!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Стапката на инфлација во еврозоната е највисока во последните три години


Брисел, 4 јануари, 2017 - 14:07 (META) 

Официјалните бројки покажуваат дека инфлацијата во државите што припаѓаат на еврозоната, во декември се зголеми на највисоко ниво во последните три години, главно поради зголемување на трошоците за енергија.

Европската статистичка агенција (Евростат) соопшти дека годишната стапка на инфлација се зголемила на 1,1 процент во декември од 0,6 отсто во ноември.

Декемвриската стапка е највисока од септември 2013 година, кога инфлацијата исто така изнесувала 1,1 процент.

Бројката е во прилог на Европската централна банка, која настојува да ја намали инфлацијата под два проценти.


Во Венецуела се продолжува вонредната економска состојба


Каракас, 14 јули, 2016 - 11:09 (META) 

Претседателот на Венецуела, Николас Мадуро, ја продолжи за два месеци т.н. економската вонредна состојба, која во земјата е воведена во средината на јануари годинава поради економската и политичката криза.

Вонредната состојба се продолжува за 60 дена поради околностите што влијаат врз националната економија, се наведува во претседателскиот указ потпишан во вторникот, а објавен вчера во службен весник.

Првиот таков указ беше потпишан 14 јануари, кога беше воведена економска вонредна состојба, која оттогаш двапати е продолжена.

Венецуела, која беше голем производител на нафта со најголеми резерви на тој енергент во светот, падна во сериозна криза поради падот на цената на нафтата, која придонесува со 96 проценти во нејзиниот вкупен приход.

Венецуела лани имаше инфлација од 180 проценти и пад на домашниот бруто-производ (БДП) од 5,7 отсто.

– Живеевме како луѓе, денес немаме пари за ниту еден оброк, а камоли за три. Мораме да се снаоѓаме, храната ја бараме во отпад – изјавил граѓанин на Каракас.


Одржување на ниска и стабилна инфлација една од целите на Народна банка


Скопје, 26 мај, 2016 - 14:06 (META) 

Oдржување ниска и стабилна инфлација преку одржување на стабилен курс на денарот во однос на еврото, одржувањето на финансиската стабилност како составен елемент на макроекономската стабилност и предуслов за остварување економски раст и просперитет, ќе бидат главните активностите на Народната банка, информираат од таму.

– Стратегискиот план за 2017 – 2019 година претставува продолжение на претходно утврдените стратегиски цели во спроведувањето на монетарната политика и поддршката на финансиските пазари, управувањето со девизните резерви, одржувањето на финансиската стабилност, издавањето и управувањето со книжните и кованите пари, платните системи, статистиката и истражувачката дејност – велат од Народна банка.


Венецуела е во тешка економска криза и се соочува со недостиг од храна


Каракас, 17 мај, 2016 - 10:36 (META) 

Венецуела се наоѓа пред колапс поради тешката економска криза која трае неколку месеци. Претседателот Николас Мадуро одлучи да воведе вонредна состојба, бидејќи земјата веќе подолг период се соочува со голема инфлација, недостиг од храна и од струја.

Само оваа година економијата падна за 8 отсто, инфлацијата се зголеми трипати, а се очекува дека до крајот на годината ќе биде поголема за 700 отсто.

Тешката економска ситуација ги испразнила полиците во продавниците, па недостигот од храна и долгите редици пред маркетите се секојдневна слика за граѓаните на Венецуела.

Поради економската криза, зголемени се криминалот и насилството, а во последните неколку месеци драстично е зголемен бројот на кражби.


Умерен пораст на цените во домашната економија


Скопје, 9 март, 2016 - 13:13 (META) 

Во првите два месеца од 2016 година, општото ниво на цени во домашната економија оствари умерен пораст, во просек за 0,1 отсто на годишна основа.

– Остварувањата се пониски од очекуваните, што заедно со надолните ревизии на претпоставките за увозните цени на енергијата и на храната продолжува да упатува на надолни ризици за проекцијата за инфлацијата за следната година. Сепак, треба да се има предвид големата неизвесност околу идното движење на светските цени на нафтата и можноста за нагли промени кај оваа категорија – информираат од Народна банка.


Стапката на инфлација годинава се очекува да биде 1,6 отсто


Скопје, 28 јануари, 2016 - 16:10 (META) 

Во рамки на надворешниот сектор, во третиот квартал од 2015 година на тековната сметка беше забележан суфицит од 142,4 милиони евра или 1,6 отсто од домашниот бруто-производ, се вели во соопштението на Народна банка.

– Истовремено, кај финансиската сметка беа остварени нето-одливи од 188,4 милиони евра или 2,1 отсто од домашниот бруто-производ, што првенствено ги одразува зголемените нето-обврски врз основа на трговски кредити. Остварените финансиски нето-одливи во третиот квартал беа малку повисоки од планираните и беа во согласност со очекувањата за овој период, дека дел од трансакциите во платниот биланс ќе бидат финансирани преку девизните резерви – се вели во соопштението на Народна банка.

За 2016 и за 2017 година повторно се очекува стапка на инфлација од околу 1,5 отсто и 1,6 отсто.

– Ризиците околу проекцијата се надолни, во услови на постојани надолни корекции на оцените за цените на нафтата и на храната. Сепак, треба да се има предвид дека движењето на цените на примарните производи, покрај условеноста со факторите од привремен карактер, тековно се соочува и со засилените геополитички фактори, со што неизвесноста околу нивната проекција и во периодот што претстои ќе биде релативно голема – додаваат од Народна банка.


