Хан и Димитров во Лондон ќе говорат што носи следната деценија за Западниот Балкан


Лондон, 3 јули, 2018 - 15:53 (META) 

На маргините на Лондонскиот самит, кој ќе се одржи в понеделник и вторник во Четам хаус, британскиот Кралски институт за меѓународни односи, ќе се одржи и трибина на темата „По Берлин: Што носи следната деценија за Западниот Балкан?“.

Трибината заеднички ја организираат Четам хаус, Европскиот фонд за Балканот и Генералниот директорат за добрососедски и преговори за проширување при Европската Комисија.

Високи функционери од ЕУ, како и експерти од Европа и регионот, ќе дискутираат за иднината на Берлинскиот процес, како и на влијанието на Русија, Турција и САД во регионот.

Воведните зборови на првиот панел ќе ги дадат еврокомесарот Јоханес Хан и македонскиот министер за надворешни работи Никола Димитров. На него ќе се дискутира за напредокот на Берлинскиот процес и за перспективите и можностите за регионот, но и пропустите во процесот. Дискутантите ќе се осврнат и на прашањето како ЕУ да ја подобри комуникацијата со граѓаните и политичките елити во регионот.

Во оваа дискусија ќе учествуваат и Кристијан Даниелсон, првиот човек на Генералниот директорат, Зоран Нечев од Институтот за демократија „Социетас цивилис“ од Скопје, Срѓан Мајсторовиќ, претседател на Управниот одбор на Центарот за современа политика од Белград, како и Милица Делевиќ, директор за владеење и политички прашања при Европската банка за обнова и развој (ЕБРД).

На вториот панел ќе се дискутира за не-ЕУ факторите на влијание во Западниот Балкан, односно Русија, САД и Турција. Воведните зборови ќе ги изнесе Кетрин Ештон, поранешниот Висок претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика и сегашен висок советник во Четам Хаус.

На темата ќе дискутираат Тена Прелец, експерт од Европскиот Институт при Лондонскиот факултет за економија и политички науки, потоа Никола Буразер, извршен уредник на порталот „Европски Западен Балкан“ и Флориан Бибер, професор на Универзитетот во Грац и координатор за Балканот во Европската советодавна група за политики (БиЕПАГ).


Социетас Цивилис: Од планот 3-6-9 во вторите 3 месеци исполнети половината активности


Скопје, 5 март, 2018 - 14:41 (META) 

Од вкупно предвидените 31 активност во вторите три месеци од планот 3-6-9, исполнети се  16 активности (52%), додека пет активности (16%) – се делумно исполнети, шест активности се неисполнети (19%) и четири активности, односно 13 отсто од вкупниот број се немерливи, утврдил Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС), кој во соработка со фондацијата Конрад Аденауер го следи спроведувањето и исполнувањето на реформите од Планот 3-6-9.

Во извештајот презентиран денеска за второто тромесечие од владиниот реформски план, односно до крајот на годината, се вели дека сепак во него е постигнат напредок во однос на првото тромесечие, односно делот „3“. Така, во однос на првиот дел процентот на исполнети активности е во пораст од 41% на 52%, но пораснал и процентот на неисполнети активности од 14% на 19%. Процентот на делумно исполнетите активности останува ист, односно 16%, а се бележи пад во процентот на немерливи активности од 29% на 13%..

„Се забележува подобрување на планот на зголемување на неговата мерливост и предвидливост. Друг позитивен момент е што Владата, овој пат, го објави планот во целост, односно ги објави активностите кои треба да бидат преземени за целото времетраење на планот 3-6-9. Исто така, како позитивно се оценува и направената приоретизација во однос на реформски области. За разлика од претходниот план, овојпат, акцентот е ставен на реформите во правосудството, безбедносните и разузнавачките служби и јавната администрација“, велат од ИДСЦС.

