!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Гарет: Случувањата во Собранието прават противуслуга на развојот на демократијата


Скопје, 12 април, 2017 - 13:10 (META) 

Британскиот амбасадор во Македонија, Чарлс Гарет, денеска даде лоша оценка за случувањата во Собранието, каде веќе 12 дена се случуваат продолженија на конститутивната седница, со многу обвинувања и со бескрајни реплики и процедурални забелешки, со што седницата се завлекува. Тоа што се случува го поткопува кредибилитетот на Собранието, вели Гарет.

– Парламентот е јадрото на демократијата на Македонија. Сегашните случувања во Собранието на Македонија прават противуслуга за развојот на демократијата. Тие го поткопуваат кредибилитетот на институцијата, во Македонија и надвор од неа. Британија е долгогодишен поддржувач на Македонија. Нашето партнерство со Македонија ќе продолжи. Целосно функционален, транспарентен и одговорен парламент е срцевината на демократијата – порача амбасадорот.

Тој изјавата ја даде на промоцијата на првиот извештај од надзорот на работата на Собранието на Република Македонија, подготвен од граѓанската асоцијација „Мост“ во рамките на проектот „Вклучени граѓани за одговорно и транспарентно Собрание“. Извештајот ја покрива работата на претходниот парламентарен состав од 1 јануари минатата година до неговото распуштање, на 17 октомври истата година.


„Оксфам“: Балканските земји да преземат мерки против малтретирањето на мигрантите


Оксфорд, 6 април, 2017 - 21:14 (META) 

Владите на Србија, Македонија, Хрватска, Унгарија и на Бугарија мора веднаш да ги истражат сите кривични дела извршени врз мигранти, вклучувајќи и бегалци, и да преземат мерки за спречување на вакви случаи во иднина, се вели во новиот извештај на британската хуманитарна организација „Оксфам“.

Во извештајот се бара владите на овие земји итно да престанат со илегалните одвраќања и со колективните протерувања на мигрантите и да го осигураат правото на луѓето, на кои им е потребна меѓународна заштита, да имаат пристап до фер и ефективна процедура за азил.

Во документот на хуманитарната организација, подготвен врз основа на интервјуа со 140 мигранти, се тврди дека многу од нив, кои минале низ т.н. балканска рута, биле тепани, ограбени, понижувани и апсени.

„Белградскиот центар за човекови права“ и „Македонската асоцијација на млади адвокати“ во периодот од 30 јануари до 17 февруари ги интервјуирале бегалците, меѓу кои имало и деца.

„Собрани се сведочења со наводи за систематска злоупотреба и за брутален третман (на мигранти и на бегалци) од полицијата, граничната полиција и од други службени лица“, стои во извештајот.

Ваквите брутални тактики, се додава во него, намерно се користат за да се принудат бегалците да се вратат во земјата низ која претходно транзитирале или да заминат во друга земја, без да им се даде шанса да побараат азил.

Извештајот на „Оксфам“ бил доставен до Европската комисија, од која се бара да реагира и да обезбеди почитување на меѓународното право.


СДСМ: Извештајот на Светска банка упатува дека е итно потребна новата влада


Скопје, 6 април, 2017 - 14:28 (META) 

„Извештајот на Светска банка потврдува зошто за економијата и за граѓаните е итно потребно да се овозможи избор на новата реформска влада. Светска банка проектира најнизок пораст на економијата за Македонија од земјите во регионот, од само 2,8 проценти во 2017 година“, се вели во соопштението на СДСМ, по повод извештајот на Светска банка за Македонија.

Во него се додава дека и Светска банка, како и другите меѓународни финансиски институции, посочува дека итно е потребна фискална консолидација и нормалзирање на нивото на јавниот долг.

„Ваквата влошена состојба во економијата, меѓу другото, е резултат на одолговлекувањето на политичката криза од страна на Ѓорѓе Иванов, кој одбива да ја исполни својата уставна обврска да го даде мандатот на декларираното мнозинство од 67 пратеници, како и од блокадата на Собранието со маратонските реплики и контрареплики на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, кои со ова се обидуваат да го заштитат Никола Груевски од оговорност за криминалот на директна штета на граѓаните и на целокупната економија“, се вели во соопштението.


Светска банка предвидува најмал економски пораст за Македонија во регионот


Скопје, 6 април, 2017 - 12:03 (META) 

Светска банка за Македонија предвидува економски пораст од 2,8 проценти, најмал од земјите во регионот, се вели во редовниот економски извештај за Западен Балкан.

