!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Поради Супер купот, препродавањето билети ќе биде кривично дело


Скопје, 28 јули, 2017 - 15:49 (META) 

Во Собранието по попладневната пауза експресно беше закажана и се одржа 10. седница, со единствена точка на дневен ред – донесување предлог-закон за изменување и за дополнување на Законот за кривична постапка во скратена постапка, со кој рекламирањето билети за препродажба и нивната препродажба ќе станат кривично дело.

Ваквата препродажба досега воопшто не беше опфатена со законите, рече Томислав Тунтев, координаторот на пратеничката група на СДСМ. Тој предлогот на четирите најголеми партии во Собранието, ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и Беса, го образложи со барањата на УЕФА за одржувањето на Супер купот, а со тој закон ќе се овозможи на Фудбалската федерација на Македонија да ги исполни барањата на Европската федерација.

Откако предлогот беше прифатен, претседателот на Собранието, Талат Џафери, побара матичната комисија и Законодавно-правна комисија да го известат кога ќе ја продолжат процедурата за измената на Кривичниот законик и потоа ја прекина седницата и прогласи дека Собранието ќе продолжи со работа на точката од петтата седница, но набргу даде пауза за да овозможи комисиите да се координираат.


Според КЗ: Затвор од најмалку 4 години и високи глоби за затајување данок


Скопје, 23 март, 2017 - 16:51 (META) 

Специјалното јавно обвинителство денеска отвори четири нови истраги – „Табла“, „Тристa“, „Тотал“ и „Тифани“, од кои во последните две, осомничените физички лица се товарат за кривичното дело затајување данок.

Според Кривичниот законик (КЗ) за ова дело е предвидена затворска казна од шест месеци до пет години и парична казна, а ако затаениот износ е значителен, сторителот ќе се казни со затвор од најмалку четири години, плус парична казна.

Тој што со намера самиот или некој друг да одбегне целосно или делумно плаќање данок, придонес или некоја друга давачка на која е обврзан со закон, дава лажни податоци за своите приходи или за приходите на правното лице, предметите или другите факти од влијание за утврдување на износот на ваквите обврски или тој што со иста намера во
случај на задолжителна пријава не пријави приход, односно предмет или друг факт од влијание за утврдување на ваквите обврски, а износот на обврската е од поголема вредност, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години и со парична казна (член 279, став 1 од Кривичниот законик).

Ако износот на обврската од став 1 е значителен, сторителот ќе се казни со затвор од најмалку четири години и со парична казна (став 2 од членот 279 на Кривичниот законик).

Како што соопшти обвинителката на СЈО, Фатиме Фетаи на денешната прес-конференција, осомничените во случаите „Тотал“ и „Тифани“ се осомничени за кривичното дело даночно затајување по член 279, став 2, во врска со став 1 од Кривичниот законик, односно кривично дело за кое е предвидена затворска казна од најмалку четири години и парична казна.

Осомничениот во „Тотал“, според СЈО, одбегнал да плати персонален данок во износ од 63.032 евра, а фирмите чиј управител бил не платиле данок во вкупен износ од 121.414 евра. Осомничената во „Тифани“, пак, одбегнала да плати персонален данок во износ од околу 17.000 евра, а фирмите затаиле данок на добивка во износ од 37.634. евра.

Глоба во висина до десеткратен износ од помалку уплатениот данок согласно со одредбите од овој закон, ќе му се изрече на даночниот обврзник за сторен прекршок, доколку за целите на утврдување на даночната основа и даночните олеснувања на образецот за пресметка на данокот наведе неточни податоци поради кои дошло до утврдување на помала даночна основа (член 43, став 1 од Законот за данок на добивка).

Глоба во износ од 30 отсто од одмерената глоба за правното лице ќе му се изрече на одговорното лице во правното лице за прекршоците од став 1 на овој член (став 2 од член 43).

За неподнесување даночна пријава и за нецелосно пријавени приходи. глобата, според Законот за персонален данок на приходи, се движи од 100 до 200 евра.


Амбасадата на САД твитна, ДУИ се предомисли и нема да гласа за измените на ЗКП


Скопје, 31 март, 2016 - 11:01 (META) 

Демократската унија за интергарција (ДУИ) нема да гласа за измените на Законот за кривична постапка (ЗКП) ако не биде постигнат политички конзенсуз меѓу најголемите политички партии. Ова го најави потретседателот на Собранието Рафиз Алити со што се намалуваат шансите овие измени да се изгласаат во Парламентот пред неговото распуштање. Од ДУИ велат дека ако измените на ЗКП не ја добијат поддршката и од опозицијата, тие нема да ги поддршат предложените измени.

Eден од предлагачите на овие измени, пак, беше пратеникот на ДУИ Муса Ибраими, заедно со пратеничката на ВМРО ДПМНЕ Светлана Јакимовска.

За да се изгласаат измените на Законот за кривична постапка потребно е за нив да гласаат 82 пратеници, што е многу тешко да се постигне ако за нив не гласаат пратениците на ДУИ.

Пратеничката група на СДСМ е против предлогот за измени на Законот за кривича постапка, бидејќи сметаат дека тоа се прави по најавите на Специјалното јавно обвинителство за отворање на неколку предмети во кои се замешани високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ.

Во измените на Законот за кривична постапка, кои беа предложени по скратена постапка, рокот за одбрана на поднесување на докази се зголеми од 15 на 90 дена. Ова значи дека пред поднесување обвинителен предлог, јавниот обвинител задолжително треба да го извести осомничениот за преземените истражни дејства и за прибраните докази, по што одбраната, наместо 15 ќе има 90 дена да преземе дејства.

Вчера Амбасада на САД во Македонија соопшти дека е изненадена од иницијативата на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ за измени во Законот за кривична постапка. На „Твитер“, од амбасадата наведоа:

„САД со години и помагаат на Македонија во врска со Законот за кривична постапка. Работната група има многу препораки. Затоа сме изненадени од предложените амандмани. Зошто сега? Зошто се брза? Зошто само овие промени?“, стои во твитот од амбасадата.