Во однос на препораките од извештајот на Прибе од 2015 година и Итните реформски приоритети на Европската комисија, активностите во делот 6 го запазуваат истиот опфат како со делот 3. Така, во вториот дел осум активности од вкупно 31 може да се поврзат со двата погоренаведени извештаи. Слична е ситуацијата и со усогласеноста на мерките во делот 6 со Националната програма за усвојување на правото на Европската Унија 2016 – 2018 и нејзиниот анекс 2017 – 2020. Додека во делот 3, осум од 73 мерки, односно 11 отсто од вкупната бројка произлегуваат и се усогласени со Националната програма и  нејзиниот анекс, во делот 6 само три од 31 мерка, односно 10 отсто од мерките покажуваат таква усогласеност. Мало, незначително подобрување од 25% на 29% се забележува во адресирање на препораките од вториот извештај на Прибе од 2017 година.


Анкета: За 51 отсто од граѓаните Законот за јазиците нема да го подобри соживотот


Скопје, 31 јануари, 2018 - 20:24 (META) 

Законот за употреба на јазиците нема да го подобри соживотот во Македонија сметаат 51 отсто од граѓаните, додека 44 отсто одговориле позитивно, покажуваат резултатите од анкетата на Институтот за демократија „Социетас цивилис“.

Според анкетата постои голема разлика во одговорите на ова прашање во зависност од тоа за која партија гласале анкетираните граѓани. Така 77 од анкетираните кои гласале за ВМРО-ДПМНЕ одговориле дека со Законот за употреба на јазиците нема да се подобри соживотот, наспроти 39 отсто од анкетираните гласачи за СДСМ, 25 отсто од гласачите на Беса и 11 отсто од гласачите на ДУИ.

Најголеми оптимисти дека законот ќе го подобри соживотот се гласачите на ДУИ со 85 отсто, Беса со 75 отсто, додека 55 отсто од гласачите на СДСМ и само 18 отсто од гласачите на ВМРО-ДПМНЕ веруваат дека со законот ќе се подобри соживотот во Македонија.

Од испитаниците 34 отсто сметаа дека со воведувањето на овој закон секоја етничка заедница ќе го користи само својот јазик, додека за 57 проценти од анкетираните со воведувањето на овој закон македонскиот јазик ќе се користи како заеднички јазик.

И за ова прашање граѓаните имаат различна перцепција во зависност од тоа за која партија гласале на последните избори. Така 44 отсто од оние што гласале за ВМРО-ДПМНЕ и 20 отсто од гласачите на СДСМ веруваат дека секоја етничка заедница ќе го користи само својот јазик, додека 47 отсто од анкетираните кои гласале за ДУИ и 57 отсто проценти од оние кои гласале за Беса сметаат дека македонскиот јазик сè уште ќе се користи како заеднички јазик.

Телефонската анкета е спроведена од „М Проспект“ за потребите на Институтот за демократија „Социетас цивилис“ на национален примерок од 1.000 испитаници во периодот од 19 до 26 јануари, оваа година, со маргина на статистичка грешка од три проценти.


„Социетас цивилис“ и „Конрад Аденауер“ ќе го следат спроведувањето на планот „3-6-9“


Скопје, 6 септември, 2017 - 13:04 (META) 

Во реформскиот процес треба да бидат вклучени сите што носат политички одлуки, без разлика на извештаите кои доаѓаат од ЕУ, изјави претставникот на Фондацијата „Конрад Аденауер“, Јоханес Раи, на денешната прес-конференција посветена на почетокот на проектот за следење на спроведувањето на планот „3-6-9“.

– Перформансите на земјата не се доволни за да се премине во следната фаза во ЕУ-интеграциите. Потребно е да се спроведат реформите за земјата да се врати на патот кон ЕУ – рече Раи.

Зоран Нечев од Институтот за демократија „Социетас цивилис“ рече дека е потребно вклучување на сите капацитети на земјата, а не само на администрацијата, во спроведувањето на реформите.

Тој најави дека покрај планот „3-6-9“, „Социетас цивилис“ и „Конрад Аденауер“ ќе ги следат и другите процеси што се важни за евроатлантската интеграција на земјата.

Во рамките на проектот ќе бидат подготвени три извештаи, кои ќе ги следат извештаите на Владата за реализација на планот „3-6-9“, ќе предлагаат како да се подобри имплементацијата и ќе нудат алтернативни мерки за реализација.

Во однос на првиот извештај на Владата, кој се однесува на тримесечниот период, од институтот даваат три препораки до власта, а тоа се транспаретност, целовитост и прецизност.