Порастот, како што се наведува во извештајот, значително забави како последица на намалените инвестиции, кои беа погодени од политичката криза. Тој, во голема мера беше движен од градежништвото, главно преку јавните инвестиции (автопати).

Фискалниот дефицит се намали, но на сметка на намалените капитални инвестиции.

– Уделот на капитални инвестиции се намали, додека тој на тековните трошења се зголеми во 2016 година, а 30 проценти од вкупните трошоци на владата се за пензии – изјави економистот во канцеларијата на Светска банка во Македонија, Бојан Шимбов.

Светска банка нотира влошување на квалитот и на квантитетот на човечкиот капитал, што ги лимитира можностите за пораст и за квалитетни работни места.

– Повеќе од две третини од 15-годишниците не поседуваат функционална писменост, односно вештини во три клучни области: читање, математика и природни науки. Македонија има најниска стапка на запишани деца во основно и во средно образование во регионот, исклучувајќи ги Босна и Херцеговина и Косово – вели Шимбов.

Главни препораки за Македонија се фискална консолидација и структурни реформи, кои ќе бидат потребни за да се стабилизира јавниот долг.

– Подобрувањето на ефикасноста на трошењето бара реформи во управувањето со јавните финансии. Елиминирањето на пречките за порастот, вклучително и за бизнис-климата, образованието, инфраструктуарата и за правосудството, се главните пораки за Македонија – додаде Шимбов.

Вработувањата од страна на државата во последните две години значително учествува во нето-креирањето на работните места.

– Тие од една страна ја намалуваат невработеноста, но од друга, бидејќи за таквите вработувања има ослободувања, влијаат врз неодржливоста на пензискиот и на здравствениот систем и потребна е темелна анализа на одржливоста – нагласи Шимбов.

Според регионалниот директор за Западен Балкан, Елен Голдстин, приватниот сектор е воздржан од инвестиции, компаниите не преземаат чекори и ризици во средини со висок ризик и потребно е државата да интервенира.

Светска банка советува на среден рок да се стави акцент на инвестициите, а помалку на тековните трошоци и развојот да се потпира на приватниот сектор.


СДСМ: Извештајот на „Фридом хаус“ покажува зошто на Македонија итно ѝ треба нова влада


Скопје, 4 април, 2017 - 15:01 (META) 

Тоа што „Фридом хаус“ во новиот извештај ја посочува Македонија како држава со најнизок степен на демократија во регионот е само потврда зашто граѓаните на Македонија избраа промени, велат од СДСМ.

Поради ова, нагласуваат од партијата, итно е потребно да се овозможи формирање на нова влада, којашто ќе обезбеди демократија во Македонија и почитување на човековите права.

„Македонија, според извештајот паднала на најниско демократско ниво од 2001 година! Земјава бележи пад во сите категории. Македонија веќе се смета за авториратен режим во однос на демократското владеење и слободата на медиумите. Се намалила независноста на судството, поради, како што се истакнува политичко влијание врз судовите и опструкции во работата на Специјалното јавно обвинителство! Има влошување на корупцијата, поради неказнивост на случаи на сериозна корупција! Поради ваквите загрижувачки тенденции, коишто ја кочат Република Македонија, мора веднаш да престанат неразумните блокади во Собранието од страна на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ. Исто така Ѓорге Иванов е должен да не штити криминалци туку да овозможи мирен трансфер на власта“, стои во соопштението на СДСМ.

Од партијата порачуваат дека ќе има нов претседател на Собранието и нова реформска влада бидејќи „така одлучија мнозинството граѓани кои избраа Македонија да биде демократија а не режим“.


Совет за етика: Медиумите најчесто грешат при проверката на вистинитоста на веста


Скопје, 30 март, 2017 - 15:43 (META) 

Дури 87 отсто од одлуките на Жалбената комисија на Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) во 2016 година се однесувале на прекршување на првиот и најважен член од Кодексот на новинарите на Македонија – проверка на вистинитоста на веста, односно на фактите. Тоа зборува дека голем број новинари како никогаш да не ја научиле основната лекција, односно дека треба да објавуваат точни и проверени информации, да обезбедат „втора страна“ и што е можно повеќе или најмалку два меѓусебно неповрзани извори.

