!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Почна подготовката на Законот за заштита на сведоци што го бараше СЈО


Скопје, 29 септември, 2017 - 11:18 (META) 

Министерството за правда вчера ја почнало постапката за подготовка на измените на Законот за заштита на сведоци, со кои ќе му се даде надлежност на Специјалното јавно обвинителство да учестува во постапката за заштита на сведоци, односно да бара и да предлага заштита на одредени сведоци кога тоа е неопходно за истрагата.

Ова, како што може да се види од информациијата за почеток на постапката, е и главната цел поради кои се менува Законот, бидејќи СЈО не фигурира во аткуелното законско решение. Советот за заштита на сведоци сега брои пет членови, односно судија од Врховниот суд, претставник од Јавното обвинителство од редот на замениците јавни обвинители, директорот на Управата за извршување на санкциите, претставник од МВР и раководителот на одделението во МВР.

„Целта за пристапување кон измени и дополнувања на законот е обезбедување услови за спроведување на Законот за Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите и обезбедување на целосна имплементација на начелото на автономија, односно обезбедување услови за целосна автономија во истражувањето и во гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите“, стои во информацијата на Министерството за правда.

Оттаму додаваат дека со оваа законска измена ќе се изврши усогласување на домашното законодавство со европските и со меѓународните стандарди.

Инаку, специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева, уште во јануари минатата година побара измени во Законот за заштита на сведоци, кои по 10 месеци, односно во октовмри, на предлог на тогашната опозиција, се најдоа во Собранието, но не беа поддржани од тогашното парламентарно мнозинство на ВМРО-ДПМНЕ.

Вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи, на крајот на август годинава, на прес-конференција за спроведените реформи од првиот дел на планот „3-6-9“, брифираше дека се доцни со дел од мерките, посочувајќи дека Министерството за внатрешни работи „сè уште не почнало со подготовката на новиот предлог-закон за заштита на сведоци и сè уште нема точно поделени ингеренции со Министерството за правда“.

Наредниот ден од МВР преку соопштение информираа дека Министерството ги исполнува обврските од планот „3-6-9“ и дека текстот на предлог-законот за заштита на сведоци е подготвен.

Како што може да се види на владината интернет-страница „Енер“, временската рамка за подготвување на предлог-законот е од 28 септември до 31 октомври 2017 година.


Хелсиншки: Законот за минимална плата не гарантира дека работниците ќе ја добијат


Скопје, 20 септември, 2017 - 13:08 (META) 

Хелсиншкиот комитет за човекови права денеска изрази загриженост од измените на Законот за минимална плата бидејќи, иако таа е зголемена на 12.000 денари, сепак, во законот и понатаму остануваат одредбите за исполнување на нормиран учинок како услов за исплата на минималната плата.

Поради ова, велат од Хелсиншки, Законот не нуди гаранција дека работниците од сите сектори ќе ја остваруваат законски пропишаната минимална плата и остава простор за манипулации, притисоци и за злоупотреби од работодавците.

Оттаму бараат Законот за минимална плата итно да биде изменет и од него да бидат отстранети одредбите за нормиран учинок.

„Секторите каде што треба да се утврди нормираниот учинок и каде се наоѓа најголемиот процент на работници кои остваруваат минимална плата, како текстилната, кожарската, чевларската, рударската индустрија, се всушност сектори каде се јавуваат најголемите прекршувања на работничките права. Константниот мобинг, прекршувањето на работничките права во однос на работното време, користењето денови од одмор, работа за време на неработни денови и празници, неисплаќањето на додатоци на плата, исплата на плата на рака, враќање на дел од платата на работниците, потпишување бланко-документи од страна на работниците, работа во лоши хигиенско-санитарни и безбедносни услови, неефикасноста на инспекцискиот надзор се само дел од проблемите со кои се соочуваат работниците во овие сектори“, стои во соопштението од Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Оттаму посочуваат дека законските измени не утврдуваат прецизни одредби што значи „соработката на работодавецот со работниците“ при утврдувањето на нормираниот учинок. Како дополнително загрижувачки ги истакнуваат тврдењата на Синдикатот за индустрија, енергетика и рударство дека текстот на измените на законот кој бил усогласен на јавна расправа и потврден на Економско-социјалниот совет на 18 јули годинава од страна на трите социјални партнери, воопшто не содржел одредби со кои се предвидува и се дефинира нормираниот учинок.


