Од денеска вишокот пари наместо во банка може да се инвестира и во државни обврзници


Скопје, 8 јануари, 2019 - 14:15 (META) 

Граѓаните и деловните субјекти во иднина ќе треба добро да размислат пред да одлучат дали своите заштеди ќе ги пласираат како депозити во домашните банки или пак ќе се решат да инвестираат во државни обврзници.

Почнувајќи од денеска на официјалниот пазар на Македонската берза на хартии од вредност започна тргувањето со 132 емисии на државни обврзници, со вкупна номинална вредност од 54.184.070.000 денари или 881 милион евра.

Обврзниците се издадени во денари, со годишна исплата на камата, додека главнината се исплаќа на денот на достасувањето. Каматните стапки се движат во распон од  0,9 отсто за рок на достасување од 12 месеци до 5,3 отсто за рок на достасување од 30 години. Во вкупно издадените обврзници има 74 петнаесетгодишни, а само три се со рок на достасување од триесет години.

Со оглед на тоа што обврзниците се државни хартии од вредност кои се безризични финансиски инструменти кои во име на Владата ги издава Министерството за финансии, а за да се обезбедат пари од јавноста за финансирање на буџетските потреби се поставува дилемата дали е можно државата преку обврзниците да им стане конкурент на банките.

Според најновите податоци на Народната банка, каматната стапка на вкупните депозити кај банките примени од домаќинствата, во ноември, минатата година се сведе на 1,38 отсто и забележа минимален месечен пад од 0,01 процентен поен (п.п). Гледано на годишна основа, каматната стапка на вкупните депозити од домаќинствата бележи пад од 0,09 п.п.

Каматната стапка на вкупните депозити на корпоративниот сектор, во ноември, бележи месечно зголемување од 0,05 процетни поени и изнесува 1,74 отсто.

На годишна основа, каматната стапка на вкупните депозити на корпоративниот сектор е намалена за 0,17 процетни поени.

Трендот на намалување на годишната камата на депозитите може само да придонесе во иднина дел од депозитите од банкарскиот сектор да се преселат во „штедење во обврзници“ кај кои каматната стапка во некои случаи и сега е повисока отколку кај банките.


Мираковска: Се создаде законска можност да се отпишат долговите на граѓаните


Скопје, 28 ноември, 2018 - 14:35 (META) 

Пратеничката од парламентарното мнозинство предводено од СДСМ и коалицијата, Соња Мираковска денеска информираше дека со усвојувањето на Законот за отпишување на камата на долгови, создадена е можноста да се отпишат долговите кои со години ги мачат илјадници семејства во Македонија.

– Ова финансиско олеснување за граѓаните е конечно решение за граѓаните кои од 2011 година се соочуваат со огромни долгови по основ на камати за предмети, за кои не биле свесни ниту дека постојат, кога извршните предмети од судовите се пренесени кај нотарите, а потоа тие завршија кај извршителите. Покрај отписот на затезната односно казнената камата, која се однесува на главниот долг и на трошоците на постапката за комунални дејности, електрична, топлинска енергија, вода и смет, телефонија, мобилни и кабелски оператори, одржување на заеднички простории, наводнување и одводнување на земјоделско земјиште, во Законот постои можност и за отпишување на каматите и за долговите за телевизија – рече Мираковска.

Таа додаде дека истовремено со законското решение се намалуваат и трошоците на постапката, кои не можат да бидат повисоки од 20 проценти од нивните предјавени и утврдени трошоци.

– Се намалува и надоместокот што должниците го плаќаат на извршителите, нотарите и адвокатите за овие предмети.Право на отпис на камата ќе може да оствари секој граѓанин должник, кој ќе го плати главниот долг и трошоците на постапката во рок од 12 месеци откако доверителите ќе донесат одлука за отпишување на каматите за наплата на долговите. Ваква Одлука доверителите се должни да донесат во рок од 10 дена од стапувањето на сила на овој Закон – додаде таа.


Тевдоски: За сегашната нова зграда на Клинички парите ќе се враќаат


Скопје, 27 август, 2018 - 15:01 (META) 

Државата ќе врати 70 милиони евра во Банката на Советот на Европа што беа наменети за проектот за изградба на Клинички центар и од септември, заедно со оваа институција и експерти од Европската комисија, ќе почне да се работи на изноѓање решение за Клинички центар што ќе даде современа здравствена услуга на едно место.

Тоа беше кажаното од министерот за финансии Драган Тевдовски на собраниската Комисија за финансирање, и буџет на која во прво читање беше прифатен Предлог-законот за изменување на Законот за задолжување на Република Македонија кај Банката за развој при Советот на Европа по Рамковниот договор за заем за финансирање на Проектот за изградба и модернизација на Клиничкикот центар Мајка Тереза во Скопје и Регионалната клиничка болница во Штип.

