателката на Aсоцијација на метална и електроиндустрија, Марта Наумовска-Грнарова.

Меѓу потенцијалните купувачи беа и големи меѓународни компании, како „Сименс“ и „Скаутби“. Во текот на конференцијата беа одржани 140 деловни состаноци меѓу компаниите, од кои се очекуваат нови бизнис-зделки. Покрај директните деловни средби помеѓу домашни и странски купувачи, на конференцијата ќе се зборува за трендовите и за новите технологии во индустријата.

Американскиот амбасадор Џес Бејли истакна дека САД веќе 10 години го поддржува развојот на лесната индустрија во Македонија.

„На пример, проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси работеше со индустријата и со институциите на создавање на податочна база чија цел е прибирање и промовирање на податоци за производите на повеќе од 200 македонски компании од овој сектор. Ова споделување на информации е важен ресурс за економските промотори кои работат на привлекување странски инвеститори“, изјави Бејли.