Новиот клинички центар во Ѓорче Петров може да биде готов за четири години


Скопје, 9 февруари, 2019 - 15:06 (META) 

Новиот клинички центар, кој ќе се гради во Ѓорче Петров, би можело да биде готов за четири години, информира на денешниот брифинг со новинарите министерот за здравство, Венко Филипче.

– Иницијативата за локацијата во Ѓорче Петров ја даде пратеникот Илија Димовски. Општината достави елаборат, врз основа на што Владата одлучи дека таму ќе се гради. За два месеци ќе биде готов урбанистичкиот план. Во меѓувреме, се советувавме и разговаравме со три компании, едната од Германија, од Австрија и САД, кои имаат изградено над 800 болници во Европа и светот. Разговаравме да добиеме грант од австриска влада, германска влада, со цел да добиеме на време. Изградбата, според физибилити студијата, ќе чини до 480 милиони евра – информира министерот.

Локацијата во Ѓорче Петров е државно земјоделско земјиште. Министерот рече дека
стариот клинички центар ќе продолжи да опслужува пациенти.


Владата одлучи да ја отстрани оградата, новиот Клинички ќе се гради во Ѓорче Петров


Скопје, 6 февруари, 2019 - 10:46 (META) 

На својата вчерашна 118-та седница, Владата ја одредила најповолната локација за новиот Клинички центар, а тоа е месноста Веле Поле во Ѓорче Петров, а донела и одлука да ја отстрани железната ограда околу владиното седиште. Исто така е донесена одлука да се отворат амбасада во Атина и генерален конзулат во Солун.

Владиниот кабинет го прифатил извештајот на работната група во кој за највисоко рангирана е утврдена локацијата во општина Ѓорче Петров – месноста Веле Поле, а донела и препорака до Општина Ѓорче Петров да го започне спроведувањето на сите потребни активности за донесување на урбанистичка документација за локацијата.

На вчерашната седница исто така е донесена одлука„ за отворање амбасада на Република Северна Македонија во Грција, со седиште во Атина, како и одлука и за отворање Генерален конзулат на Република Северна Македонија во Грција, со седиште со Солун, кои ќе започнат да се применуваат со влегувањето во сила на Одлуката за прогласување на амандманите на Уставот на Република Македонија, соопшти Владата.

Откако на претходната, 117. седница, беше донесен план за извршување на Договорот од Преспа, на вчерашната 118. седница е донесена и одлука за  формирање на Меѓуресорска работна група за извршување на Преспанскиот договор, која ќе ја следи динамиката на реализацијата и извршувањето на Националниот акциски план.

Членови на „Преспанската“ работна група ќе бидат генералниот секретар на владата, неговиот заменик,  државните секретари во Министерството за надворешни работи, во Министерството за правда, во Министерството за внатрешни работи, во Министерството за финансии, во Министерството за транспорт и врски, во Секретаријатот за европски прашања, како и секретарот на Секретаријатот за законодавство, потоа и шефот на канцеларијата на премиерот, како и директорот на Службата за општи и заеднички работи на Владата и двајца советници од канцеларијата на премиерот.


Ѓорчев до Заев: Ништо не преземавте за полнењето кутии за референдумот


Скопје, 31 октомври, 2018 - 15:36 (META) 

За време на референдумот на некои избирачки места за пола час „гласале“ 500 луѓе, а не се ни потпишале на избирачкиот список, а кутиите беа наполнети со 50.000 ливчиња, рече денеска пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Влатко Ѓорчев за време на собраниската седница за пратенички прашања.

– Ниту поддржувам ниту сакам во мојата земја од било кој човек да се случуваат вакви можни засега инсинуации кои што ги кажувате. Секогаш сум ги осудувал и ќе ги осудувам. Сè што до сега е пријавено е процесирано. Апелирам до сите институции кои не се под моја надлежност да си постапат по слово на закон. Тој што полни кутии ги полни да добие резултати. Референдумот беше консултативен, не сме имале никаква мотивација да полниме кутии. Сакавме секој кој сака да учествува, да излезе и да го даде мислење за правецот на државата – рече Заев.

Ѓорчев го праша Заев што направила оваа влада за албанските граѓани за кои потенцираше дека вршат масовен егзодус и преселба од државата. Заев потенцираше дека не ги дели граѓаните по етничка линија и работи на унапредување на условите на живот на сите граѓани и додаде дека сите подеднакво ќе ги чувствуваат придобивките.

Илија Димовски, од ВМРО-ДПМНЕ, ја искритикува владата зошто не го прифатила неговиот предлог за дебата во Собранието за локацијата на која треба да се гради Клиничкиот центар и уште еднаш го предложи Петровец како поадекватно место за овој проект.

