!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Петер: Инвеститорите не ја напуштија државата во криза, од новата влада очекуваат дијалог


Скопје, 27 февруари, 2017 - 15:53 (META) 

„И покрај тешкотиите со политичкиот систем изминатите две години, бизнисмените имаат добро чувство за иднината. Странските инвеститори се стабилни во работењето, некои од нив бројот на вработени го зголемија двојно,“ одговори претседателот на Советот на странски инвеститори при Стопанска комора, Штефан Петер, на прашањето на „Мета“ за влијанието на политичката криза врз инвеститорите.

– Ниту една странска компанија не се повлече. Бизнимените имаат добро чувство и со новата влада и реформи во образовниот систем, странските инвеститори ќе продолжат да инвестираат – вели Питер.

Тој информираше дека во фокусот на работата на Советот на странски инвеститори ќе биде организација на конференција нарачена „Средно стручно образование по мерка на фирмите“ бидејќи, како што истакна, компаниите се соочуваат со недостиг од стручна квалификувана работна сила. Потребни им се квалификувани стручни работници во сите сектори.

Во однос на напуштањето на високо-стручните кадри на земјата, тој истакна дека во земјите каде што заминуваат не им е лесно и не се збогатуваат, а ако се одвоени од семејството, тоа е дополнително тешко.

– Ако не ги образувате на вистински начин, не очекувајте компаниите да ги вработат. Ако не им се даваат фер и правични плати за да живеат со семејствата, се иселуваат – вели Петер.

За платите на вработените во странските компании, тој истакна дека тоа е индивидуална одлука на секоја компанија, но во тој поглед, како што рече, треба да се земе предвид дека многу од компаниите исплатуваат 13 и 14 плата, патни трошоци, оброци и сл.

Во однос на субвенциите што државата ги дава на странските инвеститори, тој вели дека системот на поттикнување е неопходен за привлекување странски компании, а дека друго прашање е колку треба да изнесуваат субвенциите.

– Факт е дека Македонија се наоѓа во глобален натпревар, а ако нема поволни услови во земјата, инвеститорите ќе отидат во друга земја. Бугарија и Србија се директна конкуренција на Македонија – вели Петер.

Од новата влада, странските инвеститори ќе бараат дијалог. Нивните идеи и предлози ќе бидат објавени во следното издание на т.н. „Бела книга“.

– Нашите идеи ги има во „Белата книга“, тие препораки се бесплатни. Другите држави треба да платат илјадници евра за консултации. Добро е да седнеме на маса и да слушнат што мислиме – вели тој.

Зошто не се исполнети дел од нивните барања, Петер упати да се праша владата, но како што рече, секогаш постои можност за подобрување на дијалогот. Наскоро, како што истакна, ќе објават и документ во кој ќе биде презентирана реалната слика за тоа што е побарано, а што е остварено.

На прашањето што ќе се случи ако новата влада ги укине субвенциите, тој изјави дека „не гледа во иднината, туку во минатото кое е побезбедно за него“.

– Ако не постојат субвенции, немаше инвестициите да бидат на ова ниво, така што ова нека биде одговор на прашањето – додаде Петер.

Странските инвеститори вработуваат 50.000 лица, а соработуваат со повеќе од 5.000 домашни фирми.


Саемот за градежништво и за недвижности ќе се одржи од 28 февруари до 4 март


Скопје, 24 февруари, 2017 - 14:16 (META) 

Меѓународниот саем на градежништво, градежни материјали и за градежна механизација ќе се одржи од 28 февруари до 4 март. Истовремено со овој саем, ќе се одржува и Саемот за недвижности – „Риал експо“ (RealExpo) на кој ќе учествуваат голем број компании кои ќе ги изложат своите понуди за станбени објекти.

На саемот на градежништво ќе се нудат и ќе се продаваат производи и услуги за работа, одржување, модернизирање, реновирање и за опремување објекти и имоти.

