Општина Свети Николе не се согласува регионалната депонија да биде таму


Штип, 19 декември, 2018 - 15:06 (META) 

Куманово е предлог-општина за седиштето на новата регионална депонија, каде ќе се транспортира сметот од 18 општини од Источна и Североисточна Македонија.

Проектот на кој се работи веќе осум години, предвидува со 34 милиони евра од ЕУ, да се гради депонија со фабрика за преработка на отпад на пасиштата во близина на Свети Николе, додека седиштето на јавното претпријатие да биде во Куманово. Со ова не се согласува Општината Свети Николе.

Аргументите на оваа општина се дека треба да се промени локацијата кај Богословец, бидејќи на сега предвидената локација се зафаќа простор што го користат земјоделците. Освен тоа, ако веќе се носи сметот од четвртина Македонија во Свети Николе, тогаш и седиштето на регионалното јавно прептријатие треба да биде во оваа општина. Вчера попладне на заеднички состанок во Штип се разговараше за проблемот со седиштето на јавното претпријатие.

– Во неколку наврати по мое инсистирање имавме состаноци со Министерството за животна средина и Делегацијата на ЕУ во Скопје и се договоривме сите тие недоразбирања да ги надминеме. Беа посочени сите недостатоци што се предложени од претходното општинско раководство и се сложивме преку еден транспарентен однос граѓаните и земјоделците бидат запознати околу депонијата, да се реагира што побргу од страна на Министерството за животна средина, но и Министерството за транспорт и врски, бидејќи оние патишта кои што водат кон таа депонија моментално треба да поминуваат низ градот Свети Николе. Се надеваме дека овој проблем ќе биде надминат“, изјави Сашо Велковски, градоначалник на Свети Николе.

Градоначалниците се договорија во тоа дека активностите околу депонијата мора да се интензивираат, затоа што се ближат роковите дадени со проектот. До сега не е ништо направено и освен изработената техничко-правна документација ништо друго не е ништо направено.

– Најважно е сега да се формираат регулаторните тела, регионални центри по еден во двата региони, како и тело кое што ќе го води тој регионален систем за да може сите проекти што се изработени и да се реализираат – рече Живка Михајлова, раководител на стручната служба за регионалната депонија.

Од Источно-планскиот регион, што го води овој проект од 2009 година, сметаат дека доцна е да се менува локацијата туку сега треба да се разговара за конкретни активности. Нема многу време, бидејќи депонијата треба да се отвори во 2020 година.

Градоначаниците одлуката за седиштето на регионалното претрипјатие ја одложија за следен состанок, заеднички на Источниот со Северо-источниот плански регион и да се одбере меѓу Штип, Свети Николе и Куманово. Градоначалниците не се согласуваат со инсистирањето на општина Куманово седиштето на телото што ќе управува со регионалната депонија,да биде таму, врз основа на тоа што таму имало најмногу отпад за депонирање. Куманово веќе има пет општински јавни претпријатија и сите работат со загуба, беа дополнителните аргументи.


Истражување: На Источна Македонија ѝ недостигаат 190 лекари


Штип, 9 ноември, 2018 - 14:39 (META) 

Голема е разликата на износот што 11-те општини од Источна Македонија го трошат за работи во функција на граѓаните, а за кои се неопходни јавни набавки. Најмногу пари по жител во периодот 2013-2016 година инвестирала Општина Македонска Каменица – 42.000 денари, на второ место е Општината Карбинци со 31.000 денари по жител, додека најмалку Општина Виница, со 5.677 денари. Ова е резултатот од анализата на Здружението на граѓани „ИНИ“ од Виница, што денеска беше презентирана во Штип.

Оваа анализа го опфаќа и текот на легализација на дивоградбите, при што од „ИНИ“, на база на добиените податоци, утврдиле дека секое второ домаќинство пријавило дивоградба, но обработени се помалку од половината барања, односно 43,5 отсто. Постапката за легализација во 11-те општини е завршена за 17.000 дивоградби.

Тодор Цонев, кој го презентира истражувањето направено во рамките на проектот „Партнерство за добро владеење“, констатира дека никој од власта досега не проговорил за ефектите од легализацијата на дивоградбите.

– Исто така, прашање е и зошто општините не реагирале додека во изминатите години се граделе дивоградбите, имајќи предвид дека, само според наша проценка, изгубени се околу 20 милиони евра за комуналии. Овие средства требаше да се слеат во општинските каси – заклучува Цонев.

Со истражувањето е утврдено и дека на Источна Македонија ѝ недостигаат 190 лекари за да се задоволи европскиот просек од 3,4 лекари на 1.000 жители. Во моментов за здравјето на граѓаните во 11-те општини се грижат 443 лекари или 2.5 лекари на 1.000 жители.

Ова истражување го вклучува алармот за скорешен недостаток на специјалисти, по заминувањето на тие што сега се пред пензија. Вознемирува и фактот дека со години наназад се кршел законот, па во Управните одбори на општинските претпријатија се поставувале лица со средно образование, односно со несоодветни квалификации. Тоа ги направило управите неефикасни и неквалификувани за улогата што ја добиле благодарение на партијата, се вели во анализата.


Пожарите ја опустошија шумата во Источна Македонија


Штип, 16 октомври, 2018 - 14:42 (META) 

Долготрајниот сушен период во Источниот регион, без капка дожд последниот месец го следеа два големи пожари. Огнот голтна над два хектари квалитетна борова шума во беровско, а изминатиот викденд пожарникарите гаснеа оган на над 10 километри шума во кочанско.

Два дена гореше шумата во месноста „Паркачо“, што се наоѓа меѓу беровските села Смојмиорво и Чифлик. Ветерот уште толку ја усложнуваше работата на пожарникарите, на кои им се придружија и вработените од Шумско стопанство и жителите. Првичните сомневања се дека е можно пожарот да е подметнат, но не се исклучува и случајно да била зафатена шумата по палењата на стрништата од страна на земјоделците. Надлежните повторно упатија апел да не се палат стрништа, особено во вака сушен период, кога огнот лесно се шири.

Пожарникарите од Кочани два дена гаснеа пожар кај кочанското село Пресека. Зафатени се над 10 хектари со даб, бука и бор. По 12 часа гаснење, поради непристапен терен, прекинато е со гаснење и продолжено наредниот ден. Командирот на Територијалната противпожарна единица, Благој Паунов рече дека пожарот е дело на човечки фактор и голема е веројатноста да бил подметнат, што е предмет на истрага.

Во период на подготовка за зима, голема е побарувачката на огревно дрво. Не ретко граѓаните се одлучуваат да купат од дрвокрадци, кои кубик дрво нудат за цена пониска од 1.000 денари.


Почуствуван земјотрес во Источна Македонија


Пехчево, 22 мај, 2016 - 16:48 (META) 

По четирите земјотреси кои вчера вечер го потресоа југозападниот дел на Македонија, во текот на ноќта биле регистрирани уште неколку послаби земјотреси во земјава и регионот, пренесува „Телма“.

По полноќ потрес бил регистриран во близина на Ресен и кај кичевското село Другово. Денеска претпладне земјорес бил почуствуван во Источна Македонија.

Епицентарот на земјотресот бил на 39 километри од Пехчево, во близина на градот Сандански во Бугарија. Потресот бил почуствуван и во Делчево.