Вицепремиерот Бујар Османи рече дека планот ги рефлектира приоритетите на Владата да ја врати Република Македонија на евроатлантскиот пат.

– Минавме низ тешка криза која остави последици, како што се поларизираност на општеството, но и негативно влијаеше на меѓународниот углед на земјата – рече Османи, додавајќи дека Владата работи на отстранување на условената препорака од Европската комисија за почнување преговори за членство во ЕУ, но и на градење држава во која ќе се живее според европски вредности. Тој истакна дека планот „3-6-9“ не е само на Владата, туку на целото општество.

На новинарско прашање за вклученоста и за ангажираноста на ВМРО-ДПМНЕ во планот „3-6-9“, Османи рече дека побарал средба со претседателот на Националниот комитет за евроинтеграции, Никола Попоски, но дека сè уште нема добиено одговор.


ИДСЦС: 77 отсто од граѓаните се за влез на Македонија во ЕУ


Скопје, 17 февруари, 2017 - 16:53 (META) 

Доколку следната недела се одржи референдум за влез на Македонија во Европската Унија, за влез би гласале 77 отсто од граѓаните, а против 17 отсто, покажува анкетата спроведена во ноември минатата година од Институтот за демократија „Социетас цивилис“ во рамки на проектот „Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2016)“

Според истражувањето, доколку се изземе спорот за името како пречка во пристапниот процес, поддршката за членство во ЕУ се ближи кон прагот од 90 отсто.

Наодите од другата анализа направена од ИДСЦС наречена „Кредибилитетот на Европската Унија во Македонија е доведен во прашање“ укажуваат дека најголемиот процент на испитаници односно 44,3 отсто не се задоволни од напорите кои ЕУ ги презема во улога на медијатор во политичката криза во Македонија.

Според ова истражување, мнозинството од испитаниците – 58,5 отсто воопшто не се запознаени со извештајот на Прибе. Анкетата покажува дека 26,2 отсто од испитаниците сметаат дека ЕУ би била најдобриот странски сојузник на Македонија, 25 отсто од населението сметаат дека тоа би била Русија, додека за 17,5 отсто од граѓаните, САД е претпочитан сојузник.

Највисокиот процент на етнички Албанците ја поддржуваат ЕУ и САД, соодветно со 32,2 и 28,3 отсто, додека најголем дел од етничките Македонци 29,9 отсто сметаат дека Русија би била најдобриот сојузник за Македонија.


Предизборни анкети смеат да се објавуваат до 6 декември


Скопје, 4 декември, 2016 - 9:44 (META) 

Анкетите што покажуваат во која насока се движи јавното мислење во предизборниот период и колкав е рејтингот на политичките партии, според Изборниот законик, смеат да се објавуваат најдоцна пет дена пред денот на изборите, односно до 6 декември.

Резултатите од испитувањата на јавното мислење спроведени на самиот ден на изборите, пак, не смеат да се објавуваат пред 19 часот, односно пред затворањето на избирачките места.

При објавување на резултатите, медиумите се должни да наведат податоци за името на нарачателот што го побарал и го платил испитувањето, институцијата што го извршила испитувањето, применетата методологија, големината и структурата на испитаниот примерок и периодот во кој е спроведено испитувањето.

Последната анкета,  објавена пред два дена, која ја спроведе агенцијата „Рејтинг“, по нарачка на „24 Вести“ покажа до сега најмала разлика помеѓу двете најголеми политички партии од македонскиот блок, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ односно само 1,4 отсто предност за владејачката партија. Според истражувањето, за ВМРО-ДПМНЕ би гласале 29,9 отсто од испитаниците, за СДСМ 28,5 отсто, за ДУИ 6,8 отсто, а за ДПА 2,8 проценти.

Пред анекатата на „Рејтинг“, на 25 ноември, со свои истражувања на јавното мислење излегоа и „Брима Галуп“, по нарачка на неделникот „Република“, а потоа и Институтот за демократија „Социетас цивилис“ и МЦМС во соработка со телевизија „Телма“.

Иако објавени во ист ден, овие анкети имаа далеку поразлични резултати. Според анкетата на „Брима Галуп“, разликата помеѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ е 9,1 отсто, а според анкетата на Институт за демократија „Социетас цивилис“ разликата е 4,8 отсто.

