Фестивалот на улична уметност „Баскерфест“ ќе почне утре


Скопје, 15 јуни, 2017 - 10:54 (META) 

Фестивалот на улична уметност „Баскерфест 2017“ почнува утре и ќе трае до 25 јуни. За време на одржувањето на фестивалот, градскиот плоштад Македонија во Скопје традиционално ќе се претвори во театар под отворено небо.

На отворањето ќе учествуваат педесетина изведувачи од светот, акробати, жонглери, танчери, магионичари, кловнови и музичари.

На плоштадот Македонија точките на артистите ќе се одвиваат на три локации во периодот од 18 часот до 1 часот по полноќ.


„Баскерфест“ годинава од 10 до 19 јуни


Скопје, 6 јуни, 2016 - 14:51 (META) 

Со многу улични перформанси, баскер-точки и музички настапи, уличниот театар под отворено небо „Баскерфест“ и годинава од 10 до 19 јуни ќе ги забавува посетителите на градскиот плоштад Македонија во Скопје и во повеќе градови во земјава.

Меѓу годинашните улични артисти, информираат организаторите, се патувачката уметничка инсталација „Блинк циркус“ (Blink Circus), шоуто на Мистер Копини (Mr. Copini), оригиналната и креативна сценска изведба „Оме дуал“ (Ome dual), уметничкиот изведувач Мистер Бугиганга (Mr. Bugiganga), шокантните Коцани и Венди (Cotzani and Wendy), бразилскиот мастер манипулатор Диого Алварес (Diogo Alvares), кловнот Вајнил Брнс (Vinyl Burns) и други.

„Баскерфест 2016“ традиционално и годинава е поддржан од Град Скопје.