!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Македонија се задолжи со нова еврообврзница од половина милијарда евра


Скопје, 11 јануари, 2018 - 19:42 (META) 

Република Македонија на меѓународниот пазар на капитал денеска издаде еврообврзница на износ од 500 милиони евра со рок на достасување од 7 години и со каматна стапка од 2,75 проценти, соопшти Министерството за финансии.

Од Министерството велат дека станува збор за „убедливо најниска каматна стапка постигната за било која од македонските еврообврзници, како одраз на исклучително високата доверба кај меѓународните инвеститори за перспективите на македонската економија, како и поволните услови на меѓународните пазари на капитал“.

Побарувачката од инвеститорите за македонската обврзница, како што информираат од Министерството, била во износ од над 3,5 милијарди евра, односно над 7 пати повисока од понудата, што овозможило да се постигне каматна стапка од 2,75 проценти на годишно ниво, односно стапка на принос од 3 проценти.

Приливите од еврообврзницата, како што е предвидено со Буџетот за 2018 година, ќе се користат за покривање на буџетскиот дефицит, односно за непречено редовно извршување на сите буџетски расходи, како и за отплата на претходните долгови, вклучително и првата рата на ПБГ-кредитот од 2013 година во износ од 95 милиони евра која доспева на крајот на јануари, велат од Министерството за финансии.

„Притоа, паралелно со издавањето на еврообврзницата, Македонија за првпат изврши и делумен предвремен откуп на постоечка еврообврзница. Поточно, извршен е предвремен откуп на една третина од еврообврзницата од 270 милиони евра издадена во 2015 година која достасува во декември 2020 и чија што каматна стапка на издавање од 4,875 проценти е значително повисока од каматна стапка на новоиздадената еврообврзница од 2,75 проценти. Покрај каматните заштеди, со предвремениот откуп се намалува долгот кој достасува во 2020 година, односно значително се намалува ризикот од рефинансирање“, стои во соопштението.

Од Министерството за утре најавија прес-конференција на министерот за финансии, Драган Тевдовски по повод издавањето на новата еврообврзница.


Грчкото министерство за финансии издаде хартии од вредност првпат по 2014 година


Атина, 25 јули, 2017 - 11:13 (META) 

Министерството за финансии на Грција објави емисија на нови хартии од вредност деноминирани во евра, со фиксна каматна стапка и рок на достасување во 2022 година, јавуваат грчките медиуми.

Ова е прво издавање грчки хартии од вредност од 2014 година, бидејќи Грција загуби пристап до пазарот на обврзници поради високите каматни стапки.

Владата во Атина ангажирала шест банки да управуваат со нејзиното враќање на меѓународниот пазар на обврзници.


НБРМ: Каматната стапка на благајничките записи останува 3,25 проценти


Скопје, 12 април, 2017 - 13:51 (META) 

Каматната стапка на благајничките записи се задржува на нивото од 3,25 проценти, во услови на сè уште присутни ризици од домашните политички случувања, информираат од Народна банка.

„Објавените податоци за порастот на домашниот бруто-производ (БДП) за 2016 година од 2,4 проценти беа во согласност со проекцијата на Народна банка од 2,3 проценти. За првиот квартал од годината се очекува задржување на позитивната динамика на пораст на БДП. Воедно, некои од показателите во економијата се движат во различни насоки, поради што се зголемува неизвесноста околу оцената за состојбата во првиот квартал од годината“, велат од Народна банка.

Мартовските податоци за движењето на цените во домашната економија покажуваат годишен пораст на инфлацијата од 0,6 отсто.


Народна банка ја намали основната каматна стапка од 4 на 3,75 проценти


Скопје, 15 декември, 2016 - 13:57 (META) 

Каматната стапка на благајничките записи, како основна каматна стапка, Народна банка ја намали за 0,25 процентни поени, и таа сега изнесува 3,75 проценти.

– Ваквата реакција на монетарната политика е одраз на видливото стабилизирање на очекувањата на економските субјекти, кое во континуитет е присутно во последните шест месеци, и на значително повисоката структурна ликвидност на банкарскиот сектор. Сигналите за стабилизација се видливи во двата пункта каде што политичката криза имаше најголеми ефекти – девизниот пазар и депозитите во банкарскиот систем – се вели во соопштението на Народна банка.