– Министерот тврдеше дека локацијата Бардовци е перфектна, но јас имам спротивно мислење. Сакав институционално да разговараме за овој проблем но бев изигнориран. Предложив новиот клинички центар да се гради во општина Петровец затоа што е апсолутен центар во Македонија и преставува и инфраструктурен центар, а има и аеродром – смета Димовски.

Заев вети дека ќе се отвори поширока дебата со сите засегнати страни, откако ќе се види кои параметри ги исполнуваат трите предложени локации – Ѓорче Петров, Бардовци и Петровец.

– Вашето внимателно укажување го зедовме во предвид и до сега ги разгледуваме неколку можни локации. Не треба по секоја цена да носиме одлука за да има капитален развој. Формирана е комисија која ќе ги оценува локациите Бардовци, Ѓорче Петров и Петровец. Спремен сум кога ќе ги имаме сите параметри, да дојдеме овде во Собрание да дебатираме и да ја одредиме локацијата. Мене лично ми е попримамлива локацијата во Ѓорче Петров, за Петровец имаме податок дека земјиштето е мочурливо, но одлуката ќе ја донесеме врз основа на аргументи – рече Заев.


Тевдоски: За сегашната нова зграда на Клинички парите ќе се враќаат


Скопје, 27 август, 2018 - 15:01 (META) 

Државата ќе врати 70 милиони евра во Банката на Советот на Европа што беа наменети за проектот за изградба на Клинички центар и од септември, заедно со оваа институција и експерти од Европската комисија, ќе почне да се работи на изноѓање решение за Клинички центар што ќе даде современа здравствена услуга на едно место.

Тоа беше кажаното од министерот за финансии Драган Тевдовски на собраниската Комисија за финансирање, и буџет на која во прво читање беше прифатен Предлог-законот за изменување на Законот за задолжување на Република Македонија кај Банката за развој при Советот на Европа по Рамковниот договор за заем за финансирање на Проектот за изградба и модернизација на Клиничкикот центар Мајка Тереза во Скопје и Регионалната клиничка болница во Штип.

Според Тевдоски, парите ќе бидат вратени без државата без да се плаќаат пенали или дополнителни средства. Тој појасни дека договорот е склучен на 97 милиони евра, од кои 70 милиони се за Клиничкиот центар во Скопје и кои ќе бидат вратени, а 27 милиони евра се наменети за Клиничката болница во Штип – но тој проект се реализира, рече министерот за финансии.

Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ забележа дека со ова се запира реализација на еден капитален проект и оцени дека како што оваа владеачка гарнитура ги реализира капиталните инвестиции дека до крајот на мандатот нема да може да го реализираат.


Дел од Хематологија во Клинички центар ќе се префрли на Дерматологија


Скопје, 26 јули, 2018 - 11:13 (META) 

Клиниката за хематологија во скопскиот Клинички центар поради реновирање од 1 август ќе префрли дел од одделите во просториите на Клиниката за дерматологија, односно во „Машки оддел“ во објектот на Интерни клиники.

Како што соопштија од Хематологија, таму ќе бидат преселени амбулантите и шалтерот.


„Комунална хигиена“ ќе го преземе чистењето на Клинички центар


Скопје, 13 јули, 2018 - 12:59 (META) 

Екипи на јавното претпријатие „Комунална хигиена – Скопје“ утрово спроведоа чистење на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“, а како што велат од Град Скопје, планирано е ова претпријатие да го преземе чистењето на болничкиот комплекс. Но за тоа да се случи ќе треба да „ги решиме правните аспекти на набавката“, велат од Град Скопје, апелирајќи граѓаните повеќе да внимаат на тоа како фрлаат отпадоци.

„Повеќедецениската негрижа за хигиената во Клинички центар досега резултираше со неколку акции за расчистување на отпадот. Град Скопје цени што граѓаните волонтираат во чистењето на Клинички центар во овој преоден период и придонесуваат да се ублажи настанатиот проблем“, порачаа од градската управа, заблагодарувајќи се на волонтерите што утрово се појавија на акцијата за расчистување.


Филипче: „Комунална хигиена“ од денеска го расчистува ѓубрето во Клинички центар


Скопје, 20 јуни, 2018 - 10:51 (META) 

Со градоначалникот на Град Скопје, постигнавме договор од денеска ЈП „Комунална хигиена“  да почне да го расчистува ѓубрето во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје, односно дивата депонија кај Ургентен центар, а направивме и договор и во следниот месец тековно да се расчистува ѓубрето, сè додека не се избере на тендер фирма што ќе го врши чистењето, рече министерот за здравство Венко Филипче на денешната прес-конференција во Владата.

– Тоа е резултат на фактот дека се прекина тендерската постапка за чистење на клиничкиот центар. По долги години ингеренциите се враќаат, како што е ред, во Службата за заеднички работи. Тие се во постапка за спроведување тендер за компанија што ќе го спроведува чистењето, оти самите немаат капацитет. Но затоа склучивме договор со Град Скопје, додека не заврши постапката за избор на фирма – рече министерот за здравство, одговарајќи на новинарско прашање.

