!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Стопанска комора го предложи Кочо Анѓушев за вицепремиер за економски прашања


Скопје, 22 мај, 2017 - 17:21 (META) 

Стопанска комора на Македонија и официјално го предложи бизнисменот Кочо Анѓушев за кандидат за заменик-претседател на владата задолжен за економски прашања, информираат од таму.

Во соопштението на Комората се вели дека Анѓушев е успешен македонски бизнисмен и претприемач, потпретседател на Стопанската комора на Македонија, претседател на Македонската енергетска асоцијација (МЕА) во рамките на Комората, основач и главен извршен директор на компаниите „Фероинвест“ и „EДС“, претседател на бордот на директори на „Брако“ и редовен професор на Машинскиот факултет во Скопје.

„Реално, може да се очекува дека Анѓушев на оваа позиција во владата ќе даде значаен придонес во унапредувањето на деловната клима во државата и секогаш ќе се раководи од начелото на задолжителна консултација со бизнис-заедницата за сите клучни прашања што ги засегаат. Сето тоа произлегува од богатото практично искуство стекнато во долгогодишната работа на повеќе полиња од економскиот живот. Но, пред се од способноста и искуството за успешно менаџирање со капиталот и вработените, решителноста во креирањето на деловната политика во пресрет со предизвиците и ризиците, организационото и управувачко делување, како значајни аспекти што го красат еден врвен бизнисмен,“ велат од Стопанска комора.

Во него се додава дека Анѓушев е автор е на повеќе од 100 научни трудови објавени во меѓународни и домашни научни часописи и симпозиуми. Под негово водство се реализирани повеќе од 50 проекти во индустријата од областа на машинството и енергетиката.

Денеска со предлог-кандидат за вицепремиер за економски прашања излезе и Сојузот на стопански комори (ССК) и го предложија Александар Зарков, а Стопанска комора на Северозападна Македонија го предложија Неби Хоџа.


Ѓукановиќ: Малите земји страдаат од товарот на наследената економска неразвиеност


Скопје, 17 февруари, 2017 - 15:03 (META) 

Клучниот проблем што малите држави не се развиени е тоа што со себе носат длабоко наследство од економска неразвиеност, смета црногорскиот премиер Мило Ѓукановиќ кој денеска учествува на тркалезна маса на тема „Позицијата на малите земји во меѓународната економија – предности и недостатоци“ која што ја организира Стопанска комора по повод 95-годишнината од коморското организирање во Македонија.

Тој додаде дека земјите од Западен Балкан имаат 33 отсто од европскиот просек на домашен бруто-производ.

Поранешниот хрватски претседател Стипе Месиќ истакна дека мора да се најде нова парадигма во соработката помеѓу помалите земји, бидејќи ако тие соработуваат ќе бидат подобро прифатени од големите земји кои носат стратешки одлуки.

Александар Влаховиќ, кој е главени организатор на бизнис-форумот Копаоник, во регионот познат како „српскиот Давос“, рече дека за една мала земја да биде економски просперитетна треба да има реформи во јавниот сектор и добро дефинирана и јасна визија за политиката.

– Политичарите не треба да собираат политички поени и да гледаат од денеска за утре туку да имаат јасна визија и реформи кои можеби негативно ќе се одразат краткорочно, но долгорочно ќе бидат од корист за граѓаните. Посебно вниамние треба да се обрне на малите и средни претпријатија кои се моторот на економијата – истакна Влаховиќ.

Хрватскиот милијардер Бранко Роглиќ, чијашто фирма  „Орбико“ е водечки дистрибутер во Европа, изјави дека извозот на малите земји во регионот е неконкурентен бидејќи државните буџети на земјите во регионот за две децении се трипати зголемени.

– Таа државна бирократија е прескапа за плаќање. Решението е мала и ефикасна администрација – додаде Роглиќ.

На тркалезната маса која денеска се одржува  во хотелот „Александар Палас“ се зборува за поврзување на малите земји се со цел зголемен економски раст и зголемено вработување.

Мотото на настанот е „големите глобализираат, малите соработуваат“.

 


Потрошувачката на енергија за 2016 година ќе се зголеми за 4 проценти во однос на годинава


Скопје, 10 декември, 2015 - 16:38 (META) 

Потрошувачката на енергија догодина ќе се зголеми за 4 проценти во однос на оваа година.

Ова беше истакнато на денешната седница на Македонската енергетска асоцијација (МЕА) при Стопанската комора на Македонија, на која се разгледуваше енергетскиот предлог-биланс за 2016 година.

– Во поглед на потрошувачката на енергенти, нафтените продукти остануваат со најголемо учество од 50 проценти, електричната енергија со 31 процент, биомасата со 9,2 проценти и јаглените со 5,3 проценти. Почнувајќи од 2014 година, сообраќајот е секторот со најголема потрошувачка – изјави претседателот на МЕА, Кочо Анѓушев.

Предвидените потреби од енергија за 2016 година се на исто ниво како и потребите од енергија за оваа година.

Нето-увозот на електричната енергија во 2016 година се предвидува да се зголеми за 31 процент во однос на 2015 година.

Ова зголемување од 31 процент се должи на тоа што во 2015 година увозот е намален во однос на 2014 година како резултат на зголеменото производство на електрична енергија од хидроелектраните. Од друга страна, во 2016 година се предвидува дека производството од хидроелектрани ќе биде на ниво како и во 2014 година, што значи враќање на нивото на увоз во 2016 година на нивото на 2014 година. Во 2016 година се предвидува нафтените деривати да го изедначат своето учество со јаглените, кои до 2016 година имаа доминантна улога.

Производството на електрична енергија во 2016 година се предвидува да биде пониско за 7 проценти во однос на 2015 година.

Намалувањето се должи на предвидувањето дека во 2016 година хидроелектраните ќе произведат помало количество електрична енергија во споредба со оваа година.