Шилегов: Со измените на Изборниот законик, Беса ќе стане дел од ДИК


Скопје, 11 септември, 2017 - 16:11 (META) 

Петре Шилегов, пратеникот од редовите на СДСМ во Собранието, денеска на прес-конференција соопшти дека парламентарните политички партии постигнале договор да се измени Изборниот законик, односно да може претставник на Беса да седне на столчето во ДИК наместо претставникот на ДПА.

Според измените, составот на ДИК ќе се усогласува со пратеничките групи во Собранието, односно со воведените одредби ќе може да се разрешат политичките претставници во ДИК.

– Во составот на ДИК се двајца претставници од најголемата владејачка партија, еден претставник од втората владејачка партија, двајца претставници од најголемата опозициска партија и еден претставник од втората по големина опозициска партија, во случајот претставник што ќе треба во понатамошниот дел, пред почнување на изборната постапка, да го именува Движењето Беса. Тоа е суштината на овие измени. Во претходниот текст на Изборниот законик не постоеја одредби со кои Собранието можеше по пат на разрешување и именување да изврши ваква усогласеност на составот на ДИК, па имавме конфликт во делот што кажува како е составена ДИК, односно кои се нејзините претставници. Де факто, по завршувањето на изборите на 11 декември, составот на ДИК беше спротивен на резултатите од изборите – рече Шилегов.

По ова се очекува да следува разрешување на Бедредин Ибраими како член на ДИК предложен од ДПА.


Гумените куршуми се исфрлаат од употреба, МВР подготвува измени на Законот за полиција


Скопје, 1 септември, 2017 - 12:33 (META) 

Министерството за внатрешни работи подготвува измени на Законот за полиција со кои, меѓу другото, се исфрлаат од употреба, односно полицијата нема да може да ги користи гумените куршуми и електричните парализатори како средства за разбивање толпа и насилни протести.

Гумените куршими и електричните парализатори станаа дел од опремата на полицијата со измените на Законот за полиција што Собранието со 59 гласа „за“ ги изгласа во март 2015 година. Според тогашните измени, списокот на средства за присилба што може да ги користи полицијата при нарушен јавен ред и мир предвидува употреба на физичка сила, полициска палка, електричен парализатор, хемиски средства, гумен куршум, службени кучиња, специјални возила за јавен ред и мир и пиротехничко-експлозивни средства.

Со новите измени, кои се подготвуваат, членот 91 од Законот за полиција, во кои е уредена употребата на овие средства, е поделен во два става. Во првиот се наведува дека „во случај кога се воспоставува нарушен јавен ред и мир во поголем обем, може да се употребат средствата за присилба и тоа: физичка сила, полициска палка, средства за врзување лица (лисици), уред за присилно запирање возила и службено куче“.

Во ставот 2 се додава дека „покрај средствата за присилба од ставот 1, може да се употребат и специјални возила за јавен ред и мир, пиротехничко-експлозивни средства и хемиски средства“.

Гумените крушуми и електричниот парализатор не се дел од средствата за присилба, односно се исклучуваат од употреба.

Со новите измени се пополнува и дупката во актулениот Закон, околу тоа кој може да издаде наредба за употреба на средствата за присилба.

„Од страна на експертите беше забележано дискреционо право на полициските службеници при примената на овие средства за присилба и недостиг од одредби со кои се уредува рангот на полициски службеник кој ја одобрува употребата на наведените средства за присилба“, стои во образложението на предлог-законските измени.

