НБРМ: Економијата закрепна во последниот квартал од 2017 година


Скопје, 10 јануари, 2018 - 14:46 (META) 

По падот на економската активноста во првата половина на 2017 година, последното тримесечје покажува закрепнување на економијата, соопштуваат од Народна банка.

„На ваква констатација посочуваат податоците за активноста во индустријата и во трговијата, додека градежната активност продолжи да се намалува.Податоците за инфлацијата за 2017 година покажуваат просечен годишен пораст на ценовното ниво од 1,4 проценти, кој се должи на растот на базичната инфлација, а во мал дел и на енергетската компонента“, се додава во соопштението.

На годишна основа, депозити забележаа пораст од 5,7 проценти, а кредитирањето за 5,6 проценти.

Инфалцијата за 2018 година е проектирана на околу 2 проценти.


НБРМ: Кредитирањето на компаниите намалено и во првиот квартал од годината


Скопје, 28 септември, 2017 - 13:30 (META) 

Кредитната активност на банките во првиот квартал од 2017 година се намалила, се вели во извештајот на Народна банка за ризиците во банкарскиот систем во првиот квартал од годината.

Во истиот период, намалено било и кредитирањето на компаниите, а на домаќинствата се зголемило.

„По значителното „чистење“ на кредитните портфолија на банките од старите и целосно резервирани нефункционални кредити лани, на крајот од првиот квартал од 2017 година, учеството на нефункционалните во вкупните кредити е намалено и е на ниво од 6,4 проценти, наспроти 6,6 проценти на 31 декември 2016 година. Учеството на нефункционалните во вкупните кредити на домаќинствата е стабилно, околу 2,5 проценти“, се вели во извештајот на Народна банка.


Банките го намалија кредитирањето, а ја зголемија ликвидноста во јануари


Скопје, 15 февруари, 2017 - 16:21 (META) 

Народна банка нотираше намалување на вкупните кредити во јануари како резултат на пониското ниво на кредити на претпријатијата, при умерен раст на кредитирањето на населението.

– На годишна основа, според првичните податоци, кредитната активност во јануари расте со солидно темпо, што е блиску до проектираниот раст за првиот квартал на 2017 година, согласно со октомвриската проекција – велат од Народна банка.

Во истиот период, ликвидноста на банките се зголемила како резултат на пониската побарувачка на готовина во економијата по новогодишните и божиќните празници.

– Во такви околности, дел од вишокот денарски ликвидни средства на почетокот на годината беше повлечен преку основниот инструмент – благајничките записи. Краткорочните промени кај ликвидноста банките ги усогласуваа преку пласирање средства во расположливите депозити кај Народната банка, чијашто состојба се задржа на релативно високо ниво – додаваат Народна банка.


СКСЗМ бара развоен буџет и зголемување на капиталните инвестиции


Скопје, 1 декември, 2016 - 15:15 (META) 

Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) предлага реструктурирање на јавните трошоци и буџетот да се насочи кон развојните политики, а не како што е досега, буџетот да биде социјален, само за одржување на социјалната стабилност.

Ова денеска беше истакнато на средбата со претставниците на движењето Беса, каде се дискутираше за економската платформа на комората и за можностите за подобрување на бизнис-климата во земјава.

Од СКСЗМ бараат зголемување на капитални инвестиции од просек 14 проценти годишно на минимум 25 проценти, а до три проценти од домашниот бруто-производ (БДП) да се инвестира во образование, истражување и во развој.

Во делот на развојот на бизнисот, СКСЗМ предлага намалување на основната каматна стапка од Народната банка, што би придонело за директно зголемување на кредитирањето на комерцијалните банки на бизнис-заедницата и на општеството.

Инфрасктруктурата преставува најбитен услов за водење бизнис и како клучни приоритети во оваа област, СКСЗМ ги наведува завршувањето на студијата за економска оправданост на патот „Руга е Арбит“ и почнувањето на реализација на проектот, односно изградба на патната оска Бошков мост – Дебар – Гостивар, Скопје – Блаце, Желино – Јажинце, Тетово – Призрен, отворањето на царинскиот терминал во Јажинце и други.


