Земјоделците треба да ја подобрат технологијата за да ги намалат трошоците


Скопје, 23 ноември, 2016 - 13:49 (META) 

Земјоделците треба да применуваат современи технолошки решенија доколку сакаат да бидат конкуретни на пазарот, беше истакнато на конференцијата „ИКТ во агробизнисот“, што денеска беше отворена во хотелот „Александар палас“.

Конференцијата треба да понуди можности за поврзување на ИКТ-секторот со агросекторот за да им се помогне на земјоделците да ги намалат трошоците и да ги зголемат приносите.

Министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска-Томовска, истакна дела земјоделството како економска гранка зазема 11 проценти од домашниот бруто-производ, но додаде дека доколку земјоделците не го транформираат својот бизнис дигитилно, нивната иднина е сосема неизвесна.

Конференцијата ќе продолжи утре.


Кирацовски: Пратениците да го одложат законот за оценување на администрацијата


Скопје, 4 октомври, 2016 - 14:20 (META) 

Александар Кирацовски, дополнителниот заменик-министер за информатичко општество, денеска апелираше до сите пратеници да ја прифатат неговата иницијатива за одлагање на оценувањето на административните службеници преку измените во Законот за административни службеници.

– Пратениците се должни да работат во интерес на граѓаните, а во овој момент нема поголем интерес за граѓаните од фер и веродостоен изборен процес. Секој глас против овие измени значи глас за партиските притисоци врз администрацијата од власта на ВМРО-ДПМНЕ бидејќи оценувањето треба да се спроведе во предизборниот период, а шефови и раководители поставени од власта го имаат главниот збор со кој службеникот може да биде или казнет или избркан од работа – тврди Кирацовски.

Според него, недозволиво е пред изборите да се врши притисок врз административците.

Одговарајќи на новинарско прашање за демантот од министерката Марта Арсовска-Томовска, која вели дека неговите изјави биле политички и дека само еден службеник досега бил оценет слабо, Кирацовски вели дека таа „нема познавање на човечките ресурси“.

– Ѝ порачувам на министерката Арсовска-Томовска, наместо да се крие зад партиски соопштенија од Министерството, да излезе пред целата македонска јавност и да каже дали е за овој тип на оценување преку кој многу добри службеници можат да бидат казнети и каде партиски поставени шефови ќе оценуваат. Министерката Арсовска-Томовска сама беше изготвувач на овој закон и добро е пред целата македонска јавност и администрацијата да го изнесе својот став за овие прашања – изјави Кирацовски.