Според Тевдоски, парите ќе бидат вратени без државата без да се плаќаат пенали или дополнителни средства. Тој појасни дека договорот е склучен на 97 милиони евра, од кои 70 милиони се за Клиничкиот центар во Скопје и кои ќе бидат вратени, а 27 милиони евра се наменети за Клиничката болница во Штип – но тој проект се реализира, рече министерот за финансии.

Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ забележа дека со ова се запира реализација на еден капитален проект и оцени дека како што оваа владеачка гарнитура ги реализира капиталните инвестиции дека до крајот на мандатот нема да може да го реализираат.


Елези: Се намалуваат трошоците за брзите кредити до 200 евра


Скопје, 8 август, 2018 - 12:22 (META) 

Високите трошоци за брзите кредити се намалуваат, а тоа ќе се овозможи со законските измени, кои ги изготви Министерството за финансии.

Вкупните годишни трошоци за потрошувачки кредити се ограничуваат на 55 отсто од кредитот, а порано годишните трошоци не беа ограничени и достигнуваа и до 500 отсто од кредитот. Со измените се опфаќаат и мали кредити под 200 евра кои претходно, не беа законски опфатени.

На пример, ако за 200 евра, граѓаните до сега враќаа и 600 и 1.000 евра, со законските измени тие би вратиле 300 евра.

–  Со измена на Законот, сега вкупните трошоци на кредитот се лимитираат на 55 отсто, или пет пати по стапката на казнената камата од 11 проценти. За споредба, претходно не постоеше лимит, така што давателите на кредити за мали износи и куси временски рокови наплаќаа двојно или тројно повисока сума трошоци од главнината. На пример, за земен кредит од 12.000 денари на два – три месеци, граѓаните требаа да вратат 36.000 денари- рече заменик-министерката за финансии, Ширет Елези.

Претседателката на Организацијата на потрошувачите на Македонија (ОПМ), Маријана Лончар апелираше измените на законот да бидат што побргу усвоени. Таа додаде дека брзо земените кредити не соодветствуваат со одговорното кредитирање.

– Поволно за потрошувачите е тоа што со законските измени се овозможува законот да се применува и на кредитите до 200 евра кои досега не беа опфатени со овој закон, додека кај потрошувачите се создава заблуда затоа што најчесто овие кредити се рекламираат како кредити без камата, а всушност пресметаните трошоци претставуваат скриена камата. Од тие причини ОПМ апелира измените да бидат што побргу усвоени – рече Лончар.

Текстот на законот е поставен денеска на ЕНЕР, така што сите засегнати страни можат да оставаат предлози и коментари.

Брзи кредити до 200 евра нудат околу 20 финансиски друштва и една банка.


Власта и опозицијата се договорија за закон за отпишување камата за наплата на долгови


Скопје, 7 јуни, 2018 - 16:02 (META) 

Пратеничката Соња Мираковска од владејачкото мнозинство денеска на прес-конференција изрази задоволство што парламентарни партии постигнале консензус за предлагање и усвојување на закон за отпишување на камата за наплата на долгови.

Предлог-законот, како што истакна Мираковска, е од исклучително значење за граѓаните на Република Македонија.

– Законот за отпишување на камата за наплата на долгови, што го предложивме вчера, обезбедува отпис на затезната односно казнената камата, која се однесува на главниот долг и на трошоците на постапката за комунални дејности, електрична, топлинска енергија, вода и смет, телефонија, мобилни и кабелски оператори, одржување на заеднички простории, наводнување и одводнување на земјоделско земјиште, вклучувајќи ги и трошоците на постапката од страна на должникот – рече пратеничката од НСДП.

Предложениот закон предвидува отпишување на каматата што се пресметува од поднесување на тужбата за присилна наплата на паричниот долг, до конечна исплата на паричното побарување.

Решението е поддржано и од опозицијата, а претходно денеска прес-конференција одржа и пратеникот Панчо Минов.


Утре е последен ден за пленарна седница и за изгласување на ребалансот на буџетот


Скопје, 5 август, 2017 - 18:10 (META) 

Пратениците ја завршија денешната расправа за ребалансот на буџетот, а претседателот на Собранието, Талат Џафери, продолжението на седницата го закажа за утре, со почеток во 11 часот.

Утре е последен ден за пленарна расправа и се очекува пратениците да го изгласаат ребалансот на буџетот за 2017 година.

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека вака како што е проектиран, ребалансот на буџетот нема да овозможи никаков пораст на економијата и тешко ќе бидат остварени 2,2 проценти пораст на домашниот бруто-производ. Тие предвидуваат дека до крајот на годината ќе има уште еден ребаланс.

Најмногу забележуваат за кратењето на капиталните инвестиции и на вложувањата во образованието, здравството и во руралниот развој.