Граѓаните најмногу бараат потрошувачки кредити


Скопје, 30 август, 2016 - 15:32 (META) 

Кредитите на банкарскиот сектор забележаа намалување од два проценти во второто тримесечје, наспроти малиот пораст од 0,1 процент во претходниот квартал, објави Народна банка.

Значителен пад на кредитите кај компаниите и домаќинствата најмногу се почувствувало во јуни.

– Во вториот квартал се забележува намалување на побарувачката на корпоративни и на станбени кредити и понатамошно олеснување на вкупните кредитни услови. Од структурен аспект, намалувањето на кредитирањето на приватниот сектор во второто тримесечје е под влијание на падот на корпоративните кредити, додека кредитите на населението остварија умерен квартален пораст – се вели во извештајот на Народна банка.

Од аспект на валутната структура, забележано е намалување и на денарските и на девизните кредити, со поголем интензитет кај кредитите во домашна валута.

Во вториот квартал на 2016 година, кредитирањето на секторот „домаќинства“ остварил пораст од 0,2 отсто на квартална основа. Се намалила побарувачката за станбени кредити, а се засилила побарувачка на потрошувачки кредити.

Кредитирањето на корпоративниот сектор се зголемува на квартална основа за околу 2,1 отсто.


Кредитирањето на компаниите се намалува, а се зголемува на населението


Скопје, 10 август, 2016 - 13:49 (META) 

Намалување на кредитите за корпоративниот сектор и зголемување за населението е забележано во јули, објави Народна банка.

Резултатите од последната Анкета за кредитната активност за вториот квартал покажуваат дека кредитни услови и кај двата сектора се олеснети и има умерено нето-намалување на побарувачката на корпоративни и станбени кредити.

– Кредитната активност засега е во согласност со проекцијата, но имајќи ги предвид послабите остварувања кај депозитниот потенцијал и присутната неизвесност, постојат ризици околу динамиката на кредитната активност во следниот период – велат од Народна банка.

 


Димова: Кратењето на ИПА-фондовите укажува дека не знаеме како да ги користиме


Скопје, 7 јули, 2016 - 15:49 (META) 

Кратењето на околу 100 милиони евра од фондовите ИПА 2, пари кои се наменети за развој на неколку сектори, веќе утврдени меѓу Владата и Европска комисија уште во 2014 година, е резултат на тоа што како држава ништо не сме направиле за да се искористат тие пари, смета пратеничката на СДСМ, Лидија Димова.

Според неа, за развој на секој од тие сектори, потребно е да се направи стратегиски и акциски план и среднорочен седумгодишен буџет, без што не може да се одобрат средства, односно да се добие финансиска согласност за користење на европските пари.

– Ако како држава немате стратегиски план, кој треба да му го дадете на специјален државен службеник, а кој треба да изработи проект врз основа на што ќе се користат европските пари и притоа не изработувате среднорочен буџет од седум години како што ви се бара, упатувате порака дека немате волја за искористување на тие пари, а ниту имате државен и административен капацитет да ги искористите понудените пари. Фондовите ИПА 2 се со временска рамка од 2014 до 2020 година и голем дел од проектите не се влезни ниту во административна процедура за да почнат да се реализираат – појаснува Димова.

Таа додава дека ако како држава се испраќа порака дека не сте способни да ги апсорбирате ИПА-средствата, кредитите од другите финансиски институции ќе бидат поскапи, а кажувате и дека сте ризични како држава за кредитирање.

– Главната причина е неискреноста на власта во процесот на евроинтеграциите. Неискористувањето на европските фондови е индикација за движење на работите во државата. Се испраќа порака дека Владата нема административен и апсорпционен капацитет за да ги искористи европските пари, што негативно влијае врз имиџот на државата. Во тој случај и кредитите што ќе ги земете како држава ќе бидат поскапи и кредиторите ќе ве сметаат како ризично подрачје за да ви даваат кредити. Доколку имате голема искористеност на ИПА-фондовите, ќе имате и помалку кредити – вели Димова.

Таа прашува ако државата не може да искористи 640 милиони евра, колку што изнесува сумата за фондовите ИПА 2 (2014-2020 година), тогаш колкава ќе биде неискористеноста за 10 милијарди евра што би ги добила како полноправна членка на ЕУ.


