Избирачкиот список е добра основа за фер и веродостојни избори, смета Чичаковски


Скопје, 8 октомври, 2017 - 12:40 (META) 

Избирачкиот список е во согласност со правната рамка, а постојната методологија за негово водење и ажурирање го рефлектира степенот на точност на податоците добиени од релевантните институции и сите актери вклучени во изборниот процес сметаат дека е добра основа за спроведување фер и веродостојни избори, вели претседателот на Државната изборна комисија, Александар Чичаковски, во интервју на „Радио Слободна Европа“.

Тој рече дека до ДИК се доставени само триесетина барања за запишување, промени или бришење на податоци во избирачкиот список и дека одлуката за заклучување на избирачкиот список е донесена на јавна седница на која биле повикани сите медиуми, релевантните институции и акредитираните набљудувачи.

– Одлуката е објавена на веб-страницата на ДИК и достапна е за сите граѓани. Има одредени забелешки, ги гледаме и ние од страна на одредени експерти, но јас лично сметам дека постојната состојба на избирачкиот список ја рефлектира правната рамка и степенот на точност на податоци што ги добивме од релевантните институции – вели Чичаковски.
Во однос на обвинувањата од опозициската ВМРО-ДПМНЕ дека дел од ДИК работи во интерес на владејачката партија, Чичаковски е дециден дека изборот и именувањето на изборната администрација се вршат врз основа на утврдена методологија и податоци добиени од надлежното Министерство за информатичко општество и администрација. Тој истакнува дека досега немаат добиено приговори и забелешки од ваков тип.

– Ако има одредени забелешки во однос на пристрасност на постапувањето, тие треба да бидат документирани и доставени до ДИК за да може соодветно да постапиме – вели Чичаковски.


На локалните избори право на глас ќе имаат 1.814.644 граѓани


Скопје, 27 септември, 2017 - 18:36 (META) 

Право на глас на претстојните локални избори што ќе се одржат на 15 октомври, ќе имаат 1.814.644 гласачи, соопшти денеска Државната изборна комисија (ДИК), по заклучувањето на избирачкиот список и по извршените промени што произлегоа од јавниот увид.

Во изводите од избирачкиот список се запишани 1.735.682 гласачи, 77.071 избирач се на привремена работа или престој во странство, 1.882 за време на изборите ќе се наоѓаат на издржување казна затвор или во притвор, а девет гласачи се запишани како внатрешно раселени лица.

Шестите локални избори во Македонија, на 15 октомври, ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје.

Вториот круг на изборите е закажан две недели подоцна, односно на 29 октомври.


Гловер: Избирачкиот список не е финализиран, ќе набљудуваме сè што е поврзано со него


Скопје, 24 септември, 2017 - 10:57 (META) 

„За изборите да бидат регуларни, постои сеопфатна законска рамка, но се разбира дека зависи и од луѓето кои учествуваат во изборите, властите, општините и од Државната изборна комисија. Ние ќе набљудуваме како ќе ја спроведуваат таа рамка“, вели шефицата на мисијата на ОБСЕ/ОДИХР во Македонија, Одри Гловер, во неделното интервју на „Радио Слободна Европа“.

На прашањето дали избирачкиот список е доволно прочистен, таа вели дека тој е важен, бидејќи ОБСЕ/ОДИХР веруваат во еднаквото и универзално право на глас и тоа е нешто што внимателно го набљудуваат.

„Избирачкиот список сè уште не е финализиран и, како што кажав, и тоа ќе го набљудуваме бидејќи за избирачкиот список имавме забелешки во минатото. Затоа многу внимателно ќе следиме сè што е поврзано со ова прашање“, изјави Гловер.

Таа информираше дека во тимот на ОБСЕ/ОДИХР имаат 16 луѓе кои ќе останат во главниот град, а ќе имаат и набљудувачи кои ќе дојдат пред изборите.

