!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Шесто продолжение на комисиската расправа за ребалансот на буџетот


Скопје, 24 јули, 2017 - 10:24 (META) 

Комисијата за финансирање и за буџет денеска ќе ја продолжи расправата за ребалансот на буџетот за 2017 година, на шестото продолжение на седницата кое треба да почне во 11 часот.

Досега не се поминати ниту десет од 840 предложени амандмани со колку што почна расправата за ребалансот.

И пред почетокот на оваа седница, од ВМРО-ДПМНЕ остануваат на ставот дека со ребалансот власта предвидува задолжување за 150 милиони евра повеќе од планираното.

Во однос на задолжувањето, од СДСМ, пак, сметаат дека долгот што власта на ВМРО-ДПМНЕ им го оставила на граѓаните е намален за 55 милиони евра.


Обесштетување на граѓаните поради земјотресите, тема на расправата за буџетот


Скопје, 22 јули, 2017 - 16:23 (META) 

На денешната комисиска расправа за ребалансот на буџетот, пратениците најмногу расправаа за обесштетување на грѓаните на Охрид, Ресен и од Струга, поради штетите настанати од земјотресите. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ поднесоа амандман со кој бараа два милиони евра за оваа намена, но тој беше отфрлен.

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, истакна дека ако се има политичка волја, новата влада со ребалансот ќе оддели два милиони евра.

– Со тоа ќе им се помогне на граѓаните да ја поправат штетата направена од оваа природна непогода. Сега вие го браните буџетот, односно ребалансот или ги браните интересите на граѓаните на Охрид кои претрпеле штета – праша Милошоски.

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, преку друг амандман, побараа и еден милион евра за обесштетување на туристичките работници поради претпените загуби во туризмот.

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, истакна дека со ребалансот на буџетот предвидена е ставка која се однесува на природни непогоди, а за туристичките работници рече дека се предвидени средства од ИПА-фондови.


Комисиската расправа за ребалансот на буџетот ќе продолжи и денеска


Скопје, 22 јули, 2017 - 10:18 (META) 

Комисијата за финансирање и буџет денеска во 10.30 часот ќе го одржи петтото продолжение на седницата на која се расправа за предлогот на Владата за ребаланс на буџетот за 2017 година.

Пред почетокот на расправата, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остануваат на своите партиски ставови во однос на овој ребаланс. Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека „СДС бесрамно продолжува да ги задолжува граѓаните“, а од СДСМ, пак, дека „ребалансот на буџетот обезбедува повисоки плати за мотивирани работници и за задоволни граѓани.“

„Со поддршката за домашните претпријатија, првпат во историјата работниците во кожарската, текстилната и индустријата за обувки нема да бидат дискриминирани и ќе земаат идентична минимална плата како и работниците во другите индустрии. Покрај зголемувањето на минималната плата, владата ќе ги субвенционира годишните одмори на најниско платените работници и ќе донесе пакет-мерки со кои ќе се изедначат условите за работа на домашните со странските инвеститори“, се вели во соопштението на СДСМ.

Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека граѓаните сакаат да знаат зошто државата се задолжува со 70 милиони евра за два месеци.

„Владата на СДС со ребалансот на буџетот предвидува зголемување на задолжувањето за 150 милиони евра повеќе од планираното. Дали владата на СДС планира да ја потроши на дадените ветувања за минимална плата од 16.000 денари, просечна плата од 30.000 денари, на плата од 100.000 денари за докторите или, пак, планира овие пари да ги потроши на партиски вработувања, набавки на октоподи, морски плодови и аранжирање цвеќиња“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.


Продолжува расправата во собраниската комисија за ребалансот на буџетот


Скопје, 21 јули, 2017 - 9:41 (META) 

Комисијата за финансирање и за буџет денеска во 11 часот ќе го одржи четвртото продолжение на седницата на која се води расправа за предлогот на Владата за ребаланс на буџетот за 2017 година. Основата цел на ребалансот, како што образложи министерот за финансии, Драган Тевдовски, е да се намалат непродуктивните трошоци и да се обезбеди простор за реализација на политиките на новата влада.

