Кредитниот рејтинг на Македонија е стабилен, потврди „Стандард и Пурс“


Њујорк, 16 септември, 2017 - 13:53 (META) 

Американската компанија за финансиски истражувања и анализи „Стандард и Пурс“ (Standard and Poor’s) потврдила дека кредитниот рејтинг на Македонија е ББ-, со стабилниот изглед, соопшти денеска Министерството за финансии.

Потврдата на стабилниот изглед, стои во соопштението, ги одразува оценките на „Стандард и Пурс“ за балансирани ризици помеѓу траекторијата на јавниот долг и политичката неизвесност од една страна, и поволните економски перспективи на земјата од друга страна.

Економскиот пораст за 2017 година, според извештајот, е ревидиран на еден отсто, првенствено поради ефектите на политичката криза врз негативните движења на домашниот бруто-производ (БДП) во првата половина на годината и одложувањето на дел од јавните и приватните инвестиции.

„Сепак, се оценува дека овој пад е привремен, што ќе резултира со повисок економски пораст до крајот на годината, како и негово понатамошно интензивирање на просечен раст на БДП од 3 отсто меѓу 2018 и 2020 година, при позитивен придонес на инвестициите, потрошувачката и нето-извозот. Очекуваниот буџетски дефицит во 2017 година изнесува околу 3 отсто, односно се оценува дека тој е во линија со дефицитот предвиден во ребалансот. Извештајот, исто така, ја нотира политиката на постојани буџетски дефицити во претходните години, но сепак оценува дека постои одреден простор за флексибилност на политиките, при очекуван просечен буџетски дефицит од 3 отсто од БДП во наредните четири години. Иако, буџетскиот дефицит ќе го зголеми притисокот врз долгот, во 2017 година се очекува тој да изнесува 46,5 отсто од БДП (збир на државниот долг и долгот на Јавното претпријатие за државни патишта), односно, во глобален контекст, степенот на задолженост на Македонија е оценет како умерен“, стои во соопштението на Министерството за финансии.

„Стандар и Пурс“ во извештајот навеле дека може да дојде до подобрување на рејтингот доколку реформите насочени кон економски пораст резултираат со повисок пораст на доходот, повисока ефективност и отчетност на јавните институции и процесот на водење на политики. Наспроти ова, врз евентуално влошување на кредитниот рејтинг може да влијае враќањето на политичките тензии.


Aгенцијата „Фич” го потврди кредитниот рејтинг ББ на Македонија


Скопје, 5 август, 2017 - 13:23 (META) 

Меѓународната агенција за оценка на кредитниот рејтинг „Фич“ го потврди постојниот кредитен рејтинг на Македонија ББ со негативен изглед, соопшти Министерството за финансии.

На потврдата на рејтингот влијаеле кредибилната монетарна и макропрудентна политика, кои овозможиле долготрајна стабилност на девизниот курс, ниска инфлација и стабилен економски пораст.

„Економскиот пораст за 2017 година е ревидиран на 2,3 проценти, но се оценува дека формирањето на владата ќе резултира со подобрување на економските очекувања и активност и следствено ќе овозможи просечен пораст од 3,2 проценти во 2018-2019 година“, се вели во соопштението.

Притоа, се оценува дека планот „3-6-9“ на Владата за политики ориентирани кон членство во НАТО и во ЕУ и враќање на довербата во независноста и транспарентноста на јавните институции, се соочува со значајни предизвици во имплементацијата.

„Тие се првенствено поврзани со ризици од можни несогласувања во владиното мнозинство, како и со ризици од опструкции од опозицијата, додека локалните избори ќе бидат првичен тест за напредокот на владата“, се вели во анализата на „Фич“.

Потврдата на негативниот изглед, ги одразува оценките на „Фич“ дека и покрај формирањето на новата влада, се уште постојат политички ризици за ефективно водење и имплементирање на економските политики, повисок пораст и напредок кон ЕУ.