Ова се наведува во извештајот за работата на Комисијата за жалби на СЕММ за 2016 година, кој беше презентиран на денешното редовно годишно собрание на ова самрегулаторно тело, формирано во 2014 година.

Комисијата за жалби во 2016 година донела вкупно 85 одлуки врз основа на примени жалби, од кои за девет е одлучено дека се неосновани, а кај другите е утврдено некакво прекршување на Кодексот на новинарите. Во 76 одлуки, каде е констатирано прекршување на професионалноста и на етиката, најчест нарушуван е членот 1 од Кодексот, кој се однесува на објавување точни и проверени информации, обезбедување „втора страна“ и што е можно повеќе или најмалку два меѓусебно неповрзани извори. Овој член е нарушен 66 пати или тоа прекршување е утврдено во 86,8 проценти од одлуките, се вели во извештајот.

На второ место на списокот „новинарски гревови“ во 2016 година е прекршувањето на членот 13 од Кодексот, кој вели дека новинарот треба да прави разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот. Овој член е нарушен во 54 случаи и има удел од 71,1 процент во жалбите.

Потоа следуваат прекршувањата на членот 14, според кој известувањето од политичките процеси, особено од изборите, треба да биде непристрасно и избалансирано и со професионална дистанца од политичките субјекти. Тој член бил нарушен 26 пати, а по него по број на прекршување следува членот 4, според кој новинарот треба да го назначи изворот на информацијата, но ако изворот бара да остане анонимен, новинарот ќе го зашити. Такви случаи имало 23 во минатата година.

Интересно е што изминатата година се намалиле претставките за говор на омраза во однос на годините претходно и сега случаите во кои новинарот свесно создавал информации што ги загрозуваат човековите права и слободи или говорел со јазикот на омразата или поттикнувал насилство или дискриминација се на четврто место, односно вакви прекршувања имало 17 пати.

Следува, со 14 случаи, прекршувањето на членот 16, во кој се вели дека новинарот ќе ги чува угледот и достоинството на својата професија, ќе ја поттикнува заемната солидарност и нема да го употреби својот медиум за пресметка со личности, вклучително и свои колеги.

Според тоа за какви медиуми се поднесени претставките, лидери се порталите. Потоа доаѓаат националните телевизии и на крај се весниците.

СЕММ почна со активна работа во јануари 2015 година. Основан е од 39 медиуми и новинарски органиизации, а на денешното собрание беше донесена одлука за прием на десетина нови.


ЗНМ: Советот на АВМУ ја тргнал оценката за говор на омраза на „Сител“ и на Миленко Неделковски


Скопје, 29 март, 2017 - 17:32 (META) 

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ), најверојатно под нечиј диктат, усвоил нов заклучок на извештајот за работа на АВМУ за 2016 година, не прифаќајќи ја констатацијата која била во извештајот, дека во неколку наврати на „Сител“ и во емисијата на Миленко Неделковски се користел говор на омраза, како и дека телевизиите „Алфа“ и „Нова“ континуирано ги прекршувале професионалните стандарди, обвини денеска Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ).

„Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги вчера го усвоил извештајот за работа на АВМУ за 2016 година, подготвен од стручната служба, во кој на објективен начин се претставува работата на националните телевизии од изминатата година. Врз основа на надзорт на програмата на националните телевизии, во извештајот се констатира дека неколкупати на ТВ „Сител“ и во емисијата на Миленко Неделковски, која се прикажуваше на ТВ „Канал 5“ се користел говор на омраза. Исто така, во извештајот се нотира дека има континуирано прекршување на професионалните стандарди од страна на ТВ „Алфа“ и на ТВ „Нова“. Советот, наместо да го одобри извештајот, усвоил нов заклучок, кој не се базира на анализата на стручната служба на Агенцијата, туку на личното убедување на членовите: Лазо Петрушевски, Селвер Ајдини, Миљаим Фетаи и Алма Машовиќ дека ТВ „Сител“, ТВ „Нова“, ТВ „Алфа“, ТВ „Канал 5“, „Телма“, „24 Вести“ и ТВ „Шења“, биле политички пристрасни“, е ставот на ЗНМ.

На ваквите оценки на претседателот на Советот на Агенцијата, Лазо Петрушевски, се спротивставил Зоран Фиданоски, член на Советот, кој побарал да се одбие ваков заклучок.

