!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Тевдовски: Економијата може да влезе во рецесија


Скопје, 18 април, 2017 - 14:36 (META) 

Три индикатори даваат предупредување дека економијата во Македонија може да влезе во рецесија ако нешто сериозно не се преземе, изјави на прес-конференција претседателот на Комисијата за економија на СДСМ, Драган Тевдовски.

Според него, податоците за почетокот на 2017 година покажуваат пад во градежништвото, намален обем на индустриското производство и намалена побарувачка на купувачите.

– Трговијата на мало има пад од 2,5 проценти во јануари и во февруари 2017 година во однос на истиот период лани. Тоа се должи, пред сè, на намалената побарувачка од купувачите. Ова е податок добиен токму од фирмите, кои во извештајот за деловните тенденции во трговијата на мало на Државниот завод за статистика, како најограничувачки фактор на почетокот од 2017 година ја означиле токму слабата побарувачка од купувачите – изјави Тевдовски.

Тој додаде дека индустриското производство во првите два месеци бележи пад од 1,9 отсто во споредба со истиот период во 2016 година.

„Тоа се должи, пред сè, на падот на преработувачката индустрија од 4,1 отсто, пад има и кај рударството, од 6 проценти, а сериозен пад имаат повеќе оддели на преработувачката индустрија. Градежништвото бележи намалување за 24 проценти во јануари 2017 година во однос на истиот месец во претходната година“, додаде Тевдовски.

Тој истакна дека во програмата на новата влада е предвидена поддршка за домашните претпријатија, пораст на платите и социјална праведност.


Ангелоски: На компаниите им требаат современи машини за да бидат конкурентни


Скопје, 12 април, 2017 - 15:26 (META) 

На компаниите им треба полесен пристап до финансиски средства за да ги обноват своите машини со современа и висока технолошка вредност, заради добивање краен производ со поголема додадена вредност, изјави Богослав Ангелоски од Сојузот на стопански комори.

„За поголем развој на индустриското производството и за финализирање производи со поголема додадена вредност, потребен е економски план за развој, а врз таа основа да се изработи стратегија за извоз на македонски производи на странските пазари во контекст на принципите на ЦЕФТА и Светската трговска организација“, изјави Ангелоски.

Според него, важно е македонските компании да ги следат сите релевантни европски и светски трендови во областа на индустријата, како иновациите, новите технологии и новите компании кои се присутни на пазарите.

„Крајната цел е македонските компании да станат дел од интегрираниот глобален светски пазар. За компаниите, покрај искусен кадар, потребен е и свеж кадар, кој ќе придонесува за развој на новите технологии“, изјави Ангелоски.

Според него, доколку сакаме да се приклучиме на земијите со висок технички и технолошки развој, потребно е минималниот пораст да изнесува од седум до девет проценти на годишно ниво и таквиот тренд да се одржува во континуитет од пет до 10 години.


Македонски камиони заглавени на солунското пристаниште поради блокадата на Евзони


Солун, 3 февруари, 2017 - 14:56 (META) 

Петдневната блокада на граничниот премин Евзони продолжува да создава проблеми и за македонската и за грчката страна. Блокадата на границата од страна на грчките земјоделци, на пристаништето во Солун остави заглавени голем број камиони и илјадници тони производи и стока наменети за македонските индустрии.

Грчката информативна агенција АПЕ пренесува дека доколку вечерва или за време на викендот не се отвори границата, од вторник солунското пристаниште ќе има проблеми бидејќи нема да има доволно слободен простор за да се истоварат и да се складираат новите контејнери што ќе дојдат следната недела.

Првиот човек на пристаништето, Константинос Мелиос, во изјава за АПЕ истакнал дека е голем проблемот за македонските фабрики и индустрии бидејќи само 10 отсто од камионите што пренесуваат товар кон Македонија се обидуваат да излезат од Грција по споредни патишта и преминот кај Дојран, а најголемиот дел од камионите стојат заглавени на пристаништето без да може да ги извезат стоката и производите.