Пратениците од власта, пак, сметаат дека ребалансот на буџетот е реален, ќе се скрати од непродуктивни трошоци и парите ќе се насочат кон граѓаните и општеството. Исто така нагласија дека ќе мора да се враќаат и стари долгови, бидејќи претходната влада се задолжувала со кредити со високи каматни стапки.


Повлекувањето депозити од банките немало поголемо влијание врз кредитите


Скопје, 29 септември, 2016 - 14:17 (META) 

Во услови на домашна политичка нестабилност, во вториот квартал од 2016 година, активата на банкарскиот систем забележа пад од 1,5 отсто, информираат од Народна банка.

Оваа состојба особено била изразена во април и во мај, кога влошените очекувања на економските субјекти доведоа до повлекување депозити од банките.

Со повлекувањето на депозитите од банкарскиот систем во второто тримесечје од 2016 година, се намалија ликвидните средства на банките, но поради нивната претходно висока состојба, како и поради инструментите на Народната банка за креирање ликвидност, кредитниот пораст не беше загрозен, а профитабилноста и понатаму се зголемуваше, констатираат од банката.

– Како резултат од овие мерки на Народната банка, падот на депозитите на домаќинствата сопре и од јуни тие повторно бележат пораст. Поради високиот износ на ликвидни средства насобрани во претходните периоди, намалувањето на депозитите во вториот квартал немаше позначителни преносни ефекти врз кредитите на банките. Кредитите забележаа солиден квартален пораст од 2,4 проценти, со што годишниот пораст изнесуваше 8,2 проценти. На крајот од кварталот, учеството на нефункционалните кредити во вкупните кредити изнесуваше 7,5 проценти – информираат од Народна банка.


Граѓаните во јуни повеќе штеделе во денари


Скопје, 10 август, 2016 - 13:16 (META) 

Забавување на падот на вкупниот депозитен потенцијал и мало зголемување на штедењето на населението е забележано во јуни, информираат од Народна банка. Населението повеќе штедело во денари отколку во странска валута.

– Ваквото однесување покажува значително подобрување на перцепциите на субјектите, а делумно може да е реакција на поместувањата во каматната политика на банките. Имено, во јуни за првпат по подолг временски период, се забележува проширување на распонот помеѓу каматата на депозитите на населението во денари и депозитите во девизи, што е резултат на досега преземените монетарни мерки – велат од Народна банка.


Миноски не одговори дали и без обврзницата во буџетот има пари за плати и за пензии


Скопје, 22 јули, 2016 - 12:38 (META) 

Министерот за финансии Кирил Миноски, по завршувањето на редовната седница на Комитететот за финансиска стабилност, не одговори на новинарско прашање дали и без парите од еврообврзницата во буџетот има доволно средства за плати и за пензии.

Тој истакна дека парите од еврообврзницата ќе се користат за буџетските потреби за оваа и за следната година и дека имало потреба од нејзино издавање.

– Имавме потреба од издавањето на еврообврзницата бидејќи дефицитот ќе го покриеме со средства од меѓународните финансиски кредитори. На тој начин на приватниот сектор ќе му оставиме повеќе пари од домашните кредитори – изјави Миноски.

Тој уште еднаш ја обвини опозицијата дека поради нивните писма до кредиторите, каматната стапка се зголемила и се скратиле 25 милиони евра пари од граѓаните.

Гувернерот Димитар Богов не кажа кое било неговото мислење во врска со издавањето на еврообрврзницата и истакна дека тоа прашање ќе остане во сферата на интерните разговори со Министерството за финансии.

– Министерство за финансии одлучува за издавањето на еврообврзницата, тоа ја следи состојбата и ги планира задолжувањата. Собранието гласа за буџетот во кој се содржат сите потреби. Народна банка не го оценува тоа, туку води монетарна политика која ја усогласува со финансиската политика – изјави Богов.

Еврообврзницата била купена од инвеститори од Европска Унија и од САД, а парите ќе бидат префрлени на сметка следните денови.

До крајот на годината доспеваат 170 милиони евра кредити за исплата.


Богов: Повлекувањето на депозити речиси целосно запре


Скопје, 20 мај, 2016 - 12:22 (META) 

Повлекувањето на депозитите речиси целосно запре и во изминатите две недели имаме стабилизирање на ситуацијата, изјави гувернерот Димитар Богов во интервју за „Ројтерс“.

– Има показатели дека граѓаните ги враќаат депозитите во банките, поради што сметаме дека најлошото е завршено – истакна Богов.

Имено, во април граѓаните повлекоа рекордни 58,5 милиони евра (3,6 милијарди денари) од банките, што е 1,6 отсто од вкупните депозити на населението како одговор на шпекулациите за наводна девалвација на денарот и вештачки создадената криза на менувачкиот пазар на девизи.

Гувернерот Богов истакнал дека можно е Народна банка да ја намали референтната каматна стапка, ако политичката криза наскоро биде решена и веќе нема шпекулативни напади врз стабилноста на денарот.