Изборната кампања за локалните избори на 15 октомври почнува утре.


Заврши увидот во избирачкиот список


Скопје, 10 септември, 2017 - 10:20 (META) 

На полноќ истече рокот за јавниот увид во избирачкиот список за локалните избори 2017. Граѓаните тоа можеа да го направат електронски или во просториите на Државната изборна комисија (ДИК) во Скопје и во подрачните оделенија.

Според роковникот на изборни дејства на ДИК, во рок од пет дена по завршување на јавниот увид, Комисијата треба да го достави избирачкиот список до политичките партии кои, пак, во рок од пет дена треба да ги достават своите забелешки до ДИК.

По поднесените барања, ДИК одлучува во рок од три дена, а против решението на ДИК, политичките партии може да поднесат тужба до Управниот суд во рок до 24 часа од приемот на решението. Управниот суд е должен да одлучи во рок од 24 часа од приемот на тужбата.

Избирачкиот список во кој се извршени сите промени од јавниот увид, ДИК го заклучува најдоцна 14 дена по завршениот јавен увид, односно најдоцна до 24 септември. Заклучениот избирачки список ДИК го потпишува најдоцна 15 дена пред денот на одржување на изборите.


Увид во избирачкиот список може да се направи до полноќ


Скопје, 9 септември, 2017 - 16:31 (META) 

На полноќ истекува рокот за јавниот увид во избирачкиот список за локалните избори, закажани за 15 октомври годинава. Увидот се врши во подрачните одделенија и канцеларии на Државната изборна комисија (ДИК), како и на веб-страницата на ДИК.

Според Комисијата, до 6 септември увид во избирачкиот список во подрачните одделенија и канцеларии на ДИК во земјава извршиле 20.081 граѓанин, а преку веб-страницата 148.538 граѓани ги провериле своите податоци.


Увид во избирачкиот список направиле 148.538 граѓани


Скопје, 5 септември, 2017 - 13:49 (META) 

Потребниот број потписи за поднесување независна кандидатура собрале 27 листи на кандидати за градоначалник и 47 листи на кандидати за членови на совети, информираа денеска од Државната изборна комисија.

– Потписи за листи на кандидати за градоначалници се собрани за 22 општини, а потписи за листи на кандидати за советници се собрани во 27 општини. Рокот за поднесување кандидатури истекува на 14 септември на полноќ. Листите се поднесуваат до надлежната општинска изборна комисија – изјави Љупка Гугучевска, портпаролка на ДИК, додавајќи дека досега никој официјално нема поднесено кандидатура.

Од ДИК потсетуваат дека јавниот увид во избирачкиот список трае до 9 септември.

– Вкупно 18.804 граѓани извршиле увид во подрачните единици на ДИК. Комисијата донесе 14 решенија за запишување во списокот, седум за бришење од избирачкиот список и 19 за промена на податоците. На веб-апликацијата на ДИК вкупно увид извршиле 148.538 граѓани – додаде Гугучевска.


ДИК: Избирачкиот список на јавен увид од утре, не се внесени 11.346 граѓани


Скопје, 20 август, 2017 - 17:14 (META) 

Избирачкиот список од утре ќе биде ставен на јавен увид и во него има запишано 1.816.127 гласачи, а не се внесени 11.346 граѓани, беше соопштено на денешната седница на Државната изборна комисија (ДИК) на која се разгледуваше извештајот за утврдување на состојбата со избирачкиот список за негово ставање на јавен увид за одржување на локалните избори на 15 октомври.

Најголемиот број од лицата кои не се внесени во списокот немаат живеалишта (7.107 ), дел се избришани од подрачните одделенија по основ на смрт, нераспределени има 1.418 лица, на 672 им е регистрирано поништено живеалиште итн.

„Јавниот увид започнува утре и сите граѓани кои што сметаат дека треба да бидат запишани, а не се во избирачкиот список, со важечка лична карта или патна исправа треба да отидат до нашите подрачни одделенија и да поднесат документи со кои може да се запишат“, изјави членот на ДИК од ВМРО-ДПМНЕ, Силвана Бонева.

