Заев со бизнисмени во Анкара: Трговијата да достигне милијарда евра


Анкара, 11 февруари, 2018 - 21:20 (META) 

Постојат можности за унапредување на економската соработка меѓу Република Македонија и Република Турција, констатирано е заеднички на вечерата на премиерот Зоран Заев со бизнисмени од Турција, организирана вечерва во Анкара, од ТОББ (TOBB) – Сојузот на стопански комори и берзи на Република Турција.

-Тука сме да пренесам отворена покана за инвестирање во Македонија. Свесен сум дека мојата земја ќе има напредок ако се развиваат приватниот сектор и инвестициите. Сакам да ви пренесам дека постои амбиент за инвестирање во Република Македонија. Со околу 35 инвеститори сме во пред договор, со 10 имаме потпишано договори, а има 100-ци заинтересирани – рече премиерот Заев пред бизнисмените од Турција.

Тој посочи дека Турција е 6. земја по големина на инвестиции во Македонија, дека 456 милиони евра е трговската размена и порача дека со перспективите за поголема соработка, може да има и поголем профит за компаниите и нови работни места за граѓаните на Македонија.

-Нашата цел е за неколку години трговијата со Турција да биде една милијарда евра – рече премиерот Заев.

Како области за продлабочување на соработката ги наведе земјоделството, енергетиката, градежништвото. Премиерот Заев рече дека правна регулатива за соработка меѓу двете  држави има, но дека ќе има унапредување на постојните договори, како тој за слободна трговија.

Потпретседателот на ХОББ, Фаик Јавуз, порача дека Турција и Македонија се големи пријатели и дека тие, како граѓани и како бизнис заедница ја поддржуваат Македонија во нејзиниот развој.

-Има околу 100 турски инвестиции во Македонија, но има уште многу што да се направи. Македонија се наоѓа во срцето на Југоисточна Европа, цели кон ЕУ, работи на тој пат, тоа значи отворен пазар и од 650 милиони луѓе – рече потпретседателот на ХОББ, Јавуз, охрабрувајки ги бизнисмените за инвестиции во нашата држава.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев од вечерва е во официјална посета на Република Турција придружуван од министерот без ресор задолжен за странски инвестиции, Аднан Ќахил, пратениците во Собранието на Република Македонија, Енес Ибраими и Јусуф Хасан и државниот секретар во МНР, Виктор Димовски. Премиерот Заев, за време на посетата на Анкара ќе има средби на највисоко владино и државно ниво.


Бесплатни прегледи за ХОББ во „Сити мол“


Скопје, 18 ноември, 2015 - 11:05 (META) 

По повод Светскиот ден за хронична опструктивна белодробна болест – ХОББ 2015 година, кој се одбележува под мотото „Не е предоцна“, Институтот  за белодробни заболувања и туберкулоза – Скопје денеска организира бесплатни прегледи за мерења на дишната функција.

Прегледите ќе се изведуваат во период од 10 до 13 часот во „Сити мол“.

Со овој настан треба да се испрати порака до населението на Република Македонија за важноста на препознавањето на оваа болест, како и за нејзино навремено дијагностицирање и лекување.

Навременото дијагностицирање и правилното лекување на оваа болест ќе го подобрат квалитетот на живот и животниот век на овие болни.

Еден од најголемите ризик-фактори за појава на ХОББ е пушењето.

 


„Не е предоцна“ – бесплатни прегледи за белодробни заболувања


Скопје, 18 ноември, 2014 - 20:55 (META) 

Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза утре организира бесплатни превентивни прегледи на населението, со што ќе се вклучи во одбележувањето на Светскиот ден на хроничната опструктивна белодробна болест (ХОББ).

Прегледите, кои се состојат во тестови за мерење на функцијата на белите дробови (спирометриски тестови, пулсоксиметрија), ќе се вршат во Домот на АРМ од 10 до 15 часот, а на присутните ќе им биде поделен и пропаганден материјал.

Во активностите, како што соопшти Институтот, ќе се вклучат два тима, секој со пет лица, за изведување пулсна оксиметрија, спирометрија, за пополнување на прашалникот, и лекар-специјалист, кој ќе ги толкува добиените резултати. Мерењата ќе се вршат на две позиции истовремено.

Светскиот ден на хроничната опструктивна белодробна болест (ХОББ) годинава се реализира под мотото „Не е предоцна“ .