Од ВМРО-ДПМНЕ, пак, во соопштение до медиуми утрово велат дека со предложениот ребаланс на буџетот СДСМ планира дополнително зголемување на задолжувањето од цели 150 милиони евра до крајот на годинава.

„Конфузниот Тевдовски самиот себе се демантира и додека говори за презадолженост на државата, издава нови обврзници и дополнително ја задолжува. Од негова рака е потпишан долг од речиси 4,5 милијарди денари, кој преку аукции на државни хартии од вредност ги направи во последните четириесетина дена“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.


За СДСМ актуелниот буџет е нереален, за ВМРО-ДПМНЕ со ребалансот ќе биде партиски


Скопје, 19 јули, 2017 - 19:04 (META) 

На денешната комисиска расправа за ребалансот на буџетот во Собранието, пратениците на ВМРО-ДПМНЕ истакнаа дека тие сметаат дека тој е направен по желбата на СДСМ за да се партизираат институциите, а од СДСМ, пак, посочија дека сметаат дека буџетот за 2017 година е предимензиониран и затоа е потребен ребаланс.

Лилјана Затуроска од ВМРО-ДПМНЕ рече дека со ребалансот, буџетот ќе биде неразвоен, бидејќи се кратат 78 милиони евра за капитални инвестиции.

„Не можете да кажете дека инфраструктурните проекти, кои се капитални, кои носат бенефит за економијата, за развојот на инфраструктурата, за подобрување на животниот стандард, биле закочени поради одредени грешки во проектната документација. Тоа е целосно незнаење како еден инфраструктурен проект од капитално значење треба да ја помине фазата. Вие немате капацитет тие инфраструктурни проекти да ги завршите“, рече Затуроска.

Невенка Стаменковска од ВМРО-ДПМНЕ, исто така, обвини дека не слушнала за ниту еден конкретен проект кој со ребалансот на буџетот треба да се реализира до крајот на годината.

Панче Иванов од СДСМ, пак, истакна дека буџетот за 2017 година бил предимензиониран.

„Се добива впечаток дека кога буџетот се носел бил предимензиониран, без реални очекувања и проценка. Предвидувањата биле максимални, дека сè што е планирано ќе се реализира“, рече Иванов.

На денешното второ продолжение на расправата за ребалансот на буџетот на Комисијата за финансирање и буџет, тема беа и партиските вработувања.


Продолжува комисиската расправа за ребалансот на буџетот


Скопје, 18 јули, 2017 - 9:56 (META) 

Расправата за ребалансот на буџетот ќе продолжи денеска на седница на Комисијата за финансирање и буџет во 11 часот. Министерот за финансии, Драган Тевдовски, во своето образложение пред Комисијата вчера истакна дека основнa цел на ребалансот e да ги намали непродуктивните трошоци и да обезбеди простор за реализација на политиките на новата влада.

Според него, кратењето на непродуктивните трошења на власта обезбеди можност за буџетирање на нови мерки кои значат поддршка за граѓаните или домашните фирми.

Во однос на ребалансот на буџетот, од ВМРО-ДПМНЕ сметаат со него се зголемува задолжувањето на државата.

„Во ставката домашно задолжување, владата на СДС планира наместо 17,8 милијарди денари, да се задолжи за 20,7 милијарди денари. Тоа се нови 48,3 милиони евра долг кон домашните доверители. Во ставката задолжување кон странство, владата на СДС планира наместо 12,3 милијарди денари, да ги задолжи граѓаните со 18,4 милијарди денари“, се вели во утринското соопштение на ВМРО-ДПМНЕ.

Од СДСМ, пак, сметаат дека со ребалансот на буџетот се пренасочуваат парите кон граѓаните.

Вчера, расправата за ребалансот почна со 840 поднесени амандмани, а најголем дел од нив беа поднесени од ВМРО-ДПМНЕ. Расправата во матичната комисија законски треба да трае десет работни дена.