Според нив, физичка сила, полициска палка, лисици, уред за присилно запирање возила и службено куче, ќе можат да се употребат „само по наредба на полицискиот службеник кој ја раководи акцијата“, додека за употреба на специјалните возила, притотехничките и хемиските средства, наредба може да даде исклучиво „директорот на Бирото за јавна безбедност или од него овластено лице“.

Инаку, воведувањето на гумените куршуми и на електричните парализатори во 2015 година, во време на тешка политичка криза и протести по објавувањето на прислушуваните разговори од страна на тогаш опизицискиот СДСМ, наиде на жестоки реакции во јавноста.

Тогашното раковдство на МВР ги бранеше ваквите мерки со образложение дека полицијата мора да располага со средства за да се спротивстави на насилството и дека не е добро што има многу полицајци со повреди.

Гумените куршуми особено станаа актуелни откако поранешната директорка на Театар „Комедија“, Јелена Жугиќ, повика на користење на вакви куршуми против демонстрантите од „Шарената револуција“.

„Доста е! Зошто државните институции не ги бранат општествените добра! Каде се гумените куршуми!“, напиша Жугиќ лани во мај, на социјалната мрежа „Фејсбук“, но по жестоките реакции го избриша статусот.

jelena zugic kursumi

 


Инженерите и архитектите бараат законски измени за градбите и за овластувањата


Скопје, 21 јули, 2017 - 14:09 (META) 

Подготовка за измени и за дополнување на Законот за градење и на Законот за просторно и урбанистичко планирање за подобрување на инвестиционата клима за домашните компании во Македонија и измени и дополнувања на Законот за градење во делот на категоризација на градбите заради зголемување на квалитетот на инженерските услуги, беа тема на разговор на денешната средба меѓу претседателот на Комората на овластени архитекти и овластени инженери (КОАИ), професор д-р Миле Димитровски, и министерот без ресор задолжен за подобрување на инвестиционата клима за домашните компании, Зоран Шапуриќ.

– Тоа се промени кои ги бараме долго и се однесуваат на категоризацијата на градбите, издавањето и категоризацијата на овластувањата, нивна категоризација според спецификите на образованието по Болоња, мислење за сеизмичка и друга отпорност… Тоа не се драматични промени, туку подобрување на сегашниот закон, кој нам и на фирмите ќе ни олесни и ќе го зголеми квалитетот на инженерските услуги. Сметаме дека подобрувањето на квалитетот на инженерските услуги ќе ја подобри инвестициската клима – вели претседателот на КОАИ, Миле Димитровски.

Министерот Шапуриќ дава целосна поддршка за работата на Комората, особено во однос на воведувањето континуирана професионална обука на членството и меѓународната соработка со соседните држави и пошироко, со што, како што вели, може да се подобри инвестиционата клима за домашните компании.

– Како министер давам целосна поддршка на сите активности во насока на подобрување на законските решенија опфатени со Законот за градење и со Законот за урбанистичко и просторно планирање. Затоа, сите институционално подготвени предлози од Комората ќе ги прегледаме и ќе ги движиме низ процедурите на системот, заедно со надлежното Министерство за траспорт и врски – вели Шапуриќ.

На средбата, освен претседателот на Комората и министерот Шапуриќ, присуствуваа триесетина раководители на професионални одделенија, членови на професионалнои оделенија за урбанизам, архитектура, градежништво, машинство, електротехника. Димитровски ја презентираше Комората и нејзината програма за работа во 2017 година.


Собранието денеска ќе го укинува екстерното и ќе го продолжува мандатот на општините


Скопје, 1 јуни, 2017 - 9:36 (META) 

Собранието за денеска има обемна програма за работа, бидејќи покрај изборот на собраниските комисии, ќе решава и за предлог-закони за да се продолжи мандатот на градоначалниците и на советите на општините, како и за укинување на екстерното тестирање.

Продолжувањето на мандатите на општинските татковци и совети ќе се прави со предлог-закон за изменување и за дополнување на Изборниот законик по скратена постапка. Предлогот е поднесен од Оливер Спасовски, Ејуп Аљими, Африм Гаши и од Весел Мемеди.