– Овој став е политички мотивиран и со него се сака да се стави знак на еднаквост меѓу медиуми за кои во надзорот не биле констатирани прекршувања на професионалните новинарски стандарди, со оние за кои има десетици пријави за прекршување на стандардите и констатиран говор на омраза – изјави Зоран Фиданоски, на денешната прес-конференција организирана од ЗНМ.

Фиданоски оцени дека Советот со ваквиот заклучок ја девалвира работата на стручната служба на Агенцијата и необјективно ја преставува работата на националните телевизии. Тој се сомнева дека ваквиот заклучок на Советот е донесен по нечиј политички диктат и е целосно спротивен на мисијата на Агенцијата.

Претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, ваквиот заклучок на Советот на АВМУ го оцени како непримерен и непрофесионален, со што се потврдуваат ставовите на Здружението дека медиумскиот регулатор е политизиран и партизиран.

Тој побара од Собранието на Македонија да не го усвои извештајот за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во 2016 година и да го врати на доработка, за да се избрише вештачки вградена квалификација дека сите национални телевизии биле политички пристрасни.


Комитетот за разузнавање на Сенатот ги отфрли тврдењата на Трамп дека бил прислушуван


Вашингтон, 16 март, 2017 - 21:49 (META) 

Не постојат никакви индиции дека кулата „Трамп“ била надгледувана и дека комуникациите биле следени од владата на САД, пред или по претседателските избори минатата година, соопштил денеска Комитетот за разузнавање на американскиот Сенат, јавува „Би-би-си“.

Во заедничка изјава, претседателот на комитетот, републиканскиот сенатор Ричард Бур, и неговиот заменик, сенаторот Марк Ворнер, ги отфрлиле тврдењата на американскиот претседател Доналд Трамп дека тој бил прислушуван.

„Врз основа на информациите кои ни се достапни, нема никакви индиции дека кулата „Трамп“ била предмет на надзор од кој било елемент на владата на САД, пред или по изборите“, било наведено во заедничката изјава на сенаторите Бур и Ворнер.

Портпаролот на Белата куќа, Шон Спајсер, како што пренесува „Би-би-си“, денеска изјавил дека Трамп останува на своите тврдења дека му биле прислушуваните телефоните во кулата „Трамп“ по наредба на неговиот претходник Барак Обама.

Спајсер, исто така, одбил да го прифати извештајот на Комитетот за разузнавање на Сенатот и изјавил дека „во него нема никакви наоди“.


Бројките и податоците од извештајот на СЈО


Скопје, 16 март, 2017 - 17:00 (META) 

Специјалното јавно обвинителство вчера го објави новиот шестмесечен извештај во кој бројките доста пластично го опишуваат обемот на работа на Катица Јанева и на нејзиниот тим.

Еве некои од поинтересните податоци:

brojki i podatoci od izvestajot na sjo


Судството, СЈО, НВО, МВР, бизнис-секторот билe мета на власта според Стејт департментот


Вашингтон, 4 март, 2017 - 13:02 (META) 

Неуспехот од воспоставувањее на независен и непристрасен судски систем, мешањето на власта во судството, опструкциите на работата на Специјалното јавно обвинителство, притисокот и заплашувањето на невладиниот сектор, влијанието на владејачката коалиција во приватниот бизнис и загрозувањето на слободата на говорот во медиумите се дел од забелешките нотирани, во добар дел и детално, во најновниот извештај на американскиот Стејт департмент за состојбите во Македонија за минатата 2016 година.

Судство, Јавно обвинителство и Специјално јавно обвинителство

Иако Уставот (на Македонија, н.з.), предвидува „автономни и независни“ судови, поддржан од независен и од автономен Судски совет, Стеј департментот нотира дека судството во земјава не успеало да демонстрира независност и непристрасност, со судии подложни на политичко влијание и со корупција.

Како пример за политизацијата на судството се наведува изборот на 28 нови судии на почетокот на септември од страна Судскиот совет, од кои „голем дел се перципирани како лојални на владејчката партија ВМРО-ДПМНЕ“.

„Правните експерти и аналитичари тврдат дека поддржувачи на ВМРО-ДПМНЕ доминираат во Судскиот совет и дека партијата влијае на нивото назначување“, стои во извештајот, во кој се нотира и дека бројни судии ја обвинуваат владата дека ја користи својата надлежност врз државниот буџет за да вршат контрола над судството“.

