Општините лани склучиле договори за јавни набавки во вредност од 80 милиони евра


Скопје, 18 јули, 2018 - 11:05 (META) 

Вкупната вредност на јавните набавки на општините во Македонија лани изнесувалa 80 милиони евра, а биле реализирани 2.737 јавни набавки, покажува базата на податоци со сите набавки на општините во 2017 година, изработена од Центарот за граѓански комуникации. Трошоците за јавни набавки по жител изнесуваат 2.401 денари.

Општина која склучила најмногу јавни набавки е Град Скопје со 153, а најмалку Градско со три набавки.

Вкупната вредност на јавните набавки на Град Скопје изнесува околу 10 милиони евра и тие учествуваат со 8,58 проценти удел во општинскиот буџет. Трошоците за јавни набавки по жител во Скопје чинеле 1.179 денари.

На оваа листа, „Пуцко петрол“ е компанија со склучени највредни договори за јавни набавки во вредност од 2,9 милиони евра, на второ место е „Бауер БГ“, со 2,3 милиони евра и на трето „НБ Цомпани“ од Тетово во вредност од 2 милиони евра.

„Пуцко петрол“ е и на листата на фирми со најмногу договори за јавни набавки, 29. На оваа листа, прва е компанијата „Макпетрол“ со склучени 39 договори и „Рики јуниор“ со склучени 35 договори.

„Во 2017 година општините потрошиле за јавни набавки 80 милиони евра, што е за 44 проценти помалку од претходната година. Базата содржи податоци за општинските тендери за последните три години.  Базата на податоци за јавните набавки открива голем јаз помеѓу вредноста на набавките на општините. Само десет општини потрошиле за јавни набавки половина од парите што ги трошат сите општини заедно, односно околу 42 милиони евра. И кај фирмите е забележана истата концентрација. Првите десет фирми со најголема вредност на договорите за јавни набавки заедно учествуваат со 22 проценти во вкупната вредност на набавките на општините“, велат од Центарот за граѓански комуникации.

Базата овозможува пребарување на тендерите по општини и по фирми, како и графички прегледи на учеството на фирмите во набавките на секоја општина одделно.


ЦГК: Загрижувачки бројки кај тендерите на локално ниво на крајот на минатиот мандат


Скопје, 26 јуни, 2018 - 12:06 (META) 

Во периодот април – септември 2017, постапките за јавни набавки спроведени од институциите на локално ниво се одликуваат со загрижувачки параметри, соопшти Центарот за граѓански комуникации (ЦГК), изнесувајќи ги резултатите од својот нов извештај.

Според ЦГК, и во периодот на набљудување продолжила тенденцијата да се јавуваат помалку од три понудувачи на локалните тендери, што е минимумот за задоволување на принципот на конкурентност. Просекот е 2,8 понудувачи.

Исто така, во однос на претходно, зголемен е процентот на тендери со една или ниту една понуда, односно такви биле 40% од тендерите во периодот април – септември 2017. Тоа е највисокото ниво на такви тендери во последните три години, велат од ЦГК.

Забележан е уште еден пораст, односно 20 отсто од вкупниот број постапки биле поништени, што е највисоко ниво на понишувања во последните пет години. Исто така, во половина од случаите, тендерите биле поништени оти немало ниедна понуда.

Од Центарот за граѓански комуникации алармираат на фактот дека електронска аукција се одржала само во 58 отсто од случаите.


Владата ги повика граѓанските организации внимателно да ги следат сите јавни набавки


Скопје, 20 јуни, 2018 - 11:00 (META) 

Ги повикуваме сите граѓански организации внимателно да ги следат сите постапки на јавните набавки, со една цел, колку што е можно повеќе да ги отстраниме сите сомнежи како се прават постапките, рече министерот задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, на денешната прес-конференција, на која, со министерот за здравство, Венко Филипче, генералниот директор на ЕЛЕМ, Драган Миновски и директорот на Службата за општи и заеднички работи на Владата, Пеце Мирчевски ги повикаа граѓанските организации внимателно да ги следат сите јавни набавки на државните органи.

– Ги повикуваме граѓанските организации што имаат експертиза за тоа, медиумите и граѓаните, внимателно да ги следат сите набавки. Целта е да се следи како се трошат парите на граѓаните и граѓанските организации ќе имаат можност да се вклучат од самиот почеток на постапката се до склучување на договорите – рече Поповски.

Министерот за здравство Венко Филипче, рече дека сите заинтересирани граѓански здруженија ќе имаат можност за увид од почнување на тендерската постапка, па се до склучување на договорите во министерството за здравство. Дополнително, тие ќе може да присуствуваат на сендиците на комисиите за јавни набавки.

– Во следниот период Министерството за здравство, во соработка со експерти од невладиниот сектор, ќе изврши анализа на ризиците од корупција во јавните набавки во Министерството за здравство. Со увид на ризик-факторите при процес на јавните набавки, ќе се намали и ризикот од судирот на интереси, во насока на спречување на непотизам и блиски релации со компании пријатели. Се прават анализи и за промена во самите тендерски постапки. Се проценуваат потребните количини за набавка на лекови, за да се намали потребата од интервентен увоз на лекови, но се прават и обиди за заштеда од неколку милиони евра со систем на централизирани набавки – изјави Филипче.

Генералниот директор на ЕЛЕМ, Драган Миновски исто така рече дека компанијата е целосно отворена за увид во тендерските постапка од почеток до крај, па дури и во оние фази за кои постои доверливост во постапката.

– Имавме состанок со неколку невладини организации и сме максимално отворени за бараните податоци. Подготвени сме на партнерски однос, заштита на доверливоста за неизнесување на податоци на трети страни за да не се наштети на постапката – рече Миновски.

Директорот на Службата за општи и заеднички работи на Владата, Пеце Мирчевски рече дека оваа служба ги отвора вратите за граѓаните да ги мониторираат јавните набавки.

– Нема место за провизии и приоритетни добавувачи. Сите тендерски договори ги објавуваме пред очите на јавноста – рече Мирчевкси.


Клиниката за хематологија најави засилен мониторинг на јавните набавки со лекови


Скопје, 10 мај, 2018 - 11:23 (META) 

ЈЗУ Универзитетска клиника за хематологија – Скопје информира дека организациите „Транспарентност Македонија“ и Здружението на граѓани за борба против рак „Борка“, со свои претставници ќе го мониторираат целокупниот процес на јавни набавки.

„Согласно член 30, став 1 од Законот за јавни набавки, со својство на надворешни стручни лица кои не се вработени на клиниката, со делегирана надлежност да го следат и да вршат увид во начинот на кој се реализираат јавните набавки на клиниката, назначени се Ана Јаневска Делева и Биба Додева Христова. Уверени сме дека со овој чекор за унапредување на соработката со НВО-секторот воспоставуваме највисоки стандарди за отчетност и транспарентност во процесот на спроведување на јавните набавки“, се вели во соопштението на Клиниката.

Од таму веруваат дека „преку ваквиот пристап пациентите и целата јавност ќе добијат поголема сигурност во квалитетот на здравствени услуги и лековите кои се неопходни за нивно лекување.“

„Несомнено е дека даночните обврзници имаат целосно право да знаат и во секое време да имаат увид на кој начин и за кои цели се троши секој нивен денар. Наша обврска е тоа да го овозможиме преку вклучување на највисоко ниво на јавност во нашето функционирање. Се надеваме дека ЈЗУ Универзитетска клиника за хематологија – Скопје ќе стане пример кои ќе го следат сите јавни здравствени установи со цел сите заедно да придонесеме за враќање на довербата на граѓаните во јавното здравство“, се додава во соопштението.


Васе Доневски доби притвор, Волфганг Гампер мерки на претпазливост


Скопје, 16 март, 2018 - 17:19 (META) 

Јавното обвинителство на Република Македонија соопшти дека судија на претходна постапка, постапувајќи по барањето од Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција, изрекол притвор за поранешниот директор на Службата за општи и заеднички работи на Владата, Васе Доневски, а мерки на претпазливост за Волфганг Гампер, сопственик и управител на компанијата „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“.

Притворот го изрекол судија на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1).

Како што објасни Управата за финансиска полиција, со местење тендер, односно изигрување на постапката и избегнување на Советот за јавни набавки, со формирање неделива јавна набавка за пет дејности поранешниот директор на Службата за општи и заеднички работи на Владата и  сопственикот и управител на „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“, овозможиле фирмата противправно да се стекне со 660.834.855 денари, односно речиси 11 милиони евра.

Доколку пак целата постапка се спровела според законите, таа сума би била барем за 45 отсто пониска.

 


УФП: Васе Доневски овозможил матен приход од 11 милиони евра за „Секјуриком“


Скопје, 16 март, 2018 - 15:46 (META) 

Со местење тендер, односно изигрување на постапката и избегнување на Советот за јавни набавки, со формирање неделива јавна набавка за пет дејности поранешниот директор на Службата за општи и заеднички работи на Владата, Васе Доневски, и В.Г., сопственик и управител на „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“, овозможиле фирмата противправно да се стекне со 660.834.855 денари, односно 11 милиони евра, информираше Управата за финансиска полиција (УФП). Во нормална постапка, таа сума би била барем за 45 отсто пониска.

Како што извести на денешната прес-конференција директорот Арафат Муареми, УФП по три месеци истрага и претреси, вчера поднела кривични пријави за злоупотреба на службената положба и овластување против Доневски, а против В.Г. кривична пријава за соизвршителство. Истрагата продолжува и понатаму.

Дополнително, како што објасни Муареми, на Васе Доневски му бил даден на користење и автомобил од „Секјуриком“, кој при истрагата е одземен како доказ.

Пријавите се поднесени до Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција (ОЈОГОКК), кое пак, според неофицијални информации од Основен суд Скопје 1, побарало да биде изречен притвор за пријавените. Одлука од судија на претходна постапка би можело да биде донесена дури вечерва.

Според УФП, во на 1 јули 2015 година Доневски ја злоупотребил службената положба со тоа што, за да ја избегне обврската да побара согласност од Советот за јавни набавки, до седум меѓусебно тесно поврзани фирми испратил известување за оглас за јавна набавка. Четири од тие фирми се тесно поврзани, односно се сопственост на В.Г. Тоа се „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“, „Секјуриком Сервис ДООЕЛ увоз-извоз Скопје“, „АПС ДООЕЛ Скопје“ и „Топ Сервис ДООЕЛ Скопје“. Другите фирми се за хигиенско технички услуги, односно „Серта“ и „Техно-чист“, кои претходно соработувале со „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“. Последната фирма, „Еко Клининг“, не била поврзана со В.Г., но била фамилијарно поврзана со „Серта“.

Како што објасни Сузана Петровска од УФП, сите седум фирми одговориле позитивно, односно потврдиле дека се заинтересирани да учествуваат на огласот, со што се елиминирала обврската за набавката да биде известен Советот за јавни набавки. Но на огласот објавен два дена подоцна, односно на 3 јули 2015 година се јавила само „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“, а потоа Доневски и В.Г. склучиле договор за неделива јавна набавка за пет дејности кои не се поврзани меѓусебно, односно за одржување хигиена, за тековно одржување, за дактилографски услуги, за обезбедување и ПП заштита и за оперирање со ТТ централи за органите на Државната усправа. Со формирање неделива набавка повторно го ескивирале законот, односно избегнале можност за електронска аукција, со што „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“ противправно дошол до приходи од 660.834.855 денари, посочија од УФП

Како што објасни Петровска, со анализа на набавка за одржување и хортикултурно уредување склучена во 2015 година и анализа на иста таква набавка, но во 2017 година, при што во првата се барало неделива понуда, а во втората деллива, е приближно утврдено дека да не се направеле погоренаведените малверзации, сумата што би требало да му биде исплатена на „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“ би била најмалку за 45 отсто пониска.


Нова алатка за податоците за јавни набавки


Скопје, 10 февруари, 2018 - 17:43 (META) 

Бирото за јавни набавки, во состав на Министерството за финансии, jа создаде платформата „Отворени Податоци“ на веб страницата е-Набавки.

Новата алатка овозможува сите заинтересирани да прават персонализирани анализи и истражувања за системот за јавни набавки или за конкретни институции и носители на самата набавка.

Целта, како што рече и портпаролката на Министерството за финансии, Јована Аврамовска, е да се овозможи изработка на персонализирани анализи и да се дадат одговори на многу прашања поврзани со јавните набавки.

– Ваков вид на комбинација на податоците со кои располага системот досега не бил достапен. Насоката за поголема транспарентност во јавните набавки е јасна. Со одлука на Владата на РМ веќе се објавува целосна докуметација од договорите за јавни набавки. Од тогаш до сега објавени се над 1.700 договори за јавни набавки од страна на институциите. Целта е да се создаде транспарентен и квалитетен систем на јавни набавки и граѓаните да го добиваат најдоброто, за најдобра цена од своите средства – појасни Аврамовска.


Последиците од кризата најмногу се почувствуваа во градежништвото


Скопје, 4 декември, 2017 - 15:28 (META) 

Градежните активности во првите девет месеци се намалени, а градежниците имаат помалку работа и во странство, информираа од Здружението на градежништвото, индустријата на градежни материјали и неметали.

Според претседателот на Здружението, Андреа Серафимовски, последиците од политичката криза најмногу се почувствувале во овој сектор, кој беше главен двигател на економијата во последните неколку години.

– Проблемите речиси и да не се решаваа, а постоеја административни пречки во донесувањето одлуки и решенија, кои имаа финансиска импликација врз проектите, додека доспеаните долгови тешко и нередовно се исплаќаа. Наведените причини најмногу придонесоа да дојде до стагнација на работењето и до намалена активност во однос на минатата година, имајќи предвид дека државните органи, односно Владата и локалната самоуправа, беа главните инвеститори и двигатели на градежните активности – рече Серафимовски.

Ваквиот тренд во градежништвото ќе продолжи до крајот на годината, а за следната година градежниците се надеваат дека секторот повторно ќе влијае на порастот на домашниот бруто-производ.


ЦГК: Апсурдни цени од 0,01 денар во дел од тендерите на институциите


Скопје, 4 декември, 2017 - 11:32 (META) 

Во првото полугодие од 2017 година, преку нетранспарентната постапка, со преговарање без објавување оглас, се склучени договори во вредност од 7,4 милиони евра, што е за 12 отсто повеќе од истиот период лани, се вели во извештајот од следењето на јавните набавки спореведени од институциите на централно ниво, за периодот јануари – јуни 2017 година, што денеска го објави Центарот за граѓански комуникации.

Меѓу клучните наоди во извештајот е нотиран податокот дека кај дури 35 отсто од надгледуваните тендери имало отфрлање на дел од понудите бидејќи биле оценети како неприфатливи. Ова, според спроведувачите на истражувањето, дополнително ја влошува конкуренцијата на тендерите.

Според надзорот, во дел од тендерите, за време на електронската аукција, се постигнуваат толку ниски цени што се доведува во прашање реалноста на проценетата вредност на тендерите, како и квалитетот на набавките.

„Најниската цена, како единствен критериум за избор води кон тендери со апсурдни цени од 0,01 денар и 0,01 процент. Оваа пазарна нелогичност го зголемува ризикот од можни манипулации во реализацијата на тендерот“, стои во извештајот.

Во првото полугодие од 2017 година, според извештајот, до Советот за јавни набавки биле доставени 7.583 барања од договорните органи, односно само 9 отсто помалку од истиот период претходната година. За дадените мислења, Советот им фактурирал на договорните органи вкупен износ од 806.172 евра.

Според извештајот на Центарот за граѓански комуникации, во пораст е поништувањето на тендерите, односно во првото полугодие од 2017 година поништени се 2.033 тендери (целосно или нивен дел), што е 23,7 отсто од вкупно објавените огласи во истиот период.


Владата ќе го укине Советот за јавни набавки за да ги поедностави процедурите


Скопје, 3 ноември, 2017 - 15:54 (META) 

Владата ќе го укине Советот за јавни набавки, бидејќи со неговото воспоставување, јавните набавки станале покомплицирани и се одвивале во подолг рок од предвидениот, рече денеска министерот за финансии, Драган Тевдовски, на дебатата „Реформа во системот за јавни набавки“.

– Со Советот за јавни набавки, јавните набавки тешко се спроведуваат, имаат бројни неоправдани бирократски бариери, кои не само што не придонесуваат да се спречат можните злоупотреби, туку доведуваат до блокирање на институциите и ги спречуваат во нивното функционирање – рече Тевдовски.

Сабина Факиќ од Центарот за граѓански комуникации смета дека треба да се води грижа за квалитетот на бараните производи или услуги, да се напуштат принципот на најниска цена и електронските аукции.

Според неа, реформите во овој дел се многу важни бидејќи една третина од буџетот се јавните набавки.