Екстерното тестирање ќе се укине со изменување и со дополнување на законите за основното и за средното образование, како и на законот за наставници во основните и во средните училишта. Сите три закони се поднесени од коалицијата на СДСМ.


Трајановски: Итно да се донесат законските измени и да се распишат локалните избори


Скопје, 15 мај, 2017 - 19:05 (META) 

Градоначалниците на општините во Македонија од утре ќе работат без мандат, изјави денеска по состанокот на Заедницата на единиците на локалната самоуправа, претседателот на ЗЕЛС и градоначалник на Град Скопје, Коце Трајановски. Тој упати барање до политичките партии во Собранието на Македонија што поскоро да ги донесат законските решенија за нивно функционирање до следните избори.

– Со оглед на тоа што има различни толкувања од професори или институции за тоа дали градоначалниците можат да продолжат да функционираат или не, ние, како ЗЕЛС, за да бидеме сигурни и да нема поделеност, бараме од Собранието што побргу да се состане и да ги донесе измените на Законот за избори и на Законот за локална самоуправа со што ќе се распишат следните локални избори – изјави Трајановски.

Тој го поздрави договорот помеѓу политичките партии за одредување на датумот на локалните избори и додаде дека секој поминат ден без решение им нанесува голема штета на локалните власти.

Според Трајановски, со овој „правен вакуум“ ќе бидат доведени во прашање функционирањето на градинките, основните и на средните училишта, културните институции, противпожарната бригада и на администрацијата, кои зависат од блок-дотации.


Каде да (не) се бега: Екстрадиција имаме само со Италија, Србија, БИХ, Хрватска и Црна Гора


Скопје, 6 мај, 2017 - 11:21 (META) 

Македонија досега има склучено билатерални договори за екстрадиција на сопствени државјани со пет држави. Последниот ваков договор беше постигнат со Италија во јули минатата година, а информациите од Министерството за правда беа дека во тек се преговори за постигнување вакви договори и со други држави од регионот и од Европска Унија.

Инаку, ваквите билатерални договори, меѓу другото, оневозможуваат злоупотребата на двојно државјанство од страна на лица кои сториле кривично дело. Според договорите, не постои правна пречка македонски државјанин кој поседува и државјанство на некоја од овие пет држави да биде екстрадиран во земјава, доколку е осомничен, особено за организиран криминал и за корупција.

До пред шест години, Македонија не можеше да предаде сопствени државјани на друга држава, бидејќи тоа не го дозволуваше членот 4, став 2 од Уставот.

Измените на Уставот беа направени во 2011 година, а постапката ја спроведе Министерството за правда на чело со тогашниот министер Михајло Маневски. Образожението беше токму да ѝ се застане на патот на злоупотребата на двојното државјанство за избегнување на правдата. Тој беше иницијатор и за склучување на билатералните договори за екстрадиција со Србија, Хрватска и со Црна Гора.

Во постојната одредба од членот 4, став 2 од Уставот на Република Македонија е пропишано дека на државјанин на Република Македонија не може да му биде одземено државјанството, ниту да биде протеран или предаден на друга држава. Оваа одредба во делот ’или предаден на друга држава’ претставува пречка за склучување билатерални договори со кои ќе биде уредена можноста за предавање на државјанин на Република Македонија на друга држава заради водење кривична постапка за сторено кривично дело од областа на организираниот криминал и за предавање на државјанин на друга држава за сторено кривично дело во Република Македонија. Сè почести се појавите, ивршители на тешки кривични дела од областа на организираниот криминал да го избегнуваат кривичното гонење и извршувањето на кривично-правните санкции, злоупотребувајќи го начелото за забрана за предавање на сопствени државјани на други држави за да ги задржат приносите од казнените дела. Со тоа се доведуваат во прашање превентивната и репресивната функција на казненото право и меѓународната и регионална соработка за спречување на овој најтежок криминал и обврските на државата од меѓународните инструменти

(Михајло Маневски во дел од својот говор пред пратениците во Собранието за измените на Уставот, во кој со додавањето на амандманот 32 се овозможи екстрадицијата на сопствени државјани)