Истражувањето на „Брима Галуп“ покажа дека доколку следната недела се одржат избори, 25,8 отсто од граѓаните би гласале за ВМРО-ДПМНЕ, за СДСМ би се изјасниле 16,7 отсто, за ДУИ би гласале 6,5 отсто, за ДПА – 3 отсто, за Беса – 3,2 отсто, неодлучни би биле 14 отсто, а без одговор би биле 11,5 отсто од испитаниците.

Резултатите на анкетата на Институт за демократија „Социетас цивилис“, од друга страна, покажуваа дека за ВМРО-ДПМНЕ би гласале 23,7 отсто од гласачите, за СДСМ – 18,9 отсто, за ДУИ – 6,2 отсто, за ДПА – 3,3 отсто, за Беса – 1,2 отсто, додека за други партии би гласале 4,9 отсто.

Разликата во рејтинзите меѓу двете најголеми македонски партии, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, е 4,2 отсто во прилог на владејачката партија, покажаа резултатите од последната анкета на агенцијата „Фактор плус Адриа“, објавена на 27 октомври.

На 15 октомври, анкета спроведе и институтот „Димитрија Чуповски“, чии резултати покажаа дека за ВМРО-ДПМНЕ би гласале 27,6 отсто од граѓаните, за СДСМ 16,1 отсто, за ДУИ 6,3 отсто, а за ДПА 2,9 отсто од граѓаните. За одговорот „ниту една партија“ се одлучиле 22 отсто од испитаниците, а „не знам“ одговориле 17,4 отсто.

Меѓународниот републикански институт (ИРИ), кој прави неколку истражувања на јавното мислење во текот на годината на повеќе теми, најави дека нема да прави предизборна анкета за рејтингот на политичките партии во Македонија.

Анкетите на ИРИ важат за едни од најточните и најрелевантните кога станува збор за рејтингот на политичките партии и за рејтингот што го имаат нивните лидери.

Според последната анкета на ИРИ, која беше објавена на 9 јуни, 27 отсто од испитаниците се изјаснале дека би гласале за ВМРО-ДПМНЕ, 18 отсто за СДСМ, 23 биле без одговор, за ДУИ се одлучиле 6 отсто, за ДПА – 3 отсто, а ливчето би го поништиле 9 отсто од анкетираните.


ИДСЦС: Преодна влада за решавање на политичката криза


Скопје, 20 април, 2016 - 12:42 (META) 

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) се обрати до меѓународната заедница, претседателот Ѓорге Иванов и до политичките лидери на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и на ДПА, со конкретни предлози за решавање на политичката криза кои, според институтот, ќе овозможат поцелисходна имплементација и одржливост на реформските чекори.

„Уставниот суд треба да ја преиспита одлукaта за распуштање на Собранието, како и одлуката за распишување предвремени избори. Претседателот Иванов веднаш да го повлече актот за помилување на лицата за кои се водат предистражни и истражни постапки за злоупотреба на службената положба и овластувања. Бараме од лидерите на политичките партии и од меѓународната заедница конечно да ја поддржат опцијата за формирање преодна влада со мандат до следните редовни парламентарни избори, предвидени за 2018 година, и со единствена цел – спроведување во конкретни рокови на итните реформски приоритети поддржани од Европската комисија“, велат од институтот.

Од ИДСЦС сметаат дека во преодната влада не треба да бидат вклучени лица за кои се водат какви било постапки за злоупотреба на службената положба и овластувања и дека таа мора да демонстрира интегритет и способност за справување со реформските предизвици.

Од институтот велат дека претставници на граѓанското општество мораат да имаат активна улога на преговарачката маса во претстојните преговори на политичките партии, како и свои претставници со право на глас во работењето на Државната изборна комисија, Државната комисија за спречување на корупција, Судскиот совет, Советот на јавни обвинители и на Агенција за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги.

Како последна точка, од ИДСЦС бараат од Уставниот суд да се изјасни за иницијативата за оценување на уставноста на Законот за специјалното јавно обвинителство, а сите политички актери и други засегнати страни да ја поддржат неговата работа.