– Бројот на изложувачи и оваа година е голем и компаниите ќе бидат распоредени во три саемски хали. Целта на Саемот на градежништво е да го задржи и да го промовира порастот на оваа стопанска гранка и да им понуди на посетителите директен пристап до најдобрите компании кои функционираат во овој сектор. Воедно, саемот се очекува да привлече и голем број експерти, кои ќе имаат можност да се запознаат со новите трендови во градежништвото – информираат организаторите.


Компаниите можат да ја користат мрежата ЕЕН за да го зголемат извозот на европскиот пазар


Скопје, 20 февруари, 2017 - 12:55 (META) 

44 македонски компании склучиле деловни договори со странски компании со помош на Европската мрежа за бизнис можности (Enterprise Europe Network) ЕЕН, што претставува ЕУ-инструмент за  поддршка за интернационализација на малите и средни претпријатија, информираа денеска во Стопанска комора на Македонија.

Со помош на оваа мрежа, македонските компании можат да ги пронајдат потенцијалните потрошувачи на европскиот пазар, каде што има 450 милиони консументи.

– Одговорите на голем дел од прашањата на македонските компании за тоа како да стигнат до европскиот пазар и да го зголемат извозот, кои се измените на европската легислатива, кои нови технологии се користат, како да аплицираат за европските фондови, ги нуди оваа мрежа. Таа функционира во 60 земји и нуди услуги на барањата на малите и средните претпријатија за зголемување на извозот. Средствата се обезбедени од ЕУ и 40 проценти од Владата – изјави советникот на управниот одбор на Стопанска комора на Македонија, Софче Јовановска.

Таа информираше дека досега 9.605 компании дознале за услугите на мрежата, 139 компании добиле совети за интернационализација на нивните бизниси, 88 компании побарале информации за анализа на странски пазари, а 182 странски побарале соработка со македонски компани.

Според проект-менаџерот на ЕЕН Македонија, Виктор Стојмановски, оваа мрежа е поддршка и за македонските истражувачи и иноватори.

– Мрежата во Македонија е исклучтелно економски ефикасна. 44 склучени договори значат дека просечно по еден договор месечно бил склучен. Вложените средства се исплатливи преку финансиските придобивките кои подоцна ги имаат компаниите и истражувачите кои ги оствариле идеите преку мрежата. Во рамките на оваа најголема меѓународна мрежа, 44 проценти од компаниите го зголемиле годишниот обрт, многу компании почнале нови бизниси, истражувачите стекнале контакти за да учествуваат на проекти – изјави Стојмановски.

Тој упати апел до македонските компании да ја користат оваа алатка, за да се информираат за можностите на европскиот пазар, за зголемување на технолошките капацитети, да добијат идеи за производство и да се информираат какви технологии се користат.

Македонските научни истражувачи преку овој инструмент можат да најдат контакти со субјекти преку кои можат да ги остварат своите идеи. Досега се склучени 22 технолошки договори за партнерства.


Техничката влада не ги исполнува обврските кон нас, се жалат бизнисмените


Скопје, 17 февруари, 2017 - 14:23 (META) 

Влечењето и тактизирањето на ДУИ му нанесува огромна штета на стопанството на Македонија. Техничката влада не ги исполнува обврските кон бизнис-секторот, изјави универзитетскиот професор  Горан Рафајловски, во рамките на тркалезната маса на одбележувањето на 95.години Стопанска комора на Македонија.

Според него приоритет на новата влада треба да биде враќање на долгот.

– Новата влада сериозно треба да се потруди да ги врати долговите на државата кон јавните претпријатија, компаниите при што треба да позајми околу една милијарда евра за стопанството да профункционира – потенцираше Рафајловски.

Претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азески истакна дека идната влада треба да го воспостави јавно-приватниот дијалог со бизнис-заедницата.

– Недостасува имплементацијата на законите и вклучување на бизнис заедницата во интеграција на законите – додаде Азески.

Тој потенцираше дека не може политиката да не влијае врз економијата, но бизнис-секторот низ годините успеал да се носи со политичката ситуација.

– Последните две години не кревавме паника, бизнисот функционираше и компаниите работеа. Но, да не беше кризата ќе се постигнеа поголеми резултати – истакна Азески.