Се намалува кредитирањето на компаниите


Скопје, 23 јуни, 2016 - 9:59 (META) 

Кредитирањето во мај се намалило за вкупно 6,8 милиони евра на месечно ниво. Значајно намалување на кредитирањето се забележува кај компаниите и тоа за 29,6 милиони евра.

За разлика од намалувањето на кредитирањето на компаниите, во мај  е забележано зголемување на кредитирањето на населението со нови 23 милиони евра.

Во април, кредитирањето на населението изнесувало 2.031.983.739 евра, а во мај 2.055.056.910 евра.


Банките работеле попрофитабилно лани во однос на 2014 година


Скопје, 28 април, 2016 - 13:38 (META) 

„Ликвидноста на банкарскиот систем е на задоволително ниво. И покрај благото намалување на ликвидните средства во 2015 година, тие и понатаму учествуваат со повеќе од 30 отсто во вкупните средства на банките и покриваат близу 60 отсто од вкупните обврски“, се вели во најновиот извештај на Народна банка.

И во 2015 година, во банкарскиот систем во Македонија најзастапен е странскиот капитал, при што 75 отсто од вкупниот акционерски капитал потекнува од странските акционери.

– Сепак, активностите на домашните деловни банки не зависат од изворите на финансирање од странските матични лица, со што се овозможува стабилност на ликвидносната позиција. Банките очекуваат стабилност на депозитите и во наредниот период – се додава во соопштението на Народна банка.

Кредитниот пораст на банките од 9,7 отсто е мало забавување во однос на порастот од 9,9 отсто остварен во 2014 година.

– Порастот на нефункционалните кредити видно забави, со што учеството на нефункционалните кредити во вкупните кредити, на крајот од 2015 година, падна на 10,8 отсто, од 11,3 отсто колку што изнесуваше на крајот од 2014 година. Профитабилноста на банките во 2015 година се подобри во однос на 2014 година, при што повратот на активата и капиталот изнесуваат 1,1 отсто и 10,4 отсто соодветно. На крајот од 2015 година, стапката на адекватност на капиталот изнесуваше високи 15,5 отсто што, при солиден пораст на сопствените средства на банките, претставува само мало намалување во споредба со крајот на 2014 година, кога овој показател изнесуваше 15,7 отсто – се додава во соопштението на Народна банка.


Штедните влогови се сигурни и стабилни, тврдат банкарите


Скопје, 27 април, 2016 - 14:18 (META) 

„Штедните влогови што граѓаните ги имаат во банките им се сигурни и стабилни. Банките имаат вишок ликвидни средства и се подготвени да ги сервисираат сите потреби на граѓаните. Банкарскиот систем е најздравиот дел од нашата економија“, истакна денеска претседателот на Здружението на банкарство при Стопанска комора, Коста Митровски.

– Банките имаат висока капитализираност, адекватноста на капиталот е речиси двапати поголема од пропишаниот законски минимум и тие располагаат со висока ликвидност. Врвен приоритет на сите наши банки е на на своите штедачи, физички и правни лица, да им ги гарантираат штедните влогови, да им овозможат во секое време да можат да располагаат со истите, да ги разорочуваат доколку го сакаат тоа, да ги подигаат, да вршат менувачко работење, да претвораат денари во евра и обратно, да плаќаат со истите во земјата и во странство и да креираат нови депозити со услови прифатливи за нив – изјави Митровски.

Тој додава дека сите што имаат потреба од подигање на средства можат во секое време да отидат во банка и да бидат услужени. Вадењето пари од страна на граѓаните е во рамките на вообичаеното за овој период.

И покрај политичката криза, Митровски додава дека кредитирањето не е намалено. Истовремено, и како прв човек на Уни банка, изјави дека во април кредитирањето било зголемено за 3,5 милиони евра, а заштедите на граѓаните се зголемиле за 800.000 евра.

Во однос на девалвацијата на денарот, тој смета дека гувернерот Димитар Богов повеќепати дал уверување за стабилноста на курсот на денарот и тој опстојувал во полоши времиња и кризи.

Митровски истакна дека нема потреба граѓаните да бидат вознемирени од одредени шпекулации кои се без никаква основа, бидејќи девизните резерви изнесуваат 2 милијарди евра.