Сепак, во практика, билатералните договори не секогаш се покажаа како ефикасни. Таков е случајот со поранешниот директор на Царинската управа, Драган Даравелски, кој благодарение на српското државјанство речиси две децении избегнува екстрадиција во Македонија, каде е осуден за тешки малверзации додека беше директор на Царината, во периодот од 1999 до 2002 година, за време на владата на Љубчо Георгиевски. Во март минатата година, Даравелски беше уапсен од српската полиција во Белград врз основа на потерницата од македонските власти. Оттаму беше соопштено дека е прифатено и барањето за негова екстрадиција, но по неколку часа дојде информација дека српското министерство за правда го повлекло решението за екстрадиција.

Основниот суд во Приштина на 29 октомври минатата година донел одлука со која не се дозволува екстрадиција на двајцата првообвинети за случајот „Монструм“, Африм Исмаиловиќ и Алил Демири, кои се осудени на доживотни затворски казни за петкратното убиство што се случи на Велики четврток, во април 2012 година, кај Смиљковско Езеро во близина на Скопје.

Благодарение на двојното државјанство, македонско и бугарско, долги години правдата ја одбегнуваат и стечајниот управник Владимир Тамбурковски, како и поранешниот министер за здравство, Владо Димов.

Последната екстрадиција во Македонија беше на новинарот и сопственик на порталот „Буревесник“, Зоран Божиновски, осомничен во случајот „Шпион“. Тој на 21 април минатата година, беше уапсен во Нови Сад и неколку часа подоцна беше екстрадиран во земјава. Божиновски беше уапсен и во ноември 2013 година во Нови Сад, по потерница преку Интерпол, и помина повеќе од една година во екстрадициски притвор, по што беше пуштен да се брани од слобода со одлука на српскиот апелациски суд.


Рибарев: Нема да има промена на судиите за предметите што се во тек


Скопје, 4 мај, 2017 - 20:11 (META) 

Во Основниот суд Скопје 1 денеска се одржал колегиум на судиите на кој в.д. претседателот на судот, Стојанче Рибарев, ги известил колегите дека со новиот годишен распоред за работа, помеѓу судиите ќе бидат прераспределени само прекршочните предмети за кои сè уште не е закажно судење, соопштија од судот.

Сите други предмети, соопштил Рибарев на колегиумот, за кои процедурата веќе тече, „ќе ги завршат судиите кај кои тие се распоредени и по кои постапуваат, со што нема да има никакво непотребно одолжување на предметите и штетни последици за странките“.

„Истовремено претседателот на судот ги извести судиите дека поради промена на околности, односно промена на бројот на предмети и заминувањето на одредени судии во пензија, ќе почне измена и дополнување на постојниот распоред за работа на судот, во кој ќе бидат земени предвид и забелешките на судиите во однос на распоредот“, се додава во соопштението.


Собирањето потписи за лицата со посебни потреби продолжува во другите градови


Штип, 24 април, 2017 - 14:15 (META) 

Денеска до пладне во Штип, 600 граѓани се потпишаа во книгите за собирање потписи за измена на закони и на подзаконски акти за соодветни права на децата со посебни потреби.

Претседателот на здружението „Сплотени срца“, Зоран Мијалков, кој е и татко на дете со посебни потреби, изјави дека очекува акцијата да се интензивира.

– Денеска и утре ќе се постават книги за потписи во сите градови и села. Им благодариме на граѓаните, кои масовно нè подржуваат секаде во земјава – рече Мијалков.

Претставниците на здруженијата што ги обединуваат лицата со посебни потреби очекуваат неделава да бидат повикани на средба со претставници на повеќе министерства.

Тие очекуваат да почнат со преговори за бараните законски измени, со кои ќе се олесни животот на лицата со посебни потреби и нивните семејства.

Овие здруженија бараат корекции во неколку закони или промена на формулацијата на одредбите, со кои правата на лицата со посебни промени и практично ќе можат да заживеат.