– Во моментов на пристаништето се насобрани 15.000 тони никел, 10.000 тони сол и 7.000 тони челик, сите наменети за индустриите во Македонија. В понеделник чекаме на пристаништето да пристигнат уште два брода кои носат 43 тони никел – вели Мелиос.


Кочовски: Во металуршката индустрија има пад на производството и на извозот


Скопје, 30 јануари, 2017 - 14:54 (META) 

Бројките во металуршката индустрија се поразителни така што лани, заклучно со ноември, производството на руди и на метали бележи пад од 8 проценти, а само на метали – 11 проценти во однос на 2015 година, изјави претседателот на Здружението на металургија, Митко Кочовски.

– Само во ноември 2016 година, производството на основни метали е намалено за 20 проценти во однос на истиот месец од 2015 година. Во периодот јануари – октомври лани, извозот бил 384 милиони долари, за разлика од реализираните 519 милиони долари во истиот период од 2015 година, што е пад за 26 проценти. Нормално, ова намалување на производството и на извозот повлекува намалување и на вработените – изјави Кочовски.

Тој прашува дали државата сака да има индустрија за метали, бидејќи состојбата ја влошуваат и одредени внатрешни системски решенија.

– Не бараме непринципиелна поддршка, некој да ни ги реши проблемите внатре, туку јасна визија за тоа каде ќе се движи секторот. Да се подготви студија по примерот на долгорочните стратегии за енергетскиот сектор, да се решат проблемите со сопственоста на земјиштето кое се води како општествено и да се реши водоснабдувањето – изјави Кочовски.

Тој информираше дека производството на „Фени“ е преполовено, „Макстил“ работи со половина капацитет, а „Бучим“ не го прекинува производството зашто двојно ќе го чини ако треба да рестартира.


Намален бројот на работници во индустријата во октомври во однос на лани


Скопје, 30 ноември, 2016 - 14:09 (META) 

Бројот на работниците во индустријата во октомври во однос на истиот месец лани е намален за 1,4 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Во првите десет месеци годинава во однос на истиот период лани бројот е зголемен за 0,3 отсто.

Бројот на работниците во секторот рударство и вадење камен во октомври во однос на истиот месец лани, бележи зголемување од 3,2 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи опаѓање од 1,8 отсто, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација се забележува пораст од 0,6 отсто.

 


Прометот во индустријата е зголемен за 10,7 проценти за првите девет месеци во однос на лани


Скопје, 15 ноември, 2016 - 14:55 (META) 

Во првите девет месеци од годинава, прометот во индустријата во однос на истиот период лани бележи зголемување од 10,7 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар за истиот период е зголемен за 1,1 отсто, а прометот остварен на странските пазари е зголемен за 12,6 проценти.

Прометот во индустријата во септември во однос на истиот месец лани е поголем за 10,1 отсто.

Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во септември, во однос на истиот месец лани, бележи зголемување од 11,8 проценти, а во секторот преработувачка индустрија бележи зголемување од 10 проценти.

Според главните индустриски групи, прометот бележи пораст кај капитални производи за 34,1 отсто и кај трајни производи за широка потрошувачка за 20,9 проценти, додека опаѓање бележи кај интермедијарните производи, освен енергија, за 4,7 проценти и кај нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,9 отсто.


Индустриското производство зголемено за 5,4 проценти во однос на лани


Скопје, 28 октомври, 2016 - 14:11 (META) 

Индустриското производство во првите девет месеци е зголемено за 5,4 проценти во однос на истиот период лани, објави Државен завод за статистика.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење камен во септември годинава во однос на истиот месец лани, е зголемено за 0,3 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи зголемување од 4,7 проценти, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација – пораст од 21,5 проценти.

Зголемувањето во секторот преработувачка индустрија е резултат, пред сè, на зголеменото производство на тутунски производи, на текстил, на основни фармацевтски производи и на фармацевтски препарати, гума и производи од пластични маси и др.

Според главните индустриски групи, производството во септември 2016 година, во однос на истиот месец лани, забележи зголемување кај енергија за 6,2 проценти, капитални производи за 26,7 проценти и трајни производи за широка потрошувачка за 72,4 проценти, додека опаѓање бележи кај интермедијарни производи, освен енергија за 1 процент и нетрајни производи за широка потрошувачка за 2,3 проценти.