Во врска со опструкциите врз работата на Специјалното јавно обвинителство, Стејт департментот нотира дека во периодот од 2012 до 2016 година, Основниот суд Скопје 1 прифатил 99 отсто од барањата за притвор на Обвинителството за гонење на организиран криминал и корпуција, но само четири од вкупно 23 барања за притвор на СЈО се одобрени, од кои едно подоцна е отфрлено со контроверзните помилувања на претседателот Ѓорге Иванов, а три се редуцирани на домашен притвор.

„Кон крајот на арпил, претседателот на Основниот суд Скопје 1, Владимир Панчевски, назначи две нови судијки во одделот за организиран криминал и корупција на судот… Ниту една од судијките нема доволно судско искуство за да го оправда назначувањето. Двајцата судии беа назначени да работат на предмети поднесени од Специјалното јавно обвинителство…“, стои во извештајот.

Министерството за внатрешни работи и полиција

Извештајот на Стејт департментот забележува дека постојат голем поплаки за незаконска или прекумерна употреба на сила од страна на полицијата при извршувањето на нејзините должности.

„Меѓународните набљудувачи, амбасадите и локалните невладини организации укажуваат на корупција, недостиг од транспаретност и политички притисок во МВР, кои се пречка во напорите за борба против криминалот, особено против организираниот криминал“, стои во извештајот на американскиот Стеј департмент.

Медиуми и слобода на говор

Изваштајот нотира и дека голем број претставници на медиумската заедница често ја обвинуваат владата за непочитување на слободата на говор во медиумите, а ги наведува и случаите на физички напади врз новинари.

„…Четири од пет национални телевизии („Сител“, „Канал 5“, „Алфа“ и МТВ1) имаа сихнронизирано известување во корист на ВМРО-ДПМНЕ. Новинарите пријавуваат притисок за прифаќање провладини гледишта, а во спротивно се соочуваат со губење на своите работни места. Неколку новинари пријавија закани и заплашувања упатени до нив, од кои дел, наводно, доаѓаат од владини функционери. Извештаите регистираат повеќе од 30 случаи на насилно однесување од претставници на јавни институции против новинари. Овие инциденти се движат од физички напади до смртни закани, како и одземање или уништување на новинарска опрема“, се наведува во извештајот.

Економија

Стејт департементот, повикувајќи на тврдења од невладините организации, во извештајот наведува дека доминантната улога на владата создала услови за корупција во економијата, наштетувајќи им на бизнис-релациите и намалувајќи го економскиот пораст.

„Мешањето на владата во приватните бизниси е широко распространето… Според НВО, снимките (прислушуваните разговори, н.з.) покажуваат дека владата, директно или индиректно, контролира значаен дел од приватните компании и изнудува средства од нив…“, стои во извештајот.

Предвремени парламентарни избори

За изборниот ден, повикувајќи се на прелиминарниот извештај на ОБСЕ/ОДИХР, Стејт департментот нотира дека генерално бил добро спроведен, но забележува дека изборите се одвивале „во опкружување што го карактеризира недостиг од јавна доверба во институциите и во политичкиот естаблишмент и наводи за принуда врз гласачи“.

„Според ОДИХР, изборите не успеаја да исполант некои од важните укажувања на ОБСЕ за демократски изборен процес, вклучувајќи заплашување на гласачи, широко присутен притисок врз јавните службеници, купување гласови, принуда и злоупотреба на јавни ресурси“, се вели во извештајот.

НВО и „десороизација“

Стејт депарментот во извештајот забележува дека домашните и странските организации за човекови права генерално работеле без ограничувањата од владата, но нотира дека според извештатите, кон крајот на декември минатата година, даночните власти во земјава почнале инспекции во дел од невладините организации.

„Управата за јавни приходи (УЈП) почна со спроведување ревизии по изборите. Овие ревизии коинцидираа со повикот на поранешниот премиер и актуелен лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, за „десоросоизација“ на земјата, алудирајќи на ставање крај на меѓународната помош со донации за НВО. Опозициската партија СДСМ подоцна откри дека 42 членови на опозицијата кои отворено го критикувале Груевски и претходната влада, исто така биле предмет на ревизии и на истраги. Критичарите, вклучувајќи го и омбудсманот, ваквите ревизии ги оценија како ’лов на вештерки’ и ги повикаа јавните институции да не им служат на интересите на политичките партии или на нивни членови“, се додава во извештајот на Стејт департментот.