Каматната стапка на благајничките записи, како основна каматна стапка, беше зголемена за 0,75 процентни поени, од 3,25 на 4 проценти на 4 мај, како реакција на Народна банка на зголемената побарувачка на девизи и на притисоците врз депозитната база на банките.

Ова намалување на каматната стапка, според некои од банките, нема значително да влијае врз намалување на каматите на кредитите и на заштедите.


СКСЗМ бара развоен буџет и зголемување на капиталните инвестиции


Скопје, 1 декември, 2016 - 15:15 (META) 

Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) предлага реструктурирање на јавните трошоци и буџетот да се насочи кон развојните политики, а не како што е досега, буџетот да биде социјален, само за одржување на социјалната стабилност.

Ова денеска беше истакнато на средбата со претставниците на движењето Беса, каде се дискутираше за економската платформа на комората и за можностите за подобрување на бизнис-климата во земјава.

Од СКСЗМ бараат зголемување на капитални инвестиции од просек 14 проценти годишно на минимум 25 проценти, а до три проценти од домашниот бруто-производ (БДП) да се инвестира во образование, истражување и во развој.

Во делот на развојот на бизнисот, СКСЗМ предлага намалување на основната каматна стапка од Народната банка, што би придонело за директно зголемување на кредитирањето на комерцијалните банки на бизнис-заедницата и на општеството.

Инфрасктруктурата преставува најбитен услов за водење бизнис и како клучни приоритети во оваа област, СКСЗМ ги наведува завршувањето на студијата за економска оправданост на патот „Руга е Арбит“ и почнувањето на реализација на проектот, односно изградба на патната оска Бошков мост – Дебар – Гостивар, Скопје – Блаце, Желино – Јажинце, Тетово – Призрен, отворањето на царинскиот терминал во Јажинце и други.


ВМРО-ДПМНЕ: Наумов и СДСМ се обидуваат да создадат паника


Скопје, 4 мај, 2016 - 19:16 (META) 

Дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, и СДСМ бесрамно се обидуваат да ја манипулираат јавноста изнесувајќи невистинити факти за зголемување на каматната стапка на тримесечните државни хартии од вредност, стои во реакцијата ВМРО-ДПМНЕ по повод изјавата на Наумов за каматните стапки.

„Целта повторно е да ги лажат граѓаните и да создадат незадоволство и паника. Каматната стапка на тримесечните државни хартии од вредност со девизна клаузула е намалена во проспектот кој денеска е објавен. Така, ако на последната аукција, на која беа издадени тримесечни ДХВ со девизна клаузула, во март 2013 година каматната стапка беше 3,60 проценти, сега е 1,50 проценти. Според ова, сосема е јасно кој сака да долева масло во огнот и кој сака да создаде вештачка криза“, стои во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.

Од владејачката партија наведуваат дека Наумов и СДСМ постојано се обидуваат да создадат паника, но оти во тоа нема да успеат.

„Македонија во моментов е меѓу петте најмалку задолжени земји во Европа, а вчера излезе и пролетната прогноза на ЕК, според која, Македонија во 2016 и во 2017 година ќе забележи економски пораст од 3,5 проценти и заедно со Ирска, Романија, Малта и со Полска, ќе го има најдобриот резултат во ЕУ, каде просекот е поставен на 1,8 проценти. Но, ова нема да го слушнете од СДСМ. Тие се способни само да создадат криза со која ја уназадуваат Македонија“, стои во реакцијата и се додава дека Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ континуирано работи за тоа да не се случи.


ЕЦБ првпат во историјата ја намали референтната каматна стапка на нула


Франкфурт, 10 март, 2016 - 16:22 (META) 

Европската централна банка (ЕЦБ) ја намали денеска својата референтна каматна стапка на нула од 0,05 отсто, во рамките на пакетот мерки чијашто цел е да ја поттикне ослабената економија на еврозоната.

Референтната каматна стапка првпат во историјата на оваа банка е намалена на нула.

– Централната банка ја намали каматната стапка на депозитите на банките во централната банка од минус 0,30 отсто што беше воведено во декември, на минус 0,40 отсто – изјави портпаролот на оваа банка.

Тоа значи дека банките сега мораат да платат повеќе за да ги депонираат средствата во централната банка. Во рамките на досегашниот пакет на мерки, ЕЦБ ја прошири својата програма за откупување обврзници од 60 на 80 милијарди евра месечно.

Како одговор на овој потег на Европската централна банка, веднаш рипнаа индексите на берзите.