Заменикот генерален директор во рудникот „Бучим“, Николајчо Николов, изјави дека во овој период стагнира развојот на бизнисот.

– Производството на руда е нормално и зависи од луѓето кои работат таму. Но издавањето на дозволи за концесии и други дозволи не функционира. Во последните 40 години не е изграден ниту еден рударски капацитет – додаде Николов.


Српски бизнисмени се во посета на Македонија за подобра соработка помеѓу компаниите


Скопје, 16 февруари, 2017 - 9:37 (META) 

Стопанската комора на Македонија денеска во Скопје организира деловни средби помеѓу македонски и српски компании за да се унапреди и интензивира економската соработка помеѓу двете земји.

– Целта на посетата на српската бизнис-делегација и организирањето на билатералните деловни средби е понатамошно интензивирање на економските релации помеѓу двете земји, како и воспоставување на нови, повисоки облици на соработка помеѓу компаниите од повеќе различни сектори согласно пројавениот интерес – велат од Комората.

На бизнис-средбата официјално ќе биде конституиран Македонско-српскиот/Српско-македонскиот деловен совет, што ќе функционира во рамките на двете комори и ќе служи како мост за интензивирање и зајакнување на досегашната соработка и поврзување на стопанските субјекти од двете земји.


ОРМ подготвува предлог за измени на законите за извршување и за нотаријат


Скопје, 15 февруари, 2017 - 14:51 (META) 

Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) формираше работна група која треба да состави предлог-измени и дополнувања на Законот за нотаријат и на Законот за извршување.

„Со некоку спорни одредби во законите кои ја регулираат нотарската и извршителската дејност, кои стапија во сила од почетокот на оваа година, неправедно им е оневозможено на правниците кои работат во компаниите да ги застапуваат интересите на своите компании, затоа што со овие закони тоа право им беше ексклузивно дадено само на адвокатите. На ваков начин, не само што неоправдано се фаворизираат адвокатите, на сметка на правниците во компаниите, туку и директно се зголемуваат трошоците на компаниите што влијае на намалување на нивната конкурентност на пазарот“, изјави претседателот на ОРМ, Ангел Димитров.

Тој истакна дека во организацијата веќе пристигнуваат информации од членки кои соочени со зголемување на трошоците заради ангажирање адвокати, се приморани да размислуваат и за отпуштање на вработени од нивните правни служби и покрај тоа што се работи за високостручни лица со положен правосуден испит и големо практично искуство.

Во ОРМ велат дека нееднаквиот третман на правниците во компаниите наспроти адвокатите, претставува директна дискриминација која е наметната со споменатите законски акти, што само по себе го отвора прашањето за нивната уставност.

Дополнително, со спорните одредби од Законите за извршување и за нотаријат се укинува правото на компаниите непосредно и самостојно да го изберат наједноставниот и најефикасниот начин на правна заштита и застапување во постапки пред нотар или во извршната постапка.


Владата на Србија бара концесионер за белградскиот аеродром „Никола Тесла“


Белград, 12 февруари, 2017 - 17:13 (META) 

Владата на Србија и белградскиот аеродром „Никола Тесла“ објавија јавен повик за давање под концесија на аеродромот на 25 години, јавува дописникот на „Мета“ од Белград.

Концесијата се дава за финансирање, развој преку изградба и реконструкција, одржување и управување со инфраструктурата на аеродромот, како и извршување на дејноста оператор, се наведува во повикот објавен на интернет-страницата на белградскиот аеродром.

На огласот не можат да се пријават, односно концесија на можат да добијат компании кои управуваат со аеродроми во радиус од 450 километри од Белград.

Владата на Србија верува дека годишниот приход од концесијата за аеродромот „Никола Тесла“ би можел да изнесува 10-11 милиони евра, плус надоместокот за концесија од околу 350 милиони евра.


Македонските факултети продуцираат кадри кои не можат да најдат работа


Штип, 8 февруари, 2017 - 17:59 (META) 

Македонските факултети продуцираат кадри кои не можат да најдат работа или по завршувањето на студиите мораат да се преквалификуваат.