Драги: ЕЦБ има инструменти да ја поттикне инфлацијата


Давос, 22 јануари, 2016 - 15:03 (META) 

Шефот на Европската централна банка (ЕЦБ), Марио Драги, изјави дека таа европска монетарна институција располага со „мноштво инструменти“ за поттикнување на инфлацијата, која последните години е прениска и го спречува развојот.

На сесија во рамките на Светскиот економски форум во Давос, Драги изјави дека одборот на банката има „одлучност, подготвеност и капацитет да дејствува и да ги искористи тие инструменти“.

Годишната инфлација од 0,2 проценти во еврозоната е далеку под целната, нешто помалку од 2 проценти, која се смета за најпогодна за пораст и за отворање нови работни места.

Економијата во еврозоната има умерен пораст и невработеност од 10,5 проценти, која полека се намалува.

Наглиот пад на цената на нафтата ја поттикна Европската централна банка да ја зголеми инфлацијата.


Инфалцијата во септември забележа пораст од 0,5 отсто


Скопје, 10 ноември, 2015 - 11:40 (META) 

Базичната стапка на инфлација во септември забележа пораст од 0,5 отсто, наспроти падот од 0,7 отсто во август, што услови и забрзување на годишната стапка на пораст од 0,4 отсто во
август на 0,8 отсто во септември, објави НБРМ.

– Гледано од аспект на структурата на базичната инфлација, септемврискиот пораст во најголем дел произлегува од повисоките цени на производите за одржување на домовите, тутунот (поради повисоките акцизи), облеката, како и од повисоките цени на угостителските услуги – се вели во извештајот на НБРМ.

Надворешните влезни претпоставки за 2015 година, коишто влегуваат во проекцијата на инфлацијата, се ревидирани во надолна насока.

Така, најновите проекции за цените на меѓународно тргуваните примарни прехранбени производи (изразени во евра) упатуваат на надолна корекција на очекуваните движења согласно со априлската проекција до крајот на 2015 година.

Имајќи ги предвид надолните отстапувања на остварената стапка на инфлација од проектираната во последните неколку месеци, како и надолната корекција на очекувањата за влезните претпоставки во однос на претпоставените во априлската проекција, ризиците околу проекцијата на инфлацијата за 2015 година се оценуваат како надолни.


Повеќе пари за пензии и за социјална помош во предлог-буџетот за 2016 година


Скопје, 24 септември, 2015 - 14:14 (META) 

Владата на синоќешната седница го усвои предлог-буџетот за 2016 година, информираше вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески.

Повеќе пари се предвидени за пензии, социјална парична помош и за капитални инвестиции.

– Основните карактеристики на предлог-буџетот за 2016 година, се намалување на буџетскиот дефицит од 3,6 проценти оваа година на 3,2 проценти следната година. Зголемување на средствата за пензии, социјална помош и капитални инвестиции, односно зголемување на пензиите и на социјалната помош за 5 проценти и значително зголемување на капиталните инвестиции за да се поттикне развојната компонента на буџетот. Вкупните приходи во буџетот за следната година се планирани на ниво од 176.804.000.000 денари, што е за 6 проценти повисоко од 2015 година – соопшти вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески.

Буџетскиот дефицит ќе изнесува 18.984 милиони денари и ќе биде 3,2 проценти од БДП.

Капиталните инвестиции, како што рече, се планирани на 25.092 милиони денари, каде има зголемување за 12,9 проценти во однос на 2015 година.

Порастот на економијата се очекува да биде 4 проценти од БДП, а инфлацијата 2 проценти.


НБМ: Расте инфлацијата, паѓа индустриското производство


Скопје, 22 јуни, 2015 - 10:25 (META) 

Во април, базичната инфлација е повисока за 0,5 отсто на месечна основа (наспроти малото намалување во март), а ист толкав пораст е регистриран и на годишна основа, што претставува прва позитивна годишна промена на базичната инфлација од август 2014 година, се вели во јунскиот извештај на Народна банка.

Според објаснувањето во извештајот, априлскиот пораст во голема мера е поттикнат од цените на тутунот и на фармацевтските производи, при позначително надолно влијание од падот на потрошувачките цени на комуникациите.

Индустриското производство во април бележи минимален годишен пад од 0,9 отсто што се должи на намаленото производство на тутун, градежни материјали и пијалаци, додека позначајно зголемување имаше кај производството на машини и на уреди, преработки од дрво, како и кај активноста поврзана со производство на прехранбени производи.

За разлика од индустријата, кај домашната трговијата во април има реален годишен пораст кај сите видови трговија.

Послаба динамика на пораст има кај кредитирањето на населението, а забележан е и минимален мал пад на пензиите, пад на приходите од ДДВ и на производството на стоки за потрошувачка.

Показателите за инвестициите во април упатуваат на натамошен пораст на инвестициската активност во вториот квартал при пораст на домашното производство на капитални производи, забрзување на зголемувањето на кредитите на претпријатијата, додека државните капитални инвестиции бележат намалување.

Податоците за надворешната трговија со стоки за април 2015 година упатуваат на изгледи за проширување на дефицитот во второто тримесечје.

Податоците за април 2015 година, во најголем дел, упатуваат на продолжување на порастот на економската активност.

– Сепак, треба да се нагласи дека овие оцени се базирани врз мошне мал број расположливи податоци. Домашните неекономски фактори поврзани со политичката состојба во земјата, кои особено беа актуелни во второто тримесечје од годината, дополнително ја зголемуваат неизвесностa околу оцените за економската активност во вториот квартал – се наведува во извештајот.