Јаловиштата се безбедни, нема да ни се случи несреќа како во Бразил, велат надлежните


Скопје, 28 јануари, 2019 - 17:16 (META) 

Трагедијата во бразилската сојузна држава Минас Жераис во петокот, кога поради пробиена брана на хидројаловиште на рудник за железо загинаа 58 лица а над 300 се уште се водат како исчезнати, но без голема надеж дека ќе бидат пронајдени и спасени, ја зголеми загриженоста и во Македонија. Во земјава има  хидројаловишта, а идните рудни концесии предвидуваат и нови.

Во моментов во државата има три рудника кои имаат хидројаловишта и тие се три пати во годината контролирани од страна на Државниот инспекторат за техничка инспекција, вели Ештреф Имери, главен инспектор за надзор над експлоатација на минерални суровини и геолошки истражувања, додавајќи дека се работи за рудници кои се одамна отворени, но дека нивните хидројаловиштата се во потполна контрола.

Тој за „Мета“ изјави дека се води сметка за нивото на водата на браните, која не смее да ја надмине височината од еден метар под висина на браната, но сите брани имаат и дренажа, каде што би се испуштал вишокот вода во случај на зголемување на водостојот.

Во соопштение до јавноста, партијата ДОМ денеска апелираше до сите институции и до целата јавност во Македонија, да не се дозволи вакви несреќи да се случат и во Македонија, каде што има рудници со отворен коп.

„Нека биде бразилската катастрофа поука за сите ,љубители’на рудници со отворен коп“, се вели во соопштението објавено од ДОМ, бидејќи „ниедно злато, сребро, ни бакар, не се вредни за ова!“

ДОМ потсетува дека руднички брани со јаловина се добиваат во рудници со отворен коп, каде во отворени базени се врши лужење или флотација на металични минерални суровини со различни опасни супстанци, за да може да се извлече металот.

„Во бразилскиот случај тоа е железо, а може да биде злато, сребро или бакар, како што планираат разни инвеститори на рудници во Македонија“ порачуваат од ДОМ.

Својата загриженост ја искажаа и еколошките здруженија од струмичкиот крај кои се борат против отворањето на рудникот за бакар и злато „Иловица“ во струмичката котлина.

„Во катастрофа на потенцијалниот рудинк Иловица-Штука мртви би биле над 90 отсто од граѓаните во селата Иловица, Штука, Радово, Секирник и Турново. Останатите села во радиус од 8 км би биле ефективно неповратно уништени. Струмичката котлина и градот Струмица би биле контаминирани стотици години и економски уништени. Би ја чинело државата милијарди евра за чистење, санирање, обештетување и меѓународни тужби од Бугарија и Грција“, стои во статусот на Ѓорѓи Танушев, еден од еко-активистите од Струмица, кој е споделуван преку социјалните мрежи.

Во случај на рударска несреќа, Министерството за економија, Државниот инспекторат за техничка инспекција и сите други надлежни институции ќе постапат согласно законските регулативи и стандарди во рударството, се вели во одговорот до „Мета“ од Министерството за економија, во чија надлежност е издавањето концесии и дозволи за отворање на рудници.

Од таму потсетуваат дека, според Законот за минерални суровини „за инсталациите за управување со отпад од минерални суровини од категорија А, концесионерот односно операторот на инсталацијата за управување со отпад, изготвува програма за спречување  на значителни опасности и тој има обврска пред почетокот на работењето со инсталацијата за управување со отпад да изработи програмата за спречување на значителни опасности и да воспостави систем за безбедно управување, како и внатрешен план за итни случаи“.

 


„Еуромакс ресорсис“ ја објави структурата на 488 работни места во Иловица-Штука


Гевгелија, 23 мај, 2018 - 14:54 (META) 

„Еуромакс ресорсес“ објави список на 488 директни работни места во проектот Иловица-Штука, за кои ќе организира конкурси откако ќе ги добие потребните дозволи за експлоатација, информираат од компанијата.

Од таму додаваат дека опсегот на работните места е усогласен со потребите објавени во Физибилити студијата за проектот, а земени се предвид сугестиите од локалните засегнати страни.

„Еуромакс има стратешка определба за вработување на локалното население во проектот. Компанијата ќе организира серија Саеми за вработување и други настани од отворен тип за да објасни како потенцијалните вработени можат да аплицираат за работните места откако ќе ја добие потребната дозвола за експлоатација. Процесот на одбирање ќе се одвива со индивидуален пристап со цел на кандидатите да им се помогне да го најдат најдоброто работно место за себе. „Еуромакс“ ќе обезбеди и сеопфатна обука за работните места во рамките на Проектот, директно или преку своите изведувачи“, се вели во соопштението.

Во него се додава дека со почетокот на работењето на рудникот во Иловица – Штука, ќе се отворат и три пати повеќе дополнителни индиректни работи места за локалните добавувачи, како резултат на определбата на компанијата да соработува со локални компании.


„Еуромакс рисорсис“ смета дека доставила сè што можело за Иловица


Скопје, 13 април, 2018 - 14:08 (META) 

„Еуромакс рисорсис“, компанијата со инвеститори од Канада, САД и Велика Британија, денеска се огласи со реакција за одлуката на Владата на нејзината 63, седница, со која го задолжи Министерството за економија да ја продолжи постапката со која од компанијата – концесионер на рудникот за бакар и и злато на локалитетот Иловица, треба цда ја докомплетира документацијата.

Компанијата смета дека доставила сè што можела, а за некои работи попречила политичката криза.

„Компанијата смета дека ги има доставено сите неопходни документи што произлегуваат од концесијата, а кои можеа да се достават, имајќи предвид дека одредени процеси доцнеа поради политичката криза во Македонија и ограничената моќ на одлучување на техничката Влада која беше поставена поради државната Комисија за борба против корупцијата“, се вели во реакцијата од „Еуромакс рисорсис“.

„Еуромакс рисорсис“ вели дека со инвестиција од 343 милиони евра проектот за развој на рудникот за бакар и злато во Иловица – Штука е една од најголемите инвестиции во Македонија од осамостојувањето до денес. Компанијата вели дека одлучила да се откаже од употребата на цијанид, употребувајќи модерна рударска технологија, а преку работата на рудникот ќе  придонесе за развој на економијата што ќе резултира со раст на бруто домашниот производ од 3% на годишно ниво.

„Во текот на изградбата на рудникот, во првите две години, проектот ќе создаде над 3.200 директни и индиректни работни места. Просечната нето плата во рудникот ќе биде 16.000 евра по вработен на годишно ниво. Изградбата на рудникот ќе биде во вредност од 180 милиони евра, а локалните компании ќе можат да работат на овој проект во период од две години колку што е планирана изградбата на рудникот. Со стартот на операциите на проектот, за различни економски активности во следните 22 години ќе бидат потрошени 1,6 милијарди евра во локалната и во националната македонска економија или 74 милиони евра на годишно ниво. Дополнително, по основ на даноци и концесиски надомест од проектот во Македонија ќе се инкасираат 528 милиони евра или просечно на годишно ниво околу 24 милиони евра“, велат од канадската компанија.