На прес-конференцијата, министерот задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски, министерот за здравство, директорот на Службата за општи и заеднички работи на Владата, Пеце Мирчевски, повикаа граѓанските организации, но и медиумите, внимателно да ги следат јавните набавки во сите фази на постапката, за да се откријат можни неправилности да се спречува корупцијата.


Архитектите ја поздравија одлуката новиот Клинички центар да се гради во Злокуќани


Скопје, 9 март, 2018 - 15:44 (META) 

Асоцијацијата на архитекти на Македонија ја поздрави одлуката на Владата и Министреството за здравство, со која се разреши дилемата околу изградбата на новиот Клинички центар, кој треба да се гради во Злокуќани.

„Истовремено изразуваме целосна поддршка за определбата на Владата новиот Клинички центар да се гради на друга локација, надвор од центарот на Скопје, што беше заложба на Асоцијацијата на архитекти на Македонија, како и на неколку генерации врвни архитекти пред нас, кои се залагале за изградба на еден, нов модерен клинички центар по сите светски стандарди“, се вели во соопштението на Асоцијацијата на архитекти на Македонија.

Од таму додаваат дека се задоволни што при донесувањето на ваквата одлука на Владата биле земени предвид и мислењата и сугестиите на стручната јавност.

„Се надеваме дека оваа соработка при носењето на важни одлуки за унапредување на урбаниот простор на Македонија ќе продолжи и во иднина“, велат од Асоцијацијата.

Одлуката ја поздравија и Лекарската, Стоматолошката и Фармацевтската комора на Македонија.


Архитектите бараат дислокација на Клиничкиот центар


Скопје, 10 февруари, 2018 - 11:04 (META) 

Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) порача дека не смее да се случи ново „Скопје 2014“ и побара од Владата да ги вклучи во донесувањето оценка при изборот на локацијата за изградба на најзначајниот здравствен комплекс во земјава.

Претседателот на ААМ, Мартин Пановски вели дека од ниту една релевантна институција, која се занимава со архитектура и урбанизам, не е побарано официјално мислење или експертиза околу изградбата на новиот Универзитетски клинички центар.

– Во сите наши изјави кога сме прашани кој е најлошиот аспект на проектот Скопје 2014, дали се тоа фасадите, објектите или скулптурите, секогаш како најлош момент го издвојуваме всушност тоталитарниот систем на планирање и изградба, кој го наметна проектот Скопје 2014 а се прошири низ целата земја. Тој систем се карактеризира со комплетно негирање на архитектите во креирањето на урбаниот простор. Тоа значи дека архитектите веќе подолго време не го креираат просторот во кој сите живееме. Повеќе од 10 години архитектите и урбанистите се третираат од страна на властите како извршители на нечии желби и замисли, а не како креативни, стручни лица кои треба да се најодговорни за урбниот простор на една држава – вели Пановски.

Официјалниот став на ААМ е дека Универзитетскиот клинички центар во Скопје треба да се гради на нова локација.

Со изготвената урбанистичка документација за Скопје во изминативе две децении се потврдило дека најсоодветен простор за изградбата на овој здравствен комплекс е просторот од околу 92 хектари во близина на селото Бардовци. Европската инвестициска банка веќе ја финансирала физибилити студијата за дислокација на Универзитетскиот клинички центар на овој простор, а искуствата на Папскиот универзитетски клинички центар во Рим биле дадени во предусловите за изработка на прелиминарната Планска програма за новиот здравствен комплекс.


Новиот Клинички центар ќе чини 120 милиони евра и ќе се гради 3,5 години


Скопје, 24 јануари, 2018 - 12:57 (META) 

Владата до крајот на февруари ќе ја донесе одлуката за тоа, дали ќе гради нов Клинички центар. Од таму, не сакаа да откријат дали Клиничкиот центар ќе се гради на нова локација или новиот објект ќе биде изграден кај веќе постоечките болници.

– Рокот за изградба на новиот објект ќе биде 3,5 години и дополнителна 1,5 година за реконструкција на постојната зграда на хируршките клиники. Вредноста на проектот е 120 милиони евра од кои 70 милиони евра се кредит, а остатокот е од буџетот. Во новиот објект ќе бидат инкорпорирани 21 клиника, а на постојните сегашни локации ќе останат клиниките за детски болести, кардиологија, инфективна, максилофацијална – рече Бошњаковски и додаде дека по владината одлука ќе започне процесот на реализација.

Тој додаде дека сега се разгледуваат повеќе опции, но ќе се одбере онаа која е најдобра за граѓаните, како од аспект на пациенти, така и во однос на трошењето на нивните пари.