 


Цените на индустриските производи повисоки за 3,4 проценти на годишно ниво


Скопје, 14 октомври, 2016 - 14:32 (META) 

Продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки за 1,6 отсто на месечно ниво, а се пониски за 3,4 проценти на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Во август, во споредба со претходниот месец, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот рударство и вадење камен за 5,4 проценти, а во секторот преработувачка индустрија за 1,2 отсто.

Во август годинава, во споредба со истиот месец лани, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски во секторот рударство и вадење камен за 5,2 проценти, а во секторот преработувачка индустрија за 3,2 проценти.


Прометот во индустријата до август зголемен за 10,8 отсто во однос на лани


Скопје, 14 октомври, 2016 - 13:49 (META) 

Во првите осум месеци од годинава, прометот во индустријата во однос на истиот период лани е поголем за 10,8 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Прометот во индустријата во август годинава во однос на истиот месец лани е поголем за 4,1 отсто.

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар за истиот период бележи зголемување од 8,4 проценти, а прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 15,8 проценти.

Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во август годинава, во однос на истиот месец лани, бележи зголемување од 8,3 проценти, а во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 14,3 проценти.


Компаниите во ТИРЗ, нелојална конкуренција за текстилните фабрики


Скопје, 10 октомври, 2016 - 13:26 (META) 

Компаниите во технолошко-индустриските зони (ТИРЗ) се нелојална конкуренција на текстилните фабрики, бидејќи квалификувани работници заминуваат да работат кај странските инвеститори кои се ослободени од плаќање давачки за нив.

Ова денеска го истакна претседателот на Здружението на текстилната индустрија и конфекција при Стопанска комора на Македонија, Ангел Димитров.

– Се случува обучени работници, во чија едукација сме вложувале 20 години и за кои сме плаќале придонеси, да ги напуштат текстилните компании и да заминат во некоја од фабриките во ТИРЗ за 1.000-2.000 денари поголема плата. Тие се ослободени од плаќање на придонесите за вработени и од тие пари им се дава не многу повисока плата на работниците. Ние не можеме да го забраниме тоа право на работниците, но бараме одредено изедначување во однос на поволностите. Ослободувањата од давачките за странските компании нека важат за вработувања на лица кои не се вработени, односно се во евиденцијата на Агенцијата за вработување, а не за веќе обучени кадри – додава Димитров.

Поради овој тренд, сè повеќе се намалува бројот на вработени во текстилните фабрики. Од 2007 година, бројот на работници во текстилната индустрија е намален за 6.000 лица. Според Димитров, на овој начин се прави и дупка во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, кој со трансферот на работниците останува без парите што дотогаш текстилните компании ги плаќале за нив.

Во однос на состојбите во текстилната индустрија, Димитров додаде дека има огромен расчекор меѓу потребите на бизнисот и квалификуваниот кадар.

– Има прилив на високостручни кадри кои завршиле виско образование, но немаат минимално знаење. Потребно е да се создадат критериуми за тоа кој може да се запише и да заврши факултет. Ние во компаниите добиваме кадри кои немаат основни стручни познавања. Потребно е да се воведе и миниум знаење за висококвалификуван кадар – додаде Димитров.

Тој уште еднаш ја истакна потребата од соработка меѓу факултетите и стопанството, кои во моментот, според него, се во голем расчекор.

Лон-производството кај текстилните фабрики е 97 проценти од вкупното производство, а текстилните работници бараа поддршка и субвенции од државата таа структура во работата да се промени.

Имено, тие побарале од државата субвенционирање за да можат да набават современи машини со помош на кои ќе ја зголемат продуктивноста и лон производството ќе го преобразат во класично, така што би извезувале готови производи под сопствен бренд.

Во првите седум месеци извозот во текстилната индустрија изнесувал 359 милиони долари и забележал зголемување на пет проценти во однос на лани. Оваа индустрија во вкупниот извоз учествува со 11 проценти.