Членот на ДИК од СДСМ, Виолета Дума рече дека презентираните бројки не се конечни. Од ДИК велат дека по целокупното завршување на целата постапка за јавниот увид, тогаш веќе ќе се добијат точните податоци кои ќе бидат основ за формирање на избирачкиот список

Увидот во избирачкиот список ќе трае до 9 септември, а треба да биде заклучен на 24 септември.


ДИК на седница го разгледува извештајот за состојбата во избирачкиот список


Скопје, 20 август, 2017 - 14:20 (META) 

Државната изборна комисија денеска ја одржува 128. седница на која треба да го разгледа и усвои извештајот за утврдување на состојбата во избирачкиот список, за ставање на јавен увид а по повод одржувањето на локалните избори на 15 октомври, информираат од таму.

На седницата исто така треба да се разгледа и усвои предлогот за јавен повик за сите граѓани, за вршење на јавен увид во избирачкиот список.

На дневен ред и е разгледување и освојување на предлог-одлука за отворање на канцеларии на ДИК во седиштата на единиците на локалната самоуправа каде ќе се спроведува јавниот увид и собирањето на потписи за поддршка на листи на кандидати.


Да се вложат максимални напори изборите да бидат фер и демократски, бара „Цивил“


Скопје, 6 август, 2017 - 15:58 (META) 

„Цивил“ – Центар за слобода по повод распишувањето на локалните избори, потсетува дека институциите и учесниците во изборната трка мораат до максимум да ги почитуваат демократските стандарди за спроведување слободни избори.

Од досегашното набљудување, од „Цивил“ забележале дека предизборната кампања е почната далеку порано, пред датумот на нивното официјално распишување и оттаму ги потсетуваат политичките партии дека според Изборниот законик, кампањата трае 20 дена пред денот на изборите.

„Повеќепати предупредивме дека општинските ресурси се злоупотребуваат во изборен контекст. Политичката корупција, националистичката реторика, притисоците врз гласачкото тело и низа други појави се нотирани низ целата земја. Овие состојби се особено видливи во медиумите и на социјалните мрежи. Реформите и демократизацијата на земјата се наоѓаат на самиот почеток, така што не може да се очекува од нив да профункционираат за толку кратко време, но мора да се вложат максимални напори и политичка волја на сите засегнати страни, изборниот процес да биде слободен, фер и демократски“, велат од невладината организација.

Од „Цивил“ сметаат дека избирачкиот список останува да биде голем предизвик за ДИК бидејќи јавноста нема доверба во него и потсетија дека за време на парламентарните избори мината година, илјадници граѓани не можеле да го остварат своето гласачко право.


ДИК објави јавен повик за проверка на податоците во избирачкиот список


Скопје, 12 мај, 2017 - 12:31 (META) 

Државната изборна комисија испрати јавен повик за проверка на податоците во избирачкиот список. Според измените и дополнувањата на Изборниот законик од 2016 година, на секои шест месеци ДИК јавно ги повикува граѓаните да извршат увид во своите податоци.

„Се повикуваат сите заинтересирани граѓани на Република Македонија, кои сакаат да извршат увид во своите податоци во избирачкиот список и доколку сметаат дека е потребно, да побараат измена, дополнување или бришење на податоците во истиот. Избирачкиот список кој се става на јавен увид е направен со податоци на граѓаните кои заклучно со 1 февруари 2017 година, станале полнолетни“, информираат од ДИК.

Јавниот увид може да се изврши на официјалната веб-страница на Државната изборна комисија и во подрачните одделенија и канцеларии на ДИК.

Барањата за измена, дополнување или бришење на податоците во избирачкиот список, граѓаните ги поднесуваат во подрачните одделенија и канцеларии на Државната изборна комисија.