ВМРО-ДПМНЕ: Опозицијата е виновна за намалување на кредитниот рејтинг


Скопје, 21 август, 2016 - 16:13 (META) 

СДСМ знае дека преку буџетот не се финансираат ниту панорамското тркало ниту „Рајската градина“, но лажењето е прв предмет кој го учат експертите од економската школа „Вице Заев“, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на соопштението на СДСМ за задолжувањата на владата.

Во него исто така се додава дека „со деструкцијата и манипулациите СДСМ се обидува да им нанесе штета на граѓаните.“

„Впрочем, и светските агенции за мерење на кредитниот рејтинг јавно обзнанија дека кризата која ја создаде СДСМ и целокупната активност на опозицијата преку манипулирање и лаги, се причинители за намалувањето на кредитниот рејтинг на државата,“ се додава меѓудругото во соопштението.


Кредитниот рејтинг на Македонија е намален од ББ+ на ББ


Њујорк, 20 август, 2016 - 10:11 (META) 

Агенцијата „Фич“ го намали кредитниот рејтинг на Македонија од ББ+ на ББ, објави „Ројтерс“.

Намалувањето на кредитниот рејтинг, како што пишува „Ројтерс“ се должи на објавувањето на големи обвинувања за корупција, што според агенцијата „Фич“, „се потврда за недостатоците во стандардите на добро владеење“.

Понатаму, како причина за намалувањето на кредитниот рејтинг се наведуваат и неуспехот на Договорот од Пржино од минатата година и неуспешните обиди да се одржат предвремени парламентарни избори во април и јуни оваа година.

Повеќемесечните протести, бојкотот на Парламентот од страна на опозицијата и опструкциите што во истрагите за корупција на високо ниво му се прават на Специјалниот јавен обвинител, исто така влијаеле врз намалувањето кредитниот рејтинг на државата.

Како резултат на политичката криза, во извештајот е нотирано и повлекувањето на депозитите од банките од страна на граѓаните во април, но и намалување на проекциите за бруто-домашниот производ од 3,6 на 2,5 проценти.

Изгледите за оценката на кредитниот рејтинг се повторно негативни, што во иднина ако ништо не се промени, кредитниот рејтинг може да падне до нивото ББ-.


Агенциите го намалија кредитниот рејтинг на Велика Британија


Њујорк, 29 јуни, 2016 - 12:39 (META) 

Агенцијата „Стандард и Пурс“ го намали највисокиот кредитен рејтинг ААА на Велика Британија за две нивоа, на АА, и предупреди на можно понатамошно намалување.

„Фич“, пак, го намали рејтингот на Велика Британија за едно ниво, од АА+ на АА, со можност за понатамошно намалување.

Според анализата на овие агенции, Брексит би можел да доведе до влошување на економската состојба што ќе влијае врз финансискиот сектор.

Се очекува и забавување на порастот за британската економија, па така предвидувањата за пораст од 2 отсто се намалија на 0,9 отсто за 2017 и за 2018 година.


„Мудис“ го намали кредитниот рејтинг на Британија на „негативен“


Лондон, 25 јуни, 2016 - 9:57 (META) 

Агенцијата за процена на кредитниот рејтинг „Мудис“ ги намали изгледите за британскиот рејтинг од „стебилен“ на „негативен“, јавува „Би-би-си“.

Од „Мудис“ предупредуваат дека Велика Британија ќе има послаб економски пораст по рефендумот на кој граѓаните гласаа за излегување од Европската Унија (ЕУ) и оти ќе следува подолг период на економска нестабилност.

Според агенцијата, резултатите од референдумот ќе имаат „негативни импликации на среднорочните проекции за пораст“.

„Негативните последици од нискиот екононски пораст ќе ги надминат фискалните заштеди на Британија, која веќе не мора да придонесува во буџетот на ЕУ“, соопштиле од „Мудис“.

Како што наведува „Би-би-си“, Велика Британија има еден од највисоките буџетски дефицити меѓу развиените земји.

Со 52 отсто наспроти 48 отсто гласови, Британците во четвртокот на референдум го поддржаа излегувањето од ЕУ, а премиерот Дејвид Камерон најави дека ќе се повлече од функцијата до октомври годинава.