Тевдовски: Целта на ребалансот на буџетот е да се намалат непотребните трошоци


Скопје, 17 јули, 2017 - 13:20 (META) 

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, на денешната расправа за ребалансот на буџетот на Комисијата за финансирање и буџет, истакна дека основнa цел на ребалансот e да ги намали непродуктивните трошоци и да обезбеди простор за реализација на политиките на новата влада.

– Ребалансот не е нов буџет, туку прилагодување на тековниот буџет. Поради тоа, за реализацијата на неговата основна цел, постојат и неколку ограничувања. Прво ограничување се преземените, а неплатени обврски од минатото. Второ ограничување се веќе склучените договори за тековни или идни проекти, за кои, ако се раскинат, државата ќе треба да плаќа пенали – изјави Тевдовски.

Тој додаде дека кратењето на непродуктивните трошења на власта обезбеди можност за буџетирање на нови мерки кои значат поддршка за граѓаните или домашните фирми. Тие мерки се минимална плата, решение за стечајците, поддршка за малите и средните претпријатија и земјоделците, укинување на радиодифузната такса и слично.

Вкупните приходи на буџетот се ревидирани за 1,5 процент надолу, односно за 2,87 милијарди денари.

– Ова ревидирање на проекциите кај приходната страна на буџетот е резултат на намалување на приходите на основниот буџет во согласност со реализацијата во изминатите шест месеци и со очекувањата до крајот на годината. На расходната страна на буџетот, сериозно намалување е направено на расходите наменети за стоки и за услуги, кои се скратени за 2 милијарди денари во однос на иницијалната проекција со буџетот. Од оваа ставка се направени кратења на сите непродуктивни трошоци на владата и на институциите наменети за патувања, репрезентации, економски промоции и рекламирања – појасни Тевдовски.

Буџетскиот дефицит е проектиран на 18,57 милијарди денари. Отплатата на долгот изнесува 18,35 милијарди денари во 2017 година. Во согласност со тоа, потребата за финансирање изнесува 36,92 милијарди денари.

Тевдовски рече дека финансирањето на буџетскиот дефицит и отплатата на долгот ќе се обезбедат преку задолжување на домашниот пазар на државни хартии од вредност, кредитни линии наменети за финансирање на одделни проекти, како и од депозитот пренесен од минатата година.

Инаку, денеска на Комисијата за финансирање и буџет почна расправата за ребалансот на буџетот. До Комисијата пристигнале 840 амандмани, од кои најмногу, 706, поднела ВМРО-ДПМНЕ, а другите 134 амандмани се од партии од албанскиот политички блок.


Едногласно усвоена предлог-декларацијата за забрзување на процесот за зачленување на Македонија во ЕУ и во НАТО


Скопје, 14 јули, 2017 - 17:35 (META) 

Собраниската Комисија за европски прашања денеска ја усвои предлог-декларацијата за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во ЕУ и во НАТО.

Комисијата бара предлог-декларацијата да биде ставена на дневен ред на посебна наредна седница.

Во документот се наведува дека се потврдува натпартиската сплотеност околу заедничките напори за обезбедување позитивна клима за реализирање на стратешката определба за членство во ЕУ и во НАТО. Исто така, се поттикнува Владата на доследно, неодложно и итно спроведување на итните реформи. Комисијата со документот, исто така, бара заложба за независно судство, транспарентност и ефикасност на судовите, професионализација на администрацијата, зајакнување на регулаторните тела, како и на социјалната кохезија и меѓуетничките односи и унапредување на односите со соседството.

Со предлог-декларацијата се повикуваат членките и институциите на ЕУ да дадат засилена поддршка за членство во ЕУ и во НАТО. Со документот, кој пратениците би требало да го усвојат на следната седница, се повикува Владата редовно да го информира Собранието за сите аспекти на интегрциите во ЕУ и во НАТО. Докуметот ќе биде испратен до Европскиот парламент (ЕП), претседавачот со Советот на министри на ЕУ, претседателот на Европски совет, генералниот секртетар на НАТО, како и до претседателот на Европската комисија и до земјите членки на ЕУ.


