!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Состојбата во економијата се подобрува, оцени Народна банка


Скопје, 9 август, 2017 - 14:26 (META) 

По стагнацијата на економската активност во првото тримесечје, показателите за вториот квартал од годинава упатуваат на подобрување на состојбата на економијата, било заклучено на редовната седница на комитетот за оперативна монетарна политика на Народна банка.

„Оваа констатација е поддржана од порастот на индустриското приозводство, по неговото намалување во првото тримесечје, забавувањето на падот на градежната активност, како и по забрзувањето на порастот во трговијата“, се вели во соопштението на Народна банка.

Домашниот бруто-производ се очекува да биде 2,5 проценти за 2017 година поради пониските остварувања во првото тримесечје.


Индустриското производство до ноември годинава поголемо за 3,4 проценти во однос на лани


Скопје, 28 декември, 2016 - 16:06 (META) 

Индустриското производство во ноември во однос на истиот месец лани бележи намалување за 4,9 процени, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика.

Во првите 11 месеци од годинава, пак, производството е поголемо за 3,4 проценти во однос на истиот период лани.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење камен во истиот период, бележи опаѓање од 16,8 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи опаѓање од 5,7 проценти, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 21,6 проценти.

Намалувањето во секторот преработувачка индустрија е резултат, пред сè, на намаленото производство на прехранбени производи, на пијалаци, на хемикалии и хемиски производи и друго.


Индустриското производство во октомври помало за 3,6 проценти во однос на лани


Скопје, 29 ноември, 2016 - 14:17 (META) 

Индустриското производство во октомври, во однос на истиот месец лани, бележи опаѓање за 3,6 проценти, а во првите десет месеци годинава во однос на тој период лани има зголемување за 4,4 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење камен во октомври, во однос на истиот месец лани, бележи опаѓање од 0,8 отсто, секторот преработувачка индустрија бележи опаѓање од 4,5 отсто, а секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација има зголемување од 10,5 проценти.

Намалувањето во секторот преработувачка индустрија е резултат, пред сè, на намаленото производство во производство на прехранбени и тутунски производи, производство на облека, производство на хемикалии и хемиски производи и друго.


Индустриското производство зголемено за 8,7 проценти во однос на лани


Скопје, 30 мај, 2016 - 14:36 (META) 

Индустриското производство во првиот квартал од годината е зголемено за 8,7 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење на камен во април во однос на истиот месец лани, бележи опаѓање од 10,2 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 9,4 проценти, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 29,5 проценти.

Индустриското производство во април во однос на истиот месец лани е поголемо за 3,6 проценти.


Индустриското производство во првите три месеци е зголемено за 10,7 проценти во однос на лани


Скопје, 28 април, 2016 - 11:03 (META) 

Индустриското производство во првите три месеци од годинава е зголемено за 10,7 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика.

Индустриското производство во март годинава во однос на истиот месец лани е зголемено за 8,9 отсто.

Според главните индустриски групи, производството во март во однос на истиот месец лани,
бележи пораст кај интермедијарни производи, освен енергија, за 3,2 отсто, капитални производи за 63,6 отсто и кај нетрајни производи за широка потрошувачка за 5,4 отсто.

Опаѓање бележи кај енергија за 19,9 отсто и кај трајни производи за широка потрошувачка за 26,8 отсто.


Индустриското производство зголемено за 4,4 проценти во однос на лани


Скопје, 28 декември, 2015 - 15:23 (META) 

Индустриското производство во ноември годинава е зголемено за 11,5 проценти во однос на истиот месец лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Според главните индустриски групи, производството во ноември 2015 година, во однос на ноември лани, бележи пораст кај интермедијарни производи, освен енергија за 1,4 отсто, капитални производи за 34,2 проценти, трајни производи за широка потрошувачка за 11,5 проценти и нетрајни производи за широка потрошувачка за 22,5 проценти, додека опаѓање бележи кај енергија за 16,9 проценти.

Индустриското производство во периодот јануари – ноември 2015 година, во однос на истиот период лани, е зголемен за 4,4 проценти.