Ова меѓудругото се вели во анализата на Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, каде што последните години 500 студенти станале стипендисти на неколку поголеми компании со кои соработува универзитетот.

– Дипломираните студенти ретко завршуват во струката за која студирале и најчесто работат нешто друго, за што им треба дополнително остручување. Тоа значи дека или наставните програми не се прилагодени на потребите на стопанството или при креирањето на образовната политика се нема предвид потребата на стопанството – се вели во анализата.

Студентите и професорите на штипскиот универзитет денеска слушнаа за искуствата на една од најбрзорастечките европски економии, Северна Ирска.

Една од заслугите на тој брз економски пораст е блиската соработка на универзитетите со компаниите и редовното прилагодување на образованието кон потребите на стопанството.

– Кај нас од одамна доста успешно работат т.н. секторски мешовити групи, составени од претставници на универзитетите, компаниите и претставници од локалните, регионални или државни владини институции, со единствена цел – она што се учи на универзитетот да се примени во практика. Најмногу интерес за ваква меѓусебна соработка на стопанството и на високообразовните институции, засега има во ИТ-секторот, прехранбената индустрија и производството на здрава природна храна – објасни заменик-министерката за вработување и за образование на Северна Ирска, Хедер Казанс.

Денеска во Штип беше промовиран проект, кој има цел да овозможи поблиска соработка меѓу универзитетите, училиштата, компаниите и другите институции.

Крајната цел е да се создадат наставни програми што ќе им помогнат на дипломците бргу да бидат апсорбирани од компаниите.


Македонски компании ќе се претстават на саем за храна во Москва


Скопје, 3 февруари, 2017 - 14:47 (META) 

Македонија со национален штанд ќе се претстави на најголемиот саем за стоки за широка потрошувачка во Руската Федерација и во Југоисточна Европа „Продекспо 2017“, што ќе се одржи од 6 до 10 февруари во Москва.

Настапот на македонските компании е во организација на Македонско-руската стопанска комора и со финансиска поддршка на Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија.

На саемот ќе се претстават винарниците „Стоби“, „Далвина“, „Кралска винарија“, производителите на сирење и на кашкавал „Здравје“, „Осогово милк“, како и производителот на конзервиран зеленчук и овошје „Вори“.

Македонско-руската стопанска комора го организира и самостојниот настап на „Кадино индустри груп“, која првпат со сопствен штанд ќе ги престави своите мелнички производи и свежо замрзнати тестенини.

На „Продекспо 2017“ ќе се претстават повеќе од 2.000 компании од 57 земји од светот, со 27 национални штанда.


Германските компании во Македонија вработуваат 20.000 лица


Скопје, 27 јануари, 2017 - 14:27 (META) 

Претставништвото на германските комори во Македонија по 17-годишно дејствување во земјата прерасна во делегација, што претставува значајно унапредување на канцеларијата во германскиот систем на комори.

Од комората информираат дека одлуката била донесена во Берлин, каде што детално била оценета работата на претставништвото на германските комори во Македонија во изминатите години.

– Во 2000 година, кога беше отворено претставништвото, во земјата работеа 15 германски компании во форма на трговски претставништва, во меѓувреме оваа бројка се зголеми за десет пати, но исто така во изминатите години се зголеми и бројот на директни германски инвестиции – се вели во соопштението на Германска комора.

Делегацијата на германското стопанство во Македонија доби и нов директор, Патрик Мартенс, кој ја презеде функцијата од досегашниот директор Мартин Кнап. Кнап ја раководеше канцеларија во Македонија од Белград, а сега првпат Берлин испраќа директор кој ќе биде надлежен за Македонија и ќе ја извршува својата функција во Скопје.

Делегацијата на германското стопанство во Македонија оваа година ќе добие и експерт задолжен за дуално образование, кој ќе го пренесе германското искуство во образовниот систем во Македонија.

Германските компании кои се присутни на македонскиот пазар денес вработуваат околу 20.000 лица. Трговската размена помеѓу Македонија и Германија во 2015 изнесувала 2,5 милијарди евра, а со тоа Германија и понатаму останува најважниот трговски партнер на Македонија.