Груевски ја утнал адресата, дека се откажува од иминутетот, ќе мора да му пише на Џафери


Скопје, 3 јули, 2017 - 16:27 (META) 

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и пратеник во Собранието на Република Македонија, Никола Груевски, за кого Специјалното јавно обвинителство бара да му биде одредена мерка притвор, како обвинет во случајот „Титаник“, во петокот минатата недела доставил известување за откажување од правото на имунитет до Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, потврдија денеска од законодавниот дом.

Сепак, како што појаснуваат оттаму, Комисијата не е надлежна да постапува по ова известување.

„Согласно член 53 од Деловникот на Собранието на Република Македонија, Комисијата постапува по барање за одобрување на притвор, кое надлежниот орган (судот), го доставува до претседателот на Собранието на Република Македонија (Талат Џафери), по што барањето се доставува до Комисијата“, стои во соопштението од Собранието на Република Македонија.

Денеска се очекува судот да ги соопшти одлуките по барањата за притвор на Никола Груевски, Мартин Протогер, Гордана Јанкулоска, Миле Јанакиески и Кирил Божиновски. Одлуките се веќе донесени, но како што информираа од судот ќе се чека тие да бидат напишани и доставени до странките, а потоа ќе бидат објавени во јавност.

Инаку, официјалната интернет-страница „Суд“, на која се објавуваат судските одлуки, денеска не функционира. Од Основниот суд Скопје 1, за „МКД“ изјавиле дека за интернет-страниците на судовите се надлежни од Врховниот суд, од каде, пак, соопштиле дека знаат за проблемот и дека се работи на негово отстранување. Како причина за проблемот со веб-страницата на Кривичниот суд го посочија прекинот на интернет-мрежата.


Богов: Жалам ако впечатокот бил дека како гувернер не сум бил доволно јасен и гласен


Скопје, 20 јуни, 2017 - 16:25 (META) 

„Доколку се стабилизираат политичката состојба и неизвесноста околу евроинтеграциите, во наредните две години може да дојде до значајно раздвижување на економијата во однос на инвестициите и граѓаните ќе можат да го почувствуваат бенефитот од нив“, рече гувернерот Димитар Богов пред членовите на Комисија за финансирање и буџет која денеска го разгледуваше годишниот извештај на работењето на Народна банка.

Пратениците на Богов му забележаа дека Народната банка, како институција, можела да даде многу поголем придонес за решавање на одредени кризни ситуации во економијата.

– Со Вашето однесување и со Вашата недоволна гласност кон одредени економски појави, придонесовте да има уште многу помали шпекулации од таа со девалвацијата на денарот. Поради нејасноста на долгот, беа одвраќани инвеститори. Требаше јасно да кажете колкаво е нивото на задолженост на земјата. Каде беше и Вашиот коментар за еврообврзницата? – забележа претникот на СДСМ, Сашо Поцков.

Богов одговори дека жали што е таков впечатокот и дека како гувернер, секогаш настапувал независно и транспарентно.

– За дејствувањето изминатите две години, НБРМ прва кажа дека политичката нестабилност ќе има последици за економскиот пораст. Секогаш сме ги кажувале јасно работите, а јас сум можеби единствениот гувернер кој зборувал за фискалната политика – рече Богов.

Во однос на еврообврзницата, тој кажа дека не ја издава гувернерот, туку се издава со владина одлука. За неговото присуство на т.н. „роуд-шоуа“, рече дека таму бил за да даде попрецизни информации кои инвеститорите ги бараат за државата.

– Инвестициите во последните години го зголемија процентот на извоз. Педесет отсто од извозот се должи токму на овие инвестиции – појасни Богов.

На првата седница на Комисијата за финансирање и буџет, се разгледуваше и извештајот за работењето на Државниот завод за ревизија во 2016 година.