Индустриското производство до октомври поголемо за 3, 6 проценти во однос на лани


Скопје, 27 ноември, 2015 - 16:49 (META) 

Индустриското производство во периодот јануари – октомври 2015 година, во однос на истиот период лани, бележи зголемување од 3,6 проценти.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење на камен во октомври 2015 година, во однос на истиот период лани, бележи опаѓање од 6, 8 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 18, 2 проценти, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 14, 4 проценти.

 


Цената на индустриските производи пониска за 4,7 процени на годишно ниво


Скопје, 28 септември, 2015 - 14:32 (META) 

Продажните цени на производителите на индустриски производи во август, на домашниот пазар се повисоки за 0,3 проценти на месечно ниво, односно пониски за 4,7 проценти на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Во август годинава, во споредба со претходниот месец, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,7 проценти, енергија за 0,5 проценти и капитални производи за 0,2 проценти, додека во групата трајни производи за широка потрошувачка се останати на исто ниво.

Во август 2015 година, во споредба со август 2014 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите енергија за 11,1 отсто, интермедијарни производи освен енергија за 1,2 отсто и во групата нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,7 проценти.


Економскиот пораст во вториот квартал, во рамките на проектираното


Скопје, 12 август, 2015 - 16:38 (META) 

Најновите показатели на Народна банка покажуваат дека економската активност и понатаму се зголеува со солидно темпо, делумно поддржана од кредитната активност на домашните банки.

Економското закрепнување се одвива без ценовни притисоци и без притисоци во надворешниот сектор.

По порастот на БДП во првото тримесечје, кој соодветствуваше на проекциите, показателите за економската активност во вториот квартал посочуваат продолжување на овие трендови.

Податоците за индустриското производство во јуни покажаа пораст во овој сектор, со што во целост беше надминато намалувањето забележано во периодот април – мај. Најновите податоци за градежништвото и за трговијата покажуваат подобри остварувања од тие во првото тримесечје од годинава. Сите овие показатели упатуваат на економски пораст во вториот квартал, кој не би отстапувал значително од проектираниот.

– Сепак, и понатаму се присутни неповолните ризици околу порастот за втората половина од годината, поради евентуално пролонгирани ефекти од домашните случувања и од случувањата во надворешното опкружување – се вели во соопштението на Народна банка.


НБМ: Расте инфлацијата, паѓа индустриското производство


Скопје, 22 јуни, 2015 - 10:25 (META) 

Во април, базичната инфлација е повисока за 0,5 отсто на месечна основа (наспроти малото намалување во март), а ист толкав пораст е регистриран и на годишна основа, што претставува прва позитивна годишна промена на базичната инфлација од август 2014 година, се вели во јунскиот извештај на Народна банка.

Според објаснувањето во извештајот, априлскиот пораст во голема мера е поттикнат од цените на тутунот и на фармацевтските производи, при позначително надолно влијание од падот на потрошувачките цени на комуникациите.

Индустриското производство во април бележи минимален годишен пад од 0,9 отсто што се должи на намаленото производство на тутун, градежни материјали и пијалаци, додека позначајно зголемување имаше кај производството на машини и на уреди, преработки од дрво, како и кај активноста поврзана со производство на прехранбени производи.

За разлика од индустријата, кај домашната трговијата во април има реален годишен пораст кај сите видови трговија.

Послаба динамика на пораст има кај кредитирањето на населението, а забележан е и минимален мал пад на пензиите, пад на приходите од ДДВ и на производството на стоки за потрошувачка.

Показателите за инвестициите во април упатуваат на натамошен пораст на инвестициската активност во вториот квартал при пораст на домашното производство на капитални производи, забрзување на зголемувањето на кредитите на претпријатијата, додека државните капитални инвестиции бележат намалување.

Податоците за надворешната трговија со стоки за април 2015 година упатуваат на изгледи за проширување на дефицитот во второто тримесечје.

Податоците за април 2015 година, во најголем дел, упатуваат на продолжување на порастот на економската активност.

– Сепак, треба да се нагласи дека овие оцени се базирани врз мошне мал број расположливи податоци. Домашните неекономски фактори поврзани со политичката состојба во земјата, кои особено беа актуелни во второто тримесечје од годината, дополнително ја зголемуваат неизвесностa околу оцените за економската активност во вториот квартал – се наведува во извештајот.