Пуштен во употреба реновираниот оддел за интензивна нега на Клиника за детски болести


Скопје, 13 октомври, 2017 - 12:42 (META) 

Денеска е пуштен во употреба реновираниот оддел за интензивна нега и терапија на Клиниката за детски болести.

„Одделот за интензивна нега ќе работи со истиот капацитет како и досега, со можност да се зголеми со нови вработувања на медицински персонал, со што ќе се испочитуваат високите стандарди на згрижување на најтешко болните деца и ќе се гарантира безбедноста на пациентите“, се вели во соопштението на Министерството за здравство.


Четиригодишно дете со нилска треска примено на Клиниката за детски болести


Скопје, 25 јули, 2016 - 16:58 (META) 

Четиригодишно дете од Струмица со симптоми на западнонилска треска било примено на Клиниката за детски болести.

Од Клиниката велат дека детето не било надвор од Македонија, дури и во период од месец дена не било надвор од Струмица. Вирусот кај детето не оставил посериозни компликации, но сè уште е хоспитализирано на клиниката.

Ова е прв случај на западнонилска треска годинава во Македонија. Претходно во земјава беа регистрирани и неколку смртни случаи од ова заразно заболување.

Болеста ја пренесуваат обични комарци. Комарците се заразуваат од птиците преселници, но и од гавраните и од чавките.