!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Закројувањето на лозјата ги доведе амбасадорите во „Стоби“ и во „Тиквеш“


Кавадарци, 14 февруари, 2017 - 16:16 (META) 

Стотици гости меѓу кои и холандскиот амбасадор Ваутер Пломп, италијанскиот амбасадор Карло Романо и унгарскиот амбасадор Виорел Станила присуствуваа на свечената прослава на празникот Св.Трифун во винарницата „Стоби“.

На денешниот настан гостин беше и претставникот од холандската компанија „Шермер“, која воедно е првата дистрибутерска фирма со која „Стоби“ има потпишано договор.

Закројување на лозјето според сите обичаи имаше и во винарската визба „Тиквеш“. На чинот на закројување освен членовите на управниот одбор, менаџментот и вработените на „Тиквеш“ присуствуваа претставници на дипломатскиот кор, на државните институции и на голем број партнери, соработници и пријатели на винарницата.

 


Германија со рекорден трговски суфицит во 2016 година


Берлин, 9 февруари, 2017 - 19:59 (META) 

Извозот на стоки на Германија минатата година се зголемил на рекордно ниво благодарение на зголемената побарувачка од земјите на Европската Унија, што придонело за зголемување на трговскиот суфицит на земјата на рекордно ниво од 252,9 милијарди евра, соопшти денеска германската сојузна канцеларија за статистика, јавуваат светските агенции.

Минатата година најголемата европска економија извезла стоки во вредност од 1.207,5 милијарди евра, односно за 1,2 отсто повеќе во споредба со 2015 година, додека увозот изнесувал 956,6 милијарди евра, што е зголемување од 0,6 отсто во споредба со претходната година.

Во 2015 година надворешниот трговски суфицит на Германија изнесувал 244,3 милијарди евра.

Минатата година, според статиските, најмногу се зголемил извозот на Германија за Европа, со пораст на продажбата на стоки во земјите од еврозоната за 1,8 отсто и за 2,8 отсто во другите европски земји.

Извозот во другите, неевропски земји, вклучувајќи ги и САД, кои се и први комерцијални партнери на Германија, лани бележи незначителен пад од 0,2 отсто, односно изнесувал 499,6 милијарди евра.


Извозот лани се зголемил за 6,9, а увозот за 5,7 отсто во однос на 2015 година


Скопје, 3 февруари, 2017 - 13:18 (META) 

Извозот лани изнесувал 4.329.267.000 евра и е зголемен за 6,9 проценти во однос на 2015 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 6.106.727.000 евра што е за 5,7 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит лани изнесувал 1.777. 461.000 евра.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите од проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката.

Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали.

Македонија лани најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и со Италија.


Кочовски: Во металуршката индустрија има пад на производството и на извозот


Скопје, 30 јануари, 2017 - 14:54 (META) 

Бројките во металуршката индустрија се поразителни така што лани, заклучно со ноември, производството на руди и на метали бележи пад од 8 проценти, а само на метали – 11 проценти во однос на 2015 година, изјави претседателот на Здружението на металургија, Митко Кочовски.

– Само во ноември 2016 година, производството на основни метали е намалено за 20 проценти во однос на истиот месец од 2015 година. Во периодот јануари – октомври лани, извозот бил 384 милиони долари, за разлика од реализираните 519 милиони долари во истиот период од 2015 година, што е пад за 26 проценти. Нормално, ова намалување на производството и на извозот повлекува намалување и на вработените – изјави Кочовски.

Тој прашува дали државата сака да има индустрија за метали, бидејќи состојбата ја влошуваат и одредени внатрешни системски решенија.

– Не бараме непринципиелна поддршка, некој да ни ги реши проблемите внатре, туку јасна визија за тоа каде ќе се движи секторот. Да се подготви студија по примерот на долгорочните стратегии за енергетскиот сектор, да се решат проблемите со сопственоста на земјиштето кое се води како општествено и да се реши водоснабдувањето – изјави Кочовски.

Тој информираше дека производството на „Фени“ е преполовено, „Макстил“ работи со половина капацитет, а „Бучим“ не го прекинува производството зашто двојно ќе го чини ако треба да рестартира.


Македонските компании ќе користат позитивни искуства од унгарските


Скопје, 23 ноември, 2016 - 14:09 (META) 

Системот „Хунгарикум“ кој ги обединува и промовира националните автохтони унгарски производи и услуги, беше презентиран пред претставници на македонски компании во хотелот „Гранд плаза“.

Целта на оваа конференција организарана од Сојуз на стопански комори на Македонија, во соработка со Амбасадата на Унгарија во Македонија и со Министерството за земјоделство на Унгарија, е да се презентираат позитивните примери, да се направи размена на искуства, како и бизнис-соработка помеѓу унгарските и македонските компании.

Заменикот на државниот секретар во Министерството за земјоделство на Унгарија, Лоранд Иштван Сакали, истакна дека под „Хунгарикум“ спаѓаат 60 унгарски национални вредности, специфични производи, но и значајни личности кои оставиле свој печат во историјата на Унгарија.

Трговската размена помеѓу Македонија и Унгарија се зголемува така што унгарскиот извоз се зголемил за 20 проценти, а македонскиот за повеќе од 160 проценти.

На годишно ниво, трговската размена помеѓу Македонија и Унгарија се движи околу 100 милиони евра.


Производите од фабриката „11 Oктомври“ ќе се вратат на рускиот пазар


Куманово, 18 ноември, 2016 - 10:35 (META) 

Фабриката за заварени цевки „11 Октомври“ од Куманово ќе се обиде да се врати на рускиот пазар со помош на деловните асоцијации од Русија со кои Македонско-руската стопанска комора има воспоставено блиски контакти.

Ова беше истакнато при денешната посетата и разговорите на извршниот директор на Македонскo-руската стопанска комора, Дејан Бешлиев, со менаџерскиот тим на најголемата кумановска фабрика.

Во нејзините погони се произведуваат разни типови заварени челични цевки и профили, кои наоѓаат примена во повеќе делови од стопанството.

Компанијата ги поседува сите неопходни стандарди за квалитет, а за нивната имплементација можеби најдобро зборува фактот што рекламации за нивните производи воопшто нема.

– Извезуваме најмногу во Германија, Италија, Шпанија, Холандија, но и во земјите од регионот. Имаме врвен квалитет, но со ниски цени за европскиот пазар што е резултат на големата конкуренција. На домашниот пазар нашите цевки ќе бидат употребени за изградбата на гасоводот на трасата од Штип преку Неготино до Битола и од Скопје, преку Тетово до Гостивар, за што ќе бидат произведени 16.000 тони заварени цевки – истакна Страхил Пановски, извршен директор на ФЗЦ „11 Октомври“.


Се отвора можност македонските компании повеќе да извезуваат на рускиот пазар


Скопје, 9 ноември, 2016 - 13:02 (META) 

Македонско-руската стопанска комора и „Македонски дом“ од Москва потпишаа договор за соработка, со што се отвора можност македонските компании да ги пласираат своите производи на рускиот пазар.

– Во наредниот период со македонската деловна асоцијација активно ќе соработуваме на развивање на трговско-економските и туристички врски меѓу деловните луѓе од двете земји, создавајќи притоа услови размената да се зголемува, но и да се врамонотежува, бидејќи Македонија има сериозен трговски дефицит во размената со Руската Федерација – истакна генералниот директор на „Македонски дом“, Ина Владимировна Жарова.

Во овој момент на рускиот пазар се извезуваат земјоделски и фармацевтски производи, но има можност за развој на соработката во областа на туризмот.

Во текот на неколкудневниот престој на менаџментот на „Македонски дом“ во Македонија, ќе бидат посетени повеќе македонски компании, производители на вино и на алкохолни пијалоци, компании кои се занимаваат со туризмот, ресторани, како и места кои би можеле да бидат интересни за посета од страна на руски туристи.

Инаку, според податоците на Државниот завод за статистика, обемот на стоковната размена со Руската Федерација до крајот на септември бележи опаѓање од 12,2 проценти.


Богов: Инвестициите потфрлија, БДП ќе се зголеми за 2,3 проценти


Скопје, 3 ноември, 2016 - 15:03 (META) 

Годинава инвестициите потфрлија, што влијаеше на проекцијата на порастот на домашниот бруто-производ на 2,3 проценти за 2016 година, изјави денеска гувернерот Димитар Богов, на презентацијата на октомвриските макроекономски проекции.

– Потфрлија сите вкупни инвестиции: јавни, приватни, странски и домашни. Општиот амбиент поради политичката криза не беше најсоодветен и влијаеше врз довербата на инвеститорите. Зголемувањето на нивото на инвестициите не е како што очекувавме при априлската проекција – информираше Богов.

Тој додаде дека сè уште постојат неповолни ризици по економијата, а се поврзани со политичката криза, но и со надворешното опкружување.

– Порастот на БДП во 2016 година ќе биде помеѓу основното и алтернативното сценарио од априлската проекција. Постојат внатрешно-политички ризици, има пониски остварувања кај инвестициите, наспроти солидните остварувања кај личната потрошувачка и повисокиот извоз – оцени Богов.

Гувернерот на Народната банка се надева дека по изборите ќе дојде до стабилизација на состојбите на домашната политичка сцена и поради тоа развојот ќе се забрза и ќе достигне 3,5 проценти во 2017 година и 3,7 проценти во 2018 година.

Порастот на депозитите во 2016 година ќе забави и ќе се сведе на 2,6 проценти поради последиците од шокот во април и во мај, кога граѓаните повлекоа рекордни 58,5 милиони евра (3,6 милијарди денари) од банките, по што Народна банка интервенираше со 77 милиони евра на пазарот.

Во однос на објавата на јавниот долг, кој изнесува 50,6 проценти од БДП, Богов само накратко искоментира дека е потребна фискална консолидација и стабилизација на јавниот долг.


Вучиќ и Рама го отворија првиот српско-албански бизнис-форум


Ниш, 14 октомври, 2016 - 12:57 (META) 

Премиерите на Србија и на Албанија, Александар Вучиќ и Еди Рама, денеска го отворија првиот српско-албански бизнис-форум, на кој присуствуваат околу 300 бизнисмени од двете земји.

Вучиќ рече дека Србите и Албанците се двата најголеми народи на Балканот и дека не треба да дозволат некој друг да им ги уредува односите и иднината. Тој оцени дека без оглед на политичките разлики, треба да изградат заемна доверба и дека е време да се зајакне економската соработка и да се зголеми трговската размена меѓу Србија и Албанија.

Српскиот премиер им порача на бизнисмените од Албанија дека се добредојдени и дека вратите на Србија и на српскиот пазар им се ширум отворени.

Рама изјави дека бизнис-форумот во Ниш докажува дека односите на овие две земји независно од разликите се одвиваат во корист на нивните граѓани.

На форумот е потпишан и меморандум за основање на српско-албанска стопанска комора со седиште во Тирана, која ќе дава логистичка поддршка на бизнисмените од двете држави што ќе одлучат да соработуваат.

На форумот учествуваат компании од прехранбената индустрија, електроиндустријата, машинската, градежната и од хемиската индустрија, како и од секторите туризам, хотелиерство, телекомуникации и други. Вкупната трговска размена меѓу Србија и Албанија во 2015 година изнесувала 109,8 милиони евра, додека извозот на Србија во Албанија изнесува 91,8 милиони евра, а увозот од таа држава – 18 милиони евра.


Компаниите во ТИРЗ, нелојална конкуренција за текстилните фабрики


Скопје, 10 октомври, 2016 - 13:26 (META) 

Компаниите во технолошко-индустриските зони (ТИРЗ) се нелојална конкуренција на текстилните фабрики, бидејќи квалификувани работници заминуваат да работат кај странските инвеститори кои се ослободени од плаќање давачки за нив.

Ова денеска го истакна претседателот на Здружението на текстилната индустрија и конфекција при Стопанска комора на Македонија, Ангел Димитров.

– Се случува обучени работници, во чија едукација сме вложувале 20 години и за кои сме плаќале придонеси, да ги напуштат текстилните компании и да заминат во некоја од фабриките во ТИРЗ за 1.000-2.000 денари поголема плата. Тие се ослободени од плаќање на придонесите за вработени и од тие пари им се дава не многу повисока плата на работниците. Ние не можеме да го забраниме тоа право на работниците, но бараме одредено изедначување во однос на поволностите. Ослободувањата од давачките за странските компании нека важат за вработувања на лица кои не се вработени, односно се во евиденцијата на Агенцијата за вработување, а не за веќе обучени кадри – додава Димитров.

Поради овој тренд, сè повеќе се намалува бројот на вработени во текстилните фабрики. Од 2007 година, бројот на работници во текстилната индустрија е намален за 6.000 лица. Според Димитров, на овој начин се прави и дупка во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, кој со трансферот на работниците останува без парите што дотогаш текстилните компании ги плаќале за нив.

Во однос на состојбите во текстилната индустрија, Димитров додаде дека има огромен расчекор меѓу потребите на бизнисот и квалификуваниот кадар.

– Има прилив на високостручни кадри кои завршиле виско образование, но немаат минимално знаење. Потребно е да се создадат критериуми за тоа кој може да се запише и да заврши факултет. Ние во компаниите добиваме кадри кои немаат основни стручни познавања. Потребно е да се воведе и миниум знаење за висококвалификуван кадар – додаде Димитров.

Тој уште еднаш ја истакна потребата од соработка меѓу факултетите и стопанството, кои во моментот, според него, се во голем расчекор.

Лон-производството кај текстилните фабрики е 97 проценти од вкупното производство, а текстилните работници бараа поддршка и субвенции од државата таа структура во работата да се промени.

Имено, тие побарале од државата субвенционирање за да можат да набават современи машини со помош на кои ќе ја зголемат продуктивноста и лон производството ќе го преобразат во класично, така што би извезувале готови производи под сопствен бренд.

Во првите седум месеци извозот во текстилната индустрија изнесувал 359 милиони долари и забележал зголемување на пет проценти во однос на лани. Оваа индустрија во